Inšpirácie pre kvetiny a výzdobu do jarných truhlíkov

Truhlíkové záhradkárčenie je perfektný spôsob, ako sa rozlúčite s chladnými a tmavými mesiacmi zimy a privítate pestrofarebnú jar. Pôda v záhradkách je ešte príliš studená na to, aby ste do nej mohli vysádzať kvetiny a tak je najlepšie kvetinky zasadiť do truhlíkov. Jarné truhlíky na okná totiž dokážu lepšie vstrebávať aj to menšie teplo zo slniečka. Čo sa do jarných truhlíkov hodí najlepšie?

Do jedného truhlíka zasaďte pokojne aj viac druhov kvetín

Do jedného truhlíka zasaďte pokojne aj viac druhov kvetín

Toto by ste mali vedieť o jarných kvetinách a spôsobe ich pestovania

Existuje mnoho rastlín a kvetín, ktorým chladné jarné teploty vyslovene prospievajú. Sú odolné a tak znesú aj ľahký mráz alebo slabé sneženie. A pokiaľ máte strach, že by mohli v noci predsa len zmrznúť, môžete kvety v jarných truhlíkoch prikryť bielou netkanou textíliou, ktorá ich pred vrtochmi počasia ochráni.

Do čoho sadiť?

Všeobecne sa odporúča dno nádoby vysypať drenážnou vrstvou. Zvyčajne sa jedná o piesok, keramzit alebo kamienky. Nasleduje dobre odvodnený kompost a zemina, ktorá dokáže zadržať vlhkosť. Pokiaľ si netrúfate na miešanie, môžete si v záhradníctve obstarať substrát určený pre balkónové rastliny.

Mnohým jarným rastlinám sa darí v chladných vlhkých pôdach. Oproti tomu cibuľoviny potrebujú dobrú drenáž, pretože nemajú radi premočenie. Na jar je kvôli nízkym teplotám jednoduché nechať truhlíky nechcene vyschnúť. Preto nezabúdajte na pravidelnú zálievku.

Pestovateľské nádoby

„Jarničkám“ sa bude lepšie dariť v terakotových kvetináčoch. Môžete však zvoliť aj kvetináče plastové alebo drevené, ktoré majú vo vnútornej časti igelitovú výstelku. Drevené kvetináče sa perfektne hodia na vonkajšie okenné parapety miestnosti, v ktorých máte drevený nábytok. Skvele doplnia napríklad masívny jedálenský stôl a stoličky stojace pri okne. Z hľadiska farieb sa držte jednofarebnosti. Pokiaľ máte rovnaký štýl kvetináčov, napríklad imitácie ratanu, môžete sa rozhodnúť aj pre farebné experimentovanie.

Terakotové kvetináče patria k najobľúbenejším

Terakotové kvetináče patria k najobľúbenejším

Najobľúbenejšie jarné kvietky do truhlíkov

Vysadené jarné truhlíky najčastejšie kvitnú cibuľovinami, medzi ktoré nepochybne patria narcisy a tulipány. Okrem nich môžete do kvetináčov vysadiť aj ďalšie druhy pestrofarebných kvetín, ktoré vás dostanú aj neobvyklou štruktúrou listov.

Sirôtky a fialky sú stálice jarných kvetináčov

Rôzne druhy sirôtok a fialiek sú ideálnou voľbou do jarných, ale tiež jesenných kvetináčov. Odolávajú totiž chladnému počasiu aj miernym mrazíkom. Často kvitnú tak dlho, že ich musíte vymeniť za letničky, pretože len tak rýchlo neodkvitnú.

Cinerárie vyšľachtené v britských Kráľovských botanických záhradách

Cinerária sa ľudovo označuje aj ako Popoluška. Napriek tomu, že jej najlepšie vyhovuje teplota medzi 15 až 17 °C, znesie aj krátkodobý pokles na 2 °C, čo ju predurčuje k pestovaniu v jarných truhlíkoch. Potrebuje vlhkú pôdu a dostatok svetla. Čím chladnejšie počasie, tým dlhšie vám bude kvitnúť. Pýši sa pestrými žiarivými farbami. Jediný odtieň, ktorý chýba, je žltý. Dokáže kvitnúť až 5 mesiacov. Darí sa jej na slnku, ale nevadí jej ani čiastočný tieň. Vzhľadom na to, že bohato kvitne, odporúča sa ju pravidelne prihnojovať.

Ide o hybrid, ktorý vznikol skrížením Pericallis cruenta a Pericallis lanata, ktoré pochádzajú z kanárskych ostrovov. Hybrid vypestovali záhradníci v britských Kráľovských botanických záhradách v roku 1777.

Oxalis spiralis alias šťavel špirálovitý

Atraktívna rastlinka, ktorá je stále zelenou trvalkou. V teplejších oblastiach sa pestuje ako letnička. Tvorí nádherný kopcovitý porast a preto sa do kvetináčov používa ako výplň, ktorá sa kombinuje s ďalšími kvetinami. Zvyčajne má drobné žlté kvietky. Listy môžu mať jasno zelenú až tmavo fialovú farbu.

Vyhovuje jej pravidelné hnojenie a vlhká pôda. Nesmie však byť premočená. Rastlinku postavte na slnečné alebo čiastočne tienené miesto.

Väčšine jarných kvetov nevadí priame slnko ani čiastočný tieň

Väčšine jarných kvetov nevadí priame slnko ani čiastočný tieň

Pestrofarebná heuchera

Heuchera je rastlina, ktorá nekvitne, ale zaujme vás svojimi pestrofarebnými listami. Ide o skutočne odolnú rastlinku, ktorej listy zdobia dlho do zimy. Listy môžu mať zelenú, červenú, fialovú aj žltú farbu. Ich tvar môže byť srdcovitý aj okrúhly. Okraje bývajú aj zubaté. Listy vás zaujmú svojim leskom a kožovitou štruktúrou.

Heuchera sa dobre prispôsobuje rôznym podmienkam, a tak môže rásť na slnku, ale tiež v tieni. Darí sa jej v priepustnej pôde, ktorá by nemala byť príliš vlhká, ale skôr odvlhčená, nie však suchá. Najlepšie vyzerajú vysadené na okrajoch kvetináča.

Kvetináče s heucherou sa budú krásne vynímať v blízkosti záhradného posedenia napríklad na terase.

Ďalšie tradičné jarné kvetiny

Okrem zmieňovaných tulipánov a narcisov sa do okenných jarných truhlíkov hodia tiež sedmokrásky, hyacinty, nezábudky, modrice, prvosienky a šafrany.

Jarné dekorácie do truhlíkov

Aby vaše truhlíky vyzerali bohato, sviežo a nazdobene, odporúča sa jarné kvety doplniť niektorými stále zelenými previslými rastlinami. Ku okraju kvetináča vysaďte brečtan popínavý alebo krušpán vždyzelený. Vďaka týmto rastlinám získa výsadba ďalší rozmer.

Zelené rastliny a kvetiny nesaďte príliš ďaleko od seba. Nebudú sa totiž výrazne rozrastať. Pokojne ich teda umiestnite blízko, ale nie tak, aby sa napríklad cibuľoviny dotýkali. Kvetináče môžete doplniť zapichovacím záhradným osvetlením, ktoré funguje na solárnu energiu.

Aby kvetináč nevyzeral prázdny, môžete na hlinu položiť mach alebo kôru. Krásne si zabezpečíte dostatočnú vlhkosť a dobré podmienky pre rast jarných kvetín. Vzhľadom k tomu, že sú jarné rastliny skôr nižšieho vzrastu, je dobré nejakým spôsobom zvýrazniť aj vertikálnu časť kvetináča. K tomu najlepšie poslúžia napríklad vetvičky, ktoré ste ostrihali pri jarnom reze stromov. Perfektne vyzerajú vetvy z brezy, ale tiež z krútenej vŕby.

Kvetináč môžete obaliť vrecovinou a previazať prírodným povrazom. Decentným zdobením sú farebné taftové mašle, ktoré oviažete okolo kvetináča. Do truhlíka môžete posadiť keramické vtáčiky, či zajačiky. Na Veľkú Noc vajíčka a kuriatka.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste