Sektorové kuchyne – praktické tipy pre plánovanie

Sektorové (alebo modulové či systémové) kuchyne predstavujú výhodný kompromis medzi kompletnými kuchynskými zostavami (ich usporiadanie je pevne dané) a finančne i časovo nákladnými kuchyňami na mieru.

Pomocou modulov si môžete zostaviť i veľkoryso pojatú kuchynskú linku s ostrovčekom

Návrh kuchyne v 5 krokoch

Hoci systémový model ponúka veľa praktických vychytávok, jeho najväčšou prednosťou je bezpochyby variabilita. Práve tá vám umožní zhostiť sa úlohy dizajnéra a pustiť sa do plánovania kuchyne snov.

Možnosť výberu a kombinovania jednotlivých dielov vám na viac umožnia zostaviť kuchynskú linku na mieru svojím potrebám aj vkusu a povýšiť ju na osobitý originál, ktorý nenájdete v žiadnej inej domácnosti.

Pri plánovaní kuchyne je základom úspechu premyslené dispozičné usporiadanie, ktoré vychádza z možností daného priestoru. Hoci existuje množstvo šikovných programov a aplikácii pre 3D vizualizáciu návrhu interiéru, bohato si vystačíte s ceruzkou, pravítkom a (štvorčekovaným) papierom.

1. Vytvorte nákres

Zo všetkého najskôr priestor dôkladne premerajte a načrtnite plánik.

zmerajte:

  • dĺžku a šírku stien, výšku od podlahy ku stropu a vzdialenosť medzi stenami (nezabudnite ani na prípadné výklenky a výčnelky)
  • okna a výšku parapetov
  • šírku dverí (do plániku naznačte taktiež smer otvárania)
  • rozmery existujúcich spotrebičov (pokiaľ s nimi počítate i do novej kuchyne)

zakreslite:

  • rozvody vody, elektriny (vrátane umiestnenia vypínačov a zásuviek) a plynu
  • umiestnenie radiátorov, trubiek a stúpačiek
  • umiestnenie digestora
  • obklady

Priestor pre kuchynskú linku si dôkladne zmerajte a načrtnite si plánik kuchyne

 

2. Zvoľte si tvar

Tvar kuchynskej linky je pri navrhovaní kuchyne zásadnou voľbou. Pravdou však je, že naše priania a predstavy sú často limitované rozmermi priestoru, ktorý máme k dispozícii. Ktoré odporúčania je pri výbere tvaru potrebné zohľadniť?

Kuchyne do I

Lineárna sektorová kuchynská linka s čiastočne presklenou hornou skrinkou

Rovné jednoradové kuchynské linky sa hodia hlavne pre malé a úzke miestnosti. Platí, že vzdialenosť od linky k protiľahlej stene by mala byť aspoň 110 cm. V opačnom prípade hrozí, že nebudete mať dostatok miesta na pohodlné otváranie rúry ani vykladanie umývačky. Pokiaľ je to možné, šírka pracovnej plochy by mala byť aspoň 60 cm.

Protiľahlú radu lineárnej kuchynskej linky môže tvoriť napríklad ostrovček s drezom a umývačkou

U protiľahlých lineárnych zostavách (kuchyňa do I v dvojradovom usporiadaní) je ideálna vzdialenosť okolo 120 cm, minimálne aspoň 100 cm.

 

Kuchyne do L

Rohové kuchynské linky sa dlhodobo tešia veľkej popularite

Rohové kuchynské linky v prevedení do L predstavujú overenú klasiku, ktorá je ideálna pre menšie a stredne veľké interiéry. Umožňujú umiestniť do stredu miestnosti jedálenský stôl (minimálny priestor medzi jedálenskou stoličkou a linkou je aspoň 1 m), na viac sa skvelo hodí k prepojeniu kuchyne s obývacou časťou.

Kuchyne do U

Kuchynská linka do U poskytuje veľkú pracovnú plochu i dostatočné množstvo úložných priestorov

Varianty do U, inštalované po obvode troch stien kuchyne, sú vhodné pre väčšie priestory, pretože si žiadajú väčšiu šírku miestnosti. Minimálna vzdialenosť medzi protiľahlými pracovnými plochami je 120 cm, prechod medzi linkou a stenou si vyžaduje 60–80 cm.

 

3. Naplánujte usporiadanie

Podľa čoho vyberať skrinky a ako ich spolu kombinovať? Kde umiestniť drez a kam varnú dosku? Zatiaľ čo estetické parametre kuchyne sú záležitosťou vášho osobného vkusu, základom komfortného užívania linky je praktické usporiadanie do 3 hlavných zón:

  • skladovacia (chladnička a potravinová skriňa)
  • mycia (drez a umývačka na riady)
  • varná (sporák / varná doska, rúra a odsávač pary)

Jednotlivé zóny by mali byť zoradené v uvedenom poradí. V prípade pravákov zľava doprava, u ľavákov je poradie v opačnom smere. Doporučené poradie vychádza z prirodzenej logiky – pri príprave jedla najskôr vytiahnete potraviny z chladničky, odložíte ich na pracovnú plochu, umyjete, pripravíte a potom varíte.

 

V ideálnom prípade by mali byť zóny oddelené pracovnou plochou, pričom najväčšia pracovná plocha by mala byť medzi drezom a sporákom alebo varnou doskou.

Správne umiestnenie kuchynských spotrebičov a umývacej zóny vám zjednodušia varenie

Kuchynský trojuholník

Vyššie uvedenému typu usporiadaniu sa hovorí pracovný alebo taktiež kuchynský trojuholník a predstavuje zlaté pravidlo ergonómie.

Trojuholník tvorí pomyselnú spojnicu medzi chladničkou, sporákom a drezom, pričom dĺžka každého ramena by mala mať 122–275 cm a obvod (súčet strán) by nemal presiahnuť 7 m.

Hoci rozvrhnutie pracovného trojuholníka ovplyvňuje predovšetkým zvolený tvar kuchynskej linky, vo všetkých prípadoch platí, že by vám pri prechode z jednej pomyselnej zóny do druhej nemalo nič prekážať.

Úložné priestory

Dostatok úložných priestorov napomáhajú plynulému a komfortnému prevádzkovaniu kuchyne. Zjednoduší vám prípravu jedla i jeho následné servírovanie a výrazne prispeje k jednoduchšiemu udržovaniu poriadku.

Obzvlášť v malých kuchyniach je preto dôležité chytro využiť každý centimeter. A práve v tejto disciplíne vám sektorové kuchyne preukážu neoceniteľnú službu. Pri výbere jednotlivých modulov si položte otázky:

  • Aký veľký úložný priestor potrebujeme (čo všetko chceme uložiť)?
  • Preferujeme otvorený, alebo radšej uzavretý úložný priestor?
  • Umožní nám typ steny inštalovať vyhliadnuté horné skrinky?
  • Aká je výška najčastejšieho užívateľa kuchyne (kvôli optimálnej výške zavesených horných skriniek)?
  • Aký typ skriniek preferujeme (s klasickými / výklopnými dvierkami, so zásuvkami, s policami, presklené, rohové, …)?
  • Využijeme potravinovú skriňu?
  • Nadväzuje na kuchyňu obytná zóna?

Dostatočne veľká potravinová skriňa nahradí s prehľadom chýbajúcu špajzu

Tip: Dostatočne veľká potravinová skriňa nahradí s prehľadom chýbajúcu špajzu.

To, čo pravidelne používate, by ste mali mať na dosah ruky. Objemné riady či spotrebiče uložte do zadnej časti skriniek, menšie nechajte vpredu. Menej používané veci uložte do horných skriniek. Pokiaľ ste sa rozhodli pre rohové skrinky, pamätajte na jednoduchý prístup. U rohových skriniek so zásuvkami sa uistite, že nebudete pri vysúvaní zásuviek narážať do vedľajších skriniek.

Výsuvné zásuvky v modernej kuchyni sú nevyhnutnosťou

Tip: Skrinky so zásuvkami vám zaistia dokonalý prehľad a jednoduchý prístup.

 

Pracovná plocha

Okrem úložných priestorov je kľúčovým parametrom praktickej kuchyne dostatočne veľká pracovná a odkladacia plocha. Najdlhšia pracovná plocha, ideálne v rozmedziach 80–150 cm, by mala byť tam, kde prebieha príprava jedla, takže medzi drezom a sporákom. Pokiaľ radi varíte spoločne s partnerom, nechajte si medzi drezom a sporákom aspoň 90 cm.

Praktickú odkladaciu plochu uvítate taktiež po oboch stranách drezu a sporáku, ktorú využijete napríklad k umiestneniu kávovaru a pri používaní ďalších kuchynských spotrebičov. Platí, že dlhšia súvislá plocha vám preukáže lepšiu službu než plocha rozdelená na menšie časti.

Sporák a digestor

Sporák, rovnako ako varná doska, má byť umiestnený aspoň 20–30 cm od steny alebo na konci kuchynskej linky. Ak nechcete zbytočne prísť o pracovnú plochu, neumiestňujte sporák do rohu miestnosti. Pri bežnom varení vám bude stačiť 40 cm po oboch stranách sporáku.

Pri plánovaní varnej zóny určite nezabudnite ani na digestor. Inak hrozí, že vám budú robiť spoločnosť nie vždy príjemné vône a výpary.

Drez

Ak umývate väčšinu riadu v umývačke, vystačíte si s menším jednodielnym drezom. drezovú skrinku, ktorá je ideálna pre uloženie čistiacich prostriedkov alebo triedenie odpadu, umiestnite v blízkosti umývačky. Pokiaľ sa chystáte inštalovať drezovú skrinku pri okne, uistite sa, že vám vodovodná batéria nebude brániť pri jeho otváraní.

Spotrebiče

Potrpíte si na kompaktný dizajn? Dajte prednosť integrovaným spotrebičom. Skrinky pre vstavané spotrebiče, určené pre inštaláciu rúry, sporáku, umývačky alebo chladničky, prepožičia kuchyni celistvý vzhľad a podtrhnú jej eleganciu. Estetické výhody tohto riešenia oceníte taktiež v prípade prepojenia kuchyne s obývacou časťou.

Čierny granitový drez s pákovou batériou dokonale dopĺňa farebnú schému kuchyne

 

Na čo pamätať?

  • Ideálne umiestnenie vstavanej rúry je zhruba vo výške očí.
  • Vysoko umiestnená mikrovlnná rúra vám sťaží manipuláciu s horúcimi pokrmami.
  • Chladničku je potrebné umiestniť v dostatočnej vzdialenosti od zdrojov tepla, ideálne na kraj kuchynskej linky. Voľne stojacu chladničku je dôležité odsadiť aspoň 5–7 cm od steny a zaistiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Snažte sa vyhnúť umiestnenia chladničky do rohu, ktoré môže obmedzovať otváranie dvierok.

Optimálne rozmery a odporučenia

minimálny priestor medzi kuchynskými skrinkami a stenou/ protiľahlými skriňami okolo 120 cm
štandardná výška pracovnej dosky okolo 86 cm, záleží na výške postavy užívateľa*
štandardná hĺbka pracovnej dosky asi 60–62 cm
minimálne rozmery pracovné plochy (š x h) 40 x 60 cm
minimálna šírka odkladacej plochy po oboch stranách sporáku 30–40 cm
maximálna výška zavesených horných skriniek 185 cm
ideálna výška zavesených horných skriniek o 50 cm vyššie než výška postavy užívateľa
minimálna vzdialenosť medzi pracovnou doskou a hornými skrinkami 50 cm
vzdialenosť varnej plochy a digestora 65 cm nad elektrickou varnou doskou, 75 cm nad plynovým sporákom
optimálne umiestnenie vstavanej rúry vo výške očí alebo spolu s ďalším spotrebičom pod seba tak, že vyšší z nich je naspodku
maximálna výška mikrovlnnej rúry od zeme 150 cm (kvôli manipulácii s horúcimi predmetmi)
ideálna vzdialenosť medzi chladničkou a drezom 120–210 cm
minimálna vzdialenosť medzi sporákom a drezom 50 cm
ideálna vzdialenosť medzi chladničkou a sporákom 120–270 cm
výška spodného podstavca kuchynskej linky 10–15 cm
vzdialenosť podstavca kuchynskej linky od hrany 5 cm**

* Keď sa postavíte k linke a ohnete ruky v lakťoch do pravého uhla mali by byť 15 cm nad pracovnou plochou.

** Vzdialenosť zohľadňuje pohodlný pohyb okolo linky.

4.Premyslite detaily

Použité materiály a údržba

Kuchynský nábytok je vystavený záťaži, preto je potrebné zvoliť materiál, ktorý odolá mastnote, vlhkosti i nečistotám, ktoré pri varení vznikajú. U pracovnej dosky, najvyťaženejšieho prvku kuchyne, to platí dvojnásobne.

Sektorové kuchynské linky sa najčastejšie vyrábajú z lamina alebo MDF, často ide o kombináciu oboch materiálov. Vynikajú totiž mimoriadnou pevnosťou, odolnosťou voči oderu a jednoduchou údržbou. K ďalším výhodám lamina patrí taktiež veľkorysý výber farieb a dekorácii aj sympatická cena. Pri vhodnej starostlivosti sa vám na vyše odvďačí dlhou životnosťou a zachovaním perfektného vzhľadu.

Systém otvárania

U spodných skriniek sa najčastejšie stretnete s klasickými dvierkami na pántoch, ktoré sa otvárajú do strany, druhú variantu predstavujú skrinky so zásuvkami. V oboch prípadoch oceníte inovatívny systém tichého a pomalého zatvárania. Horné skrinky bývajú vybavené buď klasickými, alebo výklopnými dvierkami. Výklopný systém s plynovými piestami umožňuje ponechať dvierka bezpečne otvorené, čo uvítate napríklad pri vykladaní umývačky.

Nožičky, alebo podstavec?

Všimli ste si, že väčšina moderných kuchyni stojí na podstavci? Dôvody sú rýdzo praktické. Podstavec kryje priestor pod linkou a bráni tak hromadeniu nečistôt. Obvykle býva zapustený o niekoľko centimetrov za prednou hranou spodných dvierok, aby sa u linky dalo pohodlne stáť. Môže byť zladený s odtieňom dvierok, korpusu alebo s dekórom pracovnej dosky.

Na krájanie vždy používajte dosku na krájanie, vaša pracovná doska potom bude vypadať stále ako nová

Tip: Keď budete na krájanie používať dosku na krájanie, výrazne tým predĺžite životnosť pracovnej dosky.

 

5.Vyberte štýl a farebné prevedenie

Pokiaľ máte v technických záležitostiach jasno, ostáva doriešiť posledné, a síce dizajn. V prípade, že si nie ste vzhľadom budúcej linky istí, položte si nasledujúce otázky:

  • Uprednostňujeme nenápadný nadčasový vzhľad, alebo má byť linka naopak neprehliadnuteľnou dominantou interiéru?
  • Chceme vytvoriť útulnú domácu atmosféru, alebo preferujeme „čistú” modernu?
  • Ide o samostatnú miestnosť, alebo je kuchyňa prepojená s jedálňou či obývacou izbou?

Pokiaľ je kuchyňa prepojená s obývacou izbou, vyplatí sa obe zóny vizuálne zladiť. Dizajn linky by mal však ladiť s celkovým štýlom domova i v prípade oddelených priestorov. Len tak bude interiér pôsobiť celistvo a harmonicky.

Pravdou je, že kuchynskú linku si môžete zaobstarať v takmer akomkoľvek štýle. Je teda len na vás, či u vás „vyhrá” štýl rustikálny, minimalistický alebo industriálny.

Kuchynskú linku môžete mimo LED pások efektne osvetliť taktiež pomocou bodoviek

Tip: Pri výbere farebného prevedenia majte na pamäti, že zatiaľ čo svetlé odtiene priestor opticky zväčšia, tmavé juj zmenší.

Kuchynské desatoro

Sektorové kuchyne ponúkajú nespočetné množstvo pre efektívne využitie priestoru. A aj so skromným rozpočtom vám umožní docieliť veľkolepého výsledku. Stačí sa držať overených rád a praktických zásad.

  1. Pri navrhovaní kuchyne dodržujte ergonomická pravidla.
  2. Pamätajte, že základom funkčnej kuchyne je logické usporiadanie 3 základných pracovných zón: skladovacia, mycia a varná.
  3. Naplánujte si dostatok jednoducho prístupného úložného priestoru. Viac skriniek znamená viac miesta na hrnce, riady a uskladnenie potravín.
  4. Myslíte taktiež na optimálnu pracovnú a odkladaciu plochu.
  5. Zvážte poriadenie vstavaných spotrebičov. Umocnia dizajnovú čistotu a podtrhnú uprataný vzhľad kuchyne.
  6. Dohliadnite na usporiadanie jednotlivých skriniek, aby nič nebránilo jednoduchému otváraniu dvierok a vysunutiu zásuviek. U rohových skriniek to platí dvojnásobne.
  7. Snažte sa vyhnúť umiestneniu drezu a sporáku do rohu, aby ste sa nepripravili o praktickú pracovnú a odkladaciu plochu po stranách.
  8. Do rohu nepatrí ani umývačka. Hrozí, že bude obmedzovať otváranie dvierok a zásuviek vedľa stojacích skriniek.
  9. Ak plánujete umiestniť drezovú skrinku ku oknu, uistite sa, že vám zvolená vodovodná batéria umožní otvárať okno.
  10. Majte, prosím, na pamäti, že všetky uvedené miery sú iba orientačné a všetky zmienené odporúčania sú iba všeobecné. Vždy je potrebné dbať presných pokynov od výrobcu, zohľadniť konkrétne rozmery a špecifiká daného interiéru a vaše individuálne potreby či rodinné zvyklosti.

Vyberte si kolekciu

 

Prečítajte si tiež

  • Jedálenský stôl – ako vybrať správny rozmer
    2023-01-10 3482

    Ako spolu súvisia „ideálne miery” a pohoda pri stole? Možno viac, než si myslíte. Zistite, na čo si dať pri výbere jedálenského stola pozor.

  • Za novým jedálenským stolom
    2023-04-13 295

    Ústredným bodom jedálne sú jednoznačne impozantné stoly s vysokými stoličkami a pohostinnými lavicami, ktoré zaznamenali svoj comeback. Predstavujú sa však v novom šate.

  • Čo nové v kuchyni?
    2023-05-16 467

    Moderné zostávajú naďalej jednoduché tvary bez akýchkoľvek ozdôb. Keď však zvedavo nahliadnete pod pokrievku, zistíte, že sa v kuchyni opäť varia novoty, ktoré dodávajú zatiaľ nepoznanú príchuť.

  • Kuchynská zástena – detail, na ktorom záleží
    2023-02-27 801

    Cestu k pocitu dobre vykonanej práce po peripetiách s výberom kuchynského nábytku a spotrebičov vám môže skomplikovať päťdesiat centimetrov priestoru medzi spodnými a hornými skrinkami.

  • Kuchyňa podľa abecedy: je lepšie U alebo L?
    2023-05-05 190

    Viete, aký tvar dať kuchyni a ako usporiadať jednotlivé spotrebiče vedľa seba, aby sa vám dobre pracovalo?

  • Domáca kuchyňa na úrovni profesionála - 10 tipov ako na to!
    2023-02-09 254

    Aby ste sa cítili ako skutočný profesionálny kuchár, musíte si vytvoriť aj optimálne zázemie. Ponúkame vám 10 tipov ako premeniť kuchyne na raj špičkových kuchárov.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste