Čo je to kokedama a ako si ju vyrobiť doma?

Kokedama. Máte pocit, že ste toto slovo ešte nepočuli? Možno nie, ale určite ste ju videli v mnohých kvetinárstvach, na internete aj v interiéri. Ide o machovú guľu, z ktorej rastie izbová rastlina.

Kokedamy čiže japonské machové gule

Japonské gule z machu čiže kokedamy

Kokedama je stará japonská umelecká forma pestovania rastlín, ktorá vychádza z praxe bonsajov. Odhalené korene bonsajov, ktoré časom obrástli machom, boli zárodkom pre vznik kokedam. Kokedamám sa hovorovo hovorí „bonsaje pre chudobného muža“, pretože sa jedná o jednoduchší a finančne menej náročný spôsob zariadenia japonskej záhrady v interiéri.

Prečo sa rastliny sadia do machovej gule namiesto do kvetináča?

Kokedama predstavuje spôsob, ako pestovať rastliny bez použitia kvetináča. Kľúčovou myšlienkou je 100 % prírodné pestovanie. Kokedamy napodobňujú skutočné prostredie, v ktorých rastliny prirodzene žijú. Umenie kokedam spočíva v spojení človeka a prírody.

Mach rastlinám dodáva potrebnú vlhkosť a kyslík, čo sú dve základné potreby pre správny rast. Vďaka machu môžete mať malý kúsok lesa napríklad vo svojej kancelárii. Japonská kultúra mach chápe ako metaforu plynutia času, dlhovekosti a niečoho, čo zostáva na jednom mieste a splynie s okolím.

Levitujúce kokedamy si rozumie s bytovým štýlom wabi-sabi

Rustikálne machové gule sú dokonalým odrazom myšlienky wabi-sabi. Wabi-sabi je estetický smer, ktorý hľadá krásu v nedokonalosti a pominuteľnosti vecí. Hovorí, že nič nie je dokonalé. Oslavuje obyčajné, nedokonalé, nevšedné a často aj značne opotrebované veci. Je to protiklad hektického života, v ktorom nie je miesto pre robenie chýb. Kokedamy sa vyrábajú ručne a nedokonalosti sú na nich poznať. Práve preto zodpovedajú filozofii wabi-sabi.

V posledných rokoch sa kokedamy vnímajú ako štýlové a jedinečné interiérové doplnky. Vzhľadom k tomu, že sú zahalené do machu, robí im dobre vlhké prostredie. Pokojne ich zaveste alebo postavte do kúpeľne.  Poriadnu dávku harmónie vnesú aj do obývacej izby.

Asi najčastejšie sú vidieť levitujúce kokedamy. Visia zo stropu buď na prírodnom povrázku alebo na vlasci. Vlasec je obľúbený, pretože je okom takmer neviditeľný a preto izbové kvetiny vyzerajú, ako by levitovali (vznášali sa). Často sa machové baly dávajú tiež do hlinených tácok alebo na drevené kolieska. K zadováženiu sú tiež špeciálne stojany, na ktoré sa kokedamy vešajú.

Kokedamy môžu visieť zo stropu, ale tiež stáť na podložke

Výroba kokedamy krok za krokom

Výroba kokedamy si žiada trpezlivosť, silu v rukách a správny výber rastliny. Výber rastliny je skutočne kľúčový. Nejde len o estetickú stránku, ale tiež o to, aby rastlina zvládla špecifický spôsob pestovania. Vyberte si takú, ktorá:

  • pomaly rastie,
  • nie je náročná na zálievku,
  • znesie vlhkosť,
  • nepotrebuje priame slnko.

Akým rastlinám sa bude v machovom obale dariť?

  • Asparágu,
  • peprincu,
  • parožnatke,
  • noline,
  • ibišteku,
  • aloe vera,
  • tlusticimu,
  • zelencu.

Namasírujte si svaly na rukách a ideme na to!

Pre výrobu kokedamy budete potrebovať:

  • nízky mach, ktorý nájdete v lese,
  • rašelinu,
  • pestovateľský substrát,
  • akadamu,
  • lyžičku,
  • prírodný povrázok alebo vlasec,
  • nožničky,
  • rastlinu.

Základ kokedamy tvorí hlinená guľa, ktorú vyrobíme zo zmesi rašeliny, akadamu a vody. Akadama sú drobné kamienky, ktoré v hline zadržiavajú vodu. Tieto ingrediencie zmiešate. Z cesta by ste mali ľahko vytvarovať guľu, ktorá nepraská, ale ani nie je príliš mokrá.

Keď máte guľu, je potrebné ju „vydlabať“. Na to vám poslúži čajová lyžička. V guli urobte dostatočne veľký otvor, do ktorého budete následne sadiť rastlinku. Guľu sa snažte „vydlabať“ tak, aby mala steny rovnako široké.

Z hliny vyrobíte guľu, do ktorej zasadíte rastlinu

Keď máte „vydlabané“, dajte do otvoru pestovateľský substrát, ideálny je substrát na bonsaje. Po naplnení do substrátu zasaďte vybratú rastlinu.

Mach by ste mali mať vcelku. Síce môžete guľu obaliť aj menšími kúskami machu, ale to je pre začiatočníkov príliš zložité. Z machu najprv vyberte ihličie, paličky a ďalšie čiastočky, ktoré tu nemajú čo robiť. Aby mach na guli dobre držal, je potrebné pripevniť ho buď prírodným povrázkom alebo vlascom. Pri prírodnom povrázku hrozí, že sa časom rozpadne.

Mach povrázkom či vlascom omotávajte pevne. Pamätajte si, že sa mach časom vysuší a jeho objem sa zmenší. Keď máte omotané, ostrihajte mach, ktorý trčí, aby bol povrch kokedamy hladký.

Alternatíva k machu: pokiaľ nemáte možnosť živého machu, môžete hlinenú guľu obaliť iba v prírodnom povrázku.

Pestovanie a starostlivosť o kokedamu

Rovnako ako iné izbové rastliny aj kokedamy je potrebné zalievať. Pokiaľ ste zvolili rastliny, ktoré sú nenáročné na zálievku, vystačíte si so zvlhčením raz za 14 alebo 21 dní. Ako spoznáte, že kokedama potrebuje vodu? Keď uchopíte kokedamu do ruky, ucítite, že je ľahká. To je správny čas na zálievku.

Kokedamy sa nezalievajú kanvicou, ako kvetiny v závesných kvetináčoch do bytu. Potrebujú tzv. kúpeľ. Do vedierka alebo do umývadla napustite vodu, nechajte ju odstáť a následne do nej kokedamu ponorte. Nechajte ju „piť“ pokojne niekoľko hodín alebo celú noc. Keď kokedamu do kúpeľa ponoríte, začnú sa vo vode tvoriť bublinky. To znamená, že kokedama pije. Až je dosť napitá, bublinky sa prestanú tvoriť.

Po kúpeli nechajte kokedamu okvapkať, ideálne nad umývadlom alebo vedierkom. Z času na čas môžete do vody pridať trošku hnojiva. Tým kokedame dodáte potrebné živiny.

Mach je živý organizmus, ktorý po čase stratí svoju zelenú farbu a zhnedne. Keď sa toto stane, stačí, keď rozstriháte šnúrku, mach vyhodíte a nahradíte ho čerstvým machom.

Ak vám začne rastlina v kokedame žltnúť, potrebuje buď prihnojiť alebo vymeniť substrát. Pri presadzovaní je potrebné rozstrihať povrázok, hlinený bal zbaviť machu, vytiahnuť rastlinu, vysypať starú zeminu a nahradiť ju novou.

Na aké miesto kokedamu zavesiť?

Pre správny rast potrebujú kokedamy trochu slnečného svetla. Nemali by však visieť na priamom slnku, ktoré ich zbytočne vysušuje. Zaveste machové gule blízko okna tak, aby čiastočne boli v tieni. Nemali by byť vystavené prievanu. Zároveň by nemali byť v blízkosti zdroja tepla, teda ani nad krbom či radiátorom.

Aké benefity vám kokedama prinesie?

Japonské machové gule dokážu:

  • zlepšiť kvalitu vzduchu,
  • dodať vášmu interiéru šmrnc,
  • uľaviť vám od stresu,
  • zvlhčiť vzduch.

So správnou starostlivosťou vám vydrží kokedama krásna aj niekoľko rokov.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste