Ako zariadiť malú kuchyňu – 1. diel

Nie každý má to šťastie na veľkú kuchyňu a jedáleň, kde pohodlne usadí pokojne aj desať hostí. Napriek tomu môžete miestnosť vkusne vybaviť nábytkom aj doplnkami tak, aby bola funkčná a robila parádu. Vďaka perfektnej organizácii a inteligentným riešeniam získate priestor navyše. V prvej časti sa pozriete na to, v čom pomôžu posuvné dvere, premyslené rozmiestnenie linky a ostrovčekov alebo na výhody skladacieho nábytku. A to nie je všetko, určite si nájdete tip, ktorý vás inšpiruje. Poďme na to.

Zvlášť v malej kuchyni je potrebné dbať na dômyselnú organizáciu a maximálne využitie priestoru

Zvlášť v malej kuchyni je potrebné dbať na dômyselnú organizáciu a maximálne využitie priestoru

Ušetrite miesto s posuvnými dverami

Možno vám to pripadá ako nezmysel, ale nie je to tak. Klasické dvere totiž potrebujú nielen priestor svojej šírky a výšky, ale aj rádius, v ktorom sa otvárajú. Takže zaberú o dosť viac miesta než alternatíva v podobe posuvných dverí. Len je dobré postrážiť si priestor okolo zárubní, aby sa posuvné dvere mali kam posunúť, až budete potrebovať prejsť medzi kuchyňou a vedľajšou miestnosťou. Ale to je maličkosť, ktorú určite zvládnete.

Posuvné dvere okrem úspory miesta ponúkajú aj estetickú funkciu. Častejšie sú dostupné v neokúkaných vzoroch a iných ozdobných variantoch, ktoré môžu pridať ploche dverí plusové body. A aj keby ste nakoniec siahli po klasike, vždy sa hodí mať možnosť dverami oddeliť kuchyňu od obývačky, keď budete potrebovať mixovať alebo drviť ľad. Takéto zvuky by predsa vaši hostia v obývačke neocenili.

Poslednou a nie menej dôležitou vecou je materiál. Rovnako ako klasické dvere aj tie posuvné môžu byť z rôznych materiálov. Najčastejšie je síce drevo alebo kompozitný materiál na základe dreva, ale nie je to jediný variant. Elegantnou voľbou môžu byť napríklad sklenené posuvné dvere, ktoré sú navyše priehľadné. Tým získate nielen elegantný prvok, ale zároveň bude medzi kuchyňou a vedľajšou izbou voľne prechádzať svetlo aj keď zatvoríte. To sa môže hodiť nielen v menších bytoch, kde je nedostatok prirodzeného svetla častým problémom.

Dobre si rozmyslite usporiadanie linky

Kuchynská linka je základným stavebným kameňom bývania. Vedľa postele a stola je jednou z najdôležitejších súčastí domova a preto si zaslúži trochu viac času v premýšľaní, ako ju umiestniť. V malej miestnosti, ktorú určíte za kuchyňu, to platí dvojnásobne. Najdôležitejšie je totiž pri zariaďovaní nechať nielen dosť pracovného miesta na linke, ale tiež dosť miesta na prechod okolo a na základnú manipuláciu s vecami. V malej kuchyni asi môžete zabudnúť na ostrovček, ale to nevadí. Horší by bol prechod užší ako meter. Na to pozor.

Pokiaľ nemáte miesto, budete sa musieť uspokojiť s menšou základnou pracovnou doskou. To vám ale nezabráni využiť vyvýšené police alebo pomocné pracovné dosky, ktoré môžu byť prichytené na stene nad pracovnou doskou. Pokiaľ tam teda nebudete mať po celej dĺžke skrinky. Vyššie položené police by nemali byť moc hlboké, aby ste cez ne v pohode videli na všetko, čo budete spracovávať na hlavnej pracovnej doske.

Premyslený systém políc „prifúkne“ úložné priestory

Premyslený systém políc „prifúkne“ úložné priestory

Ďalším variantom, ako si pomôcť s pracovným miestom, je výsuvná doska. Tú môžete mať za normálnych okolností pod pracovnou doskou a použijete ju, keď nemáte na výber. Napríklad na pečenie zákuskov alebo chystanie veľkého nedeľného obeda pre celú rodinu sa bude hodiť. Ale počítajte s tým, že bude výsuvná smerom do uličky určenej na prechádzanie kuchyňou. Tým pádom po vysunutí dosky nebude tak pohodlné chodenie po miestnosti. Ale to je rozumná cena za dostatok pracovného miesta navyše.

Získajte viac miesta vďaka rozkladaciemu nábytku

Kto by nepoznal klasický rozkladací jedálenský stôl. Väčšina z nás pri ňom hojdala nohami nad zemou, keď sa pri babičke oslavovali okrúhle narodeniny alebo sa naraz raz na čas stretla širšia rodina na obed a kus reči. A je jedno, či ste takúto situáciu zažili ako deti alebo ako dospelí. Vždy má takáto udalosť podobný scenár, kde figuruje aj rozloženie jedálenského stola, ku ktorému sa následne prinesú všetky stoličky, ktoré sú doma.

Staré a overené mechanizmy rozkladacích stolov sú skvelé, ale nešetria moc miesta. Vtedy málokto počítal s tým, že dnes bude klesať priemerná výmera domov aj bytov. A na miesto starých, ale trochu ťažkopádnych rozkladacích stolov pre šesť osôb sa dnes dávajú mini stolíky pre dvoch, maximálne štyroch. Tie je možné v prípade potreby rozložiť na šesťmiestny stôl. Navyše mávajú pod doskou praktický priestor v podobe zásuviek alebo poličiek.

Pokiaľ v kuchyni bojujete s každým voľným miestom, vsaďte na rozkladací stôl a pokojne aj na skladacie stoličky, ktoré tiež dokážu ušetriť trochu miesta navyše. Rovnako dobre môže pomôcť sklápací stôl. To hlavne tam, kde máte trampoty s bezproblémovým prechodom, pretože je priestor príliš úzky. No, ale niekde človek s jedlom sedieť potrebuje, takže sklápacia doska stola môže byť dobrým variantom. Uvidíte, že ani tieto na prvý pohľad drastické riešenia nie sú žiadnou hanbou. Naopak, keď sa dobre naaranžujú, sú nesmierne elegantné.

Využívajte každý centimeter priestoru

Ak vám toto pripadá ako samozrejmosť, dajte nám ešte chvíľku na vysvetlenie. Možno si myslíte, že už doma nemáte ako viac šetriť miesto, ale väčšinou budú ešte ďalšie varianty, ako priestor ušetriť alebo ho prinajmenšom lepšie využiť. Jedným z takýchto elegantných riešení môže byť držiak na poháriky na víno, ktorý pripevníte zo spodnej časti na skrinky nad linkou. Poháre na víno sa teda zavesia dnom nahor a nebudú zaberať drahocenný priestor ostatnému riadu v skrinkách.

Rovnakým spôsobom môžete zavesiť varešky, naberačky a iné. Akurát pridáte háčiky na stenu alebo na spodnú stranu skriniek nad linkou. Prípadne môžete využiť magnetické rukoväte a tieto základné nástroje vešať na bok rúry alebo chladničky. Záleží na usporiadaní spotrebičov vo vašej kuchyni. Uvidíte, že vás pri troche hľadania na internete napadnú najmenej dve až tri veci, ktorým získate nové miesto alebo ušetríte trochu terajšieho. Dajte tomu hodinku času.

Rovnako tak môžete získať miesto aj využitím priestoru v rohoch a kútoch. Tam často nechávame ležať priestor ľadom, aj keď by sme nemuseli. Jasne, asi sa tam nezmestí najväčší hrniec, ktorý doma máte, ale to neznamená, že si nemôžete urobiť napríklad mini špíz na raňajkové veci alebo čaj a kávu v rohovej skrinke alebo regáli. Väčšina takýchto kúskov nábytku je k dostaniu prakticky u ktoréhokoľvek predajcu nábytku. Stačí si len správne zmerať voľné miesto v kuchyni.

Dúfame, že ste si medzi našimi tipmi v prvej časti našli svojich favoritov. Pokiaľ sa vám článok páčil, môžete rovno pokračovať ďalšími časťami. Nájdete v nich mnoho ďalších nápadov na to, ako si poradiť s malou kuchyňou. A keby vás náhodou už kuchyňa nezaujímala, ďalšie zaujímavé články o nábytku nájdete na našom blogu. Tak sa na ne občas pozrite. Uvidíte, že vás inšpirujú.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste