Koža v interiéri

Koža vydrží veľa – statočne zvláda nápor umrnčaných výrastkov s čokoládovými rukami, dokonca aj zub času na ňu býva krátky. Žiadne vrásky, žiadne zmeny. Tak čo, poznáte lepšiu partiu pre spoločné bývanie? Ak stále váhate, prezradíme na ňu ešte pár tajomstiev.

Kožený nábytok je nielen krásny, ale aj odolný

Korene pôvodu

Pre účely výroby nábytku sa najčastejšie spracúva hovädzina, väčšinou z európskych býkov. Používa sa aj koža z byvolov a antilop. Kvalitnejšie a drahšie kúsky pochádzajú z Južnej Ameriky, Austrálie alebo Nového Zélandu. Medzi spracovateľmi si najvyšší kredit udržiava Toskánsko, v oblasti dizajnu vedú Škandinávci a Taliani.

Hovädzia koža na výrobu nábytku

Vedeli ste, že koža statného býka dosahuje hrúbku až osem milimetrov? Ak si však myslíte, že na rovnako hrubej koži sedíte, mýlite sa! Takto neopracovaná a hrubá by popraskala raz dva. Predstúpi pre vás, až keď na to bude pripravená. Predtým musí absolvovať mnoho skrášľovacích procedúr. Po základnej očiste, ktorá ju zbaví najhoršej špiny a chlpov, ju čaká najskôr štiepenie na dve vrstvy. Horná vrstva napriek dobrej pevnosti však ešte potrebuje získať pružnosť. Spracovatelia jej väčšinou naordinujú chrómové kúpele, menej časté je namáčanie v prísadách na rastlinnej báze. Spodná vrstva, ktorá vzniká štiepením, je o mnoho jemnejšia a citlivejšia. Hebkou a poddajnou kráskou sa stane vďaka anilínu. Aj napriek vylepšenej vlastnosti sa však spodné vrstvy usní do príliš rušných prevádzok neodporúčajú. Ďalej prídu na rad obrovské bubny, v ktorých sa usne zafarbia na požadovaný odtieň. Asi najpodstatnejším finálnym efektom celého procesu je zredukovanie hrúbky kože na tretinu. Pre nábytkárske účely sa používajú kusy s hrúbkou od 0,9 do 2 mm. Pre zaujímavosť – na výrobu sedacej súpravy štandardných rozmerov sa spotrebujú štyri až šesť kusov zvieracích usní.

Práca s kožou je krásna, ale náročná na presnosť

Koža ako poťah na sedačku

Často sú práve poťahové materiály sedačiek najdôležitejším kritériom výberu. Dôležitá je ponuka farebnej škály a kvalita spracovania. V prípade koženého poťahu poskytuje najpríjemnejší pocit anilínová koža. Je mäkká, teplá, priedušná a najrýchlejšie sa prispôsobí teplote ľudskej kože. Na rozdiel od semianilínovej kože s obmedzenou priedušnosťou je náročná na údržbu. Pokiaľ však vystavujete sedačku väčšej záťaži a neprekáža vám pocit chladu, zvoľte pigmentovanú kožu.

Kožená pohovka v štýle Chesterfield

Na svete neexistujú dva identické kusy kože. Každá useň, teda konkrétne jej horná vrstva, má ako odtlačok prstu svoju charakteristickú pigmentáciu, znamienka, vrásnenie či jazvičky. Tieto rysy však výrobok neznehodnocujú. Vyrábajú sa z nej najhodnotnejšie kúsky, ktoré sú veľmi žiadané hlavne v Škandinávii. Majiteľ sa nehanbí ukázať, že vlastní skutočný prírodou patinovaný originál. Horná vrstva kože síce nikdy nedosiahne hodvábnu mäkkosť spodnej vrstvy, znesie však extrémnu záťaž. Tieto druhy sa môžu, ale nemusia farbiť. Stačí ich napustiť ľahkým samianilínovým pigmentom, ktorý vytvorí na povrchu akýsi film. Ten sa stará o stálu farebnosť a zabráni nečistotám, prenikať do pórovitej štruktúry.

Moderné kožené kreslo

Nenáročná na údržbu

Kožený nábytok má troch úhlavných nepriateľov. Pokiaľ udržíte kontakt tepla s nábytkom v primeraných medziach, je starostlivosť naozaj nenáročná.

Kvalitný kožený poťah je nenáročný na údržbu

Ako poznať kvalitu?

Podľa visačky. Renomovaní výrobcovia na nej uvádzajú krajinu pôvodu svojho produktu, spôsob spracovania aj počet kontrol, ktorými prešla. A v neposlednom rade by o kvalite mala napovedať aj cena. Pri výhodných ponukách na „vady na kráse“ prídete veľmi rýchlo. Pokiaľ od bývania požadujete dlhotrvajúcu kvalitu s nádychom luxusu, koža bude na kandidátke dobrých partií na prednom mieste. Neváhajte a oblečte svoj byt do kože!

Koža sa využíva aj v spálni

Prečítajte si tiež

  • Hitparáda sedačiek!
    2022-11-25 326

    Sedačka je takmer vždy dominantou obývacej izby a zároveň rozhoduje o našom pohodlí pri chvíľach odpočinku. Porozhliadnite sa s nami potom, čím si jednotlivé typy získavajú svojich priaznivcov.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1427

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Nájdite poklad pod vašou strechou!
    2022-10-31 382

    Dôvodom pre realizáciu podkrovia ako obytnej časti domu či bytu, je využitie voľného priestoru, ktorý nám v dolnej časti obydlia chýba.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 504

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste