Nastal čas na terasu

Aby ste si mohli dokonale vychutnať všetky pôžitky terasy, dajte si záležať už pri riešení projektu domu či bytu. Rešpektujte jej požiadavky, od umiestnenia až po zariadenie. Ona sa vám za to počas teplých večerov odvďačí príjemným posedením na čerstvom vzduchu.

Na terase si doprajte všetko pohodlie

Ideálna orientácia

Všimnite si polohy vášho rodinného domu vzhľadom ku svetovým stranám. Ideálna strana na terasu je juh, prípadne aj juhovýchod alebo juhozápad, teda miesto, kde slnko svieti najdlhšie. Rozhodne ju neumiestňujte na severnú stranu. Aj najkrajšia a komfortná terasa by za týchto podmienok dýchala len chladom a nebola by ani trochu útulná.

Dispozičné riešenie

Terasa je vlastne časť bývania vysunutá smerom von. Je to architektonický prvok s hlavnou funkciou prepojenia interiéru a exteriéru. Najčastejšie sa situuje v priamom kontakte s obytným priestorom v dennej časti bytu alebo domu, teda s obývacou izbou, jedálenskou časťou alebo kuchyňou. Tieto dispozičné riešenia v čo najkratšej nadväznosti umožňujú v letných mesiacoch na terase pohodlne stolovať bez ďalekého nosenia občerstvenia z kuchyne. Zároveň by mala vzhľadom na svoju funkciu spĺňať kontakt s vonkajším okolím, teda zeleňou, ktorá doladí atmosféru terasy. Pri rodinnom dome sa terasa dá krásne prepojiť s okrasnou záhradou a podľa vkusu majiteľa je aj možnosť voľby medzi otvoreným zatrávneným priestorom alebo vytvorenými prírodnými zákutiami. Na terase v bytovom dome sú možnosti obmedzenejšie, ale správnou kompozíciou stálo zelených rastlín, prípadne kombináciou s farebnými kvetmi či letničkami sa dá docieliť príjemné prostredie s maximálnou intimitou a pohodou.

Terasa s plynovým grilom a vonkajším jedálenským setom

Technické hľadisko

Výška plochy terasy by mala byť o 2 až 3 cm nižšia ako podlahová plocha obytného interiéru, na ktorý je terasa napojená, hlavne kvôli dažďovej vode. Tieto opatrenia spoločne so zošikmením terasy smerom od domu chránia váš interiér pred vniknutím dažďovej vody. Spád by mal byť 25 mm na 1 m. Rovnako dôležité je aj oddilatovanie, to znamená oddelenie od hlavnej stavby rodinného domu dilatačnou špárou, aby nedošlo k poruchám spevnenej plochy následkom rozdielneho usadania.

Architektonické prevedenie

Navrhovaná terasa by mala vychádzať z celkového charakteru rodinného domu s použitím rovnakých prvkov, či už vo forme materiálového prevedenia, farebnosti alebo voľbou jej zariadenia. Spoločne s domom má pôsobiť ako jeden celok, nie ako dodatočne pridaná plocha. Šírku terasy voľte aj proporčne vzhľadom k veľkosti vášho domu a záhrady. Záleží aj na aktivitách, ktoré tu chcete vykonávať. Minimálna šírka terasy je 2 až 3 m. Efektné optické prepojenie interiérovej obytnej plochy a exteriéru terasy dosiahnete veľkými zasklenými posuvnými dverami po celej dĺžke deliacej steny. Pri peknom počasí sa dajú otvoriť a vaša obývacia izba môže splynúť so slnečnou terasou a zeleňou na záhrade.

Dizajnový vonkajší nábytok na terasu

Tienenie podľa potreby

V súvislosti s veľkými presklenými plochami nie je možné zabudnúť na nutnosť tienenia. Môžete siahnuť po vnútorných žalúziách, horizontálnych alebo vertikálnych. Inou, účinnejšou možnosťou, ktorá čiastočne spĺňa aj bezpečnostnú funkciu, sú vonkajšie rolety. Ich vzájomná kombinácia sa tiež nevylučuje. Z hľadiska samotného priestoru terasy a možnosti posedenia sú ideálnym riešením tienenia pergoly. Zarastená popínavými kvitnúcimi rastlinami zároveň dotvára útulnú atmosféru terasy. Dajte si ale pozor na kvetiny a zeleň, ktoré príliš priťahujú hmyz, aby ste sa o svoje súkromie nemuseli deliť s rojom včiel alebo mušiek. Praktickou estetickou alternatívou tienenia je výsuvná markíza, ktorá vás zároveň ochráni aj pred letným dažďom. Môžete si vybrať medzi dvomi spôsobmi ovládania, ručne pomocou kľuky alebo elektromotorom, ktorý ovládate vypínačom alebo diaľkovým ovládačom. Výhoda elektrickej obsluhy je v možnosti automatického nastavenia slnečnými a veternými senzormi. O vaše pohodlie sa postarajú tým, že pri silnom slnku markízu sami vysunú a pri silnom vetre ju zase zasunú. Maximálna šírka markíz je 20 m a maximálny výsuv je 5 m.

Nepodceňujte podlahu

Požiadavky na podlahu sú jednoznačné, musí byť protišmyková a mrazuvzdorná. Aj materiál alebo farebné prevedenie nám ponúkajú pestrú paletu výberu. Opäť by ste mali prihliadnuť na celkový štýl domu. K dedinskému štýlu sa viac hodia prírodné materiály ako lomový kameň, bridlice alebo tehla. Pokiaľ je vám bližšie drevo a nechcete príliš míňať, zvoľte borovicu morenú pod vysokým tlakom, nepočítajte ale s jej dlhou životnosťou. V súčasnosti sa stále častejšie používajú tvrdé exotické typy drevín, ktoré odolávajú vonkajším podmienkam, napríklad bangkirai. Pri kladení drevenej podlahy ale musíte medzi ňou a podkladovou vrstvou vytvoriť dostatočnú vetraciu medzeru. Tak zabránite hnitiu dreva. Na terasu moderného rodinného domu sú vhodnejšie mrazuvzdorné keramické dlaždice alebo betónové tvárnice či dosky. Na trhu sú v ponuke rôzne tvary, veľkosti a imitácie. Prekvapivo dokonalá je napríklad imitácia dreva na betónovej dlažbe.

Na vonkajšej podlahe nešetrite

Zariadenie terasy

Významnú úlohu hrá správny výber sedacieho nábytku. Jeho rozmery a tvar by mali korešpondovať s veľkosťou a celkovým charakterom terasy. Alebo naopak lepším riešením je, ak máte vopred premyslené sedenie na terase ešte vo fáze projektu vášho domu a môžete mu prispôsobiť veľkosť a tvar terasy. O súkromie alebo ochranu proti vetru sa postarajú drevené deliace steny alebo zelená zástena z tují. Výborne funguje už zmieňovaná pergola. Terasu môžete využiť ako miesto na grilovanie alebo posedenie pri vonkajšom krbe. Ak chcete mať v obývačke krb situovaný pri obvodovej stene zo strany terasy, jednoznačne ho riešte ako dvojstranný. Exteriérové krby a grily sú v móde a je o nich stále záujem. Môžete ich umiestniť kdekoľvek na terase, ale mali by sa chrániť pred vetrom. Pred krbom nechajte dostatočný manipulačný priestor a pokúste sa vyčleniť aj praktické štýlové miesto na prípravu jedál alebo uskladnenie paliva.

Racionálne je potrebné zvážiť výber nábytku. Ak chcete drevo, vyberajte len kvalitné a osvedčené, ako napríklad teak. Kovový nábytok opticky preteplíte čalúnením. V ponuke na trhu je aj rotang alebo plast. V prípade plastu hľadajte tvarovo zaujímavé kúsky.

Nezabudnite, že po sezóne musíte pred zimou nábytok uskladniť. Zvážte, koľko priestoru na to máte. Možno dospejete k tomu, že potrebujete nábytok skladací.

Vonkajšia sedacia súprava z masívu – dvojmiestna pohovka a 2 kreslá

Nezabudnite na osvetlenie

Navrhnite ho tak, aby dotváralo príjemnú atmosféru na večerné posedenie, ale zároveň nerušilo susedov. Nepriame osvetlenie niekoľkými nástennými a stropnými svietidlami s príkonom 40 až 60 W môžete regulovať podľa potreby. Zaujímavým aj efektívnym riešením osvetlenia na terase po jej obvode sú solárne svietidlá, ktoré sa dobíjajú na dennom svetle a večer po zotmení sa automaticky zapnú.

Prečítajte si tiež

  • Moderné podlahy
    2023-03-02 538

    Potrebujete poradiť s výberom typu podlahy? V našom článku sa dozviete o výhodách a kompromisoch všetkých druhov podláh, ktoré sú trendy v poslednej dobe.

  • Bezpečnostné dvere
    2023-02-03 427

    Prechádzame nimi niekoľkokrát denne. Chránia vaše súkromie a bezpečnosť vašej rodiny. Sú vašou vizitkou. Čo by ste mali vedieť pri výbere vstupných dverí?

  • Zdravé bývanie! Alebo bývajte podľa Vasati
    2023-01-27 283

    Ako videli bývanie starí Védovia? Tu sú odporúčania vychádzajúce z tejto starovekej filozofie.

  • Ako si zariadiť bývanie rýchlo, štýlovo a lacno?
    2023-01-24 721

    To je zrejme heslo väčšiny mladých rodín. Naši mladí hostitelia si s výzvou poradili a upravili bývanie tak, aby ho opticky zväčšili, získali tak dojem priestrannejšej domácnosti.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 504

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 747

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste