Všetko o spánku - ako na hrášku (3/3)

Pre zdravý spánok je okrem matraca dôležitý aj posteľový rošt

Rošty do postele

Lamelové rošty sa používajú v posteliach ako podklad pre matrac. Zlepšujú úžitkové vlastnosti matracov, ktoré sa pomocou nich lepšie prispôsobujú telu. Ich kvalita a vhodnosť použitia závisí od počtu a šírky použitých lamiel a od spôsobu uchytenia lamiel k rámu. Pružné, flexibilne uložené lamely majú reagovať na jednotlivé tlaky a tým zabezpečiť optimálnu polohu panvy, ramien a šije. Ortopedické rošty sú individuálne konštruované podľa potrieb budúceho spáča. Vyrábajú sa na mieru postele, ale hlavne s ohľadom na výškové a váhové hodnoty zákazníka.

Polohovanie

Slúži k úprave polohy na čítanie alebo pri jedle v čase choroby. Pri spánku uľaví pri mnohých zdravotných problémoch. Mierne zvýšenie polohy nôh napomáha jednoduchšiemu odtoku krvi a pomáha tak srdcu, výrazne prospieva ľuďom s kŕčovými žilami. Polohovanie hlavy a sedu je vhodné hlavne pri dýchacích problémoch. Predovšetkým starší ľudia ocenia možnosť vertikálneho zdvihu roštu, ktorý zjednoduší vstávanie z postele. Pohyb roštu môže zaistiť aj motorový pohon.

Lamelový rošt do postele

Pod vysoké pružinové matrace stačí jednoduchý rošt s menším počtom lamiel alebo latiek. Pri lamelovom polohovacom rošte novej generácie je pruženie plochy postele zaistené bodovo pomocou špeciálnych elementov v tvare kvetu. Rôzna tuhosť balónika uprostred kvetu umožňuje nastaviť pružnosť roštu presne podľa individuálnych potrieb.

Prikrývky

Ako dole, tak aj hore

O tom, ako dobre sa vyspíme nerozhoduje len to, na čo si ľahneme, ale aj čím sa prikryjeme. Deka alebo perina musia zahriať, ale nesmie byť pod ňou príliš horúco a musí byť ľahká. Rovnako ako matrace, nesmú zadržiavať vlhkosť a mala by uspokojiť individuálne potreby spáča. Ani pri prikrývkach nie je vhodné nakúpiť jeden typ pre celú rodinu, ale pre každého tu jeho. Vyberať môžete podľa rozmerov, hrejivosti, materiálu a mnohých špeciálnych vlastností. Napríklad pre alergikov zvolíme prikrývku z umelých vlákien, ktoré znesú časté pranie. Stretneme sa aj s antistresovou úpravou, obmedzujúcou rušivé vplyvy elektrostatického náboja. Niektoré prikrývky dokážu odstraňovať nepríjemné pachy alebo zabraňujú rozmnožovaniu roztočov.

Kto by sa rád nezababušil do čerstvo povlečenej periny

Materiály pre výrobu prikrývok splnia ktorékoľvek z vašich špecifických požiadaviek.

Duté vlákno

Duté vlákno bolo vyvinuté ako praktická náhrada prírodných vlákien a svojimi vlastnosťami sa im približuje. Výhodou je najmä jednoduchšie udržiavanie vďaka praniu, biologické nestarnutie, vhodnosť pre alergikov. Sú ľahké a v styku s ľudským telom nadýchané a vzdušné. Duté vlákna majú tiež veľmi dobré izolačné vlastnosti. Pri menej kvalitných sa však časom dutina zlepí a vlákno svoje dobré úžitkové vlastnosti stráca.

Plné vlákno

Používa sa pri výrobe vankúšov. Je tvorené zmesou špeciálnych polyesterových guľôčok PES a polyuretánových tyčiniek PUR. Takto vytvorená náplň dodáva vankúšom úplnosť, pružnosť, hebkosť a tvar, ale hlavne príjemnú mäkkosť.

Pod prikrývkou sa musíte cítiť príjemne

Ovčia vlna

Tento prírodný materiál má vysokú schopnosť prijímať vlhkosť smerov dovnútra a spätne ju predať do ovzdušia mimo posteľ – transpiračná schopnosť. Ovčia vlna má veľmi dobré termoizolačné vlastnosti. Výrobky z ovčej vlny sa musia čistiť len chemicky. Časom môže splstnatieť, stratiť vzdušnosť.

Perie

Najobľúbenejší prírodný materiál na výrobu prikrývok a vankúšov, spĺňa požiadavky na zdravý spánok, nevhodný je len pre alergikov. Posteľné perové súpravy sú ľahké, vzdušné, teplé, hydroskopické, trvanlivé a zdravotne nezávadné. Testy preukázali, že perie udržuje teplo s minimálnymi stratami aj pri veľmi ťažkých podmienkach. Práve preto sa často používa do výrobkov pre extrémne podmienky. Stlačené a namáhané perie po uvoľnení tlaku opäť získa svoj pôvodný objem a tvar. Perie môže prijať 4–5 % vody bez toho, aby vyvolával na pohmat pocit vlhkosti. Zvýšená vlhkosť sa počas dňa samovoľne vracia do normálneho stavu.

Periny plnené perím sú klasikou aj luxusom

Ráno nechajte posteľ dobre vyvetrať, postielajte čo najneskôr alebo dokonca vôbec. Zabránite tak množeniu roztočov, ktoré milujú teplo a vlhko. Z rovnakého dôvodu neskladajte posteľné prádlo do uzatvorených priestorov.

Prečítajte si tiež

  • Všetko o spánku - ako na hrášku (1/3)
    2023-03-07 385

    Niet divu, že princezná sa zobudila celá polámaná. Nespôsobil to však hrášok, ale príliš mäkká posteľ s tisíc vankúšmi.

  • Všetko o spánku - ako na hrášku (2/3)
    2023-03-13 263

    V prvom diele nášho seriálu sme princeznej poradili s postieľkou, dnes jej nájdeme pohodlný matrac.

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 727

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 264

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • Spálne podľa chuti
    2023-01-20 625

    Hľadáte príčinu nespavosti? Možno nie je ani tak vo vás ako v spálni samotnej. Zistite, či ste pri zariaďovaní neurobili chybu.

  • Ustlané na matraci
    2023-01-31 322

    Pre regeneráciu organizmu je mnoho dôležitejšia kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si preto správny matrac, pretože na akom matraci si usteliete, tak budete spať.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste