Inšpirácia pre moderný interiér - vesmírny futurizmus

Futurizmus v interiéri môžete považovať za bývanie budúcnosti. Zrejme sa vám vybaví zariadenie bývania v duchu sci-fi filmov odohrávajúcich sa vo vesmíre. A vlastne máte pravdu. Futurizmus je založený na „mimozemských“ myšlienkach, ktoré čerpajú inšpiráciu v kozmických lodiach a staniciach. Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Hi-tech interiér s prvkami futurizmu

Čo je to futurizmus?

Pokiaľ sa na futurizmus pozriete všeobecne, jedná sa o umelecký smer, ktorý zasiahol do literatúry, architektúry, hudby i filmu.

Futuristická architektúra dnešnej doby vychádza zo začiatku 20. a 21. storočia a inšpiruje sa prvkami sci-fi a kozmických prostriedkov. Na začiatku 20. storočia sa v architektúre začali objavovať horizontálne línie, ktoré odkazujú na rýchlosť, pohyb a naliehavosť. Po 2. svetovej vojne sa do architektúry premietol vesmírny vek, kultúra automobilizmu a plastu.

Pre futurizmus sú charakteristické dynamické a kontrastné línie a použitie technologicky vyspelých materiálov. V interiéroch sa objavuje štýlové osvetlenie, kreatívne kusy nábytku a celkové rozvrhnutie, ktoré sa vymyká štandardu. V miestnosti sa stretáva prvok individuality, ale aj prísnosti designu.

Vo futuristicky zariadenom interiéri by mal mať človek pocit, že žije v paralelnom svete alebo na inej planéte.

Používané materiály a moderná technika

V moderných bytových interiéroch, ktoré čerpajú z futurizmu, nájdete najnovšie a najmodernejšie materiály a techniky, ale aj dynamické formy. Spoločne vytvárajú atmosféru budúcnosti. Z hľadiska materiálov prevláda:

  • ľahký hliník,
  • odolné organické sklo,
  • oceľ,
  • polykarbonátový plast,
  • koža.

Futuristická domácnosť = múdra domácnosť

Nechýbajú najmodernejšie výdobytky elektroniky. Napríklad v kuchyni majú svoje miesto integrované elektrospotrebiče s podporou Wi-Fi pripojenia. Celý dom či byt môže byť napojený na systém chytrej domácnosti, ktorá pomôže s ovládaním osvetlenia, reguláciou teploty, ovládaním vonkajších roliet a žalúzií a ďalších technológií. Výhodou je zníženie energetickej náročnosti domácnosti.

Farebná schéma a doplnky

V bývaní budúcnosti sa odporúča používať skôr neutrálne farby. Skvelá je biela, akcenty šedej a béžovej. Chybu neurobíte klasickou čierno-bielou kombináciou. Objaviť sa môže aj výraznejšia modrá alebo červená, ale iba ako doplnková farba.

V moderných bytoch je pre futurizmus typická redukovaná výzdoba. Na stenách sa môžu objaviť originálne fotografie alebo abstraktné obrazy. Pozadie by malo byť neutrálne s jasnými akcentmi. Chybu neurobíte ani v prípade, že sa rozhodnete kombinovať prvky z minulosti s tými z budúcnosti. Staršie veci budú v kombinácii s najnovšou technológiou a prísnymi líniami vytvárať ohromujúci efekt. Tieto dekorácie môžete vystaviť do sklenených alebo kovových regálov, kde dôjde k dotyku minulosti s budúcnosťou.

Minimalizmus, strohé krivky, moderné materiály – to je vesmírny futurizmus

Dokonalým futuristickým doplnkom je použitie kódovaných správ (mená, dátumy narodenín, výročia atď.), ktorým budete rozumieť iba vy a ďalší obyvatelia bytu. Táto technika sa obvykle používa v kúpeľniach alebo v kuchyniach. Na zrkadlové alebo lesklé plochy môžete umiestniť riadok čísel, písmen alebo napríklad znaky Morseovej abecedy, ktoré budú dávať zmysel len zasväteným.

Aby ste do pomerne strohého interiéru vniesli teplo domova, môžete na podlahu položiť kusové koberce a okná doplniť ľahkými záclonami a závesmi.

Nábytok a osvetlenie budúcnosti

Pre nábytok, vybavenie, ale aj osvetlenie sú charakteristické:

  • hladké plochy,
  • pravidelné tvary,
  • jednoduché línie,
  • zaoblené hrany.

Vo futuristickom bývaní by mali byť iba organické formy, jednoduchosť a nekonečno. To ale neznamená, že to bude nuda. Vyberať by ste mali skutočne mimoriadny nábytok. Do spálne postavte okrúhlu posteľ, do jedálne zakrivený či geometrický minimalistický stôl a do moderného interiéru obývačky oválnu pohovku a lesklý konferenčný stolík.

Osvetlenie hrá vo futuristicky ladenom interiéri výraznú rolu. Objaviť sa musí hneď v niekoľkých „vrstvách“. Okrem priameho osvetlenia je dôležité aj osvetlenie nepriame.

Futuristický interiér osvetlený LED pásikmi za stenovými panelmi

Nepriame osvetlenie je také „bludné“ svetlo, ktoré je tlmené a pridáva na atmosfére. Pomocou LED pásika môžete osvetliť schodisko, ale aj hrany nábytku. V spálni môže byť LED pásik inštalovaný pod rámom postele, v obývacej izbe zase za televíziou alebo priamo v nábytku, teda v obývacej stene. Samozrejme sa hodí aj do sadrokartónových podhľadov a nik. Na strope môže byť niekoľko bodoviek, ktoré budú symbolizovať mliečnu dráhu, nástenné lampy zastúpia hviezdy či okienka kozmickej lode.

Veľký závesný luster bude odkazovať k slnku. Je žiaduce, aby ste mohli meniť farbu svetla, ktorá sa výrazne podpíše na celkovom vyznení interiéru.

Futuristické usporiadanie interiéru

Aby futuristický design správne vynikol, je potrebné ho umiestniť do veľkého otvoreného priestoru. Rozdelenie do zón (práca, odpočinok, konzumácia jedla) sa vykonáva pomocou farieb a priesvitných materiálov. Tým vynikne priestrannosť a rovnováha.

Ak máte tradične riešené bývanie s menšími izbami, skúste ich opticky nafúknuť pomocou zrkadiel alebo lesklými plochami. Steny môžu mať jednoduchú omietkovú úpravu, ale chybu neurobíte ani s betónovou stierkou. Okrem toho sa často stretnete so zdobením stien panelmi v lesklej úprave. Panely môžu byť hladké, ale tiež môžu byť reliéfne a mať rôzne tvary.

Moderné materiály môžu pôsobiť sterilným dojmom

Podlaha by mala farebne ladiť so stenami, aby ste dosiahli jednoliaty vzhľad, a tým väčší priestor a vzdušnosť. Podlaha by mala byť z lamina alebo dlažby. Priečky môžu tvoriť polopriehľadné a hladké steny s lešteným povrchom.

Popustite uzdu svojej fantázii a obklopte sa svetom, ktorý je vzdialený od reality, ale zároveň je vaším útočiskom.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste