Vyberte si tu pravú kuchyňu

V kuchyni nemusíme hovoriť len o kulinárskych pôžitkoch, ale aj o mieste plnom lásky, kde gazdiná odkrýva svoje súkromie a ukazuje svoj osobitný štýl. Vytvoriť si vysnívané útočisko zvládne každá z nás, či už sama alebo s pomocou odborníkov. V každom prípade pomôže pár dobrých rád.

Ujasniť si štýl

V prvom rade je si treba uvedomiť, aký štýl nám vyhovuje. V súčasnosti sa obyčajne spájajú obývacie izby s kuchynským kútom, mali by sa teda niesť v jednotnom duchu. Je potrebné zohľadniť aj požiadavky osôb, ktoré sa o tento priestor s nami delia. Napriek tomu by pani domáca mala určiť, koľko súkromia si chce vo svojom kráľovstve zachovať a či do kuchyne zakomponovať aj jedálenskú zostavu.

Biela kuchyňa v rustikálnom štýle

A teraz priestor

Teraz už máme jasno o celkovom ráze kuchyne, kde máme na výber od rustikálneho štýlu dedinských sídiel až po strohý funkcionalizmus. Bude miestnosť plná milých drobnôstok, poličiek a zácloniek alebo vybavená úplne minimálne jednoduchým účelovým nábytkom? Vždy však musíme brať ohľad na priestor, ktorý máme v dispozícii. Na mysli máme nielen jeho veľkosť a tvar, ale aj jeho obmedzenia – otvory na dvere a umiestnenie okien. Nezabudnite na svetlosť alebo naopak zachovanie intimity. Veď niektorej z nás sa môže páčiť pohľad na rozkvitnutú lúku pri umývaní riadu a iná dá prednosť pri posedení na bavorských stoličkách pri vinotéke. Ani snáď nie je potrebné zmieňovať , že zásadná je veľkosť rodiny a jej stravovacie návyky. Priestor, v ktorom by sa mal zhmotniť náš sen, väčšinou nie je úplne ideálny, ale aj tu si poradíme. Zmeňme sa na kúzelníčky a pohrajme sa s farbami stien. Chladné miestnosti môžu zažiariť, vysoké stropy môžeme opticky znížiť, malé priestory zväčšiť prestriedaním farieb alebo aj dezénov. Pritom nemusíme využiť nielen maliarske farby, ale aj tapety, obklady alebo nástreky.

Tmavá kuchynská linka lepšie vynikne vo väčšom priestore

Čo s malým priestorom

Keď sa len na chvíľu zamyslíme, dokážeme si povedať, čo od svojej kuchyne predovšetkým očakávame. V prípade malých miestností riešime najprv otázku, ako do nej umiestniť všetky spotrebiče, drez a miesto na stolovanie. Zameriame sa na multifunkčné využitie priestoru. Oplatí sa viac investovať do zásuviek s plným výsuvom, do skriniek využívajúcich priestor v rohu, ale aj priestor v priestore, napríklad umiestnením menšej zásuvky vo väčšej. Naskytá sa aj možnosť využiť príležitostné sklápacie alebo posuvné jedálenské dosky. Pokiaľ sme nútení využiť stenu až po strop, ozvláštnime monolit skriniek striedaním farieb a materiálov. Aj úzky, 60 centimetrový priestor môže byť rôznorodý. Využijeme ho na spoločné zabudovanie rúry, mikrovlnky alebo aj kávovaru. Dajú sa v ňom schovať aj objemné hrnce, plechy alebo robot. Pokiaľ je to len trochu možné, snažíme sa oddeliť od seba dva základné kuchynské živly – vodu a oheň.

Moderná kuchynská linka vhodná do garsónok alebo panelákov

Vyberáme predné plochy

Doposiaľ sme sa zaoberali skôr technickou stránkou veci. Teraz nám už nič nebráni pri výbere konkrétneho vybavenia kuchynskej linky. Nemusíme sa báť širokého výberu na našom trhu. Materiálová podstata korpusu skriniek je pri väčšine takmer identická. Celkový dojem a kvalitu získame voľbou farebnosti a materiálu predných plôch a závesov. Pri nižšej kvalite závesov dochádza k ich znehodnocovaniu pomerne rýchlo. Výsledkom potom môžu byť vypadávajúce dvierka alebo zásuvky alebo horšia dostupnosť ku predmetom umiestneným v zadnej časti skriniek. A čerešničkou na torte sú úchyty. Ich výber rozhodne nepodceňujme. Pomôžu dotvoriť ten správny dojem z kuchyne. Pri ich výbere majte na mysli fakt, že sa ich dotýkame často a preto by mali byť príjemné, praktické a povrchovo stále. Kvalita predných plôch sa odzrkadľuje v ich cene. Môžeme si vybrať od lisovanej drevotriesky až po masív alebo melamín povrchovo upravený tvrdeným lakom.

Predný panel linky v mramorovom designe

Kuchyňa je aj o technike

V súčasnosti sa samozrejme nájdu ženy, ktoré chcú z kuchyne vyťažiť čo najviac a využiť všetky vymoženosti, ktoré im ponúkajú renomovaní výrobcovia bielej techniky. Zhromaždia si v kuchyni svojich pomocníkov, otrokov, ktorým budú vládnuť a to aj na diaľku. A či nie je krásne, prísť domov a mať umytý riad a v rúre pripravenú ohriatu večeru? Alebo si rýchlo prečítať recept, ktorý vám doručí chladnička na základe potravín v nej uložených? Čo keď musíme narýchlo pripraviť pohostenie pre nečakanú návštevu? V takejto chvíli oceníme chytré vybavenie kuchyne. Pri výbere bielej techniky nezabúdajte na technické obmedzenia priestoru určeného na kuchyňu. Zbytočne je priať si drez s drtičkou odpadov v dome s malým priemerom odpadovej rúry. Naše plány by sme si mohli skomplikovať, pokiaľ by sme nevedeli zabezpečiť prívod vysokého napätia alebo zapojenie dvoch okruhov elektrického napätia, ktoré by vám umožnilo zvládnuť naraz chod rúry, mikrovlnky, umývačky a rýchlovarnej kanvice. S jedným okruhom na 220 V, ktorý je bežne v panelových domoch, by nám to skutočne mohlo robiť nemalé problémy. Ale neľakajte sa vopred. Jednoducho kuchyňa nie je len o výbere nábytku, ale aj elektrospotrebičov. Našťastie si z toho nemusíme robiť ťažkú hlavu. Vyriešia to z nás predajcovia elektrospotrebičov, prípadne výrobcovia kuchýň, ktorí sú odborne vyškolení podobné problémy riešiť a radi poradia.

Sporák s rúrou v retro štýle

Kúzlo pracovnej dosky

K dotvoreniu kuchyne zostáva už len pracovná doska. Môžete si vybrať z bohatej farebnej škály lisovaných drevotrieskových dosiek, ktoré v kuchynských štúdiách vyrobia na mieru, čo sa týka dĺžky, tak aj šírky. Pracovnú plochu si však môžeme spestriť prírodným alebo umelým kameňom. Výhodou umelého je, že ho môžu vyrobiť bez viditeľných spojov a v rôznych tvaroch. Zároveň je aj teplejší v porovnaní s prírodným. V prípade poškodenia, napríklad pri páde hrnca, je možné plochu vyrovnať. A problém už nie je ani pri dreve, dýhe či masíve. Venujme dosť času výberu drezu a vodovodnej batérie. Môžu byť nielen krásne, ale aj multifunkčné. Vhodným drezom si môžeme predĺžiť pracovnú plochu a to jeho prekrytím. Rovnako ho môžeme využiť na priame umývanie ovocia a zeleniny. V prípade batérie môžeme jej hlavicu vysunúť a pokojne oplachovať väčšie plechy alebo napúšťať vodu do väčších nádob priamo na varnej doske.

Tehlový múr namiesto obkladov je štýlovým riešením

Geometrická tapeta podporí moderný vzhľad kuchyne

Priestorovo úsporná kuchynská paneláková linka

Kuchynské obklady a vhodne zvolené doplnky hrajú zásadnú úlohu

Svetlá retro kuchyňa pôsobí vzdušne

Dizajnovú kuchyňu vytvoríte aj s obmedzeným rozpočtom

Výrazné čelné panely a dvierka v kombinácii s prírodnou pracovnou doskou

Drevo v kuchyni sa nikdy neopozerá

Prečítajte si tiež

  • Predsieň - alebo vstupný priestor do domova
    2022-11-14 434

    Predsieň je taká podaná pozvánka a tá by mala byť vkusná, aby sa náš hosť tešil, čo príde ďalej. Čím teda dosiahneme vytúženého stavu?

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 576

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 745

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Nájdite poklad pod vašou strechou!
    2022-10-31 381

    Dôvodom pre realizáciu podkrovia ako obytnej časti domu či bytu, je využitie voľného priestoru, ktorý nám v dolnej časti obydlia chýba.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 503

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste