Ako pracovať so zrkadlami v interiéri

Zrkadlá slúžia v interiéri na mnoho účelov. Pomáhajú vám pri úprave vášho zovňajšku: oblečenia, make-upu alebo pri čistení zubov. V podstate sú nevyhnutným vybavením každého domova. Okrem tejto svojej praktickej stránky ale nezabudnite tiež na ich dekoratívnu funkciu. Vďaka neobvyklým tvarom, krásny rámom a prepracovanému dizajnu dodajú šmrnc vášmu domovu. Podľa učenia feng shui dokážu zrkadlá prinášať hojnosť a šťastie.

Zrkadlo sa môže stať ústredným dizajnovým prvkom priestoru

Priveďte do svojho domova svetlo

Okrem optického zväčšovania a vytvárania ilúzie hĺbky, dokáže zrkadlo priestory presvetliť. Najviac svetla potrebujú miesta, ktoré majú nízke stropy alebo malé okná. Typicky sa jedná napríklad o malé kúpeľne pre hostí, ale tiež napríklad o šatne. Aby ste dosiahli vytúžené presvetlenie, je potrebné, aby zrkadlo stálo v blízkosti zdroja svetla. Najlepšie svetlo distribuuje, pokiaľ stojí v blízkosti okna, prípadne blízko zdroja umelého osvetlenia. Len tak dokáže svetlo odrážať do zvyšku miestnosti.

Zrkadlo ako ústredný dekoračný prvok

Pokiaľ máte obmedzený rozpočet na nákup dekorácií alebo jednoducho len milujete minimalizmus, je zrkadlo najlepší spôsob, ako dodať svojmu interiéru šmrnc. Pamätajte na to, že mnoho dekoratívnych drobností môže izbu zbytočne zahltiť. Vo veľkej miestnosti navyše ani nevyniknú. Oproti tomu zrkadlo urobí skvelú dekoráciu.

Ak si zadovažujete veľké zrkadlo, ktoré bude visieť na stene alebo bude opreté o podlahu, malo by byť bez rámu. Napríklad zrkadlo v masívnom drevenom ráme by priestor zbytočne zahltilo a stiesnilo. Neplnilo by funkciu, ktorú od neho očakávate. Nadrozmerné zrkadlá sa hodia tiež do kúpeľní, spální, jedálne, predsiene alebo do obývacej izby.

Zrkadlové plochy na zamaskovanie nedokonalostí na stenách

Praskliny, šmuhy, dierky a ďalšie povrchové nedokonalosti trápia mnoho interiérov. Možno nemáte chuť ich opravovať alebo na renováciu jednoducho nemáte peniaze. V tom prípade siahnite po zrkadle. Samozrejme sa nejedná o trvalé riešenie a stenu budete musieť v budúcnosti tak či tak opraviť, ale ako dočasné riešenie je zrkadlo ideálne. Ak potrebujete potlačiť starú tapetu alebo prekryť nevyhovujúcu maľbu, zvoľte veľké celoplošné zrkadlo. Na menšie nedokonalosti si vystačíte s ich menšími závesnými kolegami.

Zrkadlo, ktoré zväčší malý priestor

Zariaďujete malý a stiesnený byt? Práve v tomto prípade by ste nemali zabudnúť na vybavenie v podobe zrkadiel.  Je dobre známe, že vďaka svojej reflexnej ploche zrkadla odráža svetlo a vytvára ilúziu priestoru. To znamená, že vďaka nim môžete svoje malé bývanie opticky zväčšiť.

Vďaka správnemu typu zrkadla a vďaka jeho vhodnému umiestneniu bude aj tá najmenšia miestnosť vyzerať väčšia. Do malých priestorov sa perfektne hodia stojace zrkadlá, prípadne celoplošné zrkadlá, ktoré sú od podlahy až ku stropu. Ak potrebujete interiéru dodať hĺbku, zaveste zrkadlo oproti oknu.

Stojace zrkadlá dodajú miestnosti výšku

Nestarnúci dizajnový prvok

Dnešná doba ponúka takmer neobmedzené možnosti. V ponuke sú zrkadlá bez rámu, aj tie v ráme, zrkadlá najrôznejších tvarov, zrkadlá s patinou alebo s rôznymi farbami reflexných plôch. Pustite uzdu svojej fantázii a dajte priestor svojej kreativite.

Vďaka zrkadlám dodáte miestnosti tvar, hĺbku, vizuálnu zaujímavosť a zvýrazníte jej štruktúru. Stačí si len vybrať prevedenie rámu zrkadla, jeho tvar, spracovanie atď. Dôležité je tiež jeho umiestnenie, prípadne zoskupenie menších zrkadlových plôch.

Zrkadlá v záhradách

Vedeli ste, že sa zrkadlá používajú aj v záhradách? Dokážu totiž zdvojnásobniť jej priaznivú energiu, ktorá pramení v zelených rastlinách, kvetinách, vodných fontánach, v miskách na pitie pre vtáčiky alebo v jazierkach.

Uistite sa, že zrkadlo odráža len pozitívne aspekty, ako sú krásne výhľady. Nemali by odrážať zvädnuté alebo umierajúce rastliny, ktoré prinášajú fyzickú a duševnú únavu. Zároveň by sa v odraze zrkadla nemala zrkadliť rušná ulica, doprava, odpadkový kôš alebo dom suseda.

Kam sa dáva zrkadlo podľa učenia feng shui?

Podľa feng shui dokáže zrkadlo zvýšiť a zlepšiť energiu v celom dome. Vďaka nemu sa do domu dostáva hojnosť a šťastie. Je akcelerátorom alebo urýchľovačom energie. Pokiaľ chcete s energiou v interiéri správne pracovať, po potrebné vedieť, ako zrkadlo v každej miestnosti správne smerovať.

  • Zrkadlo v predsieni podľa feng shui – zrkadlo dokáže energiu smerovať ďalej do priestoru, pokiaľ visí na stene, ktorá je kolmá ku dverám. Nikdy by nemalo byť oproti vchodovým dverám, pretože vstupujúcu energiu Qi odráža naspäť von.
  • Zrkadlo na schodišti v chodbe – úzke schodište môže blokovať príliv bohatstva a hojnosti a preto sa používajú zrkadlá, ktoré úzke schodište rozšíria.
  • Feng shui a zrkadlo v jedálni – zrkadlo v jedálni prináša vašej rodine hojnosť. Je však potrebné umiestniť ho tak, aby sa v ňom odrážal jedálenský stôl. Nemalo by odrážať dvere a kuchyňu, dbajte na to, aby zrkadlo nesekalo hosťom hlavy.
  • Zrkadlo v spálni podľa feng shui – s používaním zrkadiel v spálni buďte opatrní. Zrkadlo môže odrážať dvere, pokiaľ na ne z postele nevidíte. Hodia sa tiež na vnútornú stranu dverí šatníkovej skrine. V zrkadle by sa nemala odrážať posteľ.
  • Zrkadlo v pracovni – zrkadlová plocha by mala odrážať pozitívne aspekty a predmety v priestore. Ak v pracovni prijímate klientov, zaveste zrkadlo vedľa dverí  vedúcich do miestnosti. Mali by sa v nej odrážať vstupujúce osoby. Tak môžete zvýšiť počet svojich klientov.

V zrkadle v predsieni by sa nemali odrážať vstupné dvere

Pokiaľ sa naučíte správne pracovať so zrkadlami, môžu do vášho domova priniesť nielen pozitívnu energiu a hojnosť, ale tiež svetlo. Sú skvelým a jednoduchým riešením optického zväčšenia malých priestorov.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste