Úložné priestory alias ako na skladovanie v dome aj byte

Poznáte ten pocit, keď si myslíte, že ďalšie veci už nemáte šancu niekam upratať? Nebojte sa, nie ste sami. Každý s nedostatkom miesta občas bojuje aj v kancelárii. Ponúka sa jednoduché riešenie, triedenie a vyhodenie nepotrebného. Ale pokiaľ nechcete byť tak radikálni, môžete si vyladiť úložné priestory. Spísali sme pre vás pár tipov, ktorými sa môžete inšpirovať. Určite nie sú vyčerpávajúce a budeme radi, keď nám na sociálnych sieťach nazdieľajte svoje osvedčené metódy, ako doma triediť, ukladať a zachovať všetky veci, ktoré chcete. Poďme na to.

Otvorené regály sú skvelé na uloženie vecí aj ako elegantný doplnok

Využite otvorené aj uzatvorené úložné priestory

Pokiaľ hľadáte spôsob, ako využiť každý centimeter priestoru vo svojom dome, mali by ste zvážiť dizajn so skrytou funkciou. Ide o nábytok alebo doplnky, ktoré majú viac než jednu úlohu  a umožňujú ukladať veci na neočakávaných miestach. V tejto kapitole článku sa pozrieme na niektoré príklady otvorených a zatvorených úložných priestorov, ktoré vám pomôžu vytvoriť útulný a praktický domov, v ktorom si môžete vychutnávať mnoho vecí okolo seba, bez toho, aby vám prekážali.

Otvorené úložné priestory

Sú to tie, ktoré sú viditeľné a ľahko prístupné. Môžu to byť napríklad police, koše, regály alebo háčiky. Otvorené úložné priestory sú ideálne na veci, ktoré používate často alebo ktoré chcete mať na očiach. Napríklad môžete vystaviť svoje obľúbené knihy, dekorácie, rastliny alebo fotky na polici nad gaučom alebo posteľou. Alebo môžete použiť koše alebo krabice na ukladanie hračiek, časopisov, diek alebo vankúšov v obývacej izbe alebo v spálni. Otvorené úložné priestory vám tiež pomôžu vytvoriť osobitný štýl a atmosféru vo vašom dome či byte.

Zatvorené úložné priestory

Sú to tie, ktoré sú skryté alebo uzatvorené. Môžu to byť napríklad skrine, zásuvky, komody alebo boxy. Zatvorené úložné priestory sú ideálne na veci, ktoré chcete udržať v poriadku a preč z dohľadu. Napríklad môžete schovať svoje oblečenie, topánky, kabelky, dokumenty alebo náradie do skrine alebo do zásuvky pod posteľou, pod schody alebo za zrkadlom. Alebo môžete použiť boxy alebo kontajnery na ukladanie sezónnych vecí, akými sú vianočné ozdoby, plavky alebo lyže do pivnice, na povalu alebo do garáže. Zatvorené úložné priestory vám tiež pomôžu ušetriť miesto a udržať váš domov čistý a organizovaný. V uzatvorených úložných priestoroch sú veci navyše v bezpečí proti nárazom alebo hračkám detí.

Dizajn so skrytou funkciou je teda skvelý spôsob, ako kombinovať otvorené a uzatvorené úložné priestory a využiť každý kút vo vašom dome, či byte. Môžete nájsť nábytok alebo doplnky, ktoré majú viac funkcií, ako sú napríklad stoly so vstavanými zásuvkami, pohovky s úložným priestorom pod sedadlom alebo zrkadlá s policami za nimi. Alebo môžete vytvoriť svoj vlastný dizajn so skrytou funkciou. Stačí trocha kreativity a fantázie. Napríklad môžete premeniť starý kufor na stolík s úložným priestorom vo vnútri, použiť palety na stavbu police na stenu alebo urobiť za dverami knižnicu. Možností je mnoho a je len na vás, ako ich využijete.

V malých bytoch a domoch využite priestor na maximum

Pokiaľ máte malý byt alebo dom, možno si myslíte, že nemáte dostatok miesta na všetky svoje veci. Ale nezúfajte, existujú spôsoby, ako využiť každý centimeter vášho domova a vytvoriť úložné priestory, ktoré sú praktické, funkčné a estetické. V tejto kapitole článku vám predstavíme niekoľko nápadov, ako skladovať v malých priestoroch a zároveň udržať poriadok a štýl. Nemusíte využiť všetky. Pokojne sa len voľne inšpirujte a vymyslite si vlastnú cestu, ako doma vykúzliť praktický úložný priestor pre vaše obľúbené veci. Tu sú naše obľúbené tipy.

Jedným z najlepších spôsobov, ako skladovať v malých priestoroch je, využiť vertikálny priestor. Môžete použiť steny, stropy alebo dvere ako miesta na police, háčiky, koše alebo regály. Týmto spôsobom môžete uskladniť knihy, časopisy, oblečenie, topánky, kuchynské potreby alebo dokonca rastliny. Vertikálne skladovanie vám pomôže uvoľniť podlahový priestor a zvýšiť pocit vzdušnosti v miestnosti. Samozrejme to ale nie je len o tom, že všetky skrinky zo zeme vyhodíte, aby ste namiesto nich nakúpili vysoké regály plné políc, na ktoré vyskladáte všetky veci až po strop. Skombinujte oba varianty a získate členitý priestor s väčším miestom pre pohyb aj na vaše veci.

Poriadok v špajze oceníte vždy, keď dostanete na niečo chuť

Ďalším tipom je využiť multifunkčný nábytok, ktorý ma zabudované úložné priestory. Napríklad môžete použiť pohovku s úložným priestorom pod sedadlom, posteľ s úložnými zásuvkami alebo stolík s policami. Takýto nábytok vám umožní skladovať deky, vankúše, posteľnú bielizeň, hračky alebo iné predmety, ktoré potrebujte mať po ruke. Multifunkčný nábytok vám tiež pomôže ušetriť miesto a peniaze. Okrem toho sa hodí v nečakaných situáciách. Keď sa rozhodne návšteva prespať, bez toho, aby ste s tým počítali, rozkladacia pohovka s úložným priestorom je super vec. Však to poznáte.

Pokiaľ máte malú kúpeľňu alebo kuchyňu, môžete tiež využiť skryté úložné priestory. Napríklad môžete použiť priestor pod umývadlom alebo drezom ako miesto na koše, krabice alebo organizéry. Tam môžete skladovať uteráky, toaletné potreby, čistiace prostriedky alebo kuchynský riad. Skryté úložné priestory vám pomôžu udržať povrchy čisté a upratané. To platí aj o celkovom dojme z miestnosti. Malé kuchyne a kúpeľne potom nebudú pôsobiť zaplnene, ale udržia si minimalistický a elegantný ráz, aj keď budete mať dosť miesta na odkladanie vecí.

A konečne , pokiaľ máte malú šatňu alebo šatníkovú skriňu, môžete tiež zlepšiť jej úložnú kapacitu. Môžete použiť deliče, krabice alebo vákuové vaky na usporiadanie oblečenia podľa sezóny, farby alebo štýlu. Môžete tiež použiť vešiaky s viacerými háčikmi na zavesenie viacerých kusov oblečenia na jedno miesto. Typicky sa hodí na nohavice alebo sukne. A pokiaľ máte voľný priestor nad skriňou alebo šatňou, môžete tam umiestniť koše alebo krabice na skladovanie sezónnych predmetov ako sú kufre, lyže alebo dekorácie. Kombinácií je mnoho a je len na vás, ako si úložné priestory zariadite. Určite nájdete skvelý spôsob, ktorý vám sadne.

Ako vidíte, skladovanie v malých priestoroch nie je nemožné ani ťažké. Stačí byť trochu kreatívny a využiť každú možnosť, ktorú váš domov ponúka. Týmto spôsobom môžete vytvoriť úložné priestory, o ktorých by ste skôr ani nepremýšľali.

Ako na kreatívne skladovanie vecí v dome alebo byte

Pokiaľ máte pocit, že vám v dome alebo v byte dochádza miesto, možno je čas zamyslieť sa nad tým, ako efektívne využívate svoje úložné priestory. V tejto kapitole článku vám predstavíme niekoľko tipov a nápadov, ako na kreatívne riešenie skladovania vecí. Pomôžu vám ušetriť miesto a zároveň dodať vášmu interiéru osobitý šmrnc.

1. Využite výšku stien

Mnoho ľudí zabúda na to, že steny ponúkajú mnoho možností na uloženie vecí. Môžete si obstarať police, skrine, háčiky alebo držiaky, ktoré vám umožnia využiť priestor nad zemou. Napríklad nad dverami môžete umiestniť poličku na knihy, nad posteľou skriňu na oblečenie alebo nad kuchynskou linkou držiak na hrnce a panvice. Pokiaľ chcete viditeľne umiestniť maľby alebo fotografie, natiahnite si šnúru medzi háčiky alebo klince a kolíčkami pripevnite fotky na šnúru.

2. Využite multifunkčný nábytok

Ďalší spôsob, ako ušetriť miesto, je zadovážiť si nábytok, ktorý má viac funkcií. Napríklad pohovka, ktorá sa dá rozložiť na posteľ, stôl, ktorý sa dá zväčšiť alebo zmenšiť podľa potreby, alebo stoličky, ktoré sa dajú zložiť a schovať. Takýto nábytok vám umožní prispôsobiť si priestor podľa situácie a potrieb. Samozrejme nemusíte zostávať len pri klasickom nábytku pre dospelých. Detský nábytok je tiež často multifunkčný a v detskej izbe, kde musí zostať dostatok miesta na hranie to oceníte dvojnásobne.

Sedačka s úložným priestorom poslúži ako skrýša na dobroty aj periny pre návštevu

3. Využite skryté priestory

Možno si myslíte, že nemáte žiadne ďalšie priestory na uloženie vecí, ale pravdepodobne sa mýlite. Pozrite sa po svojom dome alebo byte a nájdete miesta, ktoré sú skryté alebo nevyužité. Napríklad pod schodmi, pod posteľou, za zrkadlom alebo za dverami. Na týchto miestach môžete mať krabice, koše, tašky alebo iné úložné priestory, do ktorých môžete schovať veci, ktoré nepotrebujete každý deň. Určite nájdete pár menej nosených topánok, korčule alebo napríklad sezónne oblečenie, ktoré sa na takéto miesto hodí a nebude vám tam prekážať.

4. Využite organizéry a deliče

Pokiaľ máte mnoho drobných vecí, ktoré sa vám povaľujú po dome alebo po byte, môžete si uľahčiť ich uloženie pomocou organizérov a deličov. Tieto pomôcky vám pomôžu rozdeliť veľké priestory na menšie sekcie a udržať v nich poriadok. Napríklad do zásuvky môžete umiestniť delič na ponožky, spodnú bielizeň a doplnky, do skrine môžete umiestniť organizér na topánky, kabelky a šály alebo do kúpeľne môžete umiestniť organizér na kozmetiku, lieky a hygienické potreby. A tak by sme mohli pokračovať. Jednoducho rozdeľ a panuj, ako hovorí pravý klasik.

5. Využite vertikálne priestory a priestory medzi nimi

Okrem výšky stien môžete tiež využiť vertikálne priestory medzi nimi. Napríklad medzi oknom a kolmou stenou o kus vedľa môžete umiestniť úzku knižnicu alebo medzi dvomi skriňami môžete umiestniť závesnú tyč na oblečenie. Tieto priestory vám umožnia vytvoriť ďalšie úložné možnosti bez toho, aby zabrali mnoho miesta na podlahe. Takže budete môcť pohodlne chodiť cez miestnosť a zároveň získate dosť miesta na všetky svoje drobné a stredne veľké veci.

Ako doma pekne uložiť veci, aby nerobili hanbu

Pokiaľ máte doma mnoho vecí, ktoré nechcete vyhodiť, ale ani neviete, kam ich dať, je táto kapitola presne pre vás. Povieme si niečo o tom, ako využiť skrytý potenciál úložných priestorov vo vašom dome alebo byte a ako uložiť veci tak, aby vyzerali pekne a neboli na očiach.

Najprv si musíte uvedomiť, koľko úložného priestoru máte v dispozícii. Pozrite sa na svoje skrine, komody, police, zásuvky, krabice, koše a ďalšie nádoby. Koľko z nich je plných a koľko je prázdnych? Ako sú usporiadané? Sú prehľadné a ľahko dostupné? Alebo sú zavalené neporiadkom a zabudnutými vecami?

Pokiaľ chcete zlepšiť estetiku svojho skladovania, musíte sa zbaviť toho, čo nepotrebujete. Prejdite si všetky svoje veci a vyberte si tie, ktoré naozaj používate a máte radi. Zvyšok buď darujte, predajte alebo vyhoďte. Tým uvoľníte miesto na to, čo vám robí radosť. Odporúčame určite vyskúšať veci poslať ďalšej niekomu, kto ich ocení. Vyhodiť ich môžete, ale nechajte to na koniec, keby nikto záujem nemal. Často sa oplatí osloviť aj rodinu. Ku mnohým veciam majú vaši príbuzní tiež emocionálnu väzbu. Tak to využite.

Zbavujte sa vecí, ktoré už nenosíte a nepotrebujete, niekto iný ich ocení

Ďalším krokom je zvoliť si vhodné úložné varianty. Môžete si kúpiť nové krabice, koše alebo kontajnery, ktoré sa hodia k vášmu interiéru a štýlu. Alebo môžete použiť to, čo už máte doma. Napríklad staré plechovky, poháre, krabičky od topánok alebo látkové tašky. Dôležité je, aby boli dostatočne veľké a pevné na to, čo do nich chcete dať.

Nemyslite si, že je to nezmysel. Mnoho vecí sa zmestí do menších nádob, než sa na prvý pohľad môže zdať. Okrem toho sú potom veci krásne organizované, takže sa v nich perfektné vyznáte. Napriek tomu pošetrite aj väčšie nádoby alebo kúsky nábytku na veľké veci, ktoré do menších priestorov nenapcháte. V každom prípade dodržujte osvedčené zásady pre usporiadanie vecí.

Ukladajte veci podľa kategórií

Napríklad oblečenie podľa druhu alebo sezóny, knihy podľa žánru alebo autorov, hračky podľa typu alebo veľkosti atď. Záleží na tom, čo máte doma. Špeciálnym kľúčom na triedenie môže byť farba. Ale aj to len v prípade, že si chcete vykúzliť neokúkanú dekoráciu zo zelených hrebeňov kníh, pasteliek v prírodných farbách a podobne. Inak sa držte štandardných spôsobov organizácie vecí, nech sa v nich potom vyznáte.

Ukladajte veci podľa frekvencie používania

To znamená, že to, čo používate často, dajte na ľahko dostupné miesto. To, čo používate zriedka alebo len občas, dajte na menej dostupné miesto. Klasickým príkladom sú napríklad lyže alebo kolieskové korčule. Prvé menované využijete len v zime, zatiaľ čo druhé prakticky výhradne mimo zimu. Prípadne môžete do väčších krabíc alebo boxov naukladať veci podľa sezóny. Potom budete mať istotu, že sú pri sebe tie, ktoré využijete len v danom ročnom období.

Ukladajte veci tak, aby boli pekné

To znamená, že to, čo je pekné na pohľad, dáte na viditeľné miesto. To, čo nie je také pekné alebo je rozbité alebo poškodené, dajte na menej viditeľné miesto. Nie je na tom nič zložité. Určite sami dokážete odhadnúť, čím sa hodí pochváliť a čím zase naopak nie.

Označujte svoje uložené veci

Môžete použiť štítky, označenia alebo farebné kódy. Tým si uľahčíte hľadanie a triedenie vecí. Niekedy stačí popísať krabicu fixkou alebo vylepšiť nálepkou s popisom. Inokedy budete potrebovať šikovnejšie riešenie, pretože jednoslovný názov nepostačí. Zároveň sa napríklad hodí pri fotografiách alebo suveníroch z dovoleniek dopísať aj rok. Uvidíte, že to v budúcnosti oceníte.

Udržujte svoj systém skladovania

Pravidelne kontrolujte svoje veci a vyhadzujte to, čo už nepotrebujete alebo nepoužívate. Dodržujte svoje kategórie a logiku ukladania podľa frekvencie používania. Usporiadajte si svoje veci tak, aby boli pekné na pohľad a aby ladili s vašim domovom.

Ako na prehľadnosť v úložných priestoroch

Máte doma mnoho vecí, ktoré neviete, kam uložiť? Chcete mať svoj domov čistý a usporiadaný, ale nechcete sa vzdať svojich obľúbených kníh, oblečenia alebo dekorácií? Potom je pre vás ideálnym riešením využiť úložné priestory, ktoré máte v dispozícii.

Úložné priestory sú miesta, kde môžete schovať všetko, čo nepotrebujete po ruke, ale nechcete sa toho zbaviť. Môže to byť pivnica, povala, šatňa, garáž alebo napríklad botník. V tejto kapitole článku vám poradíme, ako na prehľadnosť v úložných priestoroch a ako ich využiť čo najlepšie.

Prvým krokom je urobiť si inventúru. Prejdite si všetky úložné priestory a vyhoďte alebo darujte to, čo už nepoužívate, čo je zničené alebo zastaralé. Zbavte sa vecí, ktoré máte viac krát, a tých, ktoré vám už nerobia radosť. Tým uvoľníte miesto na to, čo naozaj potrebujete a chcete si ponechať.

Druhým krokom je triediť a organizovať. Rozdeľte si veci podľa kategórií, napríklad podľa sezóny, podľa typu (oblečenie, riad, hračky) alebo podľa miestnosti (kuchyňa, spálňa, kúpeľňa). Použite krabice, koše, kontajnery alebo iné nádoby, ktoré vám pomôžu udržať poriadok. Označte si každú nádobu štítkom alebo označením, aby ste si ľahko našli to, čo hľadáte. Pokiaľ máte možnosť, zvoľte si prehľadné nádoby, ktoré vám umožnia vidieť obsah bez otvárania. Toto možno poznáte zo sťahovania. Takže dobre viete, že pri správnom označení potom všetko rýchlo nájdete.

Krehké veci dávajte do krabice vystlanej novinami alebo hoblinami, nech sa nerozbijú

Tretím krokom je optimalizovať priestor. Využite každý centimeter úložného priestoru a vymyslite si šikovné riešenie na uloženie vecí. Napríklad môžete použiť háčiky, policové systémy, regály alebo zásuvky. Snažte sa vytvoriť vertikálny úložný priestor a využiť steny alebo strop. Pokiaľ máte malý úložný priestor môžete použiť vákuovacie vaky na uskladnenie oblečenia alebo perín. Tie vám pomôžu zmenšiť objem vecí a ušetriť miesto.

Môžete tiež skladať menšie veci do väčších. To sa vám bude hodiť hlavne v situáciách, kedy všetky takto uložené veci používate vždy súčasne. Príkladom môže byť kolekcia vianočných ozdôb v krabici s umelým stromčekom.

Štvrtým krokom je udržiavať systém. Aby ste si zachovali prehľadnosť v úložných priestoroch, je dôležité dodržiavať určité pravidlá. Napríklad vráťte veci tam, kam patria pri každom použití. Pravidelne kontrolujte stav úložných priestorov a vyhadzujte alebo darujte to, čo už nepotrebujete. Raz za čas urobte generálne upratovanie a pretrieďte si veci podľa aktuálnych potrieb.

Pokiaľ dodržíte tieto kroky, budete mať doma mnoho úložného priestoru a budete sa cítiť lepšie. Úložné priestory sú skrytý potenciál vo vašom dome, ktorý vám pomôže žiť pohodlnejšie a šťastnejšie. Buďte kreatívni a hľadajte cesty a miesta, kde svoje obľúbené veci uložiť. Uvidíte, že miesta sa nakoniec nájde až až.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste