Kuchyne s ostrovčekom: aké sú jej prednosti a nedostatky?

Kuchyne s ostrovčekom sú v poslednej dobe hitom. Okrem toho, že luxusne vyzerajú, navyše poskytujú ešte dostatok priestoru. Aby ste si ich prednosti mohli skutočne vychutnať, musíte mať dostatočne veľkú kuchyňu. Oplatí sa aj dodržiavanie ďalších zásad. Akých?

Moderné kuchyne s ostrovčekom pôsobia naozaj luxusne

Moderné kuchyne s ostrovčekom pôsobia naozaj luxusne

Zásadný je dostatok priestoru

Túžite po modernej kuchyni s ostrovčekom alebo aspoň poloostrovčekom, ktorý nadväzuje na kuchynskú linku? V tom prípade pamätajte, že by vaša kuchyňa mala mať rozlohu aspoň 20 m². Do menších kuchýň sa ostrovček nehodí. Bude zaberať zbytočne mnoho miesta a skrátka bude skôr na rozčuľovanie ako na úžitok.

Podľa kuchynskej ergonómie by medzi ostrovčekom a kuchynskou linkou mal byť voľný priestor najmenej 120 cm. Tak pohodlne otvoríte dvierka skriniek oproti sebe alebo dvierka rúry, pred ktorú sa pohodlne postavíte. V tomto priestore môžu bez problémov variť aj 2 kuchári zároveň. V kuchyni s ostrovčekom je tolerovaný aj rozmer 90 cm medzi ostrovčekom a kuchynskou linkou, ale v tomto prípade nebude pohyb už taký pohodlný. Ostrovčeku chýba zmysel v rohovej kuchyni do L aj všade tam, kde bude pri pohybe prekážať.

Kľúčom k funkčnému usporiadaniu je dostatok priestoru

Kľúčom k funkčnému usporiadaniu je dostatok priestoru

Ako naplánovať kuchyňu s ostrovčekom

Najlepšie je o ostrovčeku uvažovať už pri stavbe alebo pri celkovej rekonštrukcii. Aj neskôr je realizácia možná, ale môže byť zložitejšia.

Hlavne je najdôležitejšie, rozmyslieť si, akú funkciu bude ostrovček plniť.

  • Varné centrum – v prípade varného centra počítajte s tým, že budete musieť do ostrovčeka priviesť elektrinu alebo plyn. Vedenie rozvodov v podlahe je pritom finančne náročnejšie ako klasicky v stene. Tiež počítajte s tým, že budete musieť nad varnú plochu umiestniť digestor. Môže sa jednať o komínový variant alebo výsuvný, integrovaný do varnej dosky. Kvôli bezpečnosti a pohodliu pri práci sa neodporúča mať varné centrum na ostrovčeku a drez na protiľahlej strane. Napríklad pri zlievaní zemiakov budete musieť prekonať dlhšiu vzdialenosť, môžete pokvapkať podlahu a na mokrej zemi ukĺznuť.
  • Umývacie centrum – ani drez na ostrovčeku nie je úplne optimálny. Opäť sa hlásia o slovo rozvody vody, ale tiež zbytočne komplikovaná príprava jedla. Napríklad s umytou zeleninou či riadom budete prechádzať ku pracovnej doske kuchynskej linky a zbytočne kvapkať na podlahu.
  • Pracovná plocha – ideálnym riešením je pokiaľ ostrovček rozširuje pracovnú plochu. Okrem toho môže z časti plniť aj funkciu jedálenského stola, stačí prisunúť barové stoličky a stravníci môžu okamžite ochutnávať dobroty, ktoré ste uvarili. Na pracovnej ploche môžete pripravovať jedlo, ale tiež riad alebo tu používať spotrebiče.

Pre kuchyne s ostrovčekom platia rovnaké pravidlá ako pre kuchyne bez nich. Každá kuchyňa by mala rešpektovať pravidlo kuchynského trojuholníka. Ide o pomyselný trojuholník, ktorého vrcholy tvoria chladnička, drez a sporák. Tento obrazec má doporučené rozmery 90-275 cm, ktoré by sa mali dodržiavať. Len tak sa pri varení zbytočne nenabeháte.

Kuchyňu s ostrovčekom sa oplatí plánovať už pri stavbe alebo celkovej rekonštrukcii

Kuchyňu s ostrovčekom sa oplatí plánovať už pri stavbe alebo celkovej rekonštrukcii

Varná zóna by od drezu mala byť vzdialená minimálne 80 cm. Skladovacia časť by mala byť v ľavej časti kuchyne a mala by na ňu nadväzovať odkladacia plocha s dĺžkou najmenej 90 cm. Umývacia zóna by mala priamo nadväzovať na skladovaciu zónu. Okolo nej by z oboch strán malo byť aspoň   30 cm kuchynskej linky.

Nezabudnite na osvetlenie. Pracovnú plochu na kuchynskej linke je najlepšie osvetliť LED pásikom umiestneným na spodnej strane horných skriniek. Ani ostrovček však nesmie zostať bez osvetlenia. Najlepším riešením sú závesné lustre alebo bodovky. Nezabudnite, že by ste si tu pri príprave jedla nemali tieniť.

Kuchynský ostrovček ako deliaci a dizajnový prvok

Ostrovček môže byť elegantným predelením medzi kuchynskou a obývacou časťou. Svoje uplatnenie teda nájde v multifunkčných otvorených priestoroch, ktoré sú dnes vyslovene trendy. Musia však byť do priestoru citlivo zakomponované, aby nenarušovali plynulosť priestoru. Ak má byť optickou hranicou medzi kuchyňou a jedálenským priestorom, je vhodné, aby bol z jednej polovice pracovnou plochou a z druhej barovou a jedálenskou časťou.

Ostrovček môže byť elegantným predelením medzi kuchynskou a obývacou časťou

Ostrovček môže byť elegantným predelením medzi kuchynskou a obývacou časťou

Ako ostrovček zakomponovať do priestoru?

Môžete sa rozhodnúť, či ho necháte splynúť s ďalším nábytkom alebo z neho urobíte solitér. V prípade splynutia sa odporúča, aby bol ostrovček vyrobený z rovnakého materiálu ako kuchynská linka a korešpondovať by mal aj farebne. Medzi tradičné tvary patria obdĺžnik alebo štvorec.

Pokiaľ má byť ostrovček dizajnovou čerešničkou, vsaďte na kontrastné prevedenie, ktoré nesmie farebne ani tvarovo zodpovedať kuchynskej linke. Aké tvary môže ostrovček mať?

  • okrúhly,
  • oblička alebo fazuľa,
  • oválny.

Upozorniť naň môžete aj tým, že ho obložíte napríklad kamenným obkladom. Ostrovček môže mať otvorené či uzatvorené odkladacie priestory alebo ich kombinovať. Rovnako môže byť prístupný zo všetkých strán, ale tiež môže nadväzovať na stenu s kuchynskou linkou. Do ostrovčeka môžete umiestniť odpadkový kôš, ale tiež jeho časť ponechať napríklad na vinotéku.

Je pre vás kuchynský ostrovček tým pravým riešením?

Pre kuchynský ostrovček sa rozhodnete vo chvíli, kedy nemáte rohovo riešenú kuchyňu. Je dobrým riešením aj do priestorov, ktoré sú väčšie ako 20 m². Dokáže zväčšiť pracovnú plochu, ale tiež ponúkne úložný priestor navyše.

Od myšlienky kuchyne s ostrovčekom upustite, ak máte malú kuchyňu a ostrovček by vám tu prekážal. Tiež nezabudnite, že môže tento kus nábytku kuchyňu opticky zmenšiť. Pokiaľ do neho inštalovať drez či varnú dosku, budete sa musieť postarať aj o rozvody, ktorých inštalácia je finančne náročná. Celkovo vás teda kuchynská linka s ostrovčekom môže stáť viac peňazí.

Nechajte si na konečné rozhodnutie o kuchynskom ostrovčeku dostatok času a medzi tým si prečítajte niektorý z našich ďalších inšpiratívnych článkov o bývaní.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste