Vybavujeme nábytkom malý byt alebo ako získať priestor

Malometrážne bývanie je výzva, ktorá si vyžaduje premyslenie, nápaditosť a ústupky. Nejde len o to, aby sa všetko zmestilo, ale tiež o to, aby byt vyzeral pohodlne, priestranne a vkusne. V článku vám dáme niekoľko rád, ako efektívne využiť každý centimeter priestoru a zároveň si zachovať pocit pohody a komfortu.

Šťastné dievča so psíkom v menšej obývačke

Napríklad môžete siahnuť po multifunkčnom nábytku, ktorý má viac funkcií. Ako napríklad môžeme spomenúť rozkladaciu sedačku, ktorá sa hodí na sedenie aj na spánok alebo skladací stôl, ktorý sa dá jednoducho schovať pod posteľ alebo za skriňu. Tiež môžete využiť vertikálny priestor a umiestniť na steny police, háčiky alebo závesné koše. Tie vám uľahčia upratovanie a zväčšia kapacitu úložného priestoru. Môžete sa tešiť na niekoľko inšpirácií, ako si zariadiť malý byt čo najefektívnejšie. Pohodlne sa usaďte a ideme na to.

Voľte si funkčný nábytok, ktorý nezaberie mnoho miesta

Máte malý byt a chcete ho zariadiť tak, aby bol pohodlný, útulný a vkusný? Potom určite viete, že vyberanie nábytku do malých priestorov nie je ľahké. Musíte dbať na to, aby nábytok vyhovoval vašim potrebám, neobmedzoval vás v pohybe a nezmenšoval opticky váš byt. Ako ale vybrať nábytok, ktorý bude praktický, funkčný a zároveň nezaberie príliš mnoho miesta? Spísali sme pre vás trojicu tipov, ktoré vám pomôžu.

Malá útulná kuchyňa s drevenou linkou, stolom a chladničkou

  1. Zvoľte si nábytok s úložným priestorom. Pokiaľ máte málo miesta, je dobré využiť každý centimeter na uloženie vašich vecí. Preto sa oplatí investovať do nábytku s úložným priestorom, ako sú postele s úložnou zásuvkou alebo schodíkmi, skrine so vstavanými policami alebo zásuvkami, stoly s odkladacími plochami alebo zásuvkami, sedačky s úložným boxom alebo stolčeky s poličkami. Takto môžete ušetriť miesto a udržať poriadok vo svojom byte.

  2. Multifunkčný nábytok ušetrí miesto. Ďalším spôsobom, ako ušetriť miesto a zvýšiť komfort vo vašom byte, je zvoliť si nábytok s viacerými funkciami. Napríklad si môžete obstarať rozkladaciu pohovku alebo sedačku, ktorú môžete použiť ako posteľ pre hostí alebo ako relaxačný kútik. Alebo si môžete obstarať skladací stôl alebo stoličky, ktoré môžete ľahko zložiť a schovať, keď ich nepotrebujete. Alebo si môžete obstarať nástennú skrinku alebo policu, ktorú môžete použiť ako pracovný stôl alebo jedálenský stôl podľa potreby.

  3. Vyberte si svetlý nábytok. Pokiaľ chcete opticky zväčšiť váš malý byt, je výhodné vyberať nábytok vo svetlom prevedení. Zároveň dbajte na to, aby bol jednoduchý, elegantný a vzdušný. Napríklad môžete si zvoliť nábytok s nohami alebo podstavcami namiesto masívnych blokov, ktoré pôsobia ťažkopádne a zaberajú miesto. Alebo si môžete zvoliť nábytok s priehľadnými alebo svetlými materiálmi, ako je sklo, kov alebo drevo v jasných farbách. Takto môžete prepustiť viac svetla do vášho bytu a vytvoriť ilúziu priestoru.

Využívajte skryté priestory na skladovanie vecí

Malý byt alebo dom často prinášajú problém s nedostatkom miesta na všetky vaše veci. Či sa už jedná o oblečenie, knihy, hračky alebo náradie, vždycky sa nájde niečo, čo by ste chceli uložiť niekam, kde to nebude prekážať. Našťastie existujú rôzne spôsoby, ako využiť skryté priestory a skladovanie v nábytku na zväčšenie priestoru. Predstavíme vám štvoricu tipov a nápadov, ako si zariadiť domov, aby ste mali dostatok miesta na všetko.

Šťastný chlapec s úložným priestorom pod posteľou

  1. Využite priestor pod posteľou. Pod posteľou sa často nachádza množstvo nevyužitého miesta, ktoré môžete využiť na uloženie vecí, ktoré nepotrebujete každý deň. Môžete si obstarať posteľ so vstavanými zásuvkami alebo boxami na kolieskach, ktoré jednoducho vysuniete a zasuniete pod posteľ. Do týchto úložných priestorov môžete dať napríklad sezónne oblečenie, posteľnú bielizeň, deky alebo vankúše. Len sem neukladajte veci, ktoré potrebujete mať poruke. To by bolo nepohodlné.

  2. Nenechávajte ladom priestor nad dverami. Nad dverami sa tiež nachádza miesto, ktoré môže slúžiť ako skladovací priestor. Môžete si tam namontovať police, skrinku alebo háčiky a zavesiť na ne napríklad kabelky, šále, klobúky alebo uteráky. Takto ušetríte miesto v skriniach alebo šatniach a zároveň budete mať svoje obľúbené doplnky na očiach.

  3. Vyťažte maximum z priestoru za dverami. Za dverami síce moc miesta navyše na uloženie vecí nie je, ale nejaké sa predsa len nájde. Môžete tam pripevniť organizér na topánky alebo kapsičky na drobnosti a ukladať do nich napríklad topánky, šperky, kozmetiku alebo drobné náradie. Tento spôsob je vhodný do kúpeľne alebo do spálne.

  4. Zaplňte vecami priestor pod schodmi. Pokiaľ máte doma schody, môžete ich tiež využiť ako skladovací priestor. Práve pod nimi je dobré vybudovať skrine alebo police a ukladať do nich napríklad knihy, hry, športové vybavenie alebo koše s bielizňou. Pokiaľ máte vysoké schody a chcete mať viac súkromia, môžete si pod schodmi urobiť aj malú pracovňu alebo relaxačný kútik.

Investujte do nábytku na mieru a získajte mnoho miesta navyše

Chcete si zariadiť malý byt tak, aby bol pohodlný, funkčný a štýlový? Potom je pre vás ďalšou skvelou voľbou nábytok na mieru. Nábytok na mieru vám umožní využiť každý centimeter priestoru, prispôsobiť si farby, materiály a dizajn podľa vášho vkusu a zohľadniť vaše individuálne potreby a preferencie. V tejto časti vám poradíme, aké výhody má nábytok na mieru a na čo si dať pozor pri jeho výbere.

Detail na práci s dlátom pri výrobe nábytku

Nábytok na mieru je taký nábytok, ktorý je vyrobený podľa konkrétnych rozmerov, požiadaviek a prianí zákazníka. Od štandardného nábytku sa líši tým, že nie je masovo vyrábaný a nie je v dispozícii v bežných obchodoch. Nábytok na mieru si musíte objednať u špecializovanej firmy alebo remeselníka, ktorý vám ho vyrobí podľa vašej špecifikácie. Zvyčajne si za výrobu v porovnaní s bežným nákupom priplatíte, ale získate presne to, čo domov potrebujete.

Nábytok na mieru má mnoho výhod, najmä pokiaľ bývate v malom byte. Tu sú tri najväčšie:

  1. Úspora priestoru: Nábytok na mieru vám umožní využiť každý centimeter vášho bytu, pretože bude presne zodpovedať rozmerom a tvaru vašich miestností. Môžete si napríklad nechať vyrobiť vstavanú skriňu do šikmej steny podkrovia, zásuvky pod schody alebo posteľ s úložným priestorom a matracom.

  2. Maximálna funkčnosť: Už sa nebudete musieť obmedzovať. Naopak si môžete ľahko splniť svoje konkrétne potreby a preferencie. Napríklad si môžete nechať vyrobiť pracovný stôl s dostatkom zásuviek pre vaše elektronické zariadenia a ďalšie drobnosti, ktoré potrebujete mať pri práci poruke, jedálenský stôl s rozkladacím mechanizmom pre hostí alebo sedačku s polohovateľnými opierkami pre pohodlnú relaxáciu.

  3. Estetika na prvom mieste: Dodávateľ vášho nábytku na mieru vás nechá vybrať si farby,  materiály a dizajn podľa vášho vkusu a štýlu. Môžete si napríklad nechať vyrobiť kuchynskú linku z masívneho dreva s kovovými úchytmi, obývaciu stenu z bieleho lakovaného MDF s LDED osvetlením alebo posteľ z čalúnenej látky s dekoratívnymi vankúšmi. Prípadne čokoľvek iné, čo budete doma potrebovať a remeselník to pre vás zvládne vyrobiť.

Poskladajte ku sebe správne farby a dekorácie

Malé byty väčšinou ponúkajú pohodlné a praktické bývanie. Napriek tomu malý priestor môže byť tiež výzvou pri zariaďovaní a vytváraní osobitnej atmosféry. Ako si teda zvoliť farby a dekorácie pre malý byt, aby sa zvýraznila osobitosť priestoru a zároveň nebol preplnený? Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť tento cieľ.

Detail na vzorkovník interiérových farieb s mnohými odtieňmi

  1. Zvoľte svetlé a neutrálne farby pre steny a podlahu. Svetlé farby odrážajú svetlo a opticky zväčšujú priestor. Neutrálne farby ako biela, šedá, béžová alebo krémová sú univerzálne a ľahko sa kombinujú s ostatnými farbami. Pokiaľ chcete pridať trochu kontrastu alebo zaujímavosti, môžete zvoliť jednu stenu ako dominantnú a namaľovať ju inou farbou alebo tapetou. V takom prípade odporúčame zvoliť tmavší alebo sýtejší odtieň rovnakej farby ako ostatné steny alebo nejakú vzorovanú tapetu, ktorá ladí s celkovým štýlom bytu.

  2. Použite zrkadlá a sklenené prvky. Zrkadlá sú skvelým spôsobom, ako rozšíriť vizuálny priestor a odrážať svetlo. Môžete ho umiestniť na steny, dvere alebo skrine. Sklenené prvky ako stolíky, lampy alebo vázy tiež pomáhajú vytvoriť dojem vzdušnosti a ľahkosti. Snažte sa vyhnúť príliš ťažkým a masívnym kusom nábytku alebo dekoráciám, ktoré by mohli pôsobiť stiesnene.

  3. Vyberte praktické úložné priestory. Malé byty vyžadujú efektívne využitie každého centimetra priestoru. Preto je dobré investovať do rôznorodých variantov úložného priestoru, ako sú boxy, krabice, zásuvky alebo koše. Samozrejme záleží na konkrétnom usporiadaní vášho bytu. Ale všeobecne sa snažte využívať aj menší priestor, ktorý by inak ležal ladom, maximálne efektívne. Pomôžu tiež organizéry, krabičky a ďalšie nástroje na členenie a organizáciu vecí.

  4. Vyjadrujte svoju osobnosť pomocou doplnkov a rastlín. Aby váš malý byt nepôsobil sterilne alebo nudne, je dôležité dodať mu trochu života a charakteru pomocou doplnkov a rastlín. Do obývačky a kuchyne si určite obstarajte trvalky, o ktoré sa nebudete musieť zložito starať. Pokiaľ si netrúfate na živé rastliny, môžete siahnuť aj po umelých napodobeninách. Dnes sú dostatočne na úrovni a nepôsobia lacno. Z doplnkov nezabúdajte na dekorácie. Odporúčame svetlé obrazy, sošky alebo keramiku a porcelán.

Tým sme sa dostali až na koniec nášho článku. Dúfame, že ste našli inšpiráciu, takže až si budete chcieť raz vylepšiť malý byt, budete vedieť, na čo si dať pozor. Medzičasom môžete rozdávať cenné rady kamarátom a známym, keď sa vám zveria, že ich čaká zariaďovanie malého bytu alebo domu. Alebo sa začítajte do ďalších článkov u nás na blogu. Sú tiež plné zaujímavostí nielen zo sveta nábytku.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste