Zariaďovanie obývacej izby - skúste nasledovať Feng Shui (či Feng Šuej)

Centrum diania v každom byte ako samotnom alebo v rodinnom dome je obývacia izba. Tu sa nachádza rodina, tu hostíme naše návštevy, či už neformálne ako sú blízki priatelia, tak aj tie formálnejšieho rázu. Obývacia izba je miestom spoločných aktivít, ale tiež miestom, kde odpočívame a zabúdame na každodenný stres z práce. Preto na všetky tieto veci nesmieme zabudnúť, keď si túto izbu navrhujeme a následne zariaďujeme.

Obývacia izba podľa Feng Shui

Svetlý priestor

Pokiaľ chceme mať obývaciu izbu zariadenú podľa filozofie Feng Shui, musí pôsobiť ľahko, svetle a priestranne. Hlavne by mala byť usporiadaná z hľadiska rozmiestnenia nábytku a ďalších predmetov na zariadenie, ďalej smerom ku strede miestnosti skôr voľnejšia a tiež samozrejme uprataná tak, aby ňou mohla nerušene prúdiť energia. K tomu nám napomáhajú aj moderné trendy, ktoré v podstate túto filozofiu vedome, či nevedomky nasledujú.

Asi sa všetci zhodneme na tom, že pre každého z nás je najdôležitejším kúskom nábytku v obývacej izbe sedacia súprava. V ideálnom prípade ju vyberáme tak, že každý člen našej domácnosti na nej má svoje miesto, plus budeme myslieť na prípadné návštevy. Dnes ponúkané sedacie súpravy sa dajú doplniť nielen vhodným kreslom či kreslami, ale tiež rôznymi taburetmi.

Rozmiestnenie jednotlivých častí sedenia môže byť kruhové, či kopírovať iný geometrický tvar, štvorec alebo obdĺžnik. Snažme sa dodržať logický a známy tvar, aby všetko vyzeralo usporiadane a tiež by usporiadané bolo. Pri rozmiestňovaní majme na pamäti, že by žiadny kus sedacieho nábytku nemal byť orientovaný chrbtom k oknám alebo dverám.

V obývačke podľa Feng Šuej je dôležitý dostatok svetla

Farebné prevedenie a ostatné dekoratívne predmety

Ako bude naša obývačka pôsobiť samozrejme z veľkej časti ovplyvní nielen voľba ďalšieho nábytku ako sú skrinky pod televízor, rôzne police komody do obývacej izby, ale samozrejme farebné prevedenie celej miestnosti a ďalšie predmety na zariadenie. Pod nimi si môžeme predstaviť nielen rôzne drobné doplnky, ale aj umelecké predmety, či už obrazy alebo rôzne plastiky či dokonca sochy.

Nemusíme asi pripomínať, ako veľmi umenie svojim duchom ovplyvní celú náladu v miestnosti. Preto je veľmi dôležité byť dôkladný pri jeho výbere. Je dobré si uvedomiť, že z toto mnoho napovie o nás samotných aj naším hosťom.

Ctite si priestor. To znamená, aby ste volili vhodné veľkosti obrazov a ďalších predmetov vzhľadom na priestor, ktorý máte k dispozícii. Ak je vo vašej izbe veľká stena, môžete ju ozdobiť v skutku veľkým obrazom, výsledok bude vyzerať veľmi dobre.

Romantickú atmosféru navodí obraz alebo plastika objímajúceho sa páru. Pokoj, pohodu a priestor navodia vkusné krajiny.

V obývacej izbe to neprežeňte s dekoráciami

Ako na svetlo

V obývacej izbe musíme mať dostatok svetla a to nielen počas dňa. Aj vo večerných hodinách a pri pochmúrnom dni. Samozrejmosťou je hlavný luster v miestnosti, ktorý môže byť koncipovaný ako jeden svetlý zdroj alebo ako trať s viacerými svetlami. Vhodným doplnkom sú stojace lampy, ktorými si môžeme vhodne prisvietiť alebo naopak dodať miestnosti tlmené osvetlenie, pokiaľ je to potrebné.

Dnes už nepoužívame ťažké závesy, ktoré by pôsobili ako opona v divadle. Proti pohľadom zvonka sa chránime vkusnou záclonou cez deň a v noci väčšinou zaťahujeme žalúzie.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste