Ekologické domáce dekorácie do bytu a udržateľný domov

Bytové dekorácie a všeobecne vybavenie domova je odrazom vášho vkusu a každodenných zásad. Ak vám leží na srdci osud našej planéty, skúste svoj domov urobiť udržateľný alebo aspoň udržateľnejší. Siahnite po nábytku a dekoráciách z prírodného materiálu, recyklujte alebo upcyklujte. Udržateľné bývanie je zdravšie a jeho vybavenie môže vyjsť aj lacnejšie. Zistite, ako na to.

Recykláciou a upcykláciou sa správate šetrne ku životnému prostrediu

Čo je to vlastne udržateľný dizajn?

Pojem „udržateľnosť“ sa síce objavil v posledných rokoch, ale nejedná sa o žiadnu novinku. O udržateľnosti sa hovorí už od roku 1983. Čo znamená udržateľnosť? Ide o rozvoj, ktorý zodpovedá potrebám súčasnosti, ale pritom neohrozuje schopnosť budúcich generácií uspokojovať svoje vlastné potreby. Zjednodušene povedané, ide o to, že by sa dnešná generácia mala správať tak, aby zachovala planétu obývateľnú aj pre budúce generácie.

S udržateľnosťou samozrejme súvisí aj udržateľný dizajn. Je založený na koncepte ekologicky úsporných dekoráciách, ktoré ctia etické aj ekologické pravidlá. Zvyčajne sa vyrábajú z prírodných materiálov a dbá sa na to, aby sa dali znovu použiť. Aj keď napríklad v inej forme po recyklácii a upcyklácii.

Hlavným poslaním ekologického domova, respektíve ekologického dizajnu, je minimalizovať dopad na životné prostredie tým, že sa používajú výrobky z prírodných a recyklovaných materiálov.

Ako si zariadiť udržateľný domov?

Aby ste žili v súlade s prírodou, vyberajte vybavenie a dekorácie z prírodných alebo organických materiálov. Napríklad do spálne si obstarajte posteľ z masívu. Ďalšou možnosťou je nákup vybavenia z druhej ruky. Nemusíte si obstarávať nový nábytok. Pozrite sa do bazárov a na blšie trhy. Aj na internete nájdete bazáre staršieho nábytku. Ponúkajú sa vám tiež možnosti recyklácie svojpomocne. Je vaša  komoda okúkaná? Skúste ju obliecť do iného kabáta. Namaľujte ju odlišnou farbou a vymeňte úchytky.

Z hľadiska výrobných materiálov sa obzerajte po nábytku z recyklovaného dreva alebo dreva s označením FSC. Toto označenie, respektíve certifikát deklaruje, že drevo pochádza zo šetrne obhospodarovaných lesov. Aké ďalšie materiály sú vhodné?

  • Hlina,
  • terakota,
  • bambus,
  • bavlna,
  • konope,
  • sklo.

Napríklad sklo je z hľadiska udržateľnosti oveľa lepšie ako plast. Má totiž dlhšiu životnosť (pokiaľ ho nerozbijete) a môžete ho do nekonečna recyklovať, čo má za následok nižší odpad na životné prostredie.

 Vedeli ste, že na životné prostredie majú vplyv aj farby, ktorými maľujete izby? Niektoré farby môžu obsahovať rôzne škodlivé látky, najmä prchavé organické zlúčeniny, ktoré sa označujú ako VOC. Tie do vzduchu uvoľňujú toxické emisie ešte roky potom, čo ste vymaľovali. Pokiaľ chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a pre zdravie planéty, vyberajte farby s označením „low VOC“. Pri výbere farby si dajte záležať najmä vtedy, keď sa chystáte maľovať  izbu pre deti.

Farby na stenu môžu mať negatívny vplyv na životné prostredie

Domáca výroba dekorácií ako prvý krok k udržateľnosti

Kto by nemal rád zdobenie svojho hniezdočka? Lenže nákup dekorácií niečo stojí a navyše sériovo vyrábané dekorácie zaťažujú našu planétu. Ako si originálne dekorácie vyrobíte sami, doma a za málo  peňazí?

Upcyklujte

Upcyklácia je v podstate premena predmetu na niečo iné. Už nemá pôvodné poslanie. Jeho poslanie je nové. Ako využiť fľaše od vína alebo poháre od horčice či čokoládových nátierok?

Poháre od horčice sa dajú použiť ako svietniky, ktoré ľahko vyrobíte doma. Dobre ich umyte a odstráňte z nich etikety s lepidlom. Dajte poháre aspoň na 30 minút do horúcej vody so saponátom. Nálepka aj lepidlo by mali ísť ľahko dole. Ak je lepidlo odolné, skúste roztok z octu a sódy alebo zmiešajte 1 diel oleja s dielom sódy. Roztok naneste na zlepenú časť a nechajte ju chvíľu pôsobiť. Potom utrite papierových obrúskom.

Ako náhle  je sklo čisté, prichádza na radu dekorácia. Možností máte mnoho.

  • Fixka na sklo - zadovážte si fixku na sklo a kreslite ňou drobné kvetinky, bodky alebo geometrické útvary. Pohár môžete popísať aj nápismi. K zohnaniu sú aj fixky v metalických aj klasických farbách.
  • Prírodná šnúrka, stužka, juta - okolo hrdla pohára môžete omotať šnúrku a stužku. Ako ozdobu použite mašličku.
  • Sušené kvetinky – na sklo pomocou tavnej pištole nalepte zväzky usušeného vresu alebo levandule. Miesto, kde je vidieť lepidlo oviažte napríklad stužkou.

Do ozdobeného pohára môžete vložiť klasickú čajovú sviečku. Zvoliť môžete aj elektrickú čajovú sviečku, ktorá je bezpečnejšia ako LED reťaz.

Svietnik z obyčajného pohára

Ak máte doma veľké poháre na kyslú kapustu, ale už dávno ju nevyrábate? Urobte z pohára nádhernú vianočnú ozdobu. Naplňte ju šiškami, ktoré nájdete vonku, pridajte kolieska citrónov a pomarančov. Pokojne prihoďte aj lykové guličky, mach alebo napríklad šípky. Hrdlo dozdobte stužkou alebo prírodným povrazom. Za chvíľu budete mať dekoráciu, ktorá vás nebude stáť ani korunu a navyše bude originálna.

Dekorácia na stôl

Recyklujte

Recyklácia je v podstate opätovné použitie vďaka renovácii. Váľa sa vám v skrini starý kožený kufor, s ktorým už necestujete? Buď jeho kožu vyživte včelím voskom alebo kufor natrite farbou. Perfektne držia akrylátové farby. V posledných rokoch sú najobľúbenejšie pastelové odtiene. Do kufra potom môžete naukladať knihy a urobiť z neho štýlovú knižnicu. A ďalšie použitie? Napríklad „stojan“ na kvety. Naukladajte do kufra izbové kvety rôznych výšok a vytvorte plastické prírodné zátišie. Perfektný prvok napríklad do obývacej izby.

Ďalšie využitie starého kufra

Potrebujete na terasu lavičku?  Čo tak si ju vyrobiť zo starých stoličiek, ktoré už v interiéri nerobia okrasu. Pre toto spracovanie sú najlepšie stoličky masívne, nečalúnené. Zo stoličiek odmontujte podsedáky, nechajte len rámy. Postavte ich vedľa seba a na sedaciu časť položte niekoľko drevených latiek. Latky pripevnite ku sebe a tiež ku stoličkám. Získate praktickú lavicu aj s pohodlnými opierkami. Navyše ide o originál, ktorý sa tak ľahko nevidí.

Nábytok môžete recyklovať aj ďalšími spôsobmi:

  • Čalúnený nábytok – ak už čalúnenie nie je moderné alebo to má jednoducho už za sebou, nemusíte celý kúsok vyhadzovať. Jednoducho ho nechajte prečalúniť. V ponuke sú aj najrôznejšie prehozy, ktoré nedostatky zakryjú.
  • Náter – najmä masívny nábytok môžete jednoducho opraviť. Stačí, keď ho vybrúsite, praskliny vytmelíte a natriete novou farbou. Ako povrchovú úpravu môžete zvoliť napríklad patinu.
  • Tapetovanie – tapety dajú nový život nielen stenám, ale tiež nábytku. Používajú sa napríklad pri renovácii laminovaného nábytku. Túžite po novej  kuchynskej linke, ale na jej kúpu nemáte našetrené? Dvierka jednoducho tapetujte a vymeňte len pracovnú dosku.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste