Bezpečnostné dvere

408 Ako na krásne bývanie

Minimálne to, že existujú iné kritéria na výber vstupných dverí do bytu a iné do domu. Dobre všetky parametre zvážte, pomôžu vám pri rozhodovaní. V konečnom dôsledku vám môžu ušetriť aj peniaze, súkromie a nepríjemné prekvapenia v podobe zdemolovaného interiéru.

Vstupné dvere by mali spĺňať prísne bezpečnostné normy

Bytové sú nenápadnejšie

Dizajn vstupných dverí nebýva príliš výrazný. Sú skôr nenápadné, v jednotnom štýle a v tóne s ostatnými dverami v bytovom dome. O to väčšie nároky sa kladú na konštrukciu, ktorej hlavnou úlohou je zabezpečenie bezpečnosti a izolácie. Ak sa byt nachádza vo viacpodlažnom objekte, je dôležitou požiadavkou protipožiarna odolnosť 30 min. Tak dlho dokážu dvere zamedziť šíreniu ohňa a dymu v budove. Protihlukovú úpravu tiež nepodceňujte. Hlavne vtedy, pokiaľ sa váš byt nachádza priamo pri schodišti domu. Šetriť na tejto úprave sa nevypláca, deti padajúce na schodoch vám to denne budú pripomínať. Zvukovú protizvučnosť znížite, pokiaľ po celom obvode dverí upevníte pružné tesnenie – aj na prahu. Protipožiarnu a protihlukovú úpravu môže predajca na všetkých typoch dverí urobiť za príplatok. V bytových domoch sú protipožiarne vlastnosti vstupných dverí stanovené priamo zákonom a preto nie je možné vymeniť terajšie dvere za bežné bezpečnostné dvere. Ak máte požiadavku na nepriestrelnosť dverí, zaujímavá pre vás môže byť informácia, že niektoré firmy túto úpravu ponúkajú za vysoký príplatok, iné zase bez príplatku k základnému prevedeniu. Vstupné dvere do bytu sa volia podobne ako interiérové. Tzn., že môžu oddeľovať priestory s maximálnym rozdielom teplôt 10°C. Pokiaľ máte pocit, že vo vašom bytovom dome sú tieto rozdiely väčšie, poraďte sa o vhodnom riešení s dodávateľom. Vzhľadom na rastúci počet bytových krádeží sa záujem o bezpečnostné dvere stále zvyšuje. Niektorí ľudia majú o takýchto dverách predstavu, že sú absolútne nedobytné. Nie je to však pravda. Tieto dvere sú výrazne odolnejšie proti vlámaniu, pričom mieru ochrany určuje ich stupeň bezpečnosti. Čím je vyšší, tým odolnejšie sú aj bezpečnostné dvere. Samotný počet uzamykacích obvodov ale nemusí byť rozhodujúci. Kvalitné dvere majú rozvorový zámok, ktorý súčasne uzamyká všetky bezpečnostné body naraz.

Vstupné dvere do bytu môžu pôsobiť nenápadne

Navrhuje sa tak, aby sa pri porušení ochrannej vložky automaticky nastavil do polohy uzamknutia. Najzraniteľnejším prvkom dverí sú bezpečnostné vložky, hlavne časť, do ktorej sa vkladá kľúč. Do dverí sa montujú vložky odolávajúce otvoreniu planžetou, odvŕtaniu alebo chránia pred dynamickým nárazom. Pre lepší pocit bezpečnosti by na dverovom krídle nemalo chýbať ani panoramatický priezor so širokým uhlom pohľadu, 180–200 stupňov. Výrobcovia ho odporúčajú umiestniť podľa výšky najnižšieho dospelého člena domácnosti. Vyšší ľudia sa lepšie ohnú, nižší obyvatelia by museli v prípade vyššieho umiestnenia priezoru použiť schodíky alebo stoličku. Preto sa priezor vŕta do dverí až na mieste montáže. Celková montáž bezpečnostných dverí aj s výmenou zárubne trvá v panelákovom byte 5 až 6 hod.

Väčšie nároky na dvere do domu

Na vonkajšie vchodové dvere do rodinného domu sa kladú o mnoho vyššie nároky ako na konštrukciu, tak aj na povrchovú úpravu. Sú výrazným estetickým prvkom architektonického celku. Mali by vzhľadom ladiť s oknami a fasádou. Nezabudnite však zohľadniť celkové prostredie aj okolitú zástavbu. Už pri samotnom plánovaní vášho domu by ste si mali premyslieť umiestnenie vchodových dverí, ich orientáciu na svetovú stranu aj rozmery. Pri južne orientovaných dverách s tmavým povrchom môžu pri zabudovaní v nechránených polohách vzniknúť na povrchu vysoké teploty, ktoré zapríčiňujú až funkčné problémy. Pri západnej orientácii je potrebné dbať na ochranu dverí pred nárazovým dažďom. Vhodným riešením by mohlo byť prekrytie markízou. Výber farby ovplyvňuje aj materiál, z ktorého sú dvere vyrobené. Výrobcovia v žiadnom prípade neodporúčajú tmavú povrchovú úpravu na hliníkové dvere. Hliníkové dvere zložené z viacerých profilov majú v strede tepelno-izolačný materiál, ktorý zabezpečuje tepelný rozdiel medzi vonkajšími a vnútornými profilmi. Problém nastáva pri extrémnych teplotách vonkajšieho prostredia, kedy vonkajší profil mení svoj objem vplyvom dĺžkovej rozťažnosti materiálu a menia tvar celého krídla. Tmavej farbe sa vyhnite, aby ste zabránili prehriatiu. Naopak tmavé pigmenty v povrchovej úprave drevených dverí zabezpečia dlhšie intervaly v údržbe. Dvere so svetlou lazúrou potrebujú nový lak už po 5 rokoch, dvere s tmavou lazúrou stačí natrieť po 10 rokoch používania. Vchodové dvere musia spĺňať tri požiadavky: tepelne a zvukovo izolovať, musia byť bezpečné a mali by mať dlhú životnosť. Väčšinou rozhoduje aj cena. Záleží na vás, či uprednostníte plné dverové krídlo alebo čiastočne presklené, so svetlíkom alebo bez neho. Materiálovo by sa prevedenie malo zhodovať s oknami. Vchodové dvere do rodinného domu sa navrhujú so svetlou šírkou 900 mm a výškou 2150 mm.

Exteriérové bezpečnostné dvere do domu

Dizajn vchodových dverí sa rozvíja, v ponuke firiem nájdete množstvo typov a prevedení. Čo sa týka materiálovej stránky, na určitú dobu bolo drevo vytlačené do pozadia plastom, ale dnes opäť prežíva svoju renesanciu. Zaujímavé dizajnové riešenia ponúkajú aj najnovšie drevohliníkové dvere, ktoré ideálne kombinujú fyzikálne vlastnosti kovu a dreva a môžu sa zabudovať aj do pasívnych domov. Niektoré firmy vyrobia denne podľa vašich vlastných návrhov, dokonca aj podľa fotografií. Keď pri výbere vstupných dverí zohľadníte zmieňované požiadavky prispôsobené vaším konkrétnym podmienkam a prihliadnete aj ku správnemu pomeru kvality a ceny, výsledkom môže byť optimálne riešenie.

Či už riešite dvere do bytu alebo do domu, nezabúdajte na zladenie ich dizajnu s nábytkom do predsiene, či vstupnej haly.

Aká trieda?

Podľa odolnosti proti napadnutiu sa dvere delia podľa európskych noriem do bezpečnostných tried od 1. do 6. Dvere 1. a 2. kategórie sa nedajú nazývať bezpečnostnými, nároky týchto kategórií spĺňajú zosilnené bežné drevené či sololitové dvere. Dvere 5. a 6. kategórie slúžia najmä na špeciálne účely – banky, vojenské objekty a podobne. V bežnom živote – v bytoch a rodinných domoch – sa najčastejšie stretávame s dverami v bezpečnostnej kategórii 3 a 4, ktoré sú dnes vyžadované od väčšiny poisťovní.

Nepodceňujte bezpečnosť, investujte do vyššej bezpečnostnej kategórie dverí

Až 80 % vlámaní sa uskutoční práve dverami, ktorými sa páchateľ nielen dostáva dovnútra, ale tiež tadiaľto vynáša korisť von. Bezpečnostné dvere a mechanické zabezpečenie znemožňuje alebo aspoň sťaží prípadnému páchateľovi možnosť vniknutia do objektu.

Prečítajte si tiež

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 486

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Predsieň - alebo vstupný priestor do domova
    2022-11-14 423

    Predsieň je taká podaná pozvánka a tá by mala byť vkusná, aby sa náš hosť tešil, čo príde ďalej. Čím teda dosiahneme vytúženého stavu?

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 701

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1357

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste