Poznajte najnovšie vianočné trendy pre rok 2022

Vyhliadate tohtoročné vianočné trendy? Prezradíme, že hlavnú rolu  tento rok hrá udržateľnosť. Na svoje si ale prídu i milovníci žiarivých farieb. Hoci každý rok sa na Vianoce prichádza s novými farbami, dekoráciami a spôsobmi zdobenia, vždy záleží iba na vašom vkuse. Prídu vám Vianoce v prírodnom duchu chudé? Kľudne si ich usporiadajte v pompéznom glamour štýle. Dôležité je, aby ste sa doma cítili príjemne. Poznajte inšpirácie Vianoc pre rok 2022.

Ekologický vianočný stromček

Farby Vianoc 2022

Podľa posledných trendov bude farieb hneď niekoľko.

Prírodné tóny

Pojem eko vás v súčasnej dobe sprevádza na každom kroku. Taktiež Vianoce môžete pojať v štýle eko. Prejavia sa predovšetkým vo farbách, ale taktiež v dekoráciách. Z hľadiska farieb sa vsádza na zelenú a bielu. Teplú pohodu vyčarujete drevinatou hnedou, terakotovou a zlatou. Výsledná kombinácia bude skvele ladiť so zimným obdobím.

Vianočný stromček s ozdobami v prírodných odtieňoch

Staviť môžete aj na svetlé tóny, ktoré budú v kontraste proti tmavým. Skombinujte niekoľko odtieňov svetlozelenej v kombinácii so zemitými hnedými tónmi. O trendy look sa postará matná povrchová úprava černej a zlatej farby.

Vianočné banky v kombinácii matná čierna a zlatá

S prírodnými farbami si budú rozumieť i prírodné materiály. Vo vašej vianočne zariadenej obývacej izbe, jedálni, spálni alebo predsieni by nemal chýbať:

  • kameň,
  • ľan,
  • drevo,
  • korok.

Prírodné materiály navodia prirodzený a útulný vzhľad

Prírodné vzory sa môžu objaviť na skle, nádobách, ozdobách na stromček alebo na svietnikoch.

Nesmrteľná modrá a zlatá

Tá to farebná kombinácia je vianočným trendom už niekoľko rokov. Tento krát sa bude jednať o tmavomodrú v kombinácii so zlatou. Ide o nadčasové farby, ktoré odrážajú decembrové rozprávkové noci. Modrú a zlatú môžete pojať maximalisticky. Nemusí sa objaviť iba vo forme ozdôb na stromčeku, ale taktiež na závesoch,  prehozoch, doplnkoch, uterákoch, utierkach atd.

Tmavomodrá so zlatou sa cez Vianoce neopozerá

Letné festivalové farby

Tento rok vianočný trend hýri farbami a nevšednosťou. Nebojte sa byť bezostyšne originálny! Žiarivá a atypická výzdoba sa objaví u všetkých moderne zmýšľajúcich ľudí. Do hľadáčiku si vezmite jasne rúžovú, oranžovú, modrú alebo fialovú farbu, ktoré skôr než zimu evokujú leto. A vôbec sa nebojte použiť dekorácie, ktoré používate v lete. Vyzdobte byt lucernami alebo LED reťazami, ktoré v lete zdobia vašu terasu. Vytvoríte tak atmosféru, ktorá bude skvelým protipólom na pochmúrne zimné dni.

Vyzdobte si vianočný interiér v štýle letného festivalu

Voňavá levanduľová

Farebné pastelové palety sú trendy už niekoľko rokov. Objavujú sa nie len o Vianociach, ale taktiež ako dominantné farby celoročnej výzdoby. Zatiaľ čo minulé roky Vianociam dominovala skôr bledo rúžová, tento rok sa dostane do pozadia a nahradia ich pastelové fialové tóny. Levanduľová je kľudný tón, ktorý je dokonalým liekom na toto rušné obdobie roka. Prináša sviežosť a ľahkosť do tradičných vianočných farebných paliet.

Pastelovo fialová farba vianočných dekorácií pôsobí elegantne

Trendy v zdobení vianočných stromčekov

Módnym trendom Vianoc nepodliehajú len farby, ale taktiež zdobenie vianočných stromčekov. Čo bude tento rok in a čo naopak out?

Zasnežené vianočné stromčeky

O Vianociach má väčšina ľudí doma iba jeden vianočný stromček. Tento rok tomu ale bude inak. Samozrejme, že dominantou bude onen veľký slávnostne zdobený stromček, pod ktorým sa na Štedrý deň objavia darčeky. Ďalšie menšie stromčeky, ale môžu zdobiť vaše komody, police alebo parapety. Aby ste do svojich domovov dostali pravú zimnú atmosféru, siahnite po stromčekoch so zasneženými vetvičkami.

V kurze sú zasnežené vianočné stromčeky

Konce vetvičiek môžete ozdobiť veľkými mašľami. In budú umelé kvety veľkých vianočných ruží alebo vianočných hviezd. Ľahkosť stromčeka dodajú figúrky vtáčikov alebo vtáčích pierok.

Alternatívne vianočné stromčeky

Nie každý má možnosť si do bytu postaviť ihličnatý stromček. Existujú teda plnohodnotné alternatívy. Predovšetkým do menších bytov, v ktorých je každé voľné miesto luxusom sa hodia nástenné vianočné stromčeky. Najčastejšie sú k dostaniu ako veľká šitá ozdoba. Pokiaľ si ihličnaté stromčeky nezriaďujete kvôli znižovaniu ekologickej záťaže, môže sa vaším rozprávkovým vianočným stromčekom stáť trebárs kaktus alebo aj iná izbová rastlina, ktorú ozdobíte svetielkami a niekoľkými ozdobami. Vhodným náhradníkom sa stanú taktiež ihličnaté vetvičky vo váze.

Nástenný DIY vianočný stromček

Čo by ste mali o vianočných stromčekoch ešte vedieť?

Pokiaľ máte stromček umiestnený v klasickom stojane, ktorý nepôsobí práve esteticky, prekryte ho guľatým kožušinovým koberčekom. Stojan taktiež môžete postaviť do štýlového prúteného koša.

Aby vám stromček vydržal čo najdlhšie, zamerajte sa pri jeho výbere na to, aby ihličie malo temne zelenú farbu a kôra sa neodlupovala. So stromčekom sa nebojte zatriasť. Ihličie by po letmom zatrasení nemalo príliš jednoducho opadávať. Na kmienku by nemali byť stopy plesne ani hubových náletov.

Vianočný stromček vyberajte starostlivo

Než sa vrhnete do zdobenia, kmeň zrežte ešte o 2 cm. Vďaka tomu sa ku kmeňu dostane vlhkosť a vzduch. Stromček aspoň 2krát alebo 3krát pokropte odstátou vodou v rozprašovači. Postavte ho do stojanu s vodou a vyberte miesto, ktoré nie je blízko kúrenia.

Trendy vianočný stromček by tento rok rozhodne nemal mať farebné reťaze ani lesklé lamety. Vianočné reťaze s farebnými závitovými svetlami radšej vymeňte za úspornú LED reťaz. Čokoládové kolekcie dajte do misky na konferenčný stolík. Na vetvičky stromčeka už nepatria.

Vianočné LED reťaze sú štýlové a majú ekonomickú prevádzku

Trendy vianočné dekorácie

Vianočnú atmosféru pomôžu doladiť dekorácie. Ktoré tento rok stoja v popredí záujmu?

Magické sviečky

Tohto ročné Vianoce budú skrátka o sviečkach. Najobľúbenejšie sú sviečky kužeľových tvarov, ktoré môžu byť dvojfarebné, točené, zdobené a tvarované. Slávnostnej estetike dodajú skrátka šmrnc! Vsadiť môžete i na netradičné tvary alebo voňavé sviečky. Nechajte ich krásu vyniknúť v slávnostných svietnikoch zo skla. A zápalky? Tie už nemusíte schovávať do zásuvky. Poriaďte si zápalky vo veľkých škatuliach, ktoré sa samé o sebe stanu dekoráciou.

Vianočné sviečky zaobstaráte v mnohých dizajnoch

Dekorácie z papieru

Vzhľadom k udržateľnosti sú papierové dekorácie skrátka v kurze. Môžu mať podobu gulí, stromčekov, kužeľov alebo srdiečok. Chýbať by nemali papierové hviezdy, ale ani reťaze z papieru a papierové girlandy. Dekorácie z papieru spĺňajú všetky požiadavky súčasnej doby. Sú ekologické a znovu použiteľné.

Závesné papierové hviezdy môžete využívať po celý rok

Sovičky miesto sobov

Napriek tomu že k Vianociam neodmysliteľne patria soby a jelene, tento rok budú dominovať sovy. Poriadiť si môžete sovy veľké i malé, ale nezabudnite, že kľúčové sú jasné oči! Vsaďte na bielu sovu so žltými očami. Áno, bude sa podobať Hedvige z Harryho Pottera. Vyberajte sovičky, ktoré budú vyrobené z peria, až podtrhnú autenticitu prírodných Vianoc.

Trend Vianoc 2022: biela sova so žltými očami

Farebné sklo

V centru pozornosti bude tento rok stáť sklo. Pôjde o farebné, mohutné a vzorované výrobky. Oči pritiahnu vygravírované doplnky, ale taktiež dekorácie zo zakriveného skla. Sklom by ste mali prestrieť jedálenský stôl, ktorý získa výsostne slávnostnú atmosféru.

Barevné sklenice oživí vánoční tabuli

Necháte sa inšpirovať tohto ročnými trendmi, alebo Vianoce pojmete tak, ako každý rok? Vždy pamätajte na to, že to je váš domov, ktorý by mal v tohtoročných sviatkoch dýchať pohodou.

Prečítajte si tiež

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 576

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 726

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

  • Predsieň - alebo vstupný priestor do domova
    2022-11-14 434

    Predsieň je taká podaná pozvánka a tá by mala byť vkusná, aby sa náš hosť tešil, čo príde ďalej. Čím teda dosiahneme vytúženého stavu?

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste