Priviezli ste si z dovolenky mušle? Poradíme, aké dekorácie z nich vyrobiť

Mušle, kamienky a piesok sú najčastejšie suveníry, ktoré sa vozia od mora. Po návrate domov sa zvyčajne schovajú do krabičky a to je všetko. Nie je to ale trochu škoda? Čo tak ich prakticky využiť? Pripravili sme pre vás inšpirácie na dekorácie z mušlí a kamienkov.

Mušle a kamienky sú ideálne na tvorenie dekorácií

Mušle a kamienky sú ideálne na tvorenie dekorácií

Aby mušle nezapáchali

Než sa vrhnete do výroby mušľových dekorácií, je potrebné ich poriadne vyčistiť. Inak by vám mohli v interiéri nemilo zapáchať. Ako mušle vyčistiť? Nachystajte si:

  • zubnú kefku,
  • pilník,
  • bielidlo.

Pomocou zubnej kefky a pilníka odstráňte z povrchu zvyšky rias a nános bieleho povlaku. Použiť môžete aj roztok z bielidla a vody v pomere 1:1. Mušle ale v roztoku nenechávajte príliš dlho. Ak ste si doviezli mušle aj so živočíchom, máte dve možnosti, ako sa ho zbaviť. Buď dajte mušľu do mraziaku alebo ho uvarte. Pri varení dobre vetrajte, pretože sa z lastúry bude uvoľňovať silný zápach.

1. Závesná dekorácia z mušlí: relaxačná zvonkohra

Zvonkohra je obľúbenou dekoráciu, ktorá sa z mušlí vyrába. Na výrobu je však potrebné prizvať ručnú vŕtačku. Pamätajte, že väčšie mušle sú krehkejšie než menšie a tak je tu väčšie riziko, že pri vŕtaní prasknú. Prečo siahnuť po ručnej vŕtačke namiesto elektrickej? Pretože elektrická vŕtačka je ťažká a je tu veľká pravdepodobnosť, že by sa mušľa vŕtaním rozbila. Pokiaľ nemáte ručnú vŕtačku, stačí vziať do ruky vrták s priemerom 1 mm a dierku vyvŕtať len pomocou neho.

Efektná zvonkohra z mušlí sa uplatní doma ja na záhrade

Efektná zvonkohra z mušlí sa uplatní doma ja na záhrade

Na mušľu si naznačíte miesto, kde bude dierka a následne sa pustite do vŕtania. Najskôr vrtákom otáčajte v smere hodinových ručičiek. Po prevŕtaní vrták vytiahnite otáčaním proti smeru hodinových ručičiek.

Mušle naviažte na nylonové vlákna pomocou uzlíkov. Ako náhle budete mať mušličkové šnúrky pripravené, môžete ich pripevniť buď na vetvičky alebo na pivný podtácok.

  1. Vetvičky – silnejšie vetvičky zviažte do kríža a na jednotlivé ramená priviažte mušličkové šnúrky
  2. Pivná podtácka – najskôr ju premaľujte farbou, nech sa nemusíte pozerať na logo pivovaru. Následne do tácky urobte niekoľko otvorov, ktorými potom pretiahnete šnúrky.

Nezabudnite na očko, za ktoré zvonkohru zavesíte na terasu alebo do interiéru. Ozdobu urobí napríklad v detskej, ale aj v obývacej izbe.

2. Zrkadlo alebo rám z mušlí

Častým nesvárom kúpeľňových zrkadiel je hrdzavenie po okrajoch. Môže za to vlhkosť, ktorá sa do zrkadla dostáva. Je škoda nechať kúpeľňu špatiť hrdzavejúcim zrkadlom, ale tiež je škoda ho vyhodiť len preto, že hrdza rámuje iba obvod, ale inak je zvyšok plochy v poriadku.

Mušle rôznych tvarov skrášlia rám zrkadla aj nábytok

Mušle rôznych tvarov skrášlia rám zrkadla aj nábytok

Hrdzavé škvrny vám pomôžu priadne skryť mušle aj kamienky. Vezmite si na pomoc tavnú pištoľ, ideálne s tyčinkou priehľadného lepidla, nechajte ju dobre nahriať a potom jednotlivé komponenty na zrkadlo nalepte. Najlepšie je začať od väčších kúskov, ktoré postupne doplníte menšími. Rovnakým postupom môžete vyzdobiť napríklad starý obrazový rám. Následne doň napnite sieťovinu a pomocou kolíčkov pripevnite napríklad fotografie z dovolenky, z ktorej ste si mušle priviezli.

3. Mušle a kvety

Vedeli ste, že lastúry, ale aj iné druhy mušlí skvele ladia s kvetmi? Vezmite si napríklad hlinený kvetináč. Namaľujte ho na modro, bielo alebo béžovo a oblepte ho mušľami. Opäť vám pomôže tavná pištoľ. Okrem mušlí môžete na ozdobu použiť aj priadzu alebo jutový povraz a vetvičky alebo kúsky dreva, ktoré vyplavilo more. Do kvetináča zasaďte napríklad rastlinu aloe vera, ktorá bude s morským kvetináčom ladiť.

Stále rastúcej obľube sa tešia závesné kvetináče so sukulentmi. Takýmto kvetináčom sa môže stať napríklad schránka z morského ježka. Do tej môžete vložiť tzv. kykatku. Zvyčajne sa pracuje s Tilandsiou striebornou, ktorá nevyžaduje zasadenie do zeminy ani príliš časté rosenie. Vďaka kombinácii schránky morského ježka a Tilandsie získate originálnu dekoráciu do interiéru, ktorá pripomína morskú medúzu.

4. Sviece a vázy

Klasickou, ale osvedčenou interiérovou dekoráciou je váza či svietnik s mušľami. Napríklad do obývačky sa táto dekorácia z mušlí a kamienkov od mora volí do oválnej sklenenej nádoby. Najlepšie je misku naplniť najskôr pieskom. Ideálne je, pokiaľ je to jemný piesok od mora. Skvele bude vyzerať, pokiaľ skombinujete rôzne farby pieskov. Piesok by mal zaplniť zhruba tretinu nádoby. Následne naň položte mušle, drievka, hviezdice a iné morské drobnosti. Misku môžete vystaviť aj v spálni. Zároveň ju môžete vylepšiť čajovou alebo elektrickou sviečkou.

Lampášik z mušlí môžete používať aj vonku. Vezmite zavárací pohár a jeho hrdlo ozdobte jutovým povrazom. Do pohára nasypte piesok a mušle alebo len mušle a nezabudnite pridať sviečku. Potom neostáva nič iné, len si užiť dokonalú romantickú atmosféru letných večerov.

Dajte si pozor na dovoz mušlí

Vedeli ste, že nie všetky suveníry, ktoré nájdete na pláži, si môžete doviesť domov? Na množstvo z nich sa vzťahujú prísne pravidlá. Do EU je možné doviezť si suveníry, ktoré však nie sú živým organizmom, nespadajú do chránených produktov a k najohrozenejším druhom. Zároveň si ich doveziete len pre osobné účely.

Nie všetky poklady mora si môžete odviezť aj domov

Nie všetky poklady mora si môžete odviezť aj domov

V rámci EU sa môžu voziť mušle kupované. Pár mušličiek nazbieraných na pláži asi tiež nebude problém, ale pokiaľ by ste ich mali plný kufor, už by to problém mohol byť. Napríklad vývoz mušlí z Turecka a Egyptu je zakázaný. Mušle, ježkovia, hviezdice a ďalšie predmety, ktoré ste v Chorvátsku vylovili z mora, tie sa tiež nesmú prevážať. Z Austrálie a Karibiku sa nesmú voziť tvrdé koraly.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste