Zmena interiéru nemusí zruinovať váš rozpočet. Zistite, ako na to

Nie každý si môže dovoliť pri zariaďovaní interiéru rozhadzovať. Možno šetríte na vysnívanú dovolenku, na príchod bábätka alebo vás čaká svadba. To všetko sú udalosti, ktoré pohltia peknú sumičku. A tak je potrebné niekde ušetriť. Neznamená to však, že pri úprave interiéru budete používať také dekorácie alebo vybavenie, ktoré z vášho bývania urobia na prvý pohľad lacný domov. Vieme, ako štýlovo, a napriek tomu lacno zmeniť vzhľad vášho interiéru.

Interiér môžete jednoducho zmeniť napríklad prestavaním nábytku

Interiér môžete jednoducho zmeniť napríklad prestavaním nábytku

Práca s farbami ako prvá voľba

Keď sa povie zmena interiéru domu alebo bytu, zrejme sa vám ako prvé vybaví nová maľba. Nemusíte sa nutne púšťať do sťahovania nábytku doprostred miestnosti, vyťahovanie kobercov a chystanie veľkého maľovania.

Pracujte s farbami premyslene. Vymaľujte napríklad len jednu stenu. Farba by mala korešpondovať s farebnou paletou, ktorú už v interiéri máte. Pokiaľ chcete netradičnú farbu, zvoľte takú, ktorá má napríklad štruktúru alebo perleťovú úpravu. Prekrásne vyzerajú napríklad perleťové omietky, ktoré sa lesknú len v momente, keď ich osvetlí slnečné svetlo alebo umelé osvetlenie.

Ak sa nechcete púšťať do maľovania vôbec, pohrajte sa s farbami nábytku. Pokiaľ máte v miestnosti komodu, odkladací stolík a ešte police z masívu v rôznych odtieňoch a štýloch, jednoducho ich zladíte tak, že ich oblečiete do rovnakej farby. K tomu pridajte nové úchytky a máte postarané.

Napokon novú farbu môžete dať aj radiátorom alebo obkladačkám v kúpeľni. Stačí len vybrať vhodný farebný odtieň a typ farby. Určite vám poradia v špecializovaných predajniach.

Skúste premiestniť nábytok

Ak chcete vedieť o drobných úpravách interiéru bytu, ktoré vás nebudú stáť ani korunu? Pustite sa do sťahovania... Respektíve premiestňovania nábytku. Nikde nie je napísané, že nábytok musí zostať rozmiestnený tak ako doposiaľ. Veľkú zmenu urobí aj malé preskupenie.

Máte doma starý konferenčný stolík, ktorý už má najlepšie roky za sebou a jeho vzhľad nespraví ani repas? Zbavte sa ho. Pred sedačkou vznikne krásny veľký priestor napríklad na hranie detí. A vy kávu môžete odložiť na odkladací stolík, ktorý je kompaktný a nezaberá priestor, pretože sa zvyčajne ku sedačke umiestňuje z boku.

Prestavanie nábytku je síce zdarma, ale vždy musíte premýšľať, či je funkčné a dáva zmysel. Nemá cenu sa do tohto kroku púšťať len preto, že chcete zmenu. Ako náhle bude jeho usporiadanie nepraktické, začne vás po chvíli hnevať.

Pustite sa do tapetovania

Tapetovanie kedysi predstavovalo nočnú moru, dnes je ale omnoho jednoduchšie než v predošlých dobách. Navyše existuje mnoho tapiet, ktoré vám celý proces uľahčia. Opäť zdôrazňujeme: netapetujte všetky steny. Najlepšie vyzerá len na jednej stene, napríklad v spálni za posteľou. Zvoliť môžete tapetu s konkrétnymi, ale tiež s abstraktnými vzormi.

Pokiaľ je pre vás tapetovanie príliš náročné, skúste sa pohrať s washi páskami. Washi pásky sa vyrábajú z rýžového papiera alebo iných prírodných vlákien. Ich najväčšou výhodou je, že sa dajú prilepiť prakticky na akýkoľvek povrch a to vrátane steny. Keď sa ich rozhodnete sňať, nemusíte sa obávať, že by ste maľbu alebo omietku vzali so sebou. S washi pásikov môžete vykúzliť rôznorodé obrazce. Navyše sú k dostaniu v celej rade farebného, ale aj obrazového prevedenia. Vašej fantázii sa medze nekladú. Ďalším spôsobom „tapetovania“ sú dekoratívne nálepky na stenu. Zvyčajne majú takú úpravu, aby po strhnutí nepoškodili stenu. Nálepky sú ideálnym riešením, ako lacno premeniť napríklad detskú izbu.

Tapeta je ideálna iba pre jednu stenu

Tapeta je ideálna iba pre jednu stenu

Pridajte do miestnosti ďalšie vrstvy

Medzi drobné úpravy interiéru bytu patrí aj tzv. vrstvenie. Znamená to, že do miestnosti pridáte napríklad vrstvu materiálu alebo vzor. Predstavte si napríklad podlahu. Ak máte tvrdú podlahu z vinylu, dodáte jej ďalšiu vrstvu tým, že na ňu položíte kusový koberec.

Pri výbere kusového koberca majte vždy na pamäti jeho veľkosť. Pokiaľ si obstaráte príliš malý rozmer, bude koberec v kontexte celej podlahy vyzerať ako maličká známka na veľkej pohľadnici alebo na dopise. Napríklad v obývacej izbe by sa mal na kusový koberec pohodlne postaviť konferenčný stolík. Zároveň by mal byť koberec rovnako široký ako sedačka.

V spálni sa vrstvenie materiálu používa predovšetkým na posteli. Prehoz postele môže mať hladkú štruktúru, ktorú krásne doplnia dekoračné vankúše v pletených povlakoch s výrazným vzorom. Okrem toho môžete vrstviť aj materiály. Zmiešajte napríklad pletený prehoz so zamatovými alebo chlpatými vankúšmi. Dodáte tak celej posteli hĺbku a dramatickosť.

Upozornite na umenie na stenách

Nezáleží na tom, či vám na stenách visia obrazy od majstrov alebo ide o maľby detí, či o grafiky zakúpené v hobby markete. Pokiaľ sa jedná o krásne kúsky, na ktoré ste pyšní, dajte ich všetkým na obdiv. Ako? Upozornite na ne svetlom. Obstarajte si k nim vhodné osvetlenie. K dostaniu je špeciálne osvetlenie obrazov. Rozhodnúť sa však môžete aj pre bodovky alebo lampy s možnosťou smerovania toku svetla. Ideálne je, pokiaľ majú lampy rovnakú farbu ako pozadie alebo steny. Nebudú na seba strhávať nechcenú pozornosť a pri osvetlení zdôraznia to, čo je skutočne dôležité.

Posvieťte si na umenie

Posvieťte si na umenie

Veľká sila domáceho textilu

Zmena domáceho textilu dokáže úplné divy. Pokiaľ hľadáte jednoduchý spôsob úpravy bytu, vsaďte práve na textil. Nie je to tak dlho, čo závesom odzvonilo a nahradili ich žalúzie. Dnes sa opäť do interiérov vracajú. Prečo? Pretože do neho dokážu vniesť mäkkosť a útulnosť. Aby závesy, ale tiež záclony pôsobili elegantne, mali by byť zavesené na garníži, ktorá bude čo najvyššie pri strope. Ideálne sú koľajnice, ktoré sa pripevňujú na strop.

Ak upravujete malý byt a chcete, aby pôsobil väčším dojmom, dbajte na to, aby záclony a závesy viseli od stropu až ku zemi. Tým sa miestnosť opticky zväčší.

Okrem závesov a záclon vsaďte tiež na nové obliečky dekoračných vankúšov. Nezabúdajte ani na prehozy a deky. Pokiaľ si trúfate, môžete sa pustiť aj do prečalúnenia sedačky vlastnými silami. Budete potrebovať pevnú čalúnnickú látku a elektrickú sponkovačku. Najjednoduchšie je čalúnenie pohovky, ktorej kostru tvorí drevo, preglejka alebo drevotrieska. Stačí , keď očalúnite iba sedáky a opierky. Podrúčky môžete nechať pôvodné. Vyberajte skôr tmavšiu alebo bohato vzorovanú látku, na ktorej nebudú vidieť nečistoty.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste