4 rady, ako založiť florálium

Milujete miniatúry? V tom prípade si urobte radosť miniatúrnymi záhradami v sklenených nádobách. Hovorí sa im florália a sú perfektnou dekoráciou do malého obydlia. Kde takéto florálium zohnať? Jednoducho si ho vyrobíte doma. Starostlivosť o miniatúrnu záhradu nie je náročná a tak sa do toho môžu pustiť aj úplní začiatočníci.

Florálium je sklenená nádoba osadená rastlinami s podobnými nárokmi na pestovanie

Čo je to vlastne florálium?

Pokiaľ vaše deti túžia mať v detskej izbičke rybičky,  zadovážte im akvárium. Deti, ktoré trpia alergiou si často prajú plazy, napríklad agamy, ktoré žijú v teráriách. A čo teda žije vo floráliu? Kvetiny.

Florálium je menšia či väčšia nádobka, do ktorej zasadíte rastliny. Pre pestovanie rastlín sú najvhodnejšie sklenené florália, ale siahnuť môžete aj po plastovom. Efektne vyzerajú drevené či kovové konštrukcie s priehľadnými sklenenými či plastovými vložkami.

Niektoré florália majú otvor krytý viečkom, takže sa v nich udržiava určitá klíma. To je potrebné v prípade, že sa chystáte pestovať tropické rastliny, ktoré potrebujú špecifickú mikroklímu. Inak môžete zvoliť aj florália so širokým hrdlom, ktoré sa nezatvárajú.

Ako florálium môže poslúžiť mnoho vecí, ktoré kedysi plnili inú funkciu. Ide teda o formu upcyklácie. V čom je možné izbové kvety pestovať?

  • v starej žiarovke,
  • v pohári od vína
  • v akváriu na rybičky,
  • v zaváracom pohári,
  • vo váze,
  • v pohári na nápoje atď.

Prednosťami florálií je ich kompaktnosť. Do jednej nádoby môžete zasadiť niekoľko druhov rastlín, ktoré by ste inak museli mať v oddelených kvetináčoch. Preto je tento spôsob pestovania kvetín ideálny do malých bytov, v ktorých nie je miesto navyše. Florálium môžete postaviť na parapet, ale okrasu urobí napríklad tiež na komode alebo na polici.

1. Ako na pestovanie vo floráliu

Skôr než sa vrhnete na realizáciu, je potrebné sa rozhodnúť, aký typ florália zariaďujete. Najčastejšie ide o florália tropické a „púštne“. Najdôležitejšie je, aby ste si vybrali rastliny, ktoré majú podobné alebo rovnaké nároky na rast. Mali by si rozumieť v nárokoch na:

  • svetlo,
  • vlhkosť,
  • teplotu.

Preto v jednej nádobe nekombinujte mokré machy a paprade s púštnymi sukulentmi. Každá skupina rastliniek totiž potrebuje inú zálievku, vetranie alebo teplotní režim.

Tropické florálium

Vyberte rastliny, ktoré pochádzajú z Amazónie, dažďových pralesov alebo z lesov okolo atlantického rovníka. Vďaka rôznym výškam rastlín môžete vo floráliu vytvoriť zdanlivo viacúrovňový prales. Pamätajte si, že pohľadová predná časť by mala zostať otvorená, aby ste dobre videli všetky rastliny. Tropické rastliny majú prospievajú v zemine s hrubým pieskom a rašelinou. V tropickom floráliu je potrebné udržiavať optimálnu vlhkosť a teplotu.

Púštne florálium

Ak sa nepovažujete za tak zdatného pestovateľa, ktorí starostlivo sledujú teplotu a vlhkosť, je pre vás riešením florálium osadené suchomilnými rastlinami. Ide predovšetkým o sukulenty, ktorých domovinou sú vyprahnuté púšte a polopúšte. Aj tieto rastlinky však trochu vody potrebujú. Nie sú však náročné na mikroklimatické podmienky a tak ich môžete pestovať v otvorených nádobách. Suchomilné rastliny prospievajú v zemine, ktorú tvorí hrubý a jemný piesok, kamienky alebo keramické úlomky. Nezabudnite na dostatok slnečného svetla.

Púštne florália sú nenáročné na starostlivosť

2. Osadené florálium alias výber rastlín

Rastliny vyberajte podľa toho, aký typ florália zariaďujete. Nezabudnite zohľadniť svoje pestovateľské schopnosti, ale tiež nároky a požiadavky jednotlivých rastliniek. Vo floráliu sa bude dariť:

  • Kaktusom – v nádobách zaujmú svojimi ihličkami a farebnosťou. Kaktusy rastú pomaly a nie sú náročné na zálievku.
  • Kamennej ruži – jej prednosťou sú zamatové lístky, ktoré rastú v takom zoskupení, ktoré pripomína okvetné lístky ruží. Kamenná ruža je nenáročná na starostlivosť. Vyžaduje podobný prístup ako kaktusy.
  • Echvériam – pýšia sa výhonkami tmavo zelenej farby. Lístky sú šedé. Rozumejú si s papraďami a lišajníkmi.
  • Aloe – sukulent s mäsitými a tŕnistými listami, ktorému sa v skle perfektne darí. Sú nenáročné na starostlivosť.
  •  Kalanchoe – kvetina, ktorá dodá floriáliám farbu a šmrnc. Rastie pomerne rýchlo.
  • Melaforám – sukulentná rastlina, ktorá nie je náročná na vlhkosť. Zaujme energickými kvetmi. Kombinuje sa s papraďami a lišajníkmi.

V sklenených nádobách sa bude skvele dariť tiež papradiam, machom, orchideám, begóniám, brečtanom, fikusom  atď.

3. Založenie florália

Zaujíma vás, ako vyrobiť rastlinné terárium doma? Prichystajte si:

  • Sklenenú nádobu s viečkom alebo bez neho,
  • substrát, ktorý zodpovedá nárokom vybratých rastlín,
  • drenáž, ktorá sa postará o vsiaknutie vody,
  • aktívne uhlie,
  • rastliny,
  • dekoratívne doplnky (kamienky, mušle, ulity, vetvičky atď.),
  • náradie (lyžičku, čínske paličky, dlhú pinzetu, kanvicu alebo rozprašovač).

Nádobu najprv dobre umyte pod horúcou vodou, zbavíte sa tak všetkých baktérií. Dajte si ale pozor, aby sklo horúcou vodou neprasklo. Na dno nasypte 3 až 4 cm drenážnej vrstvy. Vzhľadom k tomu, že voda zo zalievanie nemá kam odtekať, bude ju pohlcovať drenáž. Preto ju do florália nezabudnite dať. Ako drenáž sa najčastejšie používa keramzit, ozdobné kamene, hrubý piesok.

Na vrstvu drenáže nasypte aktívne uhlie. To sa postará o absorbovanie škodlivých látok z vody. Kvôli tým by vo floráliu mohla vzniknúť pleseň. Na vrchu uhlia nasypte 5 až 8 cm pôdy. Pre suchomilné rastliny je ideálny preosiaty piesok. Pre tropické rastliny si zadovážte už hotový substrát v záhradníctve. S vrstvením sa môžete pohrať, aby vznikol oku lahodiaci celok.

Nádoba na florálium môže byť napríklad starý zavárací pohár

Keď ste hotoví s vrstvením, vytvorte v zemine priehlbiny na zasadenie rastlín. Rastliny vyberte z pôvodných kvetináčov a korienky očistite od hliny. Najlepšie sa vám rastliny budú sadiť odzadu na pomoci pinzety. Dbajte na to, aby sa listy nedotýkali stien. Kvôli kondenzátu stekajúcemu po stenách by mohli začať listy hniť. Zasadené rastliny opatrne zalejte vodou. Nakoniec pridajte dekoračné prvky.

4. Dobré rady a tipy

Pokiaľ si nezadovážite špeciálnu zeminu zo záhradníctva, bude najlepšou voľbou mix rašeliny a piesku v rovnakom pomere. Zmes môžete upiecť v rúre. Vysoká teplota zeminu zbaví plesní.

Medzi obľúbené florália patria aj tie lesné. Používajú sa v nich machy, paprade a brečtany. V kombinácii s väčšími kameňmi bude lesné florálium pripomínať skalné útvary.

Nádoba s rastlinami by nemala stáť na priamom slnku, aby sa nepopálili listy. Množstvo svetla voľte podľa nárokov rastlín. V lete je lepšie mať osadenú nádobu skôr v severnej časti bývania, v zime ju môžete umiestniť tam, kam časť dňa dopadajú slnečné lúče.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste