Ako vybrať kvalitný nábytok, ktorý dlho vydrží

Skôr, ako sa pustíte do nakupovania nábytku, je dobré vedieť, podľa čoho vyberať. Keď si dobre premyslíte základné parametre, ktoré pre vás budú popri cene určujúce, určite nájdete krásne a kvalitné kúsky, ktoré vám budú doma dobre slúžiť mnoho rokov. Pokiaľ chcete, môžete sa pred výberom inšpirovať našimi postrehmi. Určite tak nešliapnete vedľa, ale naopak budete vedieť, na čo sa pri nákupe máte zamerať, aby ste sa nenechali uniesť napríklad len fantastickým prvým dojmom.

Šťastná rodina vo svetlej moderne a jednoducho zariadenej obývačke

Ako prvé zvoľte materiál

Materiály, z ktorých je nábytok vyrobený, ovplyvňujú jeho vzhľad, odolnosť, údržbu a cenu. Medzi najčastejšie materiály patrí drevo, drevotrieska, kov, sklo a plast. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody.

Drevo je tradičný a obľúbený materiál na nábytok. Je prírodné, krásne, teplé a variabilné. Drevený nábytok môže mať rôzne povrchové úpravy, farby a tvary. Drevo je tiež pevné a trvanlivé, pokiaľ je správne ošetrené. Nevýhodou dreva je jeho vyššia cena, náchylnosť k poškodeniu vlhkosťou, hmyzom alebo plesňou a potreba pravidelnej údržby. Aj napriek niektorým nevýhodám je stále považované za vynikajúci materiál pre kvalitné postele, stoly alebo skrine.

Drevotrieska je lacnejšou alternatívou od dreva. Jedná sa o materiál zložený z drevených pilín a lepidla lisovaných do dosiek. Drevotrieska je ľahká, ľahko sa spracúva a môže mať rôzne povrchové úpravy napodobňujúce drevo alebo iné materiály. Nevýhodou drevotriesky je jej nižšia pevnosť, odolnosť a životnosť. Drevotrieska sa ľahko poškodí vodou, teplom alebo mechanickým namáhaním. Tiež môže obsahovať škodlivé látky ako formaldehyd. Tie však dnes v nábytku nájdete len ojedinele, pretože výrobcovia plnia platné normy zloženia lepidiel. Preto je drevotrieska plnohodnotnou alternatívou dreva a navyše väčšinou s výhodnejšou cenou. Na spotrebný nábytok alebo obyčajné skrinky či police je ideálna.

Detail na výber materiálu a povrchovej úpravy nábytku

Kov je ďalším častým materiálom vhodným na výrobu nábytku. Je silný, odolný, obstojí pred meniacimi sa trendmi v dizajne a ľahko sa kombinuje s inými materiálmi ako napríklad drevo alebo sklo. Kovový nábytok môže byť lakovaný alebo chrómovaný pre rôzne efekty. Nevýhodou kovu je jeho vyššia hmotnosť, chladnosť na dotyk a pri vyššej vlhkosti alebo námahe hrdzavie. Kovový nábytok sa skvele uplatní vo verandách, v garážach alebo v stodolách a dielňach. Kov je skvelý aj ako nosná konštrukcia pre lavice alebo stoly na vonkajšie posedenie.

Sklo je elegantný a štýlový materiál nielen pre nábytok. Je priehľadné, lesklé a opticky zväčšuje priestor. Sklenený nábytok môže mať rôzne tvary, farby a vzory. Sklo je tiež ľahko čistiteľné a neabsorbuje pachy ani farby. Nevýhodou skla je jeho krehkosť, váha a nebezpečnosť pri rozbití. Preto sa sklo pri nábytku používa hlavne tam, kde nehrozí jeho rozbitie. Je skvelou voľbou na dosku konferenčného stolíka, vitríny v obývačke alebo napríklad presklenej vitríny v kuchyni. Môže nájsť využitie aj v exteriéri v prípade stolíka na terasu alebo pod pergolu. Ale to skôr okrajovo. Do detskej izby ale nepatrí, pretože by nebolo bezpečné.

Plast je populárny a univerzálny materiál vhodný na výrobu nábytku. Je ľahký, lacný a ľahko tvarovateľný. Navyše vás nesklame ani keď budete mať neobvyklé požiadavky na farbu. Plastový nábytok môže mať rôzne štýly, od jednoduchých a funkčných až po originálne a dizajnové. Plast je tiež odolný voči vlhkosti, hmyzu a plesniam. Nevýhodou plastu je jeho nižšia mechanická odolnosť, estetika a ekologickosť. Plastový nábytok sa ľahko poškriabe, stráca farbu a tvar pod vplyvom slnka alebo tepla. Určite neplatí, že by bol plastový nábytok menej kvalitný než alternatívy z tradičných materiálov. Len je potrebné pri výbere nehľadať len podľa ceny. A pokiaľ si nebudete vedieť rady, spýtajte sa bytových architektov.

Nepodceňte funkčnosť nábytku

Nábytok je nielen ozdobou vášho domova, ale tiež nástrojom pre zabezpečenie pohodlia a kvality života. Preto je dôležité vyberať nábytok s ohľadom na jeho funkčnosť. Čo to znamená a ako to urobiť?

Spokojní manželia na veľkej sedacej súprave uprostred obývačky

Funkčnosť nábytku znamená, že nábytok spĺňa vaše potreby a očakávania. Napríklad pokiaľ hľadáte pohovku do obývacej izby, mali by ste zvážiť, koľko ľudí na nej bude sedieť, či ju budete používať aj ako posteľ, ako často ju budete čistiť a ako sa hodí ku vášmu interiéru. Pokiaľ hľadáte stôl do jedálne, mali by ste myslieť na to, koľko priestoru máte k dispozícii, koľko ľudí pri ňom bude jesť, či ho budete potrebovať aj na iné účely a aký materiál je pre vás najvhodnejší.

Zamerajte sa na dizajn a štýl, ktoré vám vyhovujú

Pokiaľ chcete vybrať kvalitný nábytok, ktorý vydrží dlho, nemali by ste zabúdať ani na jeho dizajn a štýl. Nábytok by mal ladiť s celkovým vzhľadom vášho interiéru a zároveň by mal odrážať vašu osobnosť a vkus. Ako teda vybrať nábytok, ktorý bude nielen funkčný, ale aj estetický?

Mladá žena spokojne počúva hudbu v minimalisticky zariadenej izbe

  1. Zvoľte si základnú farebnú schému vášho interiéru a snažte sa ju dodržiavať pri výbere nábytku. Môžete si vybrať jednu dominantnú farbu a doplniť ju kontrastnými alebo harmonickými odtieňmi. Ku každej farbe existujú doplnkové odtiene a farby. Pokiaľ si neviete rady, spýtajte sa v obchode s nábytkom alebo farbami. Alebo môžete ísť na istou a zvoliť si neutrálne farby, ako je biela, šedá alebo hnedá, ktoré sa hodia ku väčšine štýlov.

  2. Rozhodnite sa pre jeden alebo dva štýly nábytku, ktoré sa vám páčia a ktoré zodpovedajú vašej osobnosti. Môžete si vybrať napríklad moderný, minimalistický, škandinávsky, retro, rustikálny alebo romantický štýl. Pokiaľ sa vám páči viac výlov, skúste ich skombinovať tak, aby spolu ladili a aby nevznikol chaos. Pokiaľ si neviete rady, mrknite sa na internet na návrhy interiérov. Určite sa môžete inšpirovať aj u bytových architektov alebo známych, ktorí už podobný problém riešili.

  3. Vyberte si nábytok z kvalitných materiálov, ktoré sú odolné a ľahko sa udržiavajú. Medzi obľúbené materiály patria masívne drevo, drevotrieska, plast alebo kov. Vyhnite sa lacným materiálom a povrchovým spracovaniam, ktoré sa môžu ľahko poškodiť alebo ošúpať.

  4. Skontrolujte si kvalitu spracovania nábytku. Pozrite sa na pevnosť spojov, rovnosť hrán, kvalitu povrchovej úpravy a detaily ako sú madlá, nohy alebo vankúše. Kvalitný nábytok by mal byť starostlivo spracovaný a nemal by mať žiadne viditeľné chyby. Pokiaľ všetky časti lícujú a tvoria harmonický celok, určite ste na správnej adrese. Keď sa vám niečo nebude zdať, radšej vyberajte inde.

Keď už budete dodržiavať tieto rady, môžete si vybrať kvalitný nábytok, ktorý bude ladiť do vášho interiéru a poslúži vám mnoho rokov.

Vyberte si nábytok, ktorý sa ľahko udržiava

Detail na vysávanie poťahu kresla

Pokiaľ chcete, aby váš nábytok vydržal dlho a aby vyzeral ako nový, je dôležité sa oň správne starať. Údržba a čistenie nábytku závisí na materiáli, z ktorého je vyrobený, na umiestnení  nábytku a na spôsobe jeho používania. V tejto kapitole vám poradíme, ako sa starať o rôzne typy nábytku a ako zabrániť jeho poškodeniu.

Drevený nábytok

Drevený nábytok je obľúbený pre svoju prírodnú krásu, teplo a trvanlivosť. Drevo je však citlivé na vlhkosť, teplotu, svetlo a mechanické poškodenie. Preto je potrebné venovať mu pravidelne pozornosť, aby vydržal:

  • Pravidelne nábytok utierajte suchou alebo mierne navlhčenou utierkou. Nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky ani abrazívne materiály, ktoré by mohli poškriabať povrch.

  • Chráňte drevo pred priamym slnečným živením, ktoré by mohlo spôsobiť vyblednutie farby a praskanie. Umiestňujte ho tiež ďalej od kúrenia alebo od klimatizácie, ktoré by mohli vysušiť drevo a spôsobiť jeho deformáciu.

  • Nábytok ošetrujte špeciálnymi prípravkami na drevo, ktoré ho ochránia pred špinou, vlhkosťou a hmyzom. Tieto prípravky tiež obnovia lesk a farbu dreva. Dodržujte pokyny výrobcu a aplikujte ich v dostatočných intervaloch.

Čalúnený nábytok

Čalúnený nábytok je pohodlný, príjemný na dotyk, ale tiež sa ľahko zapráši a zašpiní. Vankúše a poťahy je potrebné pravidelne čistiť a vetrať. Okrem toho môžete pridať pár ďalších drobností, aby vám čalúnený nábytok slúžil dlho v bezchybnom stave.

  • Najmenej jedenkrát týždenne vysávajte poťahy pomocou špeciálnej koncovky na čalúnenie. Tým odstránite prach, vlasy, zvieracie chlpy a odrobinky.

  • Čalúnený nábytok ošetrujte špeciálnymi čistiacimi prostriedkami na čalúnenie, ktoré odstránia škvrny a zápachy. Dodržiavajte pokyny výrobcu a skúste prostriedok najprv na mieste, ktoré nie je priamo viditeľné. Nepoužívajte príliš veľa vody alebo pary, ktoré by mohli spôsobiť pleseň alebo poškodenie materiálu.

  • Chráňte nábytok pred slnečným žiarením, ktoré by mohlo oslabiť vládna a spôsobiť vyblednutie farieb. Keď už bude váš čalúnený nábytok často na slnku, dávajte dekoratívne vankúše alebo deky na rôzne miesta a raz za čas ich posuňte, aby potom na poťahu po niekoľkých mesiacoch nevznikli farebné mapy.

Nábytok zo skla

Nábytok zo skla je elegantný a štýlový, ale tiež krehký a nebezpečný. Sklenené plochy je potrebné pravidelne leštiť  a utierať.

  • Nábytok zo skla čistite mäkkou a suchou utierkou alebo špeciálnym čistiacim prostriedkom na sklo. Tým odstránite prach, odtlačky prstov a mastnotu. Nepoužívajte abrazívne alebo kyslé prostriedky, ktoré by mohli poškriabať alebo spôsobiť zmatnutie skla.

  • Chráňte nábytok pred nárazmi, pádmi alebo ostrými predmetmi, ktoré by mohli spôsobiť prasknutie alebo rozbitie skla. Tiež sa vyhnite umiestňovaniu ťatých alebo nestabilných predmetov na sklenené plochy, ktoré by mohli spôsobiť ich prehnutie alebo poškodenie.

  • Sklenený nábytok  umiestňujte na bezpečnom a rovnom mieste, kde nie je riziko pádu alebo zranenia. Tiež sa uistite, že sklenené hrany sú dobre zaoblené alebo chránené proti vzniku rezných rán.

A sme na konci nášho článku, v ktorom sme sa venovali témam dôležitým pre správny výber kvalitného nábytku, ktorý dlho vydrží. Dúfame, že ste si našli inšpiráciu a máte jasnejšie v tom, čo budete kupovať. Držíme palce, nech sa vám podarí nájsť presne to, po čom túžite. A až budete mať hotové, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme je pre vás radi a pravidelne.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste