Zariaďujete malú kúpeľňu? Zistite, ako pracovať s farbami a aký vybrať nábytok

Nie každý má to šťastie mať obrovskú kúpeľňu, v ktorej nie je o miesto núdza. Najmä v bytových a panelových domoch je kúpeľňa najmenšia miestnosť. Preto sa oplatí si všetko najprv rozvrhnúť na papier a nezabudnúť dôkladne merať. Každý centimeter sa pri rekonštrukcii kúpeľne počíta.

Najmä v malej kúpeľni je potrebné využiť každý centimeter

Najmä v malej kúpeľni je potrebné využiť každý centimeter

Inšpirácia pre malé kúpeľne: na čo nezabudnúť?

Aj malé kúpeľne môžete maximálne využiť a získať tak dokonale funkčný priestor. Stačí si pamätať niekoľko zásadných pravidiel:

  • vždy voľte svetlé farby,
  • zrkadlá vnesú do priestoru viac svetla,
  • správne rozmiestnené osvetlenie dokáže priestor zväčšiť,
  • obklady položené horizontálne miestnosť opticky rozšíria, vertikálny obklad kúpeľňu predĺži,
  • kombinujte dve, maximálne tri farby,
  • dbajte na dostatok úložného priestoru,
  • vyhnite sa otvoreným úložným priestorom,
  • vždy všetko dôkladne zmerajte.

Vsaďte na svetlé farby a vhodne rozmiestnené osvetlenie

Vsaďte na svetlé farby a vhodne rozmiestnené osvetlenie

Základom je svetlá farebná paleta

Aby ste malú kúpeľňu opticky zväčšili, siahnite po svetlých farbách. Maľba, obklad aj dlažba by mali byť v odtieňoch bielej, béžovej, svetlo šedej, mätovej či marhuľovej. Ani s pastelovými farbami neurobíte chybu. Ideálny je veľkoformátový bezšpárový obklad. Čím menší počet špár bude, tým bude priestor pôsobiť ucelenejšie a priestrannejšie. Do malých kúpeľní rozhodne nepatria tmavé farby v matnej, ktoré pohlcujú svetlo a miestnosť opticky zmenšia.

Nikdy by ste nemali kombinovať viac ako 3 základné farby, pričom 2 budú úplne stačiť. Zabudnite rovnako na výrazné a veľké motívy. Najlepšiu službu urobia jednofarebné obklady či maľba jednou farbou. Pestrosť naženiete na doplnkoch, ktoré môžu byť  vo výraznejšej kontrastnej farbe.

Čarujte so svetlami a so zrkadlami

Správne osvetlenie je v malej kúpeľni alfou a omegou. I tu totiž platí, že dostatok svetla dokáže miestnosť prevzdušniť a vizuálne zväčšiť. Preto by v kúpeľni nemalo chýbať centrálne svetlo, ktoré osvetlí každý roh miestnosti, ale tiež svetlo pri zrkadle. Zrkadlo by malo mať bočné osvetlenie, ktoré na tvári nerobí neprirodzené tiene.

Zrkadiel môžete mať v kúpeľni hneď niekoľko. Dôležité je, aby boli umiestnené oproti sebe. Miestnosť tak bude vyzerať väčšia. Môžete mať napríklad zrkadlo nad umývadlom a na dverách, pokiaľ sú oproti sebe. Z hľadiska úložného priestoru sa potom oplatí siahnuť po zrkadlovej galérii.

O optické zväčšenie malého priestoru sa postarajú zrkadlá

O optické zväčšenie malého priestoru sa postarajú zrkadlá

Nábytok do malej kúpeľne

Čo sa týka nábytku do kúpeľne, pamätajte si, že v tomto prípade je menej viac. Malá kúpeľňa by nemala byť prepchatá nábytkom. Vyberajte preto minimalistické kúsky, ktoré ale majú dostatok úložného priestoru. Kúpeľňové skrinky do malej kúpeľne voľte závesné, ktoré nezaberajú priestor na zemi. Praktická je závesná umývadlová skrinka a zrkadlová galéria.

Z hľadiska úspory miesta si zamilujete vysoké uzatvorené regály. V malých kúpeľniach sa oplatí využívať úložný priestor až do stropu. Pamätajte, že veci v otvorených regáloch budú v malej kúpeľni vyzerať ako neporiadok a preto si obstarajte všetky regály a skrinky s dvierkami.

Rovnako ako pri maľbe či obkladoch aj pri nábytku vyberajte ten vo svetlých farbách. S optickým zväčšením pomôže vybavenie s lesklým povrchom.

Sanita, ktorá nezaberá miesto

Skôr než sa vrhnete do zariaďovania malej kúpeľne, zamyslite sa nad tým, či budete chcieť sprchový kút alebo vaňu. Do malých kúpeľní sa rozhodne nehodia rohové vane, ktoré zaberajú zbytočne mnoho priestoru. Priestorovo najúspornejšie sú walk-in sprchové kúty či sprchové kúty s odtokovým žľabom. Ak sa nechcete vzdať myšlienky mať v miestnosti vaňu aj sprchový kút, siahnite po vani so zástenou.

Pri výbere umývadla do malej kúpeľne pamätajte na to, že by malo poskytovať dostatok odkladacieho priestoru. Pokiaľ zvolíte napríklad len obľúbenú misu, mala by ležať na doske alebo byť integrovaná do skrinky, kde bude priestor na všetky nevyhnutné veci, ktoré potrebujete k rannej hygiene, starostlivosti o pleť a líčenie. V prípade, že budete mať WC v kúpeľni, vyberte si závesné, ktoré sa inštaluje na predstenový panel. Ušetríte tým mnoho miesta a navyše si uľahčíte údržbu podlahy.

Dobré rady a tipy

Ak máte v malej kúpeľni práčku, popremýšľajte, či by ju nebolo lepšie umiestniť do kuchyne alebo na chodbu. Práčka zaberie zhruba 0,4 m2 , ktorý sa dá v kúpeľni určite využiť  aj inak. V prípade, že práčku nemáte kam dať, vyberte si slim prevedenie, ktoré má hĺbku okolo 40 cm a plní sa zhora.

Aby kúpeľňa vyzerala upratane a zároveň pôsobila väčším dojmom, je dôležité dbať aj na úplné maličkosti.

  • Obstarajte si doplnky, ktoré budú v rovnakej farbe alebo dekóre.
  • Všetko, čo sa bude dať, upracte do skriniek.
  • Vybavenie vyberajte z kvalitného a odolného materiálu.
  • Obklady či dlažbu vyberajte v lesklom dekóre, ktorý do miestnosti vnesie viac svetla.

Aj v malej kúpeľni sa nájde dosť miesta pre všetky potrebné veci. Stačí len správne plánovať, merať a vzdať sa zbytočností.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste