Všetko o spánku - ako na hrášku (1/3)

Zdravý spánok je nevyhnutný na správne fungovanie organizmu

Ako na hrášku

Niet divu, že princezná sa zobudila celá polámaná. Nespôsobil to však hrášok, ale príliš mäkká posteľ s tisícom vankúšov.

Princezná takto trpela jeden jediný raz, mnohí z nás si však ľahajú na nevhodnú posteľ noc čo noc. A pritom prespíme priemerne tretinu života. V noci zmeníme polohu tela asi šesťdesiatkrát a vypotíme liter vody. Niet preto divu, že sa často hneď po prebudení cítime ako po veľkej drine. Lekári tvrdia, že pri kvalitnom spánku môžeme obnoviť až 90 % svojich telesných síl. Čo teda urobiť preto, aby nám spánok zaistil maximálnu regeneráciu?

Nepodceňujte bolesť chrbta

Hýčkajte si chrbticu

Až 70 % z nás trpí problémami s chrbticou. Na vine nie sú len sedavé zamestnania, ale práve nevhodný spánok. Na mäkkom, napríklad molitanovom matraci sa chrbtica ohýba do oblúku a nedochádza k správnemu uvoľneniu. Svaly sú tým nadmerne napínané a nemôžu sa počas spánku dostatočne zregenerovať. Vnútorné orgány sú stláčané a môžu sa začať nepríjemne ozývať. Naopak, ak spíme na príliš tvrdej podložke, chrbtica sa vytvaruje do neprirodzenej krivky, je preťažená a medzistavcové platničky sú nezdravo stláčané. Odtlačené miesta sa dostatočne neprekrvujú. Zdravo, pohodlne a kvalitne sa vyspíme len vtedy, ak chrbtica zostáva v polohe na boku v tvare priamky a v polohe na chrbte zachováva prirodzené esovité prehnutie. Potom majú všetky kĺby, vnútorné orgány a predovšetkým platničky priestor na uvoľnenie, roztiahnutie a príjem živín.

Bolesti chrbtice sú závažným zdravotným rizikom

Posteľ

Posteľ až na poslednom mieste

Posteľ môžeme prirovnať ku karosérii auta, ktorá dodáva výrobku konečný vzhľad. O jazdných vlastnostiach však rozhoduje to, čo v sebe ukrýva. Na kvalitu spánku majú rozhodujúci vplyv matrace a rošty. Mali by byť prispôsobené individuálnym potrebám spáča. Aj v manželskej dvojposteli môžu mať obidva matrace aj každý z roštov špecifické vlastnosti. Dávajte preto prednosť tým predajcom, ktorí ponúkajú rám postele zvlášť a vy ho môžete doplniť roštmi a matracmi, ktoré vyhovujú presne vašim potrebám.

Aj vy môžete spať ako na zámku

Nehanbite sa v obchode posteľ vyskúšať. Zistite koľko námahy vynaložíte na zmenu polohy. Matrac by mal pri obracaní ľahko pružiť a mali by ste pociťovať minimálny tlak medzi telom a plochou postele. A druhá osoba môže skontrolovať, či vaša chrbtica zostáva v polohe na boku rovná. Prípadne informujte predavača o svojich zdravotných problémoch.

V ďalšom pokračovaní série Spánok sa dočítate o matracoch…!

Prečítajte si tiež

  • Ustlané na matraci
    2023-01-31 321

    Pre regeneráciu organizmu je mnoho dôležitejšia kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si preto správny matrac, pretože na akom matraci si usteliete, tak budete spať.

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 725

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 262

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • Spálne podľa chuti
    2023-01-20 625

    Hľadáte príčinu nespavosti? Možno nie je ani tak vo vás ako v spálni samotnej. Zistite, či ste pri zariaďovaní neurobili chybu.

  • Všetko o spánku - ako na hrášku (2/3)
    2023-03-13 262

    V prvom diele nášho seriálu sme princeznej poradili s postieľkou, dnes jej nájdeme pohodlný matrac.

  • Všetko o spánku - ako na hrášku (3/3)
    2023-03-22 329

    Princezná ma už peknú postieľku a tiež matrac, na ktorom ju nič netlačí. Dnes jej poradíme, ako si vybrať zvyšok pelišku.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste