Bývanie podľa generácie Z: vedú udržateľné materiály

Udržateľnosť a šetrný prístup ku životnému prostrediu sa stali leitmotívom mnohých príbehov najmä v posledných desiatich rokoch. Už dávno neplatí, že výkon a punc novosti dokážu ospravedlniť nezdravé plytvanie zdrojmi a zvyšovaním znečistenia rýchlejšie, než je nutné. Generácia Z – ľudia narodení v 90.rokoch 20. storočia často bývajú v domácnostiach, ktoré plytvaniu odporujú. Naopak si volia udržateľné materiály, šetrné spotrebiče a energiu z obnoviteľných zdrojov. Prečítajte si, ako dnešní tridsiatnici bývajú. Možno nájdete inšpiráciu pre seba.

A ako ste na tom vy ,bývate udržateľne alebo skôr nie?

Zelená revolúcia. Tridsiatnici si volia udržateľné materiály

V dobe, kedy ekologická osveta hrá kľúčovú úlohu, získal koncept ekologicky šetrného bývania obrovský význam. Pokiaľ ide o vytváranie ekologicky uvedomelého domova, jedným z kľúčových aspektov je použitie udržateľných materiálov. Tieto materiály nielen prispievajú k prosperite našej planéty, ale tiež ponúkajú mnoho výhod pre majiteľov domov. V tejto kapitole sa ponoríme do „zelenej revolúcie“ (ako by tento fenomén mohli nazvať jej kritici) a preskúmame, ako prijatie udržateľných materiálov môže premeniť váš obytný priestor na ekologicky šetrné útočisko.

Podstata udržateľnosti

Udržateľné materiály sú odvodené zo zdrojov, ktoré je možné prirodzene obnoviť alebo recyklovať bez toho, aby spôsobovali závažné škody na životnom prostredí. Tieto materiály sú charakterizované svojim minimálnym dopadom na životné prostredie počas celej doby svojho životného cyklu, od výroby až po likvidáciu. Snaží sa znížiť uhlíkové stopy, šetriť zdroje a podporovať biodiverzitu. Pokiaľ máte pocit, že nič takéto nepoznáte, predstavte si napríklad ručne vyrábanú drevenú stoličku. Tá je z udržateľného materiálu a navyše pri ručnej výrobe nevzniká žiadny zásadný odpad alebo znečistenie.

Výhody udržateľných materiálov

  1. Ekologické výhody: Vybraním udržateľných materiálov aktívne prispievate ku redukcii odlesňovania, ničenia prírodných stanovíšť a znečistenia. Tieto materiály často majú nižšie emisie počas výroby a je možné ich recyklovať alebo znovu použiť, čím sa znižuje množstvo odpadu na skládke.
  2. Odolnosť: Udržateľné materiály sú známe pre svoju odolnosť. Majú tendenciu prežiť dlhšie ako ich konvenčnejšie protiklady, čo znižuje potrebu častých výmen a šetrí zdroje na dlhú dobu.
  3. Energetická účinnosť: Mnoho udržateľných materiálov má v sebe zakorenené vlastnosti šetriace energiu. Napríklad použitie obnoviteľného dreva pri stavbe môže poskytnúť vynikajúcu izoláciu a znížiť potrebu nadmerného vykurovania alebo chladenia.
  4. Zdravie a pohoda: Udržateľné materiály často vylučujú menej škodlivých chemikálií, čo prispieva ku zlepšeniu kvality vzduchu vo vnútri. To je hlavne dôležité pre zdravie a pohodlie vašej rodiny.

Rámček na fotografie z pozbieraných konárikov vyzerá parádne

Možnosti udržateľných materiálov

  1. Obnoviteľné drevo: Získava sa zo starých budov alebo iných štruktúr. Obnoviteľné drevo pridáva charakter a históriu do vášho domova. Je ideálne na podlahy, nábytok a dekoračné prvky.
  2. Bambus: Známy svojou rýchlou schopnosťou rastu, bambus je obnoviteľný zdroj. Je silný, všestranný a je možné ho použiť na podlahy, kuchynské linky a dokonca aj na textílie.
  3. Recyklované sklo: Sklo je možné recyklovať do nekonečna bez straty kvality. Používa sa na pracovné plochy, dlažbu a dekoračné prvky, ktoré pridávajú do vášho domova nádych elegancie.
  4. Korok: Pozbieraný z kôry dubu korkového. Korok je udržateľnou voľbou pre podlahy, obklady stien a nábytku. Prirodzene odoláva plesniam a hubám.
  5. Prírodný kameň: Hoci nie je vždy považovaný za „zelený“, prírodný kameň z okolia môže byť ekologický, čo znižuje emisie spôsobené dopravou. Kameň je ideálny na pracovné plochy a podlahy.
  6. Slamené balíky: V stavebníctve sú slamené balíky vynikajúcim izolátorom. Pokiaľ sú správne utesnené, môžu viesť k vysoko energeticky účinným domovom. Nájdu uplatnenie predovšetkým pri vidieckych stavbách.

Estetika ekologicky šetrného domova

Zahrnutie udržateľných materiálov do vášho domova neznamená obetovanie štýlu. Naopak, tieto materiály často dodávajú vašim obytným priestorom jedinečný a rustikálny šarm. Znovu použité drevo ukazuje svoju históriu prostredníctvom poveternostných textúr, zatiaľ čo bambus ponúka elegantný a moderný vzhľad. Pracovné dosky z recyklovaného skla môžu byť rovnako elegantné ako ekologicky zodpovedné.

Energetická účinnosť v najlepšej forme alias ekologicky šetrné spotrebiče

Ponorme sa do sveta energeticky účinných spotrebičov a ich dopadu na životné prostredie ako aj na váš rodinný rozpočet. Prejdeme si, ako vyberať spotrebiče s vysokým hodnotením, premyslenými energeticky úspornými funkciami a dlhodobými úsporami spojenými s ekologicky zodpovednými voľbami.

Energeticky úsporné spotrebiče: základ pre udržateľný dom

  1. LED osvetlenie: LED žiarovky majú výrazne nižšiu spotrebu energie ako tradičné žiarovky. Sú dlhotrvajúce a ponúkajú o mnoho jasnejšie svetlo. Máme ich doma skoro všetci. Pokiaľ ich ešte nemáte, napravte to. Ušetríte za elektrinu.
  2. Energeticky úsporné kuchynské spotrebiče: Umývačky na riad a práčky s energetickým štítkom blízko ku písmenu A môžu znížiť spotrebu vody aj elektriny. Moderné rúry a mikrovlnné rúry tiež ponúkajú vysokú energetickú úsporu.
  3. Inteligentné termostaty: Inteligentné termostaty umožňujú dôkladné nastavenie kúrenia a chladenia podľa vašich potrieb. Mnohé majú senzory, ktoré sledujú, či sú miestnosti obsadené, čo taktiež šetrí energiu.
  4. Solárne vyhrievanie vody: Solárny ohrev vody môže výrazne znížiť náklady na vyhrievanie vody. Solárne kolektory absorbujú slnečnú energiu a premieňajú ju na teplo pre vašu domácnosť. Ak si zvolíte priamy ohrev slnkom alebo napríklad fotovoltaiku a následný ohrev vyrobenou elektrinou, to už je na vás.
  5. Vetranie a klimatizácia: Moderné vetracie systémy a klimatizačné jednotky sú navrhnuté s dôrazom na účinnosť. Správne navrhnuté vetranie dokáže udržať optimálnu teplotu aj kvalitu vzduchu v interiéri.

LED žiarovka uľaví vám aj prírode

Čo môžete urobiť pre dlhodobé úspory

  1. Zvyšujúca sa popularita solárnej energie: Inštalácia solárnych panelov na strechu môže znížiť vaše účty za elektrinu a umožniť vám byť najmenej polovicu roka čiastočne alebo úplne sebestačnými, pokiaľ ide o elektrinu.
  2. Minimalizácia odpadu a recyklácia: Zníženie odpadu domácnosti a systematická recyklácia sú kľúčové k udržaniu čistého a udržateľného životného prostredia. Triedite odpad? Pokiaľ nie, začnite.
  3. Zaobchádzanie s vodou: Obmedzte spotrebu vody inštaláciou úsporných zariadení, ako sú sprchové hlavice, ktoré znižujú prietok vody a zberné nádrže na dažďovú vodu na zalievanie alebo oplachovanie.
  4. Podpora miestnych a ekologicky šetrných výrobcov: Podpora miestnych ekologických podnikov pomáha znižovať uhlíkovú stopu, spojenú s dlhými trasami prepravy tovaru. Zoznámite sa s fajn ľuďmi, budete vedieť, že vaše peniaze podporia správnu vec a navyše pravdepodobne ušetríte.
  5. Údržba a opravy: Opravy a údržba spotrebičov sú kľúčovým k ich dlhej životnosti. Vďaka tomu sa znižuje potreba častého nákupu nových spotrebičov. Myslíte si, že dnes sa opravovanie nevyplatí? Nie je to pravda. Skúste zistiť, koľko by stála oprava skôr, než vyrazíte kúpiť náhradný spotrebič.

Udržateľné návyky a voľby spojené s efektívnym využívaním energií nielenže šetrí peniaze, ale tiež majú pozitívny vplyv na životné prostredie. Vytvorte si ekologicky uvedomelý domov tým, že zvážite energeticky úsporné spotrebiče a prijmete životný štýl šetrný ku prírode.

Mnoho solárnej energie – udržateľná elektrická energia pre váš domov

Solárna energia ponúka ekologický a udržateľný spôsob výroby elektrickej energie pre vašu domácnosť. V tejto kapitole preskúmame výhody solárnej energie, proces inštalácie solárnych panelov a ako môžete znížiť svoju závislosť na fosílnych palivách.

Výhody solárnej energie

  1. Zníženie nákladov na elektrickú energiu: Solárne panely (alebo fotovoltaika) môžu výrazne znížiť vaše mesačné účty za elektrinu. Ako náhle sú nainštalované, solárne systémy produkujú elektrickú energiu zdarma. V našej zemepisnej šírke môžete približne pol roka vyrábať dostatok elektriny pre vlastnú spotrebu. A to nie je málo!
  2. Ochrana prostredia: Solárna energia je čistý zdroj energie, ktorý nevytvára emisie skleníkových plynov ani iné znečistenie. Prispievate tak k boju proti klimatickým zmenám.
  3. Sebestačnosť: Inštaláciou solárnych panelov / fotovoltaiky môžete dosiahnuť energetickú (čiastočnú) sebestačnosť, najmä pokiaľ používate batériové systémy na uskladnenie energie.
  4. Dlhodobá investičná návratnosť: Solárne panely majú dlhú životnosť a poskytujú návratnosť investície tým, že znižujú náklady na elektrickú energiu mnoho rokov. Na začiatku síce jednorazovo zaplatíte väčšiu čiastku za jej obstaranie a inštaláciu, ale za 5 – 10 rokov sa vám investície vrátia.

Fotovoltaika počas teplejšej polovičky roka vyrobí dostatok elektriny pre celú domácnosť

Inštalácia solárnych panelov

  1. Konzultácie s profesionálmi: Začnite konzultáciou s odborníkmi na solárnu energiu. Navrhnú vám systém, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám a vašej lokalite. Porovnajte si viac dodávateľov a vyberte si najlepšieho. Alebo dajte na odporúčanie priateľov.
  2. Inštalácia solárnych panelov: Po schválení projektu a získaní povolenia pristúpite ku inštalácii solárnych panelov na strechu vášho domu alebo na pozemok.
  3. Pripojenie ku elektrickej sieti: Solárny systém bude pripojený ku elektrickej sieti vašej domácnosti. Počas slnečných dní generujú panely elektrinu, ktorú môžete spotrebovať. V niektorých prípadoch prebytočnú elektrinu môžete vrátiť do verejnej siete.

Zníženie spotreby a maximálne využitie solárnej energie

  1. Energeticky úsporné spotrebiče: Keď máte solárny systém, využívajte energiu čo najefektívnejšie tým, že používate energeticky úsporné spotrebiče. Vynikajúcim variantom sú napríklad bojlery na ohrev teplej vody. S tými si fotovoltaické systémy dobre rozumejú.
  2. Batériové systémy: Investícia do batériového systému umožní ukladať nadbytočnú energiu zo slnečného systému pre použite v noci alebo pri zlom počasí.
  3. Plánovanie spotreby: Plánujte spotrebu energie tak, aby sa zhodovala s dobou, kedy je solárny systém najproduktívnejší. Napríklad pranie bielizne alebo dobíjanie elektrického auta spúšťajte okolo obeda alebo počas slnečných dní.
  4. Osvetlenie: Používajte LED žiarovky a senzory pohybu, ktoré umožňujú, aby osvetlenie bolo zapnuté iba vtedy, keď je potrebné.

Solárna energia je investícia do budúcnosti, ktorá vám umožní znížiť náklady na energiu a súčasne podporiť udržateľný spôsob výroby elektriny.

Ekologicky šetrný dizajn a usporiadanie domova

Ponorme sa teraz do konceptu ekologicky šetrného usporiadania domu a princípov dizajnu. Prejdeme si overené pôdorysy, pasívny slnečný dizajn a využitie prirodzeného svetla pre zníženie spotreby energie. Zvýrazníme, ako starostlivo navrhnutý domov môže vytvoriť pohodlný a ekologicky šetrný životný priestor.

Ekologicky šetrné usporiadanie a dizajn.

  1. Otvorené pôdorysy: Otvorené pôdorysy zlepšujú cirkuláciu vzduchu a umožňujú, aby svetlo prenikalo do väčších častí domu. Tým sa znižuje potreba umelého osvetlenia a vykurovania. Oceníte to hlavne od jari do jesene, kedy si užijete dostatok svetla od rána do neskorého večera.
  2. Pasívny slnečný dizajn: Tento dizajnový prístup využíva slnečnú energiu na vykurovanie a osvetlenie domu. Správne umiestnenie okien a izolácie je kľúčové. Určite ste si všimli, ako rýchlo dokáže slnko cez okno zahriať sedačku alebo kreslo. A podobne to dokáže aj s celou miestnosťou.
  3. Použitie prirodzeného svetla: Maximálne využitie prirodzeného svetla znižuje potrebu umelého osvetlenia počas dňa. Veľké okná a sklenené dvere sú nevyhnutné. Okrem dostatku svetla tiež zabezpečíte prísun rozptýleného svetla. Takže vo vnútri nebudete mať neprirodzene kontrastné časti miestnosti, kde by v jednom kúte bolo silné svetlo, ale v druhom  skoro tma.

Dostatok svetla dodá miestnosti pozitívne naladenie

Kvalitné materiály a zdravie

  1. Bezpečné a ekologické farby a laky: Používajte farby a laky s nízkym obsahom POL (prchavých organických látok), ktoré môžu zlepšiť kvalitu vzduchu v interiéri. Poznáte to. Po nalakovaní alebo natretí farbou môže byť drevo chvíľku cítiť. Ale nemalo by to trvať dlhšie než pár dní. Inak farba či lak boli zlou voľbou.
  2. Zdravé podlahy: Vyhnite sa podlahám s formaldehydom a zvážte udržateľné možnosti , akými sú drevo, korok alebo linoleum. Najmä korok je vynikajúcou voľbou pre všetkých, ktorí trpia na studené nohy. V porovnaní s ďalšími typmi podláh je totiž o poznanie teplejší a krásne izoluje. Vystačí si preto aj bez prídavného podlahového kúrenia.
  3. Recyklované materiály: Zvážte použitie recyklovaných materiálov pre povrchy, nábytok a dekoračné prvky. Môžete siahnuť po dreve, ale aj po kovových kúskoch alebo skle. Z dreva vyrobíte stojan na telefón, kov poslúži napríklad ako zváračka pod dvere a sklenená mozaika na stole urobí ozdobu pred návštevou.

Udržateľné záhrady a krajina

  1. Záhradná koncepcia: Plánujte záhrady s ohľadom na udržateľnosť. Používajte domáce rastliny, ktoré sú prispôsobené miestnym podmienkam. Pokiaľ sa bez skleníka nezaobídete, snažte sa neplytvať vodou. Mnoho vody ušetríte, pokiaľ bude mať skleník pevné dno s navezenou hlinou. Potom vám voda nikam neutečie a môže fungovať v rámci svojho ekosystému ďalej.
  2. Dekoratívne skalky: Skalky a suché záhrady môžu znížiť potrebu zálievky a udržať vodu. Pomôže to napríklad tráve v najbližšom okolí. Môžu to byť prístupové a príjazdové cesty alebo napríklad miesto za domom.
  3. Kompostovanie: Vytvorte si kompostovú kopu na recykláciu organického odpadu z kuchyne a záhrady. Okrem efektívneho zaobchádzania s bio odpadom si takto môžete vyrobiť kvalitné hnojivo na pestovanie rastlín.
  4. Zelené strechy: Ozelenenie strechy znižuje tepelný efekt mestského prostredia a poskytuje izoláciu. Z výskumov vyplýva, že rastliny dokážu znížiť okolitú teplotu až o niekoľko stupňov Celzia.
  5. Zachovanie miestnej biodiverzity: Podporujte miestnu faunu a flóru v záhrade tým, že vysádzajte rastliny, ktoré sú vhodné pre miestny ekosystém. Namiesto paliem voľte slovenské kry a namiesto pomarančovníkov siahnite po tradičných odrodách – jarabine alebo dule.

Tým sme sa dostali až na koniec nášho článku. Ako vidíte, dnešní tridsiatnici majú pomerne silný zmysel pre udržateľnosť a šetrné zaobchádzanie so zdrojmi. Generácia Z pochopila, že pokiaľ chceme planétu predávať ďalej v čo najlepšom stave, neostane nám nič iné, ako opustiť honbu za výkonom. Ale je samozrejme na každom, ako sa vo finále rozhodne. V každom prípade vám prajeme, nech sa vám býva krásne.

Prečítajte si tiež

  • Moderné podlahy
    2023-03-02 540

    Potrebujete poradiť s výberom typu podlahy? V našom článku sa dozviete o výhodách a kompromisoch všetkých druhov podláh, ktoré sú trendy v poslednej dobe.

  • Inšpirácia pre moderný interiér - vesmírny futurizmus
    2023-03-10 295

    Spoznajte moderné bývanie vo futuristickom štýle založené na „mimozemských“ myšlienkach, inšpirované kozmickými loďami a stanicami. Bývajte ako v sci-fi filme.

  • 5 moderných nábytkových trendov
    2023-08-18 416

    Vsaďte na minimalizmus a čisté línie, ekologické materiály, multifunkčné kúsky alebo trebárs retro 60. a 70. let. Viac nájdete v článku.

  • Milano, ti amo!
    2023-10-03 171

    Dizajnovky ako vystrihnuté z legendárneho Salone del Mobile? Za pár korún môžu byť vaše! Predstavujeme úlovky, ktoré vytrhnú zrak a nezruinujú peňaženku.

  • Ekologické domáce dekorácie do bytu a udržateľný domov
    2023-12-01 95

    Upcyklácia a recyklácia sú dve metódy, vďaka ktorým sa správate šetrne k našej planéte. Zistite, ako recykláciu a upcykláciu zaradiť do svojho bývania.

  • 4 rady, ako založiť florálium
    2023-12-15 123

    Milujete izbové kvetiny, ale nemáte pre ne dostatok miesta? Osaďte si sklenenú nádobu a vytvorte dychberúce florálium. Poradíme vám ako na to.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste