Domáca kuchyňa na úrovni profesionála - 10 tipov ako na to!

Zariaďte si domácu kuchyňu ako profesionál

1. Nepodceňujte prípravu

Pri návrhu tréningovej základne sú potrebné dve základné podmienky: vytvoriť priestor pre voľný pohyb a mať ingrediencie spoločne s pomôckami stále po ruke. Pamätajte si, že pod vaše výkony sa podpíše aj správne rozmiestnenie kuchynských zariadení. Nezabudnite zabezpečiť plynulú nadväznosť pracovných postupov s dostatočne veľkým manipulačným priestorom. Odborníci tvrdia, že z ergonomického hľadiska je ideálnym riešením usporiadanie v podobe ostrovčekov. Vyžaduje ale kuchyňu s plochou aspoň 20 m². Ale ani majitelia menších kuchýň nemusia vešať hlavu, možno postačí polo – ostrovčekové usporiadanie kuchynskej linky.

2. Profesionál má rád nerez

V kuchyni profesionála hľadajte estetiku a zmysel pre detail až na druhom mieste. Prvenstvo si medzi sebou rozdelili praktickosť a hygienickosť. V preklade to znamená, že vaša kuchyňa by mala zniesť aj nápor väčšieho zaťaženia a opotrebovania. Pri výbere preferujte čo najjednoduchšie línie a hladké plochy. Tieto požiadavky ideálne spĺňa nerez. Je síce cenovo náročnejší, ale šetriť na ňom sa nevyplatí. Pokiaľ je pre vás tento materiál finančne nedostupný, skúste sa poobzerať po vyradených kúskoch z profesionálnych zariadení. Pre doplnenie a prestriedanie chladných plôch môžete použiť drevené pojazdné stolíky. Najvhodnejšie sú z javorového dreva. Tvrdené sklo je ďalší moderný materiál, ktorý sa postará o navodenie profesionálnej atmosféry. Okrem tradičných políc našlo v kuchyni uplatnenie aj na predných plochách chladničiek alebo zadných paneloch za pracovnou doskou. Ku jednoduchšej údržbe a hygiene v miestnosti prispeje keramická dlažba alebo linoleum.

Nerez oceľ a ďalšie moderné materiály spĺňajú prísne hygienické normy

3. Menej znamená viac

Počet skriniek sa spravidla redukuje na spodnej úrovni. Profesionálna kuchyňa uprednostňuje vstavané zostavy na vysokých nohách z pevného materiálu. Nie je ničím výnimočným, keď sú predné plochy spodných skriniek otvorené. Využívajú nastaviteľné police a rošty. Zjednodušuje to prístup a prehľad o vybavení. Horné skrinky často chýbajú. Pokiaľ sa ale bez nich neviete obísť, voľte skrinky s praktickým otváraním smerom nahor alebo posuvným otváraním.

4. Vždy po ruke

Ak si zakomponujete nad pracovnú dosku police, tak potom vaše obľúbené bylinky, olej alebo korenie budú vždy v pohotovosti. Praktické sú aj závesné zostavy s háčikmi, na ktoré prehľadne zavesíte drobných, ale nevyhnutných pomocníkov – varešky, naberačky, obracačky alebo sitká. Ku prípravnej časti pracovnej plochy neodmysliteľne patria nože. Na profesionálne varenie vám postačí 5 vysoko kvalitných kusov. Umiestnite ich do zadnej časti pracovnej dosky, či už na magnetickú tabuľu alebo do drevených stojanov.

Magnetická lišta na nože je skvelou vychytávkou

5. Skroťte vodu

Pracovná doska by mala byť jednoliata bez zbytočných spojov a predelení. Špecializované predajne ponúkajú pracovné plochy so zabudovaným drezom, ku ktorému si zaobstarajte batériu na patričnej úrovni. Pred kohútikmi dajte radšej prednosť páke, sprchovacie hlavice na dlhej hadici oceníte pri oplachovaní väčších nádob. Drezy voľte z nerezu s čo najväčšou vnútornou plochou.

6. Posvieťte si na ruky

Nemusíme nikomu pripomínať, že hlavnú pracovnú plochu by mal osvetľovať priamy a dostatočne intenzívny zdroj svetla. Dnešný trh ponúka množstvo riešení. Svetlo býva súčasťou digestorov, ktoré sa v našom prípade môžu umiestniť v maximálnych rozmeroch nad celú pracovnú dosku. Sú nielen výkonné, ale aj praktické. Okrem svetla a odsávania ponúkajú priestor na odkladanie objemnejších panvíc, hrncov alebo na zavesenie kuchynských pomôcok. Vhodným miestom na osvetlenie môže byť aj spodná hrana horných skriniek alebo závesných políc.

Dbajte na dostatočné osvetlenie pracovnej plochy v kuchyni

7. Nech rinčí kov a železo

Hlavným znakom profesionálnej kuchyne je jej premyslený vzhľad. K nemu neodmysliteľne patrí veľký komínový digestor z nerezu. Pýši sa nielen rozmermi, ale aj úctyhodným sacím výkonom. Jeho ideálna poloha je nad varným centrom nad ostrovčekom. Pod ním by mal stáť zástup varných dosiek. Ak vám učarovalo profesionálne varenie, asi uprednostníte mohutné smaltované rošty a plynové horáky. Radosť si môžete urobiť aj novinkami z najmodernejších sklokeramických dosiek, špeciálnych horákov na wok hrnce, zabudovaných fritéz alebo liatinových grilov. Ak ste milovníkmi ázijských špecialít, rozhodne si nenechajte ujsť varenie na tepanu (nerezová doska, na ktorej môžete grilovať, flambovať, dusiť bez toho, aby ste použili tuk alebo panvicu). Špičkové firmy, ktoré sa zaoberajú ergonomickým usporiadaním varných zón, volia z praktického hľadiska jednoradové umiestnenie horákov. Toto usporiadanie poskytuje dostatok miesta na manipuláciu s hrncami a kuchynskými pomôckami.

8. Vždy čerstvé a správne chladené

Pri varení iste oceníte voľbu chladničky so skleneným predným panelom. Poskytne vám nielen permanentný prehľad o obsahu chladničky, ale aj ušetrí čas pri hľadaní ingrediencií. Po jej boku by mala stáť profesionálna vinotéka. Aký vy to bol profesionál, keby podával destiláty s nevhodnou teplotou.

Ovocie a zeleninu v chladničke ukladajte vždy do spodnej časti

9. Vo dvojici sa to ťahá lepšie

Neodmysliteľnou súčasťou kuchyne sú rúry. Môžu sa tu objaviť hneď niekoľko krát. A často aj v trochu väčších neštandardných rozmeroch. Poradí si naraz s niekoľkými chodmi aj objemnejšími kusmi mäsa. Pri zdravom profesionálnom varení určite oceníte rúry, ktoré zároveň ponúkajú funkciu varenia v pare alebo rýchleho mikrovlnného ohrevu. Lahôdkou hodnou profesionála je teplotná sonda na pečenie mäsa. Bez časových a teplotných strát upečie steak presne podľa vašich predstáv. Dobrým pomocníkom môže byť aj receptová rúra. Stačí si zvoliť program s požadovaným receptom. O voľbu času a nastavenie teploty na prípravu pokrmov sa už za vás postará inteligentný spotrebič.

10. Povolený doping

Vrcholové výkony pomôžu zvýšiť aj podporné prostriedky z rady liatinových panvíc, kvalitných a ostrých nožov. Pamätajte ale, že vybavenie kuchyne v profesionálnom duchu nespočíva v importovaní nemenného štýlu, ale skôr v osvojení si iného spôsobu myslenia.

Našu bohatú ponuku nábytku do kuchýň a jedální si nezabudnite prezrieť tiež.

Prečítajte si tiež

  • Vyberte si tu pravú kuchyňu
    2023-01-04 973

    Predstava každej ženy o vlastnej domácnosti väčšinou začína a končí kuchyňou. Je jej kráľovstvom, v ktorom nielen vládne, ale aj rozdáva svojim najbližším.

  • Svetlo ako liek podľa Feng Shui (či Feng Šuej)
    2023-02-07 318

    Učenie o harmonickom bývaní tvrdí, že dobre osvetlená miestnosť prináša aj dostatok pozitívnej energie. Toto tvrdenie však nestačí, pozitívna energia nefunguje na stlačenie vypínača.

  • Jedálenský stôl – ako vybrať správny rozmer
    2023-01-10 3176

    Ako spolu súvisia „ideálne miery” a pohoda pri stole? Možno viac, než si myslíte. Zistite, na čo si dať pri výbere jedálenského stola pozor.

  • Nájdite poklad pod vašou strechou!
    2022-10-31 361

    Dôvodom pre realizáciu podkrovia ako obytnej časti domu či bytu, je využitie voľného priestoru, ktorý nám v dolnej časti obydlia chýba.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste