Nábytok do detskej izby – od kojenca po teenagera

Či už detskú izbu ešte len plánujete pre nenarodeného potomka, potrebujte rýchlo vybaviť miestnosť pre čerstvého školáčka alebo vás čakajú úpravy pre teenagera, máme pre vás tipy. Každé obdobie v živote dieťaťa si žiada svoje. Príde čas, kedy kedysi nedotknuteľná posteľ v tvare auta prestane byť v kurze a budete musieť obstarať nový písací stôl aj stoličku, aby vaše dieťa mohlo pohodlne študovať a napríklad aj tráviť čas pri počítačovej hre. Pripravili sme pre vás prehľadný prierez svetom nábytku pre deti. Ráčte vstúpiť ďalej.

Detail na dievčatko hrajúce sa s dreveným vláčikom

Nábytok pre najmenších

Pokiaľ čakáte príchod nového člena rodiny alebo máte doma malé dieťa, určite vás zaujíma, ako zariadiť jeho izbičku tak, aby bola bezpečná, pohodlná a zábavná. Jedným z najdôležitejších kusov nábytku je postieľka, ktorá bude slúžiť ako miesto na spánok a odpočinok. Ako vybrať tú správnu postieľku pre novorodenca a batoľatá? A ako zariadiť priestor pre hry, zábavné a vzdelávacie aktivity?

Výber bezpečnej a pohodlnej postieľky pre novorodenca

Postieľka je prvým miesto, kde sa váš novorodenec bude cítiť ako doma. Preto je dôležité, aby bola postieľka bezpečná, pohodlná a kvalitná. Pri výbere postieľky pre novorodenca by ste mali dbať na nasledujúce aspekty:

Veľkosť a tvar: Postieľka by mala byť dostatočne priestranná, aby sa dieťa mohlo voľne pohybovať a otáčať. Zároveň by nemala byť príliš veľká, aby sa dieťa necítilo stratené alebo neisté. Ideálna veľkosť postieľky je 120 x 60 cm. Čo sa týka tvaru, môžete si vybrať medzi klasickou obdĺžnikovou postieľkou alebo zaujímavejším variantom, ako sú oválne, okrúhle alebo srdiečkové postieľky. Tieto tvary môžu dodať izbičke originálny vzhľad, ale môže byť tiež drahšie alebo obťažnejšie dostupná.

Šťastná rodina v izbičke pre najmenších

Materiál a konštrukcia: Postieľka by mala byť vyrobená z pevného a kvalitného materiálu, ktorý je odolný proti poškodeniu a ľahko sa čistí. Najvhodnejšie je drevo alebo kov. Drevená postieľka pôsobí prirodzene a teplo, ale môže byť ťažšia alebo náchylnejšia na poškriabanie. Kovová postieľka je ľahšia a odolnejšia, ale môže byť chladnejšia alebo hlučnejšia. Dôležité je tiež, aby konštrukcia postieľky bola stabilná a pevná, bez ostrých hrán a alebo vystupujúcich častí. Medzery medzi lamelami by mali byť dostatočne husté, aby dieťa nemohlo prepadnúť alebo aby sa mu nezasekla hlavička. Odporúčaná vzdialenosť medzi lamelami je 4,5 až 6,5 cm.

Matrac a posteľná bielizeň: Matrac by mal byť prispôsobený veľkosti a tvaru postieľky, aby nikde nezostalo voľné miesto alebo previs. Matrac by mal byť tiež dostatočne tvrdý a pružný, aby podporoval správnu polohu chrbtice dieťaťa. Nemal by byť príliš hrubý alebo mäkký, aby nedošlo k uduseniu alebo prehriatiu dieťaťa. Posteľná bielizeň by mala byť vyrobená z prírodných a priedušných materiálov, ako je bavlna alebo ľan. Posteľná bielizeň by mala byť tiež ľahko odnímateľná, aby ju bolo možné prať. Nemala by obsahovať žiadne voľné alebo ozdobné prvky, ako sú mašle, stuhy alebo gombíky, ktoré by dieťa mohlo utrhnúť alebo dať do úst. Posteľná bielizeň by mala byť tiež jednoduchá a nenápadná, aby nedráždila zrak alebo pozornosť dieťaťa a nerušila ho pri zaspávaní alebo pri odpočinku cez deň.

Z ďalšieho nábytku nezabudnite na prebaľovací pult a komodu, kam dieťaťu uložíte všetko potrebné. Iný nábytok takto malé dieťa ešte nevyužije. Aj keď mnoho rodičov ihneď po narodení začne nakupovať stolíky, stoličky a ďalšiu výbavu, pokojne môžete počkať, než dieťa za pol roka alebo o niečo neskôr začne samo sedieť. Do tej doby môžete v pokoji fungovať s postieľkou, komodou a prebaľovacím pultom.

Nábytok pre predškolákov:

Pokiaľ máte doma dieťa, ktoré sa blíži ku nástupu do školy, možno uvažujete o tom, ako mu zariadiť izbu, aby sa v nej cítilo pohodlne a bezpečne. Jedným z najdôležitejších prvkov je posteľ, ktorá by mala byť prispôsobená potrebám a záujmom vášho dieťaťa. V tejto kapitole článku vám poradíme, na čo si dať pozor pri výbere postele pre deti predškolského veku a akú úlohu hrá dizajn, materiál, veľkosť a bezpečnosť.

Spokojné dievčatko v izbičke

Dizajn postele pre deti predškolského veku

Deti v tomto veku sú plné fantázie a radi sa hrajú na rôzne úlohy. Preto je dobré vybrať posteľ, ktorá podporuje ich kreativitu a zábavu. Napríklad môžete zvoliť posteľ v tvare auta, lode, hradu alebo princeznej. Takáto posteľ bude slúžiť nielen ako miesto na spánok, ale aj ako priestor na hranie a snívanie.

Pokiaľ máte viac detí, môžete zvážiť aj poschodovú posteľ, ktorá ušetrí miesto a ponúkne viac možností pre spoločné aktivity. Poschodová posteľ by mala byť pevná a stabilná a mať dostatočný priestor medzi poschodiami. Dôležité je tiež zabezpečiť ľahký prístup k hornej posteli pomocou schodov alebo rebríka.

Materiál postele pre deti predškolského veku

Pri výbere materiálu postele pre deti predškolského veku je potrebné myslieť na to, že by mal byť odolný, ľahko udržiavateľný a ekologický. Najčastejšie sa používajú drvené alebo kovové postele, ktoré majú svoje výhody aj nevýhody.

Drevené postele sú teplé, prírodné a pohodlné. Majú rôzne farby a povrchové úpravy, ktoré dodajú izbe útulnú atmosféru. Drevo je tiež obnoviteľný materiál, ktorý je šetrný k životnému prostrediu. Nevýhodou drevených postelí je ich vyššia cena a náchylnosť na poškodenie vlhkosťou, hmyzom alebo plesňou.

Kovové postele sú pevné, odolné a moderné. Majú rôzne tvary a štýly, ktoré dodajú izbe dynamický vzhľad. Kov je tiež ľahko čistiteľný a dezinfikovateľný materiál, ktorý je vhodný pre alergikov. Nevýhodou kovových postelí je ich nižší komfort, chladnosť a hlučnosť.

Veľkosť postele pre deti predškolského veku

Pri výbere veľkosti postele pre deti predškolského veku je potrebné vziať do úvahu rozmery izby aj rast dieťaťa. Posteľ by nemala zabrať príliš mnoho miesta, aby zostalo dostatok priestoru na hranie a pohyb. Zároveň by mala byť dostatočne veľká, aby poskytla pohodlie a podporu pre telo dieťaťa.

Zvyčajne sa odporúča zvoliť posteľ s rozmermi 200 x 90 cm, ktorá je štandardná veľkosťou pre jednolôžkové postele. Takáto posteľ vyhovuje väčšine detí a poslúži im aj v budúcnosti. Pokiaľ máte viac miesta, môžete zvoliť aj väčšiu posteľ, napríklad 200 x 120 cm, alebo 200 x 140 cm, ktorá ponúkne viac priestoru na spanie aj hranie.

Bezpečnosť postele pre deti predškolského veku

Bezpečnosť je jedným z najdôležitejších aspektov pri výbere postele pre deti predškolského veku. Posteľ by mala byť pevná, stabilná a bez ostrých hrán alebo výčnelkov, ktoré by mohli spôsobiť zranenie. Dôležité je tiež skontrolovať, či posteľ spĺňa normy a certifikáty pre bezpečnosť a kvalitu.

Pokiaľ s rozhodnete pre poschodovú posteľ, je nutné zabezpečiť, aby horná posteľ mala ochranné zábradlie, ktoré zabráni pádu dieťaťa. Zábradlie by malo byť dostatočne vysoké a pevné a mať minimálnu medzeru medzi lištami. Tiež by malo byť umiestnené na oboch stranách lôžka a mať otvorenie pre vstup a výstup.

Zariadenie priestoru na hranie a kreatívnu činnosť (stoly, stoličky )

Okrem postele je tiež dôležité zariadiť priestor na hranie a kreatívne činnosti, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj dieťaťa. Dieťa by malo mať k dispozícii stôl a stoličku na ktorých si môžu kresliť, maľovať, písať alebo čítať. Stôl a stoličky by mali byť ergonomické, pohodlné a bezpečné.

Ergonomický stôl a stoličky znamenajú, že sú prispôsobené veľkosti a tvaru tela dieťaťa. Stôl by mal byť dostatočne široký a hlboký, aby poskytol dostatok pracovnej plochy. Výška stola by mala byť taká, aby dieťa mohlo oprieť lakte o stôl a udržať rovnú chrbticu. Stolička by mala byť dostatočne vysoká, aby dieťa dosiahlo nohami na zem a udržalo rovnú chrbticu. Operadlo stoličky by malo podporovať bedrovú časť a ramená.

Pohodlný stôl a stoličky znamenajú, že sú vyrobené z kvalitného materiálu, ktorý je príjemný na dotyk a nespôsobuje podráždenie alebo alergie. Materiál by mal byť tiež odolný proti poškriabaniu, škvrnám alebo poškodeniu. Pohodlnosť tiež zvyšuje čalúnenie stoličky alebo použitie podložky pod nohy.

Bezpečný stôl a stoličky znamenajú, že nemajú ostré hrany alebo rohy, ktoré by mohli ublížiť dieťaťu. Tiež by nemali byť nestabilné alebo sa ľahko prevrátiť. Bezpečnosť tiež zahŕňa kontrolu skrutiek, kĺbov alebo spojov, ktoré by mali byť pevné a bez možnosti ich jednoducho narušiť.

Nábytok pre školákov:

Pokiaľ máte doma školáka, určite viete, ako dôležité je mať pre neho vhodne zariadenú izbu. Detská izba by mala byť nielen miestom na odpočinok a hranie, ale tiež na učenie a štúdium. Preto je potrebné vybrať nábytok, ktorý bude spĺňať niekoľko kritérií: bude praktický, funkčný, ergonomický, bezpečný a estetický. V tejto kapitole článku sa zameriame na tri základné kusy nábytku, ktoré by nemali chýbať v žiadnej izbe pre školáka: posteľ, stôl a knižnica.

Malý školák píše domácu úlohu

Posteľ so zvýšeným úložným priestorom

Posteľ je najdôležitejším prvkom v detskej izbe, pretože ovplyvňuje kvalitu spánku a tým aj zdravie a výkonnosť dieťaťa. Posteľ by mala byť dostatočne veľká, pohodlná a pevná. Okrem toho by mala ponúkať aj dostatok úložného priestoru, ktorý je malých izbách veľmi cenný. Existuje niekoľko typov postelí so zvýšeným úložným priestorom, napríklad:

Postele s úložnou zásuvkou pod matracom. Tento typ postele je vhodný pre uloženie sezónneho oblečenia, posteľnej bielizne alebo hračiek. Zásuvka je ľahko prístupná a nezaberá žiadne miesto navyše.

Postele so vstavanou skriňou alebo policami pod matracom. Tento typ postele je vhodný pre uloženie oblečenia, kníh alebo školských potrieb. Skriňa alebo police sú integrované do konštrukcie postele a tvoria jeden celok.

Postele s vysokou konštrukciou a pracovným priestorom pod matracom. Tento typ postele je vhodný pre malé izby, kde nie je miesto pre samostatný stôl. Pod posteľou sa nachádza písací stôl, stolička, polica alebo skrinky. Tento typ postele sa nazýva tiež poschodová posteľ alebo loftová posteľ.

Pri výbere postele so zvýšeným úložným priestorom je potrebné dbať na to, aby bola posteľ stabilná, bezpečná a ľahko ovládateľná. Dieťa by malo mať dostatok miesta nad hlavou a pod nohami. Tiež by malo byť možné ľahko vysunúť a zasunúť zásuvku alebo otvoriť a zatvoriť skrinku.

Stôl alebo písací stôl

Stôl alebo písací stôl je ďalším dôležitým prvkom v detskej izbe, pretože slúži ako pracovná plocha pre školské práce, kreslenie, písanie alebo počítačové hry. Stôl by mal byť dostatočne veľký, aby sa naň zmestili všetky potrebné pomôcky, ako sú zošity, knihy, písacie potreby alebo notebook. Stôl by mal byť tiež nastaviteľný podľa výšky a sklonu dieťaťa, aby sa predišlo nesprávnemu držaniu tela a záťaži chrbtice. Okrem toho by mal byť stôl vybavený zásuvkami alebo policami na uloženie drobností.

Pri výbere stola alebo písacieho stola je potrebné dbať na to, aby bol stôl pevný, stabilný a odolný. Dieťa by malo mať dostatok miesta pre nohy a pohyb. Tiež by malo byť možné ľahko nastaviť výšku a sklon stola podľa potreby. Existuje niekoľko typov stolov alebo písacích stolov, napríklad:

Rastúce stoly. Tento typ stola je vhodný pre deti od prvej triedy až do dospievania, pretože sa dá postupne prispôsobovať rastu dieťaťa. Rastúce stoly majú zvyčajne možnosť nastaviť výšku aj sklon dosky, čo umožňuje optimálne sedenie a pracovnú polohu. Rastúce stoly sú často doplnené rastúcimi stoličkami, ktoré je možné nastaviť podľa výšky a tvaru dieťaťa.

Nerastúce stoly. Tento typ stola je vhodný pre deti starších ročníkov alebo pre študentov, ktorí už nedosahujú výrazný rast. Nerastúce stoly majú pevnú výšku a sklon dosky, ktoré by mali zodpovedať štandardným rozmerom pre danú vekovú kategóriu. Nerastúce stoly sú často doplnené klasickými stoličkami alebo kancelárskymi kreslami, ktoré je možné tiež nastaviť podľa potreby.

Poschodové postele s pracovným priestorom pod matracom. Tento typ stola je vhodný pre malé izby, kde nie je miesto pre samostatný stôl. Pod posteľou sa nachádza písací stôl, stolička, polica alebo skrinky. Tento typ stola sa nazýva tiež loftová posteľ alebo posteľ s vysokou konštrukciou.

Knižnica alebo polička na knihy.

Knižnica alebo polička na knihy je tretím základným prvkom v detskej izbe, pretože slúži ako úložný priestor na učebnice, knihy, časopisy alebo hračky. Knižnica alebo polička na knihy by mala byť dostatočne priestranná, aby sa na ňu zmestili všetky položky, ktoré dieťa potrebuje alebo má rado. Knižnica alebo polička na knihy by mala byť tiež prehľadná, aby dieťa ľahko našlo to, čo hľadá. Okrem toho by mala byť knižnica alebo polička na knihy bezpečná a stabilná, aby nedošlo k pádu alebo zraneniu.

Pri výbere knižnice alebo poličky na knihy je potrebné dbať na to, aby bola knižnica alebo polička na knihy pevná, stabilná a odolná. Dieťa by malo mať ľahký prístup ku všetkým poličkám alebo poschodiam a to priamo zo zeme.

Nábytok pre teenagerov:

Izba pre teenagerov je miestom, kde sa mladí ľudia cítia ako doma, kde môžu vyjadriť svoju osobnosť a záujmy, kde môžu relaxovať, učiť sa a baviť sa s priateľmi. Preto by mala byť izba pre teenagerov zariadená tak, aby spĺňala všetky tieto potreby a zároveň bola pohodlná, praktická a štýlová. V tejto kapitole článku sa pozrieme na niektoré tipy, ako vybrať nábytok pre teenagerskú izbu, ktorý zabezpečí komfortný spánok, odpočinok aj štúdium.

Teenager s dobrou náladou so slúchadlami a notebookom

Zváženie väčšej postele pre pohodlný spánok

Spánok je pre teenagerov veľmi dôležitý, pretože ovplyvňuje ich fyzické aj duševné zdravie, rast, vývoj a učenie. Teenageri by mali spať asi 8 -10 hodín denne, čo je často ťažšie dodržať kvôli školským povinnostiam, sociálnym aktivitám a biologickým zmenám. Preto je kľúčové zabezpečiť im čo najlepšie podmienky pre kvalitný spánok a to aj prostredníctvom vhodného nábytku.

Jedným z prvkov, ktorý má na spánok veľký vplyv, je posteľ. Posteľ by mala byť dostatočne veľká, aby poskytovala dostatok priestoru na pohyb a zmenu polohy počas noci. Posteľ by tiež mala byť dostatočne pevná a stabilná, aby podporovala správnu polohu chrbtice a svalov. Mala by tiež byť vybavená kvalitným matracom, perinou, vankúšom a posteľnou bielizňou, ktoré sú prispôsobené individuálnym preferenciám a potrebám.

Pre teenagerov sa často odporúča zvoliť si posteľ s veľkosťou dvojlôžka (200 x 140 cm alebo väčšiu), ktorá im zabezpečí dostatok miesta pre pohodlný spánok aj pre prípadné návštevy. Dvojlôžko tiež umožňuje vytvoriť útulnú atmosféru v izbe pomocou dekoratívnych prvkov ako sú závesy, vankúše alebo osvetlenie. Dvojlôžko tiež ponúka možnosť úložného priestoru pod matracom alebo v rámci postele, čo je tiež veľmi praktické pre ukladanie oblečenia, kníh alebo iných vecí.

Zariadenie relaxačného kútika s pohovkou alebo kreslom na odpočinok

Izba pre teenagerov by mala byť tiež miestom, kde sa môžu odreagovať od stresu a napätia z každodenného života. Izba by mala ponúkať možnosť relaxácie, zábavy a odpočinku. Na to slúži relaxačný kútik, ktorý je určený na čítanie, počúvanie hudby, sledovanie filmov, hranie hier alebo len na leňošenie.

Relaxačný kútik by mal byť vybavený pohodlným nábytkom, ktorý umožňuje uvoľniť sa a cítiť sa dobre. Môže sa jednať o pohovku, kreslo, sedací vak, lehátko alebo iný typ sedacieho nábytku. Relaxačný kútik by mal byť tiež doplnený o konferenčný stolík, poličku alebo skrinku, kde sa môžu uschovať knihy, časopisy, hry alebo iné zdroje zábavy. Relaxačný kútik by mal byť tiež osvetlený tak, aby vytváral príjemnú náladu a podporoval relaxáciu. Môže sa jednať o stojacu lampu, stolnú lampičku, LED pásik alebo iný typ osvetlenia.

Relaxačný kútik by mal byť umiestnený tak, aby bol oddelený od pracovného priestoru a postele. Tým zabráni rušeniu a zabezpečí sa súkromie a pokoj. Relaxačný kútik by mal byť tiež zariadený podľa osobného vkusu a štýlu teenagera. Môže sa jednať o farby, vzory, motívy alebo doplnky, ktoré odrážajú jeho záujmy, koníčky alebo sny.

Vybavenie izby pracovným priestorom na domáce úlohy a štúdium

Izba pre teenagerov by mala byť takisto miestom, kde sa môžu venovať svojmu vzdelávaniu a rozvoju. Izba by mala obsahovať pracovný priestor, ktorý je určený na domáce úlohy, štúdium, písanie alebo iné činnosti, vyžadujúce sústredenie a myslenie. Pracovný priestor by mal byť zariadený tak, aby podporoval efektivitu a produktivitu.

Pracovný priestor by mal byť osvetlený tak, aby zabezpečil dostatok svetla na čítanie a písanie. Môže ísť o prirodzené svetlo z okna alebo umelé svetlo z lampy. Lampa by mala byť umiestnená tak, aby nesvietila do očí alebo na monitor počítača. Lampa by mala byť tiež nastaviteľná podľa potreby.

Pracovný priestor by mal byť umiestnený tak, aby bol čo najmenej rušený hlukom alebo pohybom z ostatných častí izby alebo domu. Pracovný priestor by mal byť tiež udržiavaný v poriadku a čistote, aby sa zabránilo stratám času alebo rozptyľovaniu sa.

A tým sme sa dostali až na koniec nášho článku, v ktorom sme sa pre vás snažili zhrnúť to najdôležitejšie o detskom nábytku – od kojenca po teenagera. Dúfame, že ste našli inšpiráciu a mrknete sa aj na naše ďalšie články v blogu.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste