Čo nové v kuchyni?

Moderná kuchynská linka do U s barovými stoličkami

Upracte všetko do skrine!

Čo je z hľadiska efektívneho fungovania v kuchyni najdôležitejšie? Usporiadať nábytok tak, aby na seba jednotlivé pracovné zóny plynulo nadväzovali. Recept na funkčné zostavenie skriniek sa už dávno osvedčil, preto mu už nikto nevenuje pozornosť. Mnoho podstatnejšie je však zamýšľať sa nad priehľadným umiestnením všetkých kuchynských predmetov tak, aby boli kedykoľvek po ruke. Veľké výsuvné kontajnery podľa výrobcov trendov obstáli natoľko, že ich ponechali. Rovnako sympatické sú im plytké s presne vymedzeným priestorom na príbory, koreničky, varešky, nože a ostatné pomôcky. Neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne sú potraviny. Zatiaľ čo donedávna im patrila jedna vyššia skrinka, dnes im výrobcovia vymedzujú o mnoho viac priestoru. Spolu s ďalšími kuchynskými potrebami im patrí miesto vo veľkých skriniach, ktoré sa svojimi rozmermi a spôsobom zatvárania dverí – posuvným či skladacím – príliš nelíšia od vstavaných skríň v spálni. Vzhľadom na úlohu kuchyne zostať funkčnou a zároveň pohodlnou je táto novinka pochopiteľná. Otázkou zostáva, či sa skrine zmestia do menšieho priestoru. Výrobcovia vychádzajú z myšlienky projektovania kuchyne pri návrhu domu tak, aby sa s väčším odkladacím priestorom dalo počítať už v tejto prípravnej fáze. Koniec koncov, keď sa rozhodnete pre skrine umiestnené priamo v kuchyni, nemusíte už počítať so špajzou.

Hlavne bez prikrášľovania

Moderné kuchynské linky pôsobia veľmi čisto, za čo vďačia už zmienenému nápadu – upratať všetko do skriniek. To však neznamená, že ich do kuchyne môžete umiestniť príliš mnoho. Priestor by ste zastavali a nepôsobil by vzdušne. Trendy odporúčajú zaobchádzať s mohutným nábytkom citlivo. Platí pravidlo: čím väčší kus, tým bližšie podlahy by ste ho mali umiestniť. Aj preto ustupujú skrinky nad pracovnou plochou do úzadia, niektorí výrobcovia sa ich dokonca vzdali úplne. Logicky sa vynára otázka, ako opticky odľahčiť mohutným potravinovým skriniam. Riešenie je jednoznačné. Postavte skrinky tak, aby okraje lícovali so stenou. Na optickom odľahčení kuchyne sa podieľajú jednoliate predné plochy skriniek. V snahe zachovať ucelený vzhľad, sa úchyty stali súčasťou dvierok. Výnimočné nie sú ani dvierka bez úchytov, ktoré otvoríme jemným zatlačením dovnútra. Minimalistický vzhľad dosiahnete v kuchyni tak, že ju odľahčíte od všetkých voľne položených či zavesených predmetov. Zabudnite na otvorené police, lákajú na vznik neporiadku.

Kuchynský ostrovček môžete využiť ako jedálenský stôl

Nezáleží na materiáli ani na farbe

Možná vás to prekvapí, ale trendy tento raz jednoznačne nezvolili konkrétny dezén dreva ani farebný odtieň, dokonca nedali prednosť žiadnemu materiálu. Tak ako sa páči kuchyňa z dreva v tmavom až čokoládovom odtieni, rovnako atraktívny je aj svetlý, jemnejšie pôsobiaci povrch. Na jedinú úpravu sa definitívne zabudlo, tou je čerešňa. S istotou ju vystriedal orech alebo dub. Pokiaľ by ste predsa len zatúžili po farbách, výrobcovia ponúkajú široké spektrum sýtych aj pastelových odtieňov v tom najlesklejšom dizajne. Radi by sme pripomenuli, že za farby by ste mali považovať aj bielu či čiernu, ktorým patrí rovnaké miesto ako červenej, zelenej alebo oranžovej. Veľmi príjemným zistením bol aj fakt, že výrobcovia upustili od dilemy, či uprednostniť nerez alebo drevo. Vyriešili to priam bravúrne a pokojne kombinujú oba materiály dohromady. Ukrivdený zostal len plast. Keď sa však tvorcovia v budúcnosti inšpirujú nábytkom do jedální alebo do obývacej izby, určite rýchlo zistia, že aj v kuchyni s ním dosiahnu rovnako elegantný a lesklý efekt, aký ponúka lakovaný laminát.

Dané rozmery už neplatia

Aj vy ste kedysi trvali na normami odporúčanej výške pracovnej plochy, či vhodnej vzdialenosti horných skriniek od spodných? V súčasnosti už výrobcovia ustupujú od štandardných rozmerov a prispôsobujú ich individuálnym požiadavkám. Výšku pracovnej plochy napríklad mierne zvýšili, jej hĺbku zväčšili. Rozšírili úložné kontajnery – len málokedy sa stretneme s obvyklými 40 cm. Bežnou záležitosťou je umiestnenie pečúcej rúry vo výške očí. Nakoľko sa upustilo od horných skriniek, prestala sa riešiť otázka vhodnej vzdialenosti od pracovnej dosky. Naopak sa opäť stala atraktívna plocha za ňou. Keramický obklad ustúpil do pozadia a nahradila ho kombinácia laminátovej dosky, nerezu, či výrazne štruktúrovanej omietky. Nerezová časť siaha až do výšky maximálne 10 až 20 cm a umožňuje zabudovať potrebné vedenie elektroinštalácie či zásuvky.

Svetlosivá rohová kuchyňa pôsobí elegantne

Spotrebiče dôležitejšie než zostava?

Jednou z myšlienok, ktoré vyjadrujú aktuálne trendy, je presvedčiť, že kuchyňa napriek tomu, že sa tu pripravujú pokrmy, má slúžiť predovšetkým svojmu užívateľovi. Niet sa preto čo diviť, že novú dimenziu ponúkli spotrebiče. Na jednej strane išlo o novinky pre zákazníkov, ktorí sa stotožňujú s moderným spôsobom života a imidž je pre nich dôležitý aj v kuchyni. Im sú určené vinotéky pripomínajúce chladničky, parné rúry pre zdravý spôsob varenia, digestory, ktoré sa po stlačení tlačidla vysunú z pracovnej dosky, či digestor s televíznou obrazovkou. Tí, ktorí radi varia a dôležitejšia je pre nich praktická stránka spotrebičov, určite ocenia varnú dosku s piatimi horákmi, prídavnou plochou slúžiacou na udržanie teploty navareného jedla či vrchom plnenou umývačkou. Nedá sa obísť ani digestor - z nenápadného doplnku sa zmenil na výrazný akcent a preto ho právom vystihuje označenie panel či komín. Bonusom sú osvetlené prípravné plochy predchádzajúce vzniku akýchkoľvek nebezpečných situácií. Je pravda, že všetky novinky sú krokom do neznáma – o tom, či sa ujmú, rozhodujú predovšetkým užívatelia. Tvorcovia kuchýň pri zdokonaľovaní jednotlivých prvkov myslia hlavne na vás, preto by ste nemali pochybovať, že sa tieto vylepšenia presadia tiež v budúcnosti.

Rustikálna kuchyňa do U v prírodných odtieňoch

Tmavosivá kuchynská linka s dekorom dreva

Veľkoryso poňatá kuchyňa do L s ostrovčekom a jedálenským stolom

Béžová priama kuchynská linka vo vysokom lesku

Dizajnová kuchynská linka rozdelená na 2 zóny

Rustikálny dezén na dvierkach dodáva vidiecky vzhľad kuchyne

Kuchynskú linku môžete zaobstarať aj v trochu divokejších farbách, napríklad v červenom lesku

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste