5 moderných nábytkových trendov

Šťastný pár sediaci v obývačke

Vylepšite si domácnosť inováciami, ktoré váš domov zariadi na najvyššej priečke čo do štýlu a trendov súčasnosti. Vyšperkujte si všetky miestnosti tak, že vám budú harmonické ladenie jednotlivých prvkov závidieť i tí najprísnejší kritici z radov pomstychtivých susedov. Vyberte si tie správne kúsky, rozmiestite ich po izbách a užívajte si blaho z dokonalo vyváženého trendy interiéru. Určite máte mnoho vlastných nápadov, ako na to. My jme vám spísali 5 zaručených tipov, s ktorými nešliapnete vedľa. Neváhajte a čítajte.

1. Minimalistický štýl nábytku s čistými líniami a neutrálnymi farbami

Pokiaľ hľadáte spôsob, ako zariadiť svoj domov jednoducho a elegantne, minimalistický štýl nábytku je pre vás ideálnou voľbou. Minimalizmus je filozofia, ktorá sa zameriava na to, čo je podstatné a odstraňuje zbytočné prvky. V interiéru sa to prejavuje použitím nábytku s čistými líniami a neutrálnymi farbami, ktoré vytvárajú kľudnú a harmonickú atmosféru.

Minimalistická obývačka so svetlou sedačkou a skrinkou

Ako teda zariadiť svoj domov v minimalistickom štýlu?

  • Začnite s upratovaním. Minimalizmus vyžaduje poriadok a organizáciu. Zbavte sa všetkého, čo nepotrebujete alebo nepoužívate, a udržujte iba to, čo má pre vás hodnotu alebo funkciu. Menej vecí znamená menej neporiadku a viac priestoru.

  • Vyberte si nábytok s jednoduchým dizajnom. Minimalistický nábytok je charakteristický svojou jednoduchosťou a geometriou. Má obvykle hladké povrchy, ostré hrany a nenápadné detaily. Preferujte nábytok z prírodných materiálov, ako je drevo, kov alebo sklo, ktoré dodajú vášmu interiéru teplý a svieži vzhľad.

  • Použite neutrálne farby. Minimalistický štýl nábytku sa spolieha na neutrálne farby, ako sú biela, šedá, čierna alebo béžová. Tieto farby pôsobia ukľudňujúco a elegantne a dobre sa kombinuje medzi sebou i s inými farbami. Môžete taktiež pridať nejaké akcenty v pastelových alebo jasných farbách, ale iba v malom množstve a na strategických miestach.

  • Dodržujte voľný priestor. Minimalizmus je taktiež o tom, ako pracovať s priestorom. Nezaplňujte každý centimeter svojho domova nábytkom alebo dekoráciami. Nechajte si dostatok voľného priestoru medzi jednotlivými kusmi nábytku a medzi nimi a stenami. Tým docielite pocitu vzdušnosti a priestornosti.

  • Zvoľte si kvalitné osvetlenie. Osvetlenie je dôležitým prvkom minimalistického štýlu nábytku. Zaistite si dostatok prirodzeného svetla pomocou veľkých okien alebo francúzskych dverí. Použite taktiež umelé osvetlenie, ktoré bude ladiť s vaším nábytkom a podporovať jeho krásu. Vyhnite sa príliš jasnému alebo tmavému osvetleniu a zvoľte si skôr strednú intenzitu a teplý tón.

Minimalistický štýl nábytku je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jednoduchosť, eleganciu a pohodu vo svojom domove. S týmito tipmi si môžete jednoducho zariadiť svoj domov v minimalistickom štýle a užívať si jeho kúzlo.

2. Ekologický nábytok z recyklovaných alebo prírodných materiálov

Ekologický nábytok z recyklovaných alebo prírodných materiálov je stále populárnejšou voľbou pre tých, ktorí chcú bývať šetrne k životnému prostrediu a zároveň mať štýlový a originálny interiér. Predstavíme vám niektoré z možností, ako si vybrať nábytok, ktorý je nie len krásny, ale i ekologický.

Stôl z dreveného masívu v rustikálnom prevedení

Ekologický nábytok má mnoho výhod pre vás i pre planétu. Medzi ne patrí:

  • Zníženie spotreby energie a emisií skleníkových plynov pri výrobe, doprave a likvidácii nábytku.
  • Zníženie spotreby neobnoviteľných surovín, ako sú ropa, kovy alebo drevo z nelegálnej ťažby.
  • Zníženie spotreby produkcie odpadu a znečistenie životného prostredia pri používaní a likvidácii nábytku.
  • Zvýšenie kvality života a zdravia vďaka používaniu prírodných a netoxických materiálov, ktoré nespôsobujú alergie, podráždenie alebo choroby.
  • Zvýšenie estetickej hodnoty a originality interiéru vďaka používaniu jedinečných a kreatívnych dizajnov, ktoré odrážajú vaše osobné hodnoty a vkus.
  • Drevený nábytok – drevo je tradičný a obľúbený materiál pre nábytok, ktorý je prirodzene obnoviteľný, recyklovateľný a biologicky rozložiteľný. Drevený nábytok je taktiež pevný, trvanlivý a krásny. Pri výbere dreveného nábytku je dôležité dbať na to, aby pochádzal z certifikovaných zdrojov, ktoré garantujú udržateľnú ťažbu a ochranu lesov. Taktiež je vhodné vyhnúť sa drevu ošetrenému chemikáliami, ako je formaldehyd, ktoré môžu byť škodlivé pre zdravie i životné prostredie.

  • Kartónový nábytok – kartón je ľahký, lacný a jednoducho tvarovateľný materiál, ktorý sa vyrába z recyklovaného papieru bez chemických prísad. Kartónový nábytok je taktiež 100% recyklovateľný a kompostovateľný.

Existuje mnoho druhov ekologického nábytku. Medzi najznámejší patrí:

3. Multifunkčný nábytok s úložným priestorom alebo možnosťou premeny

Máme pre vás niekoľko tipov, ako využiť multifunkčný nábytok vo vašom domove. Multifunkčný nábytok je taký, ktorý môžete prispôsobiť rôznym potrebám a situáciám. Napríklad pohovka, ktorá sa dá rozložiť na posteľ, stôl, ktorý sa dá zväčšiť alebo zmenšiť podľa počtu hostí, alebo skriňa, ktorá má skryté zásuvky alebo police.

Rozkladacia pohovka s výsuvnou prístelkou

Multifunkčný nábytok je ideálny pre malé priestory, kde je potrebné ušetriť miesto a zvýšiť úložnú kapacitu. Taktiež je skvelý pre ľudí, ktorí radi menia svoj interiér a hľadajú flexibilné a kreatívne riešenie. Multifunkčný nábytok vám umožní mať viac možností a variant v jednom kusu nábytku.

Vybrali sme pre vás najviac trendy multifunkčný nábytok tohto ročnej sezóny:

  • Kreslo s úložným priestorom: Toto kreslo je nie len pohodlné a štýlové, ale taktiež má pod sedákom úložný priestor, kde môžete schovať knihy, časopisy, deky alebo čokoľvek iného. Je to perfektné riešenie pre obývaciu izbu alebo spálňu, kde chcete mať po ruke všetko potrebné.
  • Stolná lampa s reproduktorom: Tato stolná lampa je viac než len zdrojom svetla. Má taktiež vstavaný reproduktor, ktorý sa dá prepojiť s vaším telefónom alebo počítačom pomocou Bluetooth. Môžete si tak počúvať hudbu alebo podcasty pri práci alebo relaxácii. Lampa má taktiež dotykovú ovládaciu plochu a ponúka rôzne režimy osvetlenia.
  • Posteľ s pracovným stolom: Tá to postel je ideálna pre malé byty alebo študentské izby. Pod matracom sa skrýva pracovný stôl, ktorý sa dá jednoducho vysunúť a zasunúť podľa potreby. Tak môžete mať v jednej miestnosti ako miesto na spanie, tak na učenie alebo prácu. Posteľ má taktiež úložné priestory na oboch stranách.
  • Konferenčný stôl s pingpongovým stolom: Tento stôl je skvelý pre domácu kanceláriu alebo firemný priestor. Na prvý pohľad vypadá ako bežný konferenčný stôl, ale pokiaľ otočíte dosku, zistíte, že je to pingpongový stôl. Tak môžete po dlhom jednaní alebo pracovnom dni odreagovať hrou s kolegami alebo rodinou.

4. Retro nábytok s odkazom na 60. a 70. roky

Retro štýl je späť v móde, a preto si môžete jednoducho zariadiť svoj domov s nádychom nostalgie a elegancie. Inšpirácie dnešných bytových dizajnérov siaha do minulého storočia, najmä obdobie 50., 60. a 70. rokov. Retro nábytok sa vyznačuje jednoduchými tvarmi, živými farbami, geometrickými vzormi a kovovými prvkami. Je ideálny pre tých, ktorí chcú dodať svojmu interiéru osobitosť, originalitu a šmrnc.

Pokiaľ chcete zariadiť svoj byt alebo dom v retro štýle, máte na výber z mnohých možností. Môžete si poriadiť celú sedaciu súpravu v retro dizajne, alebo len pár kúskov ako kreslá, stolíky, komody alebo lampy. Môžete taktiež kombinovať retro nábytok s moderným alebo minimalistickým zariadením a vytvoriť tak zaujímavý kontrast.

Retro nábytok v modernom interiéri

Jedným z najznámejších a najobľúbenejších typov retro nábytku sú ušiaky. Sú veľmi pohodlné a útulné a dodajú obývacej izbe úžasnú atmosféru. Ušiaky sa vyrábali v rôznych farbách a materiáloch, napríklad z látky, kože alebo umelej kožušiny. V poslednej dobe zažívajú boom hlavne na chatách a chalupách.

Ďalším typickým prvkom retro nábytku sú konferenčné stolíky. V retro štýle sa vyznačujú okrúhlymi alebo oválnymi tvarmi, drevenými alebo kovovými nohami a sklenenou alebo drevenou doskou. Konferenčné stolíky sú ideálne pre doplnenie retro sedačiek alebo kresiel.

V spálni alebo pracovni môžete vyberať z rôznych druhov komôd, skrini alebo písacích stolov. Retro komody a skrine sa vyznačujú jednoduchými líniami, farebnými detailmi a originálnymi mandalmi. Retro písacie stoly sú praktické a elegantné a majú často šuplíky alebo police pre uskladnenie dokumentov alebo potrieb. Retro nábytok nie je len o funkcii, ale taktiež o estetike.

5. Nábytok s LED osvetlením, bezdrôtovým nabíjaním alebo reproduktormi

Niektoré trendy kúsky nábytku kombinujú estetiku s funkcionalitou vďaka technologickým prvkom ako LED osvetlenie, bezdrôtové nabíjanie alebo reproduktormi. Tieto prvky nie len zvyšujú pohodlie a praktickosť nábytku, ale taktiež dodávajú niečo na viac do interiéru.

Jedným z príkladov je stôl s LED osvetlením. Tento stôl má sklenenú dosku s farebnými LED diódami pod ňou, ktoré môžete ovládať pomocou diaľkového ovládača. Môžete si vybrať z rôznych farieb a režimov osvetlení podľa nálady alebo príležitostí. Stôl je ideálny pre modernú obývaciu izbu alebo pracovňu, kde vytvorí zaujímavý vizuálny efekt.

Moderný pracovný stôl so sklenenou doskou

Ďalším príkladom je nočný stolík s bezdrôtovým nabíjaním. Stačí položiť telefón na vrchnú časť stolíku a bude sa nabíjať bez nutnosti použiť kábel. Nočný stolík má taktiež zásuvku a poličku pre uloženie kníh alebo iných vecí. Tento nočný stolík je skvelý pre spálňu, kde vám uľahčí život a ušetrí miesto.

Posledným príkladom je pohovka s reproduktormi v operadlách a subwooferom v podstavci, ktoré sú prepojené s Bluetooth modulom. Môžete si tak pustiť hudbu z telefónu alebo tabletu a užiť si kvalitný zvuk pri relaxácii na pohovke. Pohovka má taktiež USB porty pre nabíjanie zariadenie a ovládač pre nastavenie hlasitosti a basov.

A sme na konci nášho článku o trendoch vo svete nábytku. Dúfame, že ste našli inšpiráciu a už viete, čo doma vylepšíte. Až budete ma hotovo, mrknite sa taktiež na naše ďalšie články na blogu.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste