Ako vybrať a zladiť nábytok do obývacej izby

Zariaďovanie obývačky nie je sranda. Tým menej, že v nej väčšinou trávime mnoho voľného času, takže každú nedokonalosť čoskoro odhalíme a nedá nám spať, pokiaľ ju neodstránime. Pokiaľ váhate, ako si zariadiť svoju obývačku, poradíme vám so základnými prístupmi a princípmi. Nemusíte sa riadiť všetkým. Pokojne si vyberte len to, čo vás zaujme a inšpirujte sa. Prajeme vám príjemné čítanie.

Matka s dcérou pokojne cvičia jógu v harmonicky zariadenej obývačke

Zmapujte si priestor, do ktorého obstarávate nábytok

Pokiaľ chcete vykúzliť útulnú a funkčnú obývaciu izbu, začnite analýzou priestoru a starostlivým plánovaním. V prvej kapitole článku vám ukážeme, ako na to krok za krokom.

Prvým krokom je zistenie rozmerov vašej obývacej izby a premyslenie jeho dispozície. Môžete použiť meter alebo laserový merač a zaznamenať si dĺžku, šírku a výšku stien, dverí, okien a ďalších architektonických prvkov. Tiež si všimnite, kde sú v obývačke zástrčky, vypínače, radiátory a ďalšie inštalácie. Tieto informácie vám pomôžu pri výbere nábytku a doplnkov, ktoré budú vyhovovať vášmu priestoru.

Mladá žena meria proporcie miestnosti

Druhým krokom je identifikácia hlavnej funkcie a potreby vašej obývacej izby. Čo chcete v tomto priestore robiť? Ako často ju používate? Koľko ľudí ju bude zdieľať? Aké sú vaše očakávania ohľadom štýlu a atmosféry? Vyberte si z bežných funkcií obývacej izby:

Posedenie

Miesto, kde sa môžete pohodlne usadiť, rozprávať sa s rodinou alebo s priateľmi, čítať knihu alebo relaxovať. Na to potrebujete pohovku, kreslá, stolíky, vankúše a deky.

Skladovanie

Priestor, kde môžete ukladať knihy, časopisy, hry, ovládače, drobnosti a ďalšie veci, ktoré chcete mať poruke. Na to potrebujete skrine, police, komody, koše alebo krabice.

Mediálna stena

Útulne, kde môžete sledovať televíziu, počúvať hudbu alebo hrať videohry. Na to potrebujete televízor, reproduktory, konzoly, DVD prehrávač alebo iné zariadenia.

Tretím krokom je plánovanie rozloženia nábytku v súlade s estetikou a pohodlím. Musíte vziať do úvahy rozmery a tvar vašej obývacej izby, umiestnenie okien a dverí, smer svetla a tok cirkulácie. Držte sa našej štvorice základných tipov a neurobíte chybu.

  1. Vytvorte ohnisko
    Ohnisko (fokálny bod) je bod záujmu v miestnosti, ktorý priťahuje pozornosť. Môže to byť krb, obraz alebo mediálna stena. Umiestnite nábytok tak, aby bol orientovaný k ohnisku a podporoval interakciu.

  2. Vytvorte zóny
    Sú to oddelené oblasti v miestnosti, ktoré slúžia na rôzne účely. Môžete použiť koberec, paraván alebo rastliny na vymedzenie zón. Napríklad môžete mať zónu na posedenie s pohovkou a kreslami a zónu na skladovanie s policami a komodami.

  3. Dodržujte symetriu a rovnováhu
    Symetria a rovnováha sú princípy dizajnu, ktoré dodávajú miestnosti harmóniu a pokoj. Snažte si rozložiť nábytok a doplnky rovnomerne po oboch stranách ohniska alebo do stredu miestnosti. Pokiaľ používate asymetrické prvky, snažte sa ich vyvážiť farbou, tvarom alebo veľkosťou.

  4. Rešpektujte proporcie a meradlo
    Správne proporcie a meradlo zabezpečia, že nábytok a doplnky budú zodpovedať veľkosti a tvaru miestnosti. Vyhnite sa používaniu príliš veľkých alebo malých kusov, ktoré by mohli narušiť vizuálny tok. Zvoľte nábytok a doplnky, ktoré sú v súlade s výškou stropu, šírkou stien a hĺbkou okenných parapetov.

Zvoľte si hlavný kus nábytku, ktorý bude centrom diania

Pokiaľ chcete zariadiť svoju obývaciu izbu, je dôležité vybrať si hlavný kus nábytku, ktorý bude stredobodom miestnosti. Môže to byť sedacia súprava, stolík pod televízor, konferenčný stolík alebo iný prvok, ktorý upúta pozornosť a určí štýl a atmosféru priestoru. Ako ale vybrať ten správny kus nábytku pre vašu obývaciu izbu? Pozrite sa na niekoľko tipov, na čo sa zamerať pri výbere hlavného kusu nábytku.

Šťastná mladá žena v pohodlnom kresle

Veľkosť

Hlavný kus nábytku by mal byť v pomere k veľkosti miestnosti a ostatného nábytku. Pokiaľ je vaša obývacia izby malá, nevoľte si príliš veľkú sedačku alebo nábytok pod televíziu, ktorý by zabral príliš mnoho miesta a zúžil by priestor. Naopak, pokiaľ je vaša obývacia izba priestranná, nevoľte si príliš malý alebo nenápadný kus nábytku, ktorý by pôsobil stratene a neproporcionálne. Snažte sa nájsť rovnováhu medzi veľkosťou a funkcionalitou hlavného kusu nábytku.

Štýl

Vodcovský kus nábytku by mal tiež zodpovedať štýlu a farebnej schéme vašej obývacej izby. Pokiaľ máte radi moderný a minimalistický dizajn, zvoľte jednoduché a geometrické tvary, neutrálne farby a hladké materiály. Pokiaľ máte radi tradičný a útulný dizajn, zvoľte zakrivené a zdobené tvary, teplé farby a mäkké materiály. Pokiaľ máte radi eklektický a originálny dizajn, zvoľte netradičné a kontrastné tvary, živé farby a zaujímavé materiály. Hlavne si vyberte kus nábytku, ktorý vám prináša radosť a pohodu.

Materiál

Dobre zvážte materiál, ktorý je vhodný pre vaše potreby a preferencie. Pokiaľ hľadáte pohodlie a údržbu, zvoľte materiál ako je látka, mikrovlákno alebo koženka, ktoré sú mäkké na dotyk a ľahko sa čistia. Pokiaľ hľadáte kvalitu a odolnosť, zvoľte materiál ako je drevo, kov alebo sklo, ktoré sú pevné a trvanlivé. Pokiaľ hľadáte estetiku a originalitu, zvoľte materiál ako je ratan, bambus alebo korok, ktoré sú prírodné a zaujímavé. Samozrejme môžete tiež kombinovať rôzne materiály podľa svojho vkusu.

Vyhodnotenie

Keď si vyberiete dominantný kus nábytku pre vašu obývaciu izbu, je dobré si ho vyskúšať a vyhodnotiť jeho pohodlie, kvalitu a odolnosť. Sadnite si na sedačku alebo ľahnite si na posteľ a uvidíte, ako sa cítite. Skontrolujte pevnosť a stabilitu stolíka pod televíziou alebo konferenčného stolíka Pozrite sa na detaily a dokončenie nábytku a uvidíte, ako vyzerá. Pokiaľ ste spokojní s výberom, gratulujeme! Pokiaľ nie, nebojte sa vrátiť nábytok a hľadať iný. Dôležité je, aby ste boli šťastní a spokojní so svojím hlavným kusom nábytku.

Pridajte doplnkový nábytok a zlaďte všetko dohromady

Doplnkový nábytok je dôležitou súčasťou každého interiéru. Nielen že pomáha doplniť a zútulniť priestor, ale tiež ponúka praktické riešenie na úložný priestor a organizáciu. V tejto kapitole článku sa pozrieme na to, ako vybrať doplnkový nábytok, ktorý bude ladiť s hlavným kusom nábytku a celkovým štýlom miestnosti.

Moderná minimalistická obývačka doplnená regálmi s policami

Kým sa rozhodnete pre doplnkový nábytok, je dobré zvážiť, čo potrebujete a koľko miesta máte v dispozícii. Niektoré z najbežnejších typov doplnkového nábytku sú konferenčné stolíky, police alebo skrine. Konferenčné stolíky sú ideálne do obývacej izby alebo do spálne, kde môžete odkladať nápoje, knihy alebo dekorácie. Police sú skvelé na vystavenie zbierok, fotografií alebo rastlín. Skrine poskytujú množstvo úložného priestoru na oblečenie, posteľnú bielizeň alebo iné veci.

Pri výbere doplnkového nábytku je dôležité zladiť ho s hlavným kusom nábytku a celkovým štýlom miestnosti. Napríklad pokiaľ máte moderný gauč, môžete zvoliť konferenčný stolík zo skla alebo kovu, ktorý bude pôsobiť ľahko a elegantne. Pokiaľ máte rustikálny jedálenský stôl, môžete si vybrať police z masívneho dreva alebo skrine s patinou, ktoré budú dodávať charakter a teplo. Pokiaľ máte minimalistickú spálňu, môžete si obstarať jednoduché a funkčné skrine alebo police v neutrálnych farbách.

Doplnkový nábytok vám tiež pomôže optimalizovať úložný priestor a organizáciu. Môžete si obstarať konferenčné stolíky s úložnými priestormi pod doskou, kde môžete schovať časopisy, ovládače alebo hračky. Môžete si tiež obstarať police s košmi alebo krabicami, kde môžete ukladať drobnosti, ktoré by inak kazili vzhľad miestnosti. Skrine môžete vybaviť zásuvkami, policami alebo ramienkami podľa toho, čo potrebujete uskladniť.

Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu vybrať doplnkový nábytok, ktorý bude spĺňať vaše potreby a vkus. Doplnkový nábytok je skvelou voľbou, ako oživiť a spríjemniť vašu izbu vybavenú základným nábytkom. Nevešajte hlavu, pokiaľ vám izba stále pripadá nedorobená. V ďalšej kapitole sa spoločne pozrieme na tipy, vďaka ktorým miestnosť dotiahnete k dokonalosti.

Vyberte správne farby a materiály

Nábytok je dôležitou súčasťou každého interiéru. Nielenže plní praktickú funkciu, ale tiež ovplyvňuje vzhľad a náladu miestnosti. Preto je potrebné starostlivo zvoliť vhodné materiály a farby nábytku, ktoré budú zodpovedať štýlu a potrebám všetkých členov domácnosti.

Štýlová obývacia izba s dominantnou žltou sedačkou

Jedným z kritérií, ktoré by malo hrať úlohu pri výbere nábytku, je jeho odolnosť a ľahká údržba. Niektoré materiály sú totiž náchylnejšie na poškodenie, špinenie alebo opotrebovanie než iné. Napríklad koža je materiál, ktorý je veľmi trvanlivý, ľahko sa čistí a dodáva nábytku luxusný vzhľad. Na druhej strane je koža citlivá na teplotné výkyvy, slnečné žiarenie alebo ostré predmety. Tkaniny sú naopak menej odolné, ale ponúkajú širšiu škálu farieb a vzorov, ktoré môžu oživiť interiér. Tkaniny tiež pôsobia teplejšie a útulnejšie než koža. Drevo je ďalším obľúbeným materiálom pre nábytok, ktorý má svoje prednosti aj nevýhody. Drevo je prírodný, ekologický a estetický materiál, ktorý dodáva nábytku pevnosť a eleganciu. Zároveň je drevo náchylné na poškriabanie, vlhkosť alebo napadnutie škodcom. Zaujímavým variantom sú kompozitné materiály s povrchovou úpravou, ktorá najčastejšie imituje kresbu dreva alebo dokonca obsahuje tenkú dyhu dreva s originálnou prírodnou kresbou. Takýto nábytok pri správnom zaobchádzaní vydrží mnoho rokov bez straty na kráse. A je jedno, či si teraz predstavujete vstavanú skriňu, jedálenský stôl z masívu alebo obyčajnú komodu.

Ďalším kritériom, ktoré by mal byť zohľadnené pri výbere nábytku, je jeho farebnosť a vzhľad. Farby a vzory nábytku by mali byť v súlade s celkovým dizajnom a atmosférou miestnosti, aby vytvárali harmonický celok. Pri kombinácii farieb a vzorov nábytku je možné postupovať dvomi spôsobmi: buď zvoliť kontrastné farby a vzory, ktoré budú pútať pozornosť a dodávať interiéru dynamiku alebo zvoliť harmonizujúce farby a vzory, ktoré budú navodzovať pokoj a pohodu. Kontrastné farby sú napríklad čierna a biela, červená a zelená alebo žltá a modrá. Harmonizujúce farby sú napríklad béžová a hnedá, modrá a fialová alebo zelená a žltá. Pri výbere vzorov je potrebné dbať na to, aby neboli príliš rušivé alebo neprimeranej veľkosti. Vzory by mali byť v súlade s charakterom miestnosti a nábytku.

Ozdobte miestnosť dekoráciami a máte hotovo

Obývacia izba je miestnosť, kde trávime mnoho času, či už relaxujeme, sledujeme televíziu, hráme sa s deťmi alebo hostíme návštevu. Preto je dôležité, aby naša obývacia izba vyzerala dobre a odrážala náš osobný štýl a vkus. Ako ale pridať dekoratívne prvky a osobnosť do obývacej izby, a bez toho, aby sme obetovali jeho funkčnosť a pohodlie? Tu je niekoľko tipov, ako to dosiahnuť.

Elegantné dekoratívne vankúše na sedačke

Vyberanie dekoratívnych prvkov, akými sú vankúše, závesy, osvetlenie a umelecké diela

Jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov, ako zmeniť vzhľad obývacej izby, je vymeniť alebo pridať vankúše. Vankúše môžu dodať farbu, vzor, textúru a teplo do miestnosti a tiež poskytnúť podporu pre chrbticu a krk. Môžete si vybrať vankúše, ktoré ladia s farbou stien, nábytku alebo koberca alebo si zvoliť kontrastné alebo doplnkové farby pre vytvorenie zaujímavého efektu. Môžete tiež experimentovať s rôznymi tvarmi, veľkosťami a materiálmi vankúšov, ako sú bavlna, vlna, hodváb alebo semiš.

Ďalším dekoratívnym prvkom, ktorý môže ovplyvniť atmosféru obývacej izby, sú závesy. Závesy môžu regulovať množstvo svetla, ktoré preniká do miestnosti a tiež dodať súkromie a izoláciu. Môžete si vybrať závesy podľa štýlu, farby a dĺžky, ktoré sa hodia k vašej obývacej izbe. Napríklad pre moderný a minimalistický vzhľad môžete zvoliť jednofarebné alebo geometrické závesy s jednoduchými kovovými tyčami. Pre tradičný a útulný vzhľad môžete zvoliť kvetinové alebo pruhované závesy s volánikmi alebo s mašľami.

Osvetlenie je ďalším dôležitým aspektom dekorácie obývacej izby. Osvetlenie môže ovplyvniť náladu, energiu a funkčnosť miestnosti. Môžete si vybrať medzi rôznymi typmi osvetlenia, akými sú stropné svietidlá, stojace lampy, stolné lampy alebo sviečky. Môžete tiež použiť rôzne farby a intenzity svetla pre rôzne účely. Napríklad pre relaxáciu a romantiku môžete použiť teplé a tlmené svetlo. Pre čítanie a prácu môžete použiť jasné a studené svetlo.

Umelecké diela sú tiež skvelým spôsobom, ako pridať dekoratívne prvky a osobitosť do obývacej izby. Umelecké diela môžu vyjadriť vaše záujmy, preferencie, názory alebo emócie. Môžete si vybrať medzi rôznymi druhmi umeleckých diel, ako sú obrazy, fotografie, plagáty, sochy alebo keramika. Môžete si tiež vytvoriť vlastné umelecké diela, ako sú koláže, maľby alebo ručné práce. Umelecké diela môžete umiestniť na steny, poličky, stolíky alebo podlahu. Môžete tiež vytvoriť galerijnú stenu s viacerými umeleckými dielami rôznych veľkostí a štýlov.

Pridanie osobitosti a charakteru do obývacej izby pomocou rôznych dekorácií a artefaktov

Okrem dekoratívnych prvkom ako sú vankúše, závesy, osvetlenie a umelecké diela, môžete tiež pridať osobitosť a charakter do obývacej izby pomocou rôznych dekorácií a artefaktov. Dekorácie a artefakty sú predmety, ktoré majú pre vás nejaký význam, ako sú spomienky, suveníry, zbierky alebo darčeky. Môžete si vybrať dekorácie a artefakty, ktoré odrážajú vaše koníčky, skúsenosti, cestovanie alebo rodinné dedičstvo. Môžete si tiež vybrať dekorácie a artefakty, ktoré majú nejakú estetickú alebo funkčnú hodnotu, ako sú hodiny, svietniky, kvetináče alebo koše.

Dekorácie a artefakty môžete rozmiestniť po obývacej izbe podľa vášho vkusu a kreativity. Môžete ich usporiadať do skupín podľa farby, tvaru, veľkosti alebo témy. Môžete ich tiež rozmiestniť symetricky alebo asymetricky pre vytvorenie rovnováhy alebo dynamiky. Môžete ich tiež vrstviť alebo prekrývať pre vytvorenie hĺbky kontrastu.

Udržanie rovnováhy medzi funkčnosťou a estetikou pri pridávaní dekoratívnych prvkov

Pri pridávaní dekoratívnych prvkov do obývacej izby je dôležité udržať rovnováhu medzi funkčnosťou a estetikou. Funkčnosť znamená, že obývacia izba by mala byť pohodlná, praktická a bezpečná pre vás a vašich hostí. Estetika znamená, že obývacia izba by mala byť krásna, štýlová a harmonická pre vaše oči.

Ako teda dosiahnuť túto rovnováhu

Vyberte si dekoratívne prvky, ktoré ladia s celkovým štýlom a farebnou schémou vašej obývacej izby. Napríklad pokiaľ máte modernú a minimalistickú obývaciu izbu s bielou a šedou farbou, vyberte si dekoratívne prvky s jednoduchými líniami, neutrálnymi farbami a kovovými akcentmi.

Zvoľte si dekoratívne prvky, ktoré spĺňajú vaše potreby a preferencie. Napríklad pokiaľ máte radi čítanie, vyberte si dekoratívne prvky, ktoré poskytujú dostatok svetla a úložného priestoru pre vaše knihy. Pokiaľ máte radi hudbu, vyberte si dekoratívne prvky, ktoré zlepšujú akustiku a atmosféru pre počúvanie hudby.

A tým sme sa dostali až na koniec nášho článku, v ktorom sme sa venovali nábytku a zariadeniu obývacej izby. Dúfame, že ste počas čítania načerpali dostatok inšpirácie. Budeme radi, keď sa pozriete tiež na naše ďalšie články na blogu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste