Zoznámte sa s obľúbenými vianočnými trendmi nielen pre rok 2023

1772 Tipy a triky , Trendy

Vianočné sviatky sa čo nevidieť prihlásia o slovo a tak je na čase si zistiť, aké sú najnovšie vianočné trendy vo farbách, zdobení stromčeka aj v príprave vianočnej tabule pre tento rok. Navyše pridáme aj najobľúbenejšie štýly, ktoré nepodliehajú diktátu posledných trendov.

Objavte trendy tohtoročných Vianoc

Nadčasové aj súčasné trendy vo vianočných ozdobách a dekoráciách

Čo pre tento rok vymysleli nadšenci do interiérového dizajnu? Ide hneď o niekoľko štýlov, z ktorých si vyberú zástancovia  klasiky, ako aj tí, ktorí idú radi s módou. Každý smer však vedie k tomu, aby u vás doma panovala slávnostná vianočná atmosféra.

Základné neutrálne farby a ozdoby, ktoré prinášajú pokoj a pohodu

Podľa jedného z vianočných trendov sa rok 2023 neponesie vo výrazných, žiarivých a krikľavých farbách. Otvorte svoj domov upokojujúcim tónom. Medzi tohtoročné vianočné farby rozhodne patrí tlmená šedá, bledo modrá a jemné krémové tóny. Tieto decentné odtiene navodia elegantnú a pokojnú atmosféru. Navyše dajú vyniknúť ďalším prvkom vášho interiéru. Ako vianočné ozdoby voľte lesné zvieratká (sovy, soby, veveričky, vtáčiky). Nezabudnite ani na vianočné gule v decentných farbách.

Vintage, ktoré vás objíme nostalgickou náručou

Nostalgia je trendom výzdoby nielen vianočného stromčeka pre rok 2023. Prečo práve vintage? Pretože do domovov prináša kúzlo dávnych dôb. Skúste pátrať na povale rodičov či prarodičov a hľadajte retro ozdoby, vintage hračky a klasické vianočné motívy. Máme na mysli najmä figurálne vianočné ozdoby, ako sú anjeli, autíčka, snehuliaci alebo šišky. Pokiaľ nič nenájdete pri rodičoch, môžete navštíviť niektoré z obľúbených obchodíkov so všetkým.

Vianoce v štýlu filmového trháku Barbie

Medzi  vianočné farby rozhodne patrí sladká ružová, ktorá doslova zaplavila spoločnosť po uvedení filmu Barbie. Trúfame si povedať, že tento rok ružová nahradí tradičnú zelenú či červenú farbu. Ide o odvážne prehlásenie, ktoré slávnostnej nálade prináša prvok radosti. A s čím ju najlepšie skombinujete? S modrou farbou. Urobte si tohtoročné Vianoce v modro-ružovom poňatí. Ružová dodá moderný šmrnc. Okrem modrej ju môžete skombinovať tiež so zlatou a striebornou. Pre vaše okolie bude toto poňatie sviatkov vskutku zábavné a nečakané. Trendy vianočné ozdoby na stromček v ružovej farbe môžu mať podobu plameniakov, donutov, topánok v štýle „kecky“ alebo domácich papučiek so zajačou hlavičkou.

Otvorte cestu ružovej farbe

Klasická krása, ktorá pramení z prírody

Výzdoba inšpirovaná prírodou je stálicou posledných niekoľkých rokov. Nebude tomu inak ani tento rok. Hlavnú úlohu budú hrať tento rok prvky lesa. Preto myslite na šišky, rustikálne drvené vianočné dekorácie alebo girlandy vyrobené z vetvičiek a bobúľ. Útulnú atmosféru do svojho domova prepašujete v podobe stromčekovej sukne z umelej kožušiny a vianočnými ozdobami so zvieracími a prírodnými motívmi. Pozerajte sa po zajačikoch, šiškách, listoch alebo vtáčikoch. Prírodné prvky prinesú do vášho domova počas mrazivých dní teplo a pohodu.

Trendy vianočné stromčeky v bielej farbe

Vianočné sviatky sú predovšetkým o harmonickom spojení šarmu a kreativity. Či už uprednostňujete upokojujúce jemné tóny neutrálnych farieb, je vám blízke vintage, milujete ružovú alebo ste podľahli kráse lesných dekorácií, biela farba dodá vianočnému stromčeku nádych, ktorý vyhovuje každému. Ozdobte vetvičky nielen bielymi guľami, ale tiež figurálnymi motívmi v bielej farbe. Čo tak roztomilý biely zajačik, medveď, psík alebo napríklad korčule?

Kedy začať chystať a zdobiť vianočný stromček?

V poslednej dobe sa začínajú vianočné stromčeky zdobiť čím ďalej skôr. Zatiaľ čo počas viktoriánskej doby sa stromčeky stavali a zdobili až popoludní na Štedrý deň, v poslednej dobe sa v domácnostiach vyčačkané stromčeky objavujú už 31. novembra. Najčastejšie sa umiestňujú do obývacích izieb alebo do veľkých jedální.

Podľa psychológov nie je skoršie zdobenie vôbec na škodu. Skorá vianočná výzdoba predlžuje vzrušenie zo sviatočného obdobia. Pôsobí ako kotva alebo cesta ku starým magickým emóciám, ktoré sa spájajú s vašim detstvom, takže vás robí šťastnejšími. Vďaka skoršiemu vianočnému dekorovaniu sa vo vašom mozgu zvyšuje hladina dopamínu, teda hormónu tzv. dobrej nálady.

Niekto sa do výzdoby a dekorovania púšťa prvú adventnú nedeľu, ktorá v roku 2023 vychádza na 3. decembra. Vianočnému „šialenstvu“ však ľudia prepadajú najčastejšie druhú decembrovú sobotu. V niektorých domácnostiach sa vianočné dekorácie objavujú až 12 dní pred Štedrým dňom.

Niekto vianočný stromček zdobí už na konci novembra

Trendy vo výzdobách vianočného stromčeka 2023

Máte každý rok živý stromček alebo používate stromček umelohmotný? V zahraničí sa veľkej obľube tešia tzv. Grow and Stow umelé vianočné stromčeky. Čo to znamená? Stromček sa skladá z dvoch častí, ktoré sa do seba zasunú. Následne sa stromček pripojí do elektrickej siete. Po zapojení začne stromček rásť a nadobúdať na objeme, takže nemusíte strácať čas s načechrávaním vetvičiek. Po vypnutí z elektriny sa stromček zmenší, čo uľahčuje skladovanie.

Čo sa týka farby vianočného stromčeka, máte na výber hneď niekoľko prevedení. Pre ktoré sa rozhodnete vy?

  • Prírodné farby a materiály – zvoľte girlandy z drevených gorálok a zdobenia sušeným ovocím. Slávnostný nádych stromčeku dodáte sklenenými ozdobami s matnou povrchovou úpravou. Obľúbenými farbami sú krémové tóny, zelená, biela a vínová.
  • Biela farba – hitom posledných rokov sú zelené vianočné stromčeky so zasneženou úpravou. Biele sú zvyčajne konce vetvičiek, takže stromček vyzerá ako by ste ho práve priniesli z lesa. Skvele si rozumie s bielymi, zlatými, staroružovými a hnedými dekoráciami.
  • Zdobenie trblietavými lamelami – toto poňatie bolo charakteristické najmä pre minulý režim. Moderná doba od neho dala ruky preč. V posledných rokoch sa však blýskavé lamely opäť hrejú na výslní. Ozdobený stromček doslova zasypete pásikmi lesklej fólie, ktorá mu dodá lesk a objem.
  • Jednoduché mašľovanie – pokiaľ patríte medzi minimalistov, môžete vetvičky stromčeka ozdobiť len mašľami zo stúh. Vyberte stuhy rôznych materiálov, napríklad zamatovú, šifónovú alebo saténovú.
  • Vianočné stromčeky v tmavých farbách – aj keď je zelená farba tmavá sama o sebe, budú si s ňou dobre rozumieť vianočné gule v tmavo zelenej, vínovej, tmavo modrej, šedej a černej farbe. Aby ste stromčeku dodali punc luxusu, nezabudnite na hustú reťaz LED vianočného osvetlenia.

Prírodné materiály a farby nikdy nesklamú

Inšpirácie pre vianočný stôl

Ruka v ruke s dizajnovým poňatím vianočného stromčeka by mala ísť aj sviatočná tabuľa. Stôl sa snažte ladiť do farieb, ktoré nájdete aj na stromčeku. V poslednej dobe sa doska stola nezakrýva obrusom. Do stredu sa položí len minimalistický behúň, ktorý zároveň slúži ako priestor na usporiadanie vianočných dekorácií .

Na behúň môžete položiť girlandu z vetvičiek, alebo tiež napríklad svietiace dekorácie. Perfektne vyzerajú elektrické čajové sviečky alebo lampášiky. Rozhodnúť sa môžete aj pre svietniky s vysokými sviečkami.

Skôr než začnete stôl dekorovať, najprv prestrite. Tak zistíte, koľko budete mať priestoru na dekorácie. Nezabudnite, že na stole bude niekoľko druhov tanierov a pohárov. Dekorácie by nemali brániť v pohodlnom hodovaní. Môžete ísť cestou minimalizmu a stôl vyzdobiť len niekoľkými sviečkami a zväzkom vetvičiek. Nič nepokazíte rozložením vianočných gulí alebo trblietok kde tu po stole. Látkové obrúsky prevlečte kovovým krúžkom, ktorý je sám o sebe decentnou dekoráciou.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste