Zistite, ako správne kombinovať farby v byte

Farby dokážu interiéru vdýchnuť osobitosť. Musíte však vedieť, ako s nimi správne zaobchádzať. Nie všetky tóny ku sebe ladia a tak môže byť miešanie farieb trocha alchýmia. Prinášame vám prehľadný návod, ako vybrať farby tak, aby ku sebe v interiéri ladili.

Správna kombinácia farieb vytvorí v interiéri žiaduci efekt

Správna kombinácia farieb vytvorí v interiéri žiaduci efekt

Farebné kombinácie nielen podľa veľkostí izieb v byte

Počuli ste o múzeách ilúzií? Alebo ste niektoré dokonca navštívili? A premýšľali ste niekedy o tom, v čom tkvie ich ohromujúce kúzlo? Ide o prácu s perspektívou, farbami a vzormi. Farby a vzory dokážu úplne premeniť ráz interiéru. Preto je dobré sa vopred zamyslieť nad tým, či vyberáte farbu do veľkej alebo do malej izby, či je izba umiestnená na severnej alebo na južnej strane.

Svetlé farby dokážu miestnosti zväčšiť, preto sa hodia najmä do malých izieb. K malým izbám patria predovšetkým spálne, predsiene a kúpeľne. Tmavé pohlcujú svetlo a tak sa používajú vo veľkých miestnostiach. Nehodia sa do izieb malých a tmavých, ktoré by mohli ešte viac zmenšiť.

Vertikálne pruhy a vzory dokážu miestnosť zväčšiť, teda pretiahnuť smerom nahor. To oceníte v prípade nízkych stropov. V izbe sa nebudete cítiť klaustrofobicky. Horizontálne vzory zase dokážu miestnosť roztiahnuť do šírky.

Teplotu farieb vyberajte na základe orientácie svetových strán. Pokiaľ je izba na severnej strane, svieti do nej menej slnka a svetla. Preto by ste mali do interiéru zvoliť teplé a svetlé farby. V prípade, že je miestnosť orientovaná južne, bude veľmi svetlá a plná slnka. Môžete si teda dovoliť použiť studenšie a tmavšie farby, ktoré v izbe pocitovo znížia teplotu.

Potrebujete miestnosť pocitovo ochladiť? Siahnite po studenších odtieňoch

Potrebujete miestnosť pocitovo ochladiť? Siahnite po studenších odtieňoch

Ako vybrať nielen kontrastné farby, ktoré ku sebe budú ladiť?

Výber farieb do interiéru by mal mať svoju logiku. Rozhodne sa nevyplatí výber niekoľkých „najobľúbenejších“ farieb, ktoré ku sebe nebudú ladiť a váš domov tak bude vyzerať ako cirkus. Ako namiešať správne farby do interiéru?

Najlepšou pomôckou je farebné sklo. Ako sa v ňom vyznať?

  • Tri farby – vyberte si obľúbenú farbu a od nej vo farebnom spektre narysujte rovnoramenný trojuholník. Tak zistíte ďalšie farby, ktoré ku vami zvolenej budú ladiť.
  • Kontrast – pokiaľ tužíte iba po jednoduchom dvojfarebnom kontraste, vyberte si svoju obľúbenú farbu. Druhá farba, ktorá leží v kruhu priamo oproti nej, bude tá, ktorá s ňou ladí.
  • Tón v tónu – ak nefandíte farebným divočinám, prikloňte sa ku kombinovaniu farieb odtieň v odtieni. Opäť si zvoľte obľúbenú farbu. Odstupňované farebné odtiene potom budú ležať na farebnom kruhu hneď vedľa nej.

Farebný kruh je perfektným nástrojom na kombinovanie odtieňov

Farebný kruh je perfektným nástrojom na kombinovanie odtieňov

Dizajnéri pracujú podľa pravidla 60-30-10

S otázkou ako namiešať farby, aby si spolu rozumeli, pomôže pravidlo 60-30-10. Ide o farbu:

  • hlavnú,
  • vedľajšiu,
  • doplnkovú.

Je jasné, že pravidlá sú na to, aby sa porušovali, takže sa môžete držať aj pomeru 60-30-10-10 alebo 75-15-10. Do týchto variant by sa mal ale pustiť len človek, ktorý má skutočne zmysel pre kombinácie. Začiatočníkovi bude stačiť prvý menovaný pomer.

Výsledok ako od dizajnéra? Stačí si osvojiť základné pravidlá

Výsledok ako od dizajnéra? Stačí si osvojiť základné pravidlá

60 % = hlavná farba

Najvyššie číslo má hlavná farba. Tá celý priestor ukotvuje a mala by sa objaviť na najväčších častiach miestnosti: steny, podlaha, veľký nábytok, ako sú skrine a pevné povrchy: rámy okien, zárubne dverí, prípadne dvere. Zo vzorkovníka vyberte neutrálnu farbu: bielu, šedú, béžovú. Je skvelým východiskovým bodom pre kombinovanie ďalších farieb.

30 % = vedľajšia farba

Druhá farba bude v interiéri zastúpená v polovičnom množstve v porovnaní s prvou farbou. Mala by byť odlišnejšie než hlavná farba, ale určite nie kontrastná. Zvoliť môžete iný odtieň hlavnej farby. Vzájomne by mali tieto dve farby pôsobiť harmonicky. Vedľajšie farba sa spravidla objaví na väčších kusoch nábytku: sedačka, komody, nábytkové zostavy do spálne či obývacej izby. Okrem toho môže byť aj na závesoch alebo kusových kobercoch.

10 % = doplnková farba

Akcentová výrazná farba, ktorá je zastúpená v najmenšom množstve na doplnkoch a bytovom textile. Vzhľadom k tomu, že vás môže časom omrzieť, je jednoduché ju nahradiť farbou inou. Tvorí pomyselnú čerešničku na torte.

Farby podľa temperamentu

Pri výbere farieb sa môžete riadiť svojim temperamentom alebo temperamentom človeka, pre ktorého izbu zariaďujete. Spravidla ide o študentskú alebo detskú izbu.

  • Melancholik – jeho farbou je modrá. Pôsobí upokojujúcim, zdržanlivým a pasívnym dojmom. Dodáva pocit uvoľnenia, spokojnosti a harmónie. Harmonizujúce farby sú odtiene červenej a oranžovej.
  • Flegmatik – najbližšie je mu farba zelená. Vyvoláva pocit vyrovnanosti a istoty. V teplých odtieňoch je veselá a povzbudivá, v studených introvertná a odpudzujúca. Medzi harmonizujúce farby patria červené a žltočervené odtiene.
  • Sangvinik – inklinuje ku žltej, ktorá pôsobí žiarivo, vzdušne, veselo a optimisticky
  • Cholerik – typickou farbou je červená, ktorá pôsobí dynamicky, aktívne, temperamentne a nápadne. Medzi harmonizujúce farby patrí modročervená. Doplnkovou farbou je sýta zelená.

Farby sa úzko spájajú so vzormi

Ako náhle si naplánujete farebný koncept, môžete pristúpiť ku začleneniu vzorov. Rovnako ako voľba farieb aj vzory sa riadia pravidlom trojíc. Nejde však o podiel, ale o veľkosť. Na výber máte vzory:

  • malé,
  • stredné,
  • veľké.

Pri výbere vzorov pamätajte, že bude najlepšie vyzerať kombinácia 2 až 3 vzorov a jednej plnej farby. Môže sa teda jednať o:

  1. jeden vzor vo veľkej veľkosti, druhý v malej a treťou bude len farba.
  2. Jeden vzor veľký, potom stredný a malý plus farba.

Pamätajte si, že farby na vzore by sa mali opakovať aj v interiéri. Zvyčajne pôjde o doplnky. Doplnková farba, ktorá tvorí 10 %, by sa teda mala objaviť aj na vybraných vzoroch.

Z hľadiska tvarov pamätajte, že budete vyberať medzi geometrickými a organickými. Geometrické sú charakteristické ostrými tvarmi, organické sú kruhové a zaoblené. Geometrické a organické tvary by ste mali kombinovať, aby ste dosiahli vyvážený výsledok.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste