Kuchyňa podľa abecedy: je lepšie U alebo L?

Závesné kuchynské skrinky môžete rôzne kombinovať

L je ideálne pre malé kuchyne

Prečo U? Pokiaľ zostavíte kuchynskú linku práve do tohto tvaru, stačí sa len otočiť na podpätku a máte všetko krásne poruke. Avšak pozor, aby toto fungovalo, je treba mať medzi nábytkom voľný priestor minimálne 120 cm. Potom máte zabezpečené, že oproti seba otvoríte dvierka umývačky aj skrinku oproti, do ktorej riad upratujete. Alebo tu môžu variť dve osoby naraz. Pravda, pri malých tuzemských kuchyniach je občas tento ideálny stav ťažké dodržiavať, preto sú odborníci na ergonómiu ochotní ustúpiť na uličku širokú 90 cm. Pokiaľ by ste ale ubrali nejaký ďalší centimeter, už budete pri práci narážať do skriniek a dvaja ľudia sa sem tiež nezmestia. Rovnaké pravidlá platia aj pre kuchyňu usporiadanú vo dvoch líniách. Úspornejším variantom je tvar kuchyne do L. Je to praktické riešenie, ktoré ponúka dosť miesta na prácu, tak na uskladnenie potravín. Najviac ideálne je v prípade, že chcete mať v kuchyni jedálenský stôl. Práve preto, že toto riešenie je možné dobre kombinovať s jedálenským stolom, patrí u nás k najrozšírenejším. Len málokto má v dome, o byte ani nehovoriac, samostatnú jedáleň s jedálenským setom. Pokiaľ sa navyše umiestní do jednej vetvy varné centrum a do druhej umývacie, máme všetko dobre poruke a uprostred vzniká pomerne veľká pracovná plocha.

Pozor, až sa moc nenabeháte!

Kedysi bývali klasikou, dnes ich nájdete len výnimočne a to nielen preto, že sú príliš obyčajné a nezaujímavé. Lineárne kuchyne nájdu svoje uplatnenie v úzkych kuchyniach a domácnostiach jednej či dvoch osôb. Tam sú skoro ideálne. Všetky skrinky a spotrebiče máte usporiadané prehľadne do jednej rady. Avšak tá nesmie byť dlhšia než približne 3 m. Pokiaľ by ste takto navrhli kuchyňu s dĺžkou 6 alebo 8 m, pri práci nabeháte maratón, čo nikto nechce. Pokiaľ dodržíte odporúčanú dĺžku, zase tu bude pomerne málo úložných priestorov a pracovnej plochy.

Veľkoryso poňatá lineárna kuchynská linka v dekore mramoru doplnená o modré detaily

Ostrovček nie je pre každého

Ideálne ale nie je ani toľko vychvaľované ostrovčekové riešenie, nie preto, že spravidla vyjde o mnoho drahšie. Ostrovčekové kuchyne odporúčajú voliť len v prípade, kedy má klient k dispozícii skutočne veľa miesta. Do malých priestorov je o mnoho lepší zmieňovaný tvar U alebo L. Pokiaľ túto podmienku spĺňate a po ostrovčeku túžite, dobre zvážte, čo naň umiestniť. A nenechajte sa nahnevať, ako krásne tu vyzerajú varná doska alebo drez. Skôr než sa pre ne rozhodnete, je dobré si overiť, ako a hlavne za koľko sem privediete elektrinu alebo vodu a odpady. Vedenie v podlahe je vždy náročnejšie než klasické okolo steny. Ďalšie rozčarovanie vás môže stretnúť pri práci. Veľmi často sa stane, že pri prenášaní niečo vylejete a mokrá podlaha je o mnoho nebezpečnejšia, než mokrá pracovná doska. Rovnako tak pri manipulácii s veľmi ťažkými vecami už ich nebudete môcť z jedného pracoviska na druhé posúvať po pracovnej doske, ale jednoducho zdvíhať a nosiť. Naopak veľmi praktický je ostrovček slúžiaci ako ďalšia odkladacia a pracovná plocha. Jednoducho tak môžu v kuchyni pracovať dvaja aj viac ľudí bez toho, aby si prekážali. Ostrovček je možné tiež využiť ako znížený barový pult, pri ktorom sa dá poraňajkovať alebo posedieť pri poháriku. Toto riešenie je vhodné do kuchýň prepojených s obývacou izbou, kde ostrovček tvorí aj určitý predel.

5 zón musí byť všade

Bez ohľadu na veľkosť kuchyne a jej usporiadanie, je potrebné sem vyskladať všetkých 5 zón, ktoré na varenie potrebujete. Čo do ktorej patrí, napovedia mená: zásoby, ukladanie, umývanie, príprava, varenie/pečenie. Nezabúdajte tiež, že ich veľkosť by ste mali prispôsobiť tomu, ako veľa a na čo kuchyňu používate. Pokiaľ ste zástancom doma vyrobených marmelád a kompótov a máte ich desiatky, potrebujete väčšiu zónu zásob než tí, čo si chodia každý druhý deň nakupovať a doma skladujú len to najpotrebnejšie. Podobne tí, čo chcú mať rúru klasickú, mikrovlnnú a parnú, by mali vyhradiť viac miesta na zónu varenie/pečenie, než mladý muž, ktorý si vystačí s mikrovlnkou a dózičkami od mamičky. Tiež konečné usporiadanie týchto zón – je jedno, či ho zveríte odborníkom alebo sa doň pustíte sami – má svoje pravidlá. Ovplyvňuje to, či ste praváci alebo ľaváci.

Namiesto zásteny alebo krycieho panelu môžete použiť aj vhodne ošetrený tehlový múr

Hrajte sa ako s Legom

Pokiaľ poznáte počet a veľkosť jednotlivých zón a viete, či usporiadať kuchyňu pre pravú či ľavú ruku, môžete sa potom hrať s nábytkom ako deti s Legom. Pravda, najprv to skúste na papieri, je to jednoduchšie, než prerábať elektrické rozvody, vodu, odpad a premontovať jednotlivé skrinky. Pre pravákov platí, že úplne vľavo by mala byť zóna zásob, teda chladnička a potravinová skriňa, voľná pracovná plocha, ďalej zóna umývania, kam patrí drez a umývačka. Opäť počítajte s voľnou plochou, na ktorú nadväzuje zóna varenia – sporák alebo varná doska a všetky druhy rúr - a zase voľná odkladacia plocha. Spodné skrinky pod pracovnou doskou spravidla slúžia ako zóna na ukladanie, sem patria hrnce, kuchynské náradie, taniere, príbory a všetko ostatné. Ale pozor, vyberajte si miesto podľa použitia. Napríklad ostré nože by nemali byť medzi príbormi, viac ich potrebujete pri varení. Pamätajte tiež na to, že aspoň jedna z pracovných plôch by mala mať šírku minimálne 60 cm, pokiaľ si nemôžete dohodnúť viac, tento rozmer prisúdime miestu medzi drezom a varnou doskou. Práve tu sa bude odohrávať väčšina prác, pretože tu máme obe dôležité kuchynské centrá pekne po ruke.

V zajatí čísiel

Rovnako ako existuje odporučené radenie jednotlivých pracovísk v kuchyni, sú aj určité obvyklé výšky. Pre priemerných ľudí sa výška drezu odporúča asi 90 až 105 cm, pre sporák je to o niečo menej, okolo 80 cm, aby bolo vidieť aj do hrnca na zadnej platničke. Menší ľudia si ho môžu znížiť až o 5 cm, vyšší naopak nejaký ten centimeter pridajú. Ak je medzi manželmi veľký rozdiel v postave, pokojne si môže nechať vyrobiť pracovné plochy v dvoch výškach. Podobne je to so zavesením horných skriniek. Žena vysoká 160 cm nemá šancu dosiahnuť do najvyšších poličiek a musí ku nim liezť po schodíkoch alebo so stoličkou, čo zvyšuje riziko úrazu. Pre menšie osoby sa preto odporúča zavesovať skrinky tak, aby medzi ich spodnou hranou a pracovnou doskou bolo odporúčaných 50 cm.

Ultramoderná minimalistická kuchynská linka v tmavo tyrkysovom prevedení

Biela rustikálna kuchyňa s jedálenským ostrovčekom a barovými stoličkami

Osvetlenie pracovnej dosky LED pásikom je praktická vychytávka

Biela kuchynská linka s digestorom obloženým drevom

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste