Inšpirácie pre detskú izbu inak povedané, keď čakáme dvojčatá

To, že čakáte dvojčatá, by nemalo byť príčinou na hľadanie kompromisov pri zariaďovaní detskej izby. Nemusíte ustupovať od svojich nápadov a plánov, len ich trošku prispôsobíte tomu, že namiesto jednoho bábätka budú v izbičke bývať hneď dve. Ako zariadiť izbu pre novorodené dvojčatá, ktorá bude dvojnásobne útulná a príjemná?

Dvojčatá znamenajú dvojitú radosť so všetkým všade

Nábytok pre dvojčatá nemusíte obstarávať dvakrát

„Mamička, vy budete mať dvojčatá!“ Táto jednoduchá veta dokáže s rodičmi nezvyčajne zakývať. Po vstrebaní informácie príde na radu množstvo otázok. Niektoré z nich sa budú určite týkať a zariaďovania a vybavovania detskej izbičky. Najčastejšia úvaha je zrejme tá, že všetko budete musieť obstarávať dvakrát. V tomto ste ale na omyle. V detskej izbičke totiž nemusí byť všetko dvakrát.

Je samozrejmé, že izbička si bude vyžadovať určité úpravy. Najdôležitejšie je vo fáze novorodencov myslieť na 3 najdôležitejšie funkcie izby:

  1. spánok,
  2. kŕmenie,
  3. prebaľovanie.

Detskú izbu pre dvojčatá zariaďujte prakticky

Dobrou správou pre vás rozhodne bude, že nemusíte všetok nábytok kupovať dvakrát. V dvojitom prevedení budete potrebovať pri novorodencoch len postieľku. Ostatný nábytok, ako je šatníková skriňa, prebaľovací pult alebo stolička na kŕmenie budú len po jednom. Nemusíte si teda robiť vrásky, ak budete zariaďovať miestnosť, ktorá je menšia.

Ako vybrať detskú postieľku pre dvojčatá?

Pri zariaďovaní izby pre dvojčatá bude zrejme najväčšou investíciou obstaranie postieľky. Na začiatku vás môže lákať predstava, že deti budú spať v jednej postieľke. To je možné, ale len do určitého veku. Akonáhle sa deti začnú prevaľovať a byť viac aktívne, budú sa vzájomne rušiť. Navyše môže byť spoločný spánok nebezpečný. Preto si obstarajte postieľky dve.

Detská postieľka musí spĺňať prísne normy

Pri výbere pamätajte najmä na to, že by každá postieľka mala spĺňať normu EN 716-1. Optimálna veľkosť sa pohybuje okolo 120 x 60 cm. Priečky by od seba mali byť vzdialené maximálne 6 – 8 cm. Pokiaľ by bola vzdialenosť väčšia, hrozí, že by medzerami mohlo bábätko prestrčiť hlavičku.

Vzhľadom k tomu, že dieťatko v postieľke spí približne do 3 rokov, určite sa oplatí obstarať si model s výškovo nastaviteľným roštom. Najvyššia poloha je ideálna pre novorodeniatka. Ku bábätkám sa nemusíte skláňať príliš hlboko, takže si šetríte chrbticu. Vzhľadom k tomu, že novorodeniatka ešte nie sú príliš „aktívne“, nemusíte sa obávať, že by z postieľky vyliezli alebo vypadli. Akonáhle začne byť dieťatko aktívnejšie, rošt jednoducho uložíte do nižšej polohy, takže bábätko z postieľky nevylezie.

Detská postieľka so zábranou

Na výber budete mať postieľku so sťahovacou bočnou stranou alebo postieľku s niekoľkými vyberacími bočnými priečkami. Sťahovacia bočná strana a vyberacie priečky sú otázkou, ktorá sa rieši, až dieťatko podrastie. Bude si tak môcť napríklad pri prebudení z postieľky vyliezť a pohrať sa. Praktickejšie sú odstrániteľné priečky. Pri sťahovacej bočnej strane totiž budete musieť dávať pozor, aby dieťatko počas spánku nevypadlo na zem.

Materiál a prevedenie postieľky

Pri výbere budete stáť pred otázkou, či dať prednosť postieľke z masívu alebo kovovému prevedeniu. Medzi najobľúbenejšie jednoznačne patria detské postieľky z masívu. Masív je odolný materiál a navyše má oku lahodiaci vzhľad. Na dotyk je teplý a príjemný. Vďaka vyššej hmotnosti má skvelú stabilitu. Najčastejšie sa na výrobu používa borovica, buk alebo dub. Ide o drevá, ktoré nemajú tendenciu robiť triesky.

Nízka detská postieľka z masívu

Kovové postieľky sú obľúbené vďaka svojej odolnosti a jednoduchej údržbe. Nevýhodou je však chlad a tvrdosť materiálu, ktorá je na druhej strane zárukou dlhej životnosti. Kovové postieľky bývajú často ťažšie.

Čo by v postieľke nemalo chýbať?

Najdôležitejším „vybavením“ postieľky je určite matrac. Ten by so svojimi rozmermi mal zodpovedať veľkosti postieľky. Medzi matracom a priečkami by nemali byť medzery, v ktorých by mohli zostať zakliesnené detské ručičky alebo nožičky. Matrac pre deti by mal mať len jednu tvrdosť. Lepšie sú matrace tvrdšie, ktoré zabezpečia správny vývoj detskej chrbtice. Súčasťou matraca by mala byť nepriepustná podložka, ktorá chráni proti pretečeniu pri častých detských nehodách.

Matrac do detskej postieľky vyberajte starostlivo

Novorodeniatka nepotrebujú vankúš, ale len prikrývku. Tá by mala byť predovšetkým priedušná. Posteľnú bielizeň vyberajte z prírodných materiálov, ktoré nedráždia hebkú detskú pokožku. Zapínanie musí byť vždy schované, aby deti napríklad nepoškriabalo. Najvhodnejšie je zapínanie na zips.

Z hľadiska bezpečnosti sa odporúča dať okolo priečok ochranný mantinel. Ten zabráni vzpriečeniu detskej nožičky alebo ručičky medzi priečky, ale tiež zabezpečí, aby sa dieťatko o tvrdý materiál neporanilo.

Kam postieľky (ne)umiesniť?

Postieľky by ste mali umiestniť blízko seba, ale zároveň tak, aby ste sa ku každej z nich pohodlne dostali. Určite ich nedávajte priamo pred okno. Vaše bábätká by sa mohli pri poobednom slnku prehriať. Väčšie deti by mohli pri preliezaní z okna vypadnúť. Deti sa rady hrajú so šnúrkami od roliet a žalúzií, do ktorých sa môžu ľahko zamotať. Preto dajte pozor, aby neboli v ich dosahu. Pokiaľ budú postieľky príliš blízko seba, začne to deti namiesto spánku lákať na hru, prípadne si môžu do postieľok liezť, čo určite neveští pokojný spánok.

Detská izba pre bábätká

Prebaľovací pult do izby pre dvojčatá

Ruky máte len jedny a tak budete vždy prebaľovať len jedno dieťatko. Z toho vyplýva, že nie je potrebné zaobstarávať si dva prebaľovacie pulty. S jedným si bohato vystačíte. Ako prebaľovací pult môže perfektne poslúžiť komoda s úložným priestorom. Na komodu si môžete obstarať prebaľovací nadstavec. Keď ho nebudete potrebovať, spracete ho a komodu deti môžu používať ako úložný priestor na učebnice, oblečenie alebo hračky.

Praktický prebaľovací pult je nevyhnutnosťou

Úložný priestor v komode môže byť otvorený alebo uzatvorený. Otvorené sú zvyčajne police, uzatvorené sú skrinky či zásuvky. Všetky potreby tak budete mať poruke. Na prebaľovacom pulte bude ležať bábätko a pod ním bude čisté oblečenie, plienky a detská kozmetika.

Ako zväčšiť úložný priestor?

Úložného priestoru nie je nikdy dosť a to bez ohľadu na to, či čakáte jedno alebo dve bábätká. Akonáhle vám prestane stačiť, nafúknete ho pomocou najrôznejších háčikov, organizérov, ramienok a úložných boxov. Organizéry pomôžu oddeliť veci jedného bábätka od druhého. Na závesný systém si môžete zavesiť ramienka s oblečením prichystaným na ďalší deň. V ponuke sú aj postele s úložným priestorom, prípadne zásuvky, ktoré sa dajú umiestniť pod stojacu postieľku. Získate tak ďalšie miesto navyše.

Úložný priestor v izbičke zväčšíte zásuvkou pod postieľkou

Pohodlné miesto na sedenie

V detskej izbičke budete so svojimi deťmi zo začiatku tráviť mnoho času aj vy. Preto sa vyplatí zaobstarať si miesto na sedenie pre dospelého. Najlepšou voľbou je v tomto ohľade kreslo. Pri výbere sa zamerajte nielen na to, aké je pohodlné, ale tiež na jeho veľkosť. Nezabudnite, že v ňom budete s jedným, ale niekedy aj s dvomi bábätkami. Tak nech sa pri sedení všetci cítite pohodlne.

 Zvoliť si môžete aj variantu rozkladacieho kresla, z ktorého sa počas chvíľky stane pohodlná posteľ. Rozhodnúť sa však môžete aj pre rozkladaciu pohovku. Ku kreslu si obstarajte taburet, na ktorý si „hodíte“ unavené nohy.

Pri únave sa natiahnete na rozkladacom kresle

Dizajnové prevedenie izby pre dvojčatá

Pri zariaďovaní izby pre bábätká vsaďte na jednoduchosť. Nezabudnite, že izbičke budú vládnuť dve postieľky a to je až dosť. Držte sa radšej minimalizmu. V izbe totiž bude množstvo hračiek a tak sa oplatí s výzdobou to príliš nepreháňať. Izbička by však nemala byť strohá a neosobná, ale útulná.

Nepreháňajte to s pestrofarebnosťou ani s mnohými motívmi. Dbajte na jednoduché zariadenie a čisté línie. Veľké kusy nábytku by spolu mali ladiť, ale inak môžete farby prispôsobiť dieťaťu. Vyberte jednu základnú neutrálnu farbu, napríklad bielu, šedú alebo béžovú. Tú následne doplňte dvomi farbami, ktoré budú odkazovať ku dvojčatám. Ideálne je vybrať jednu farbu v dvoch odtieňoch, ktoré si spolu budú rozumieť. Doplnky vyberajte tak, aby ku sebe išli buď farbou alebo tvarom. Tak docielite určitú symetriu, zladenie, ale aj útulnosť. Nad postieľky môžete zavesiť obrazy s menami a dátumom narodenia dieťaťa. Každé z detí by malo mať svoj obrázok.

Zariadiť detskú izbičku pre dvojčatá môže byť radosť

Zariaďovanie izbičky pre dvojčatá je zábava. Stačí  myslieť na niekoľko detailov, ktoré vo výsledku vytvoria ohromný efekt.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • 26 bodov ako zariadiť detskú izbu
    2023-01-17 1202

    Prečítajte si 26 najlepších rád ako si poradiť s detskou izbou, aby bola pre vašu ratolesť ideálnym miestom na život.

  • Detská izba, priestor pre našich najmenších
    2022-11-29 420

    Ako zaistiť, aby bola izba vašich ratolestí nielen funkčne a ergonomicky v poriadku a zároveň, aby pre ňu bolo radosť v ňom žiť?

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a detská izba
    2023-06-02 614

    Aby sme splnili filozofiu Feng Shui (či Feng Šuej) pri zariaďovaní detskej izby kladie asi najväčšie nároky zo všetkých miestností nášho bývania.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1441

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Ako vybrať koberec?
    2022-11-23 507

    Skúsme sa spoločne pozrieť na to, ako oživiť podlahu. V súčasnej dobe sú celoplošné koberce na ústupe, ale o to väčšej popularite sa tešia solitérne kusy.

  • Moderné podlahy
    2023-03-02 540

    Potrebujete poradiť s výberom typu podlahy? V našom článku sa dozviete o výhodách a kompromisoch všetkých druhov podláh, ktoré sú trendy v poslednej dobe.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste