Zariaďte si bývanie v štýle Art Deco. Poradíme, ako na to

Pokiaľ vás nebavia jednoduché a strohé interiérové dizajny ako minimalizmus a modernizmus, možno sa nájdete v extravagantnom a vyzývavom štýle Art Deco. V popredí záujmu stoja drahé materiály, geometrické tvary a výrazné farby, ktoré pridávajú na luxusnom vzhľade. Zoznámte sa s opojným a lesklým Art Deco.

Geometrické tvary v Art Deco interiéru prevládajú

Čo je to Art Deco?

Pokiaľ sa rozhodnete prijať Art Deco, mali by ste vedieť, že sa jedná o štýl, ktorý bol populárny v Amerike a v Európe počas 20. a 30. rokov 20. storočia. Stal sa kontrastom k minimalistickej a prírodou inšpirovanej secesii. Art Deco sa neobjavilo len v interiérovom dizajne, ale zasiahlo aj do iných odvetví.

 Napríklad do módy, architektúry, automobilového priemyslu alebo do šperkárstva. Kládol dôraz na modernosť, ktorá ale bola zároveň elegantná a funkčná.

Art Deco je skratkou francúzskych slov Arts Décoratifs, ktoré v preklade znamenajú dekoratívne umenie. Na výslní sa tento štýl hrial niekoľko desiatok rokov, konkrétne od polovice 20. do police 50. rokov. Napriek tomu, že sa na prvý pohľad Art Deco môže zdať chaotický, má jemné pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať.

Tento štýl v sebe mieša tradičné aj moderné prvky. Nádhera, noblesa, lesk a bohatá výzdoba definujú Art Deco.

Noblesný štýl vychádza z neutešeného stavu po prvej svetovej vojne

Po 1. Svetovej vojne boli ľudia v Európe a Amerike vyčerpaní a unavení. Nebavili ich nevýrazné budovy a mestské domy, ktoré pripomínali fádnosť každodenného života. Art Deco sa zrodilo ako vedľajší produkt lásky, krásy, bohatstva a túžby ľudí žiť v luxuse.

S týmto štýlom sa ľudia prvýkrát stretli na výstave v Paríži. Došlo ku vzbure proti vtedajším klasickým vzorom. Art Deco sa najprv presadilo v móde, čo rýchlo ovplyvnilo tiež nábytok a celé architektonické hnutie. Štýl Art Deco priťahoval umelcov a intelektuálov. Kľúčovým bodom bolo využitie minulosti k vydláždeniu cesty do budúcnosti.

Art Deco vystupuje z fádnosti každodennosti

Art Deco si zakladá na luxusných materiáloch

Pre noblesný štýl sú charakteristické pôvabné a lesklé materiály. Preto nie sú výnimkou prvky v zlatej farbe. Materiál musí upútať pozornosť a tak sa často stretnete so zvieracími motívmi, napríklad leopardími alebo zebrími vzormi. Dôležitá je aj štruktúra látky a tak niet divu, že sa v Art Decu používa najmä luxusný zamat.

Pozadu nezostáva ani:

  • nerezová oceľ,
  • chróm,
  • sklo,
  • zrkadlové plochy.

Všetky tieto materiály sa používajú bez obmedzenia. Nechýba ani majestátny mramor, ebenové drevo alebo zebrawood. Základom je, že majú byť povrchy lesklé a určite výrazné. Obľúbené sú tmavé a textúrované drevá, napríklad orech. Slúžia predovšetkým ako pozadie pre zlaté intarzie na stenách a podlahách.

Art Deco stavia najmä na geometrických prvkoch

Motívy Art Deco sú odvážne a symetrické. Typickým poznávacím znakom tohto štýlu sú geometrické vzory. Narazíte na:

  • štylizované verzie vejárov,
  • kvetiny,
  • abstraktné vzory ako sunburst,
  • šípky,
  • zubaté línie ako chevron.

Rovné, geometrické a hranaté línie symbolizujú odvahu a sebavedomie vtedajšieho priemyselného a technologického pokroku v Európe a Amerike.

Ako preniesť Art Deco do svojho bývania?

Ak vám Art Deco učarovalo, ale netrúfate si v jeho duchu prestavať celý interiér, môžete do neho zaradiť len určité prvky.

Farebná paleta

Art Deco by mali byť vizuálne atraktívne a veľmi výrazné. Nebojte sa siahnuť po doplnkových metalických farbách, akými sú chróm, striebro, zlato alebo nerezová oceľ. Chybu neurobíte ani s jasno žltou, červenou, zelenou, modrou, ružovou a čiernou.

Nechýbajú však jemné farby ako odtiene krémovej a béžovej. Napríklad v spálni budú skvele vyzerať neutrálne farby s lešteným drevom a lakovaným nábytkom. Art Deco do spálne dostanete napríklad v podobe komody so zlatými prvkami.

Jemné odtiene a výrazné vzory na nábytku

Nábytok Art Deco

Art Deco sa neuspokojí s malým prevedením a tak sa nebojte siahnuť po veľkých kúskoch. Tvary zvýrazňuje zlatá linka alebo chrómované lemy, ktoré dodávajú dramatický efekt.

Veľké príborníky si budú rozumieť s obrovskými kreslami. Čalúnenie voľte so zvieracími motívmi alebo jednofarebné v zamatovom prevedení. Štýlovým kúskom sa môže stať geometricky riešený Art Deco konferenčný stolík.

Tkaniny a vzory

Poťahové látky a textil sú výraznými prvkami Art Deco. Okrem zebrích a gepardích motívov sú obľúbené tiež zamat a koža. Prihliadnuť môžete k jemným ženským linkám vo forme farby lila alebo kvetinových potlačí. Chýbať samozrejme nesmú ani koberce s geometrickými motívmi. Tie sa môžu objaviť aj na prestieradlách alebo na dekoratívnych vankúšoch.

Podlaha

Aj podlahu môžete do svojho interiéru Art Deco nenásilne prepašovať. Ak máte jednoduchú podlahu, môžete ju oživiť zlatou alebo mosadznou intarziou. Skvele vyzerá aj čienobiela šachovnica alebo povrch, ktorý vytvára optické klamy. Klasikou sú obrazce poskladané z parkiet (šípky, rybia kosť). Jednoduchšou možnosťou je na podlahu položiť koberec so zmieňovanými geometrickými tvarmi.

Podlaha s geometrickými tvarmi

Lampy a lustre Art Deco

Výrazným prvkom Art Deco sú svietidlá. Rovnako ako u iných doplnkov aj tu sú dôležité geometrické a symetrické vzory. Zvoľte svietidlá s čistými aerodynamickými a modernými líniami, tienidlá z leptaného skla alebo tienidlá s vejárovitými tvarmi. Chýbať nesmie ani chróm a iné metalické kovy.

Obľúbené doplnky

Pre Art Deco je typický lesk, ktorý svojej izby dodáte v podobe zrkadiel. Môže sa jednať o veľké zrkadlá v zdobených rámoch, okrúhle zrkadlá, ale tiež o zostavy menších zrkadiel. Typickým zástupcom je zrkadlo so zdobením sunburts. Art Deco si rozumie aj so starožitnosťami. Vsaďte napríklad na sklo zdobené zlatými prvkami, tvarované sklo, sošky alebo porcelán.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste