9 vecí, kvôli ktorým bude váš interiér vyzerať lacno. Nezamieňajte umenie a gýč

Zariaďovanie a zdobenie interiéru je zábavné a naplňujúce… A tiež drahé. Mnoho ľudí sa teda snaží na zariaďovaní domova ušetriť a tak si kupujú lacné veci. Aj lacnými doplnkami či nábytkom môžete dosiahnuť krásne zariadený interiér rodinného domu. Je však potrebné dať si pozor na to, aby kvôli cenovo výhodnému vybaveniu váš domov nepôsobil lacno. Čo mať na pamäti?

Hranica medzi gýčom a umením je tenká

1. Nevhodný nábytok

Chatrná drevotriesková konštrukcia, dizajn bez nápadu, na prvý pohľad DIY nábytok... Aj ideálne riešenie pre bývanie na internáte alebo na priváte. Rozhodne ale nie do bytu, ktorý považujete za svoj domov.

Aj napriek tomu, že je recyklácia a upcyklácia v móde, všetkého mnoho škodí. Nie je na škodu postaviť si do obývačky starožitnú komodu, ktorú ste namaľovali atraktívnou farbou a vymenili jej úchytky. Je v poriadku, keď perfektnú pohovku a pohodlné kreslá doplníte o konferenčný stôl vyrobený z paliet. Pokiaľ ale celú obývačku poskladáte len z paletového nábytku alebo z nesúrodých kúskov, ktoré ste určite výhodne kúpili v bazári, zbytočne ukazujete, že ste na vybavení šetrili.

Naučte sa kombinovať staré s novým. Vyhľadajte si reprezentatívny starší kúsok a vylaďte ho do farby, ktorá bude korešpondovať s poňatím vášho interiéru.

2. Nejednotná podlaha

Vedeli ste, že podlaha sa výrazne podpisuje na celkovom vzhľade a dojme daného priestoru? Zlá textúra, farba, ale aj materiál môže degradovať inak perfektne zariadený interiér.

Pokiaľ nechcete, aby váš interiér vyzeral lacno, nekombinujte vinyl a laminát alebo masívne drevo a umelú podlahu. Pokiaľ vám finančný rozpočet nedovoľuje obstaranie kvalitnej drevenej podlahy, nevadí. Vyberte si materiál, ktorý bude masív verne napodobňovať. Pamätajte ale, že by podlaha v celom byte mala byť rovnaká.

Vyhnite sa miešaniu rôznych drevených dekorov. Zabudnite na rozličné farebné podlahy v izbách. Všeobecne sa neodporúča podlaha v šedej farbe, kvôli ktorej vyzerá interiér zbytočne sterilne, chladno a neosobne.

Ideálna je masívna podlaha, ktorá je rovnaká v celom byte

3. Neporiadok, kam sa pozrieš

Prečítali ste všetky rady a tipy, ako na interiérový dizajn a sledujete najmodernejšie trendy v nábytku? Napriek tomu, že máte domov vyšperkovaný podľa odborníkov, nebude vám to nič platné, pokiaľ doma máte neporiadok. Práve ten okamžite „prebije“ všetku vašu snahu o krásne zariadený interiér rodinného domu či bytu.

Preto je dôležité, aby ste mali dostatok úložného priestoru. V predsieni majte priestrannú šatníkovú skriňu. Do spálne si obstarajte posteľ s úložným priestorom. V obývacej izbe majte steny a zostavy so zatváracími skrinkami.

Na udržanie poriadku sa odporúčajú uzatvorené skrinky a zásuvky. Aby váš domov nevyzeral zahltene, siahnite tiež po otvorených policiach. Pamätajte ale, že v nich musíte udržať poriadok. Police by nemali byť preplnené doplnkami a dekoráciami do bytu.

Neporiadok pokazí dojem z inak harmonického bývania

4. Koberec s nesprávnou veľkosťou

Výber koberca je nesmierne dôležitý. O to viac si na ňom dajte záležať, pokiaľ vyberáte koberec kusový. Veľkosť koberca by mala zodpovedať veľkosti miestnosti. Príliš malý koberček v inak obrovskej miestnosti bude na prvý pohľad vyzerať lacno.

Ak si chcete o veľkosti koberca urobiť čo najživšiu predstavu, skoste si ho na zem „vyznačiť“ napríklad pomocou maliarskej pásky. Zistíte, aký bude vybraný tvar a veľkosť korešpondovať s celou miestnosťou.

Do veľkých obývacích izieb je najlepšie dať koberec, ktorý bude od stien vzdialený 31 až 45 cm. Aby priestor vyzeral konzistentne, mali by nohy sedacej súpravy a kresiel stáť 20 až 30 cm od okraja koberca. Pokiaľ pokladáte koberec do multifunkčnej miestnosti, teda do priestoru, ktorý spája obývaciu izbu s kuchynskou časťou, docielite tým intímnejší a útulnejší pocit.

5. Neolemované závesy a záclony

Oči sú okná do duše, okná utvárajú dušu interiéru. Preto je dôležité nielen aký materiál a farbu zvolíte pre závesy, ale tiež ako sú opracované. Práve pri záclonách a závesoch sa často podceňuje ich lemovanie.

Tieto dva bytové doplnky dokážu vzhľad vášho domu povzniesť. Pokiaľ ale nemajú olemované okraje, váš domov degradujú na lacný zapadákov. Dôležité je postrážiť si ich dĺžku. Mala by končiť tesne pod parapety, prípadne zároveň s podlahou.

Závesy aj záclony musia byť vždy olemované

6. Príliš trendy dekorácie

Interiérový dizajn je žijúcou záležitosťou. Nezostáva rovnaký. Stále sa premieňa. To čo bolo trendy pred pol rokom, je dnes pasé a out. Skôr než sa rozhodnete minúť horibilné sumy za momentálne trendy dekorácie do bytu, zamyslite sa nad tým, či sa vám budú páčiť napríklad aj za rok.

Ak svoj domov vyladíte do bodky podľa posledných výkrikov módy, prestane sa vám za chvíľu páčiť. A nakupovať každú chvíľu nové vybavenie si nemôže dovoliť každý. Okrem toho, že je to neekonomické, je to tiež neekologické.

Napriek tomu, že je retro zase v móde, bude sa vám páčiť ešte za dva roky? Alebo kvôli nemu bude vaše bývanie vyzerať lacno? Vsaďte radšej na nadčasové dekorácie do bytu napríklad z dreva alebo kovu, ktoré nikdy nevyjdú z módy.

7. Rozdiel medzi gýčom a umením

Hranica medzi gýčom a umením je tenká a navyše individuálna. Každý má iný vkus. Rozhodne ale platí, že všetkého mnoho škodí. Aj umenie môže byť gýčové, pokiaľ je ho mnoho alebo ho umiestnite na nevhodné miesto.

Máte doma hodnotný obraz? Nechajte ho vyniknúť. Zaveste ho na stenu a nechajte okolo neho dostatok miesta. Rozhodne v jeho blízkosti nevešajte tuctové obrazy a plagáty, ktoré sa ako sériovky predávajú v hobby obchodoch a v predajniach s dekoráciami. Podporte unikátnosť obrazu napríklad bodovým osvetlením.

8. Popcornové stropy

Stropom s hrbolčekmi sa hovorí popcornové stropy. Svojou štruktúrou a vzhľadom pripomínajú syr, tvaroh alebo pražené zrnká kukurice. Ide o štruktúrovanú alebo dekoratívnu omietku. Tieto stropy boli obľúbené v 60. rokoch, ale dnes už v móde rozhodne nie sú. Okrem toho, že vyzerajú otrasne, sa ešte horšie udržiavajú. Drží sa v nich prach a pavučiny ktoré len tak ľahko neočistíte.

Našťastie je možné sa štruktúrovaného stropu zbaviť. Urobiť to môžete svojpomocne, čo je ale fyzicky aj časovo náročné alebo sa môžete obrátiť na pomoc profesionála.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste