Moderné podlahy

Dreveného dekoru podlahy sa nemusíte báť ani v kúpeľni

Tvrdé drevo

Z elegantného až rustikálneho vzhľadu je tvrdé drevo typ podlahy, ktorá sa stala symbolom dokonalosti a luxusu. Drevené podlahy sú nielen krásne, ale predovšetkým veľmi odolné. Pri výbere konkrétneho typu drevenej podlahy je dôležité zamerať sa na druhy povrchových úprav, farieb a dreva. Pokiaľ máte radi nábytok z masívu, je masívna podlaha viac než vhodným doplnkom krásneho interiéru.

Ekologické, autentické, krásne – masívne tvrdé drevo je vyhľadávaným typom podláh. Nadčasová voľba, ktorá koordinuje s mnohými štýlmi – masívne podlahy z tvrdého dreva poskytujú výkon a trvanlivosť, ktorá trvá celý život, s flexibilitou, aby vždy zostali štýlové a trendy. Drevené podlahy sú často napodobňované v podobe imitácií z iných druhov materiálov. Kvalitná drevená podlaha je zhotovená z viacerých vrstiev dreva s vrchnou vrstvou z tvrdého dreva. Pod hornou vrstvou sú prekryté vrstvy preglejky, čím sa vytvorí silné a stabilné jadro, ktoré je ďalej zosilnené vrstvou tvrdého dreva na dne. Táto viacvrstvová konštrukcia tradične dáva upravenému drevu flexibilitu pre inštaláciu do pivníc cez betónové podlahy a sálavé vykurovacie systémy.

Veľkú rozmanitosť si všimnete pri výbere farieb, škvŕn a povrchových úprav dreva a dokonca aj tendencie k ľahkému zosvetleniu alebo stmavnutiu vekom a slnečným žiarením. Na trhu už existuje široký výber drevených povrchov, ktoré zodpovedajú akémukoľvek štýlu a dizajnu. Rozdiely v druhoch dreva sú fascinujúce, od výrazného zrna dubu až po jemné rovné javorové jadro. Exotika ako tigerwood alebo brazílska čerešňa ponúkajú výrazný vzhľad. Drevo používané na podlahy je označené tvrdosťou, ktorá určuje, aké odolné drevo je a aké má opotrebenie. Dub, javor alebo brazílska čerešňa patria k najtrvanlivejším podlahám.

Drevená podlaha je stálicou interiérov

Podlahy z tvrdého dreva môžu pochádzať z pásov alebo dosiek. „Pásiky“ sú šírky dosiek menšie ako tri palce. „Dosky“ sú tri centimetre alebo širšie. Šírka dosky výrazne ovplyvňuje samotný vzhľad podlahy. Široké pásy dosiek z tvrdého dreva sú krásne vo veľkej izbe. Pri výbere je tiež dôležitý spôsob, akým sú hrany a konce dosiek rezané. Okraje môžu byť štvorcové, zaoblené alebo skosené. Ďalším rozhodujúcim faktorom je vysoký alebo nízky lesk. Nízky lesk a zároveň svetlá podlaha môže skryť malé škrabance, ktoré sa časom môžu objaviť na každej podlahe. Vyšší lesk podlahy spravidla škrabance nezakryje.

Podlahy z tvrdého dreva sú všestranné a krásne, ale nie sú to najlepšie materiály pre každú miestnosť. V kúpeľniach a práčovniach môže vlhkosť a zrážanie vody spôsobiť problémy. V suterénoch sa odporúča inštalovať laminátové, vinylové alebo linoleové podlahy. Podlahy z tvrdého dreva môžu byť trvanlivé a tvrdé ako nechty, ale športové topánky, kameň vo vzore tenisky alebo zvieracie pazúry sú príklady, ktoré môžu zanechať výrazné škrabance.

Laminát

Prajete si vzhľad a okúzľujúci pocit z exotického dreva alebo špičkového kameňa za zlomok ceny? S týmto typom podlahy to možné je. Moderné laminátové podlahy majú vysokú odolnosť, ktorú ocenia predovšetkým aktívne domácnosti.

Laminátová podlaha má štyri vrstvy: vrstvu opotrebenia, návrhovú vrstvu, vnútornú vrstvu jadra a podkladovú vrstvu. Horná vrstva chráni podlahu pred škvrnami a blednutím, návrhová vrstva je tvorená fotografickým obrazom dreva, kameňa, tehál alebo keramiky. Vnútorné jadro je vrstva odolná proti vlhkosti, zabezpečuje stabilitu, odolnosť, odolnosť proti vlhkosti a absorbovaniu zvuku. Podložka vytvára bariéru proti vlhkosti, ktorá chráni podlahu pred deformáciou. Táto vrstva konštrukcie robí laminátové podlahy pozoruhodne odolnými.

Laminátová podlaha zachytáva krásu sa dizajn najkvalitnejšieho prírodného tvrdého dreva, keramiky a kameňa za zlomok ceny, rovnako ako keď vyberáte nábytok z lamina. K dispozícii sú vzrušujúce palety farieb.

Laminátovú podlahu často nerozoznáte od pravého dreva

Laminátové podlahy sú dodávané v širokej škále veľkostí v závislosti na zvolenom vzhľade. Väčšina drevených dosiek je v hrúbke 4 palce alebo širšie, zatiaľ čo keramická dlažba sa pohybuje v rozmedzí od 12 do 15 palcov. Majte na pamäti, že šírka jednotlivých dosiek môže mať výrazný vplyv na vzhľad podlahy. Široké šírky môžu doplniť veľkú miestnosť a naopak môžu premôcť malú plochu. Vyberte vzhľad, ktorý harmonizuje so štýlom a architektúrou vášho domova.

Neexistujú žiadne obmedzenia pre umiestnenie laminátu. Od podlahy kúpeľne až po kuchyne, laminátové podlahy fungujú skvelo v každej časti vášho domova. Viacvrstvová konštrukcia je bezkonkurenčná z hľadiska schopnosti zvládnuť výskyt aktívnych detí a domácich miláčikov. Ďalšou prednosťou laminátu je jednoduchá údržba.

Vinylový list

Vinylové podlahové krytiny sa vyrábajú v rôznych podobách prírodného kameňa, vo vzhľade dreva a iných typov – a to všetko za prijateľnú cenu. Skvelá kombinácia krásy a funkčnosti, vinylový povrch je odolný a ľahko čistiteľný typ podlahy, ktorý môžete inštalovať kdekoľvek v domácnosti.

Bezprostredným plusom je vysoká odolnosť voči oderu a škvrnám. Vynikajúca povrchová ochrana je ideálna pre domy s deťmi a domácimi zvieratami. Niektoré z kolekcií vinylových listov sú dodávané s antibakteriálnou ochranou, ktorá chráni proti škvrnám a baktériám, spôsobujúcim zápach na povrchu.

Vinylová podlaha má množstvo výhod

Čo sa týka farebnosti, vyberte si zo širokej škály farieb od bielej a čiernej až po rôzne odtiene béžovej, červenej, hnedej, zelenej, modrej, šedej a mnoho ďalších. Alebo si zvoľte len jednu farbu pre neprerušovaný vizuálny efekt. Absolútnym hitom je technológia 3D tlače, tá prináša do vinylovej dosky úžasný realizmus. Drevené a kamenné výzory vyzerajú ako skutočné, že sa vaši hostia budú chcieť dotýkať podláh, aby zistili, či sú skutočné.

Všestranný vinylový list je skvelý do všetkých miestností v dome, nie je však určený pre použitie na schodoch, ale len pre ploché rovné povrchy. Vinil je mäkší pod nohami než iné typy podlahových krytín. Starostlivosť o vinylovú podlahu nemôže byť jednoduchšia. Pravidelné zametanie a príležitostné vyčistenie čistiacimi prostriedkami udržia vašu podlahu krásnu.

Vinylová dlažba

Vinylové dlaždice sú skvelý typ podlahy pre projekty typu „do it yourself“ alebo „urob si sám“. Niektoré sú tak jednoducho inštalovateľné, že môžete premeniť svoju izbu cez víkend. Rovnako ako vinylový list, aj dlaždice sú odolné, cenovo dostupné a ľahko udržiavateľné.

Vinylová dlažba sa skladá zo štyroch primárnych vrstiev: uretánová opotrebovateľná vrstva, odolná proti poškriabaniu a oderu, ochranná číra vrstva filmu, ktorá chráni pred roztrhnutím, vodou a oterom, potlačená dizajnovou vrstvou, ktorá nesie realistické farby a vzory a štrukturálnu vinylovú podložku vrstvy, ktorá zvyšuje pevnosť a odolnosť.

Vinylovú dlažbu takmer nerozoznáte od dlažby keramickej

Modulový formát dlaždíc umožňuje striedať rôzne farby pre vytvorenie šachovníc alebo iných vzorov či použiť jednu farbu pre jednoliaty vizuálny efekt. Vzorky dlaždíc napodobňujú vzhľad prírodných produktov ako je drevo, kameň, keramika alebo bridlica. Nájdete svoje možnosti od retro po modernu, tradičné trendy, geometrické až kvetinové vzory. Niektoré vinylové dlaždice majú smerový vzor. Môžete tak vytvoriť viac než jeden pohľad s touto konštrukčnou charakteristikou. Umiestnenie dlaždíc so vzorom bežiacom v jednom smere vytvárajú jeden pohľad, striedanie smeru vzorov o 90 stupňov od dlaždice ku dlaždici vytvára mnoho ďalších pohľadov.

Štandardná veľkosť dlaždice je 12"x12" a dlaždica je k dispozícii v nízkom, strednom a vysokom lesku. Vinylová dlažba je obľúbená podlaha pre úžitkové priestory, kuchyne, kúpeľne a herne pre deti. Vinylové dlaždice sú veľmi odolné a hodia sa preto k deťom a domácim miláčikom, ktorým neustále padajú rôzne predmety na zem. Výhodou vinylových dlaždíc je pomerne vysoká záruka, ktorá sa môže pohybovať od 5 do 25 rokov.

Linoleum

Linoleum je odolný, ekologický podlahový typ, ktorý je obľúbený pre svoje živé a hlboké farby. „Lino“ vylepší vzhľad mnohým izbám od tradičných mramorovaných vzorov až po jedinečné grafické návrhy.

Linoleum je veľmi šetrný k životnému prostrediu, radí sa tak medzi „najzelenšie“ podlahy. Je vyrobený z prírodných materiálov: ľanový olej, prírodná živica, recyklovaná drevená múka, korkový prach, vápenec a minerálne pigmenty. Lino sa predáva v metrových šírkach a v niekoľkých hrúbkach. Väčšina ľudí, ktorí sa rozhodujú medzi vinylovým listom alebo linoleom, si zvolí vinil, lebo ten je ľahšie udržiavateľný.

Moderné linoleá nielen izolujú ale sú aj príjemné na došľap

V staršom dome môže linoleum elegantne doplniť pôvodný dizajn obdobia zostávajúceho vybavenia v izbe. V moderných podmienkach môže linoleum žiariť v pestrých farbách alebo byť zhotovený na zákazku a vytvoriť tak kreatívne vzory na podlahe. Linoleum je možné inštalovať vo väčšine miestností v dome, hoci je zatiaľ najobľúbenejší v nebytových miestnostiach. Linoleová podlaha nie je určená na schody alebo do kúpeľne. Neodporúča sa používať vo vlhkých priestoroch kvôli jeho nadmernému rozťahovaniu.

Jednou z najvýraznejších vlastností linolea je, že celá hrúbka vrstvy opotrebenia (všetko okrem jutovej podložky) je homogénna. To znamená, že farba a vzor sa rozkladajú po celom povrchu podlahy rovnako a súčasne. Linoleum má životnosť dlhšie než 40 rokov, pokiaľ je inštalovaný a udržiavaný správne. Lino je mäkké pod nohami, vďaka čomu je vhodné pre dlhodobé státie, odoláva poškrabaniu a padajúce predmety na ňom nenechávajú stopy, takže je ideálne pre domácnosť s deťmi a domácimi miláčikmi. Čo sa týka údržby, linoleá vyžadujú čističe s nízkym pH, aby nedošlo k poškodeniu podlahy.

Pokiaľ sa rozhodnete pre nové linoleum, odporúčame profesionálnu inštaláciu. Usadenie linolea je ďaleko zložitejšie než pri vinile. Linoleum je možné inštalovať na väčšinu podláh vrátane betónu.

Prečítajte si tiež

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 496

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Bezpečnostné dvere
    2023-02-03 419

    Prechádzame nimi niekoľkokrát denne. Chránia vaše súkromie a bezpečnosť vašej rodiny. Sú vašou vizitkou. Čo by ste mali vedieť pri výbere vstupných dverí?

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1412

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Jedálenský stôl – ako vybrať správny rozmer
    2023-01-10 3412

    Ako spolu súvisia „ideálne miery” a pohoda pri stole? Možno viac, než si myslíte. Zistite, na čo si dať pri výbere jedálenského stola pozor.

  • Koža v interiéri
    2022-12-09 303

    Koža v interiéri odjakživa predstavovala vyššiu triedu, pokiaľ nechcete použiť slovíčko luxus. Dodnes zostáva symbolom prírody v tej najlepšej forme.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 735

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste