Vasati: Aby sa nám dobre žilo!

Vzniklo pred viac ako 5000 rokmi v Indii pod pojmom Vastu (Vaastu). Táto veda o kvalite priestoru vychádza z prírodných zákonov a energetickej harmónie universa. Podľa nej sme my, rovnako ako kvalita priestoru, v ktorom bývame, ovplyvňovaná niekoľkými elementmi – vzduch, oheň, voda, zem, svetovými stranami a prírodou samotnou. Budovu vytvorenú podľa vasati je možné prirovnať k dokonalému kryštálu. Jeho energetický ochranný štít je taký silný, že cudzie negatívne energie nemôžu preniknúť z vonku dovnútra a jeho vnútorná štruktúra je tak harmonická, že všetky pozitívne energie sa rozdeľujú optimálne a sú užitočné.

Vasati

Chyťte slnko

Pokiaľ nenechávate kvalitu obytných a pracovných priestorov na náhode, použitím cielených opatrení vasati môžete vytvoriť osobnosť vlastného obydlia. Ideálne je, keď takto začnete premýšľať ešte skôr, než si kúpite napríklad byt. Vaša voľba by mal byť ovplyvnená v prvom rade pôdorysom. Pokiaľ vaše okná smerujú prinajmenšom na sever a východ, môžete si blahoželať. Prúdenie základných životných energií do vášho obydlia má ideálne predpoklady. Pamätajte si ale, že okná musíte udržiavať čisté a v dobrom stave. Hlavne v tom prípade pôsobí priaznivo ultrafialová časť slnečného žiarenia, ktorú so sebou prináša vychádzajúce slnko. Práve preto sa vo všetkých starých tradíciách konajú meditácie a cvičenia v skorých ranných hodinách smerom na východ. Z dôvodu harmonického zariaďovania interiéru je ale významná každá svetová strana. Má svoju kvalitu a na každého z nás pôsobí tá či ona strana inak – závisí to na našom ascendentne, teda na planétach, ktoré na nás majú pozitívny alebo negatívny vplyv.

Ako na to?

I keď je často ťažké vo veľkom byte, ktorý slúži celej rodine, zmeniť funkciu izieb tak, aby boli v súlade s vasati, existujú jednoduché riešenia, ktoré dokážu prostredie zharmonizovať. Okrem korekcie zariadenia je potrebné myslieť aj na nábytok a ak je možné pracovať aj s farbami, rastlinami, obrazmi a tradičnými jantrami, čo sú grafické spojenia geometrických prvkov. Prvým základným krokom je nákres bytu, v ktorom si vyznačíme svetové strany na obvodových stenách. Rovnako postupujte pri náhľade na jednotlivé izby. Okrem štyroch základných svetových strán si nezabudnite vyznačiť aj tie vedľajšie. Teraz môžete začať hodnotiť, korigovať a premiestňovať.

Sever

Jeho energiu správne využijete, keď v tejto časti bytu zariadite obývačku. Tento priestor podporuje umenie a tvorivosť. Pokiaľ vám táto časť v byte úplne chýba alebo máte nedostatok miesta, prípadne sa tu nachádza napríklad kuchyňa, takéto chybičky môžete minimalizovať použitím napríklad zelenej farby na severnej stene miestnosti a súčasne zavesiť jantáru planéty Merkúr.

Severovýchodná časť bytu a jednotlivých izieb by mala byť čo najvoľnejšia, vždy čistá a uprataná. Pokiaľ je to možné, presuňte všetky ťažké a veľké kusy nábytku do juhozápadnej časti bytu – pokiaľ robíte korekcie v rámci izby, tak do jej juhozápadnej časti. Priestor vám to neumožňuje? Posuňte aspoň nábytok čo najďalej od steny – minimálne 9 cm. Do severovýchodnej časti bytu alebo izby neodkladajte špinavé prádlo, topánky ani čistiace prostriedky, na korekciu defektov použite na stenu žltú farbu.

Vastu

Východ

Túto stranu je ideálne používať v skorých ranných hodinách na meditáciu či modlitby, počas dňa je vhodná ako obývačka. Nemáte v tejto časti miestnosti okno? Na východnú stenu zaveste jantru Slnka. Ak ju nemáte, ozdobte si stenu fotografiou alebo obrazom vychádzajúceho slnka alebo si natrite východnú stenu oranžovou alebo červenou farbou. Juhovýchod je ovládaný ohňom a preto by ste tu mali umiestniť veci, ktoré s týmto elementom súvisia – kuchyňu, elektrické prístroje. Pokiaľ to nie je možné, zapáľte v tejto časti bytu na chvíľu sviečku, čím posilníte element ohňa.

Juh

Južná strana je veľmi priaznivá na umiestnenie spálne. Môžete ju vymaľovať na svetlo zeleno alebo bledo modro, pretože na ľudskú myseľ pôsobí upokojujúcim dojmom. Najviac uzatvorená a zatiahnutá by mala zostať západná strana príbytku, aby do bytu nemohli prenikať negatívne vplyvy. Umiestnite sem všetok veľký a ťažký nábytok.

Západ

Západnú časť ovplyvňuje Saturn a je vhodná na situovanie komory, detskej izby alebo kúpeľne. Nevhodným riešením je umiestňovať sem vchod, obývačku, kuchyne a jedálne. Napraviť to môžete zavesením jantry Saturnu nad dvere. Severozápadná časť je priestor, kde prevláda element vzduch a preto by mala byť táto časť bytu čo možno najvoľnejšia. Pokiaľ je to možné, pokúste sa využiť tento priestor ako izbu pre hostí alebo malú komoru na potraviny.

Vaastu

Inšpirujte sa a harmonizujte

Vo vasati sa na každý dom či byt pozeráme ako na vesmír v malom, kedy fungujú a sú prítomné všetky vplyvy. Každý z nás má svoje pozitívne planéty, a teda svoju svetovú stranu. Aby sme mohli maximálne využiť pozitívne pôsobenie planét a svetových strán na naše bývanie a na nás samotných, mali by sme poznať svoj ascendent a súhvezdie, v ktorom sa nachádzal mesiac v minútach nášho narodenia. Vďaka tomu môžeme určiť svoju svetovú stranu. Priekupníkom vasati v našich západných kultúrach je Marcus Schmieke, ktorého odborná literatúra vám prípadne poskytne množstvo užitočných rád, podnetov a inšpirácií pre zmenu kvality vášho obydlia.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste