Všetko o spánku - ako na hrášku (2/3)

V prvom diele nášho seriálu sme princeznej poradili s postieľkou, dnes sa pozrieme na príjemné matrace do spálne.

Zdravý spánok = zdravý život

A dýchať!

Matrace musia byť dostatočne priedušné, inak neumožnia prirodzeným vetraním odvádzať vlhkosť vášho potu. Musia teda obsahovať vzduch a byť vyrobené z priedušných materiálov. Odvetrávanie napomáha jej rozloženiu na rošte. Nevhodné sú neodvetrané úložné priestory pod posteľou. Pot neobsahuje len vodu, ale aj soli, tuky, dusíkaté látky, dokonca aj čpavok. Ideálny je preto snímateľný poťah, ktorý je možné vyprať najmenej pri 60°C, kedy sa ničia aj roztoče. Škála poťahových materiálov je veľmi široká. Záleží teda na vašich potrebách. Stretnete sa s matracmi, ktoré ponúkajú na každej strane odlišný materiál, napríklad chladivý letný a hrejivý zimný.

Pružinové matrace

Predstavujú štandardnú kvalitu plochy postele. Sú cenovo dostupné, vhodné tam, kde nie sú špeciálne požiadavky na kvalitu plochy postele. Je možné ich len veľmi obmedzene polohovať. Rovnomerné rozloženie hmotnosti tela na pružinovom jadre zaisťuje takzvaná roznášacia doska. Známe poškodenie matraca pretlačením drôtov je dôsledkom nedostatočnosti tejto vrstvy pri starších a lacnejších typoch matracov, hlavne pri začalúnených pevne do postele. Klasický matrac obsahuje 180 pružín zo špeciálnej ocele spojených do pružiacej kostry. Takzvané taštičkové matrace (alebo taškové) majú cca dva krát viac jednotlivých menších pružín, ktoré sú obalené do taštičiek, takže každá pružina pracuje akoby samostatne.

Taštičkový matrac

Matrace z PUR peny

Základným materiálom na výrobu matraca je polyuretán. Je nenáročný na údržbu a výhodou je jeho cena. Polyuretánové matrace sú tvorené jadrom, ktoré má zóny s rôznou tuhosťou. Používa sa rozdelenie na tri základné zóny – tvrdší stred a mäkšie okraje – alebo jadro rozdelené na päť až sedem zón, kde sa v tvrdších častiach používa tvrdšia pena a v mäkších pena s vyššou elasticitou. Polyuretánových matracov je na súčasnom trhu veľké množstvo a záleží na požiadavkách a finančných možnostiach každého zákazníka.

Teplé peny

Medzi teplé peny patrí dobre známy molitan, sú cenovo najdostupnejšie, avšak majú horšie mechanické vlastnosti, hlavne nízku priedušnosť. Tieto vlastnosti sa čiastočne eliminujú škálou rôzne profilovaných jadier.

Studené peny

Vyrábajú sa za studena a sú oproti penám teplým poréznejšie a vzdušnejšie. Jednoduchšie preto odvetrávajú absorbovanú vlhkosť. Zachovávajú si dlhšie svoju prirodzenú elastickosť.

Pamäťová pena v matracoch dokonale skopíruje krivky vášho tela

Pamäťové peny

Sú vysokoelastické PUR peny s tvarovou pamäťou. Dokážu reagovať na telesné teplo, v závislosti na ňom meniť svoju hustotu a zabezpečiť tak rovnomerné rozloženie váhy tela. Pena sa dokonale prispôsobí tvaru tela, stabilizuje ho v optimálnej polohe, čím prispeje k výraznejšiemu obmedzeniu zmeny polohy tela počas spánku. Zabraňuje vzniku preležanín dlhodobo ležiacich osôb. Keď sa z matraca zdvihnete, pomaly sa vráti do pôvodného tvaru.

Latexové matrace

Penový pryž – latex, tiež kaučuk, je vyrobený zo zmesi syntetického a prírodného latexu. Bežná latexová pena máva obsah prírodného kaučuku asi 20 %, o prírodnej latexovej pene hovoríme pri obsahu prírodného kaučuku okolo 90%. Jej prednosťami sú vysoká elasticita, flexibilita, tvarová stálosť a antibakteriálna odolnosť. Latexové jadro je dierkované a podľa veľkosti a počtu otvorov sa delí na zóny väčšej alebo menšej tuhosti. V prvých týždňoch používania sa latex môže vyznačovať slabým pachom gumy.

Sendvičové matrace

Kombinujú výhody kvalitných PUR pien s flexibilitou latexových dosiek alebo poddajnosti vysokoelastických pien. Každá strana matraca môže mať rozdielne vlastnosti a tuhosť.

Sendvičový matrac sa skladá z niekoľkých vrstiev s odlišnými vlastnosťami

Rozmery matraca

Minimálne o 25 cm dlhší než výška postavy, šírka aspoň 80 cm, radšej viac, dvojlôžko minimálne 160 cm. Neplatí, že čím vyšší, tým lepší. Pri silnejších matracoch sa zhoršuje schopnosť vetrania a navyše stráca svoj účel lamelový rošt, pretože celé tvarovanie zabezpečuje matrac. Matrac by mal mať po celej svojej dĺžke niekoľko rôznych nastaviteľných zón, aby sa uvoľnila v oblasti ramien a lýtok a podoprela v oblasti bedrovej chrbtice.

Aký podklad?

Je dôležité zvoliť správnu kombináciu matraca a roštu s účinnými ortopedickými protisilami. Penové matrace dosahujú ortopedické vlastnosti s pomocou roštu z napnutých lamiel, ktoré svojím odpružením nahradzujú pružiny. Pokiaľ uložíte penový, latexový alebo akýkoľvek sendvičový matrac na pevný podklad, stane sa z neho mäkká podložka, nebude pôsobiť zdravotne a skôr sa preleží. Pružinové matrace potom môžete uložiť na akúkoľvek vetrateľnú pevnú dosku. V prípade, že uložíte pružinový matrac na lamelový rošt, do oblúka ohnuté pružinové jadro nebude mať plnú funkčnosť a lamelový rošt bude zbytočný.

Ani ten najlepší matrac nevyužijete naplno bez kvalitného lamelového roštu

Pokračovaním série Spánok sú rošty a prikrývky.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste