Zamerané na obrázky a fotografie: urobte si doma svoju vlastnú obrazovú galériu

Premýšľate, čím vyšperkovať svoje bývanie? Vsaďte na obrazy a fotografie. Aj keď máte domov vybavený krásnym nábytkom, môže vám chýbať pocit útulnosti a domácej pohody. Urobte si čas a vytvorte si koláž z fotografií, ktoré sú vášmu srdcu najbližšie. A vedeli ste, že koláž nemusia tvoriť len fotografie a obrázky? Poradíme, ako si doma zariadiť originálnu galériu.

Vytvorte si originálnu galériu z fotografií

Vytvorte si originálnu galériu z fotografií

Kým začnete zatĺkať klince

Vytvorenie galérie si žiada určitú rozvahu a to aj v prípade, že sa pustíte do chaotického eklektizmu. Pokiaľ chcete, aby na vás celkové zoskupenie dýchalo príjemnou atmosférou, je potrebné sa zamyslieť nad určitými faktormi. Ktoré to sú?

  • Farebná schéma: aké farby vo vašom interiéri prevažujú a do akých farieb ich chcete zladiť?
  • Čo všetko budete vystavovať: pôjde iba o fotografie alebo tiež o farebné obrázky, pohľadnice či napríklad vstupenky?
  • S rámčekmi alebo bez nich: ujasnite si, či budete chcieť používať rámčeky na fotky alebo vsadíte na bezrámčekové prevedenie koláže.

Koláž z fotografií na nečisto

Aby ste si dokázali predstaviť, ako bude hotové dielo vyzerať, môžete si to vyskúšať na nečisto. Ako na to?

  • Vezmite si papier, ktorý bude predstavovať stenu. Z ďalšieho papiera si v určitom meradle vystihnite obdĺžniky, štvorce či iné tvary vašich obrázkov. Vystrihnuté tvary uložte na papier, ktorý simuluje vašu stenu.
  • Obrázky môžete poukladať na podlahu v takom rozvrhnutí a tvare, ktorý sa vám bude páčiť.
  • Pomocou washi pásikov si môžete koláž vytvoriť priamo na stene.

Využiť môžete tiež washi pásiky

Využiť môžete tiež washi pásiky

Dôležité pravidlá pri vytváraní koláží z fotografií

Aby sa vám celý koncept obrázkovej galérie páčil, je vhodné držať sa týchto dobrých a osvedčených rád:

  • Určite si celkovú plochu, ktorú bude galéria zaberať. Táto plocha by nemala presiahnuť 2/3 steny.
  • Obrázky najlepšie vyniknú na jednofarebnej stene. Ideálna je biela, ale rozhodnúť sa môžete aj pre stenu vymaľovanú pastelovými farbami.
  • V detskej izbe môžete pustiť uzdu fantázii a vsadiť na farebné rámčeky. V spálni je lepšie držať sa jednofarebného minimalizmu. V tejto miestnosti by nemali byť obrazy a plagáty s nápismi, ktoré nútia človeka príliš premýšľať.
  • Obrazy umiestnené horizontálne dĺžku steny opticky naťahujú, vertikálne umiestnenie zväčšuje výšku stropu.
  • V kuchyni a jedálni by mali obrazy visieť nižšie než napríklad v obývačke, pretože pri pohľade na obrazy nebudete stáť, ale pravdepodobne sedieť pri stole.
  • Obrázky by nemali visieť nižšie než 60 cm od zeme.
  • Pri kombinácii rôznych veľkostí rámčekov umiestnite väčšie rámčeky dole a menšie okolo alebo nad ne.

Ako vytvoriť koláž z fotografií

Pri výbere obrázkov vždy zvoľte motívy, ktoré ku sebe budú ladiť. Môžete vsadiť na podobnú tému, farby alebo grafické spracovanie. Pre oživenie môžete pokojne zarámovať nielen vyvolané fotografie, ale tiež napríklad kus látky, obrúsok, štýlový obal a ďalšie. Vždy ale platí, že by spolu objekty mali súvisieť.

Vyberte motívy, ktoré sa ku sebe témou hodia

Vyberte motívy, ktoré sa ku sebe témou hodia

Spôsoby zavesenia obrázkov

Pokiaľ zvolíte obrázky rôznych veľkostí, pamätajte, že sa vždy začína najväčším, okolo ktorého sa sústreďujú tie menšie.

  • Symetricky zavesené obrazy – symetria je harmonická a dokáže vášmu domovu dodať útulnosť. Navyše uľahčuje vnímanie celej kompozície. Obrázky by mali byť zavesené zrkadlovo.
  • Zarovnanie s dolným alebo horným okrajom – zarovnanie s horným či dolným okrajom dodá celému prevedeniu väčšiu stabilitu a organizáciu.
  • Asymetrické zavesenie – pri asymetrickej kompozícii je dôležitá dobrá predstavivosť, aby ste dokázali vytvoriť celkovo harmonický blok obrazov. Zvyčajne sa kombinujú rôzne veľkosti rámčekov, ktoré nie sú zarovnané podľa okrajov či zrkadlového prevedenia. Asymetria pôsobí dynamicky a vzbudzuje pozornosť. Geniálny spôsob obrázkovej galérie do obývacích izieb nad sedačku alebo do vstupných hál.

Typy rámčekov

Pri vytváraní galérie berte do úvahy tiež prevedenie rámčekov. Ako sa „vyhrať“ s galériou?

  • Pravidelné usporiadanie s jednou veľkosťou rámu –z obrázkov môžete vytvoriť jeden alebo hneď niekoľko radov. Pokojne nimi zaplňte napríklad celú stenu. Ideálne je, aby boli rámčeky nielen rovnako veľké, ale tiež aby mali rovnaké dizajnové prevedenie.
  • Pravidelné usporiadanie s rôznymi veľkosťami rámov – okolo stredového najväčšieho obrazu rozveste obrázky menšie. Postrážte si symetriu. Okolo jedného stredového môžu na každej strane visieť napríklad dva menšie obrázky pod sebou.
  • Eklektické usporiadanie – eklektizmus vám dodáva voľnú ruku. Na stenu môžete zavesiť obrázky s rôznou témou, v rôznych veľkostiach aj v rôznom dizajnovom prevedení rámov. Obrázky skladajte tak, ako vám prídu pod ruku. V tomto prípade môžete na stenu do rámčeka zavesiť napríklad aj plagáty či obrazy na plátne.

Najväčší obraz zaveste do stredu

Najväčší obraz zaveste do stredu

Pristupujte ku svojej galérii netradične

Pokiaľ vám klasické pripevnenie obrázku na stenu pomocou klinca či skoby príde nudné, môžete skúsiť napríklad:

  • Obrazovú policu alebo lištu – jedná sa o špeciálne poličky s drážkou, do ktorej obrázok postavíte a opriete o stenu. Drážka sa postará o tom aby obrázky nepadali. Pustite uzdu fantázii a bez obáv vedľa seba postavte obrazy rôznych veľkostí. Poličku môžete doplniť tiež o knihy, izbové kvetiny, či obrázky a skice svojich detí. Výhodou je, že môžete obrázky obmieňať podľa nálady či aktuálnej témy.
  • Jednoduché opretie – obrazy, plagáty a fotografie môžete jednoducho oprieť o stenu. Postavte ich napríklad na komodu alebo na skrinku. Skvele budú vyzerať veľkoformátové fotografie či plagáty postavené na zemi a opreté o stenu. Táto inštalácia je jednoduchá, rýchla a obíde sa bez klincov a kladiva.
  • Zavesenie do rámu – tento spôsob sa používa predovšetkým pre malé polaroidové (instaxové) fotografie. Vo väčšom obrazovom ráme vytvorte sieť z prírodného špagáta a pomocou kolíčkov na bielizeň sem zaveste fotografie.
  • LED reťaz – fotografie menších formátov môžete pomocou kolíčkov na bielizeň zavesiť aj na LED reťaz, z ktorej môžete vytvoriť rôzne tvary. Skvele vyzerajú napríklad oblúky.

 

Pokiaľ chcete dosiahnuť plasticitu, nemajte obrázky len na jednej stene, ale pokojne svoju galériu veďte až za „roh“. Medzi fotografie môžete umiestniť aj ďalšie objekty, ktoré celému konceptu prepožičajú originálny vzhľad.

Točí sa vám zo zariaďovania vlastnej galérie hlava? Odfrknite si a inšpirujte sa ďalšími článkami o bytovom dizajne, ktoré nájdete na našom blogu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste