Najčastejšie chyby, kvôli ktorým sa horšie upratuje kúpeľňa – 1. časť

359 Tipy a triky

Kúpeľňa je jedným z miest, ktoré chceme mať doma pokiaľ možno v absolútnej čistote. Nie je to o tom, že by sme sa potrebovali za každú cenu blysknúť pred návštevou v podobe kamarátov, svokry alebo prostorekých susedov. Pretože sa v kúpeľni umývame, mala by byť vždy v perfektnom stave. Inak nám ťažko môže poslúžiť ako ideálne miesto na pravidelnú hygienu. Slováci ale často pri navrhovaní kúpeľne robia rozhodnutia, ktoré im v konečnom dôsledku čistenie kúpeľne neuľahčia. Spísali sme pre vás najčastejšie chyby, ktorým sa radšej vyhnite, nech sa vám v kúpeľni lepšie upratuje.

Čistá moderná minimalistická kúpeľňa s usmievavou ženou

Začneme klasikou, ktorú máme doma nedokonale skoro všetci – záchod ukotvený na zemi. Potom sa budeme venovať vlastnostiam dreveného obkladu, ktorý v kúpeľniach väčšinou dostáva zabrať od vlhkosti a zmeny teplôt. Ako tretí príde na radu sprchovací kút. Ten klasický totiž v istom slova zmysle funguje ako dokonalý lapač nečistôt. Iróniou potom zostáva fakt, že práve tu sa umývame. Štvrtý tip na chybu v kúpeľni si necháme ako prekvapenie na koniec článku, aby ste sa mali na čo tešiť. Prajeme vám príjemné čítanie.

Neukotvujte záchod ku podlahe

Poznáme to všetci z domov našich rodičov alebo prarodičov. Tradične sa toalety v slovenských domácnostiach konštruovali s ukotvením do zeme. To je síce stále funkčné riešenie z hľadiska používania záchoda, ale pokiaľ ide o upratovanie miestnosti, má tento typ umiestnenia toalety nedostatky. Samozrejme je hlavnou nevýhodou nedostupnosť priestoru pod toaletou. Možno vám to pripadá ako malichernosť, ale v skutočnosti sa práve tu usadzuje mnoho špiny a prachu. A ruku na srdce, komu by sa chcelo liezť raz za týždeň s handrou po kolenách pod a za záchod, aby ste ho zvonku utrel aspoň od toho najhoršieho prachu. Pokiaľ máte doma záchod postavený na podlahe, neostane vám nič iné, ako raz za čas obetovať viac času a snažiť sa vyčistiť aj ťažko dostupné priestory za toaletou pri zemi. Je to ale niečo, čomu sa môžete vyhnúť.

Moderná toaleta s odpadom vedeným v stene

Ideálnym riešením je samozrejme toaleta zavesená na stene. Ak neviete, čo si máte pod tým predstaviť, nevadí. Všetko funguje, ako to poznáte z klasického rozvrhnutia, akurát záchod nemá odpadové potrubie vedené rovno do zeme, ale toto je zvedené v stene, na ktorej je mušľa pripevnená. Ako asi tušíte, znamená to voľný a dokonale prístupný priestor pod záchodom. Takže tam môžete bez mihnutia oka vyluxovať alebo vyriadiť, kedykoľvek budete chcieť. Nedá vám to žiadnu námahu a zvládnu to aj moderní pomocníci v podobe robotických vysávačov alebo mopov. Rovnako sa tak budete môcť spoľahnúť na to, že už vám nikdy nezapadne toaletný papier za záchod, kam sa preň určite nechcete naťahovať.

Okrem praktického ohľadu je riešenie uchytenia toalety na stenu tiež vysoko elegantným a dizajnovo čistým riešením. Navyše si ľahko môžete zvoliť výšku zavesenia záchoda. Takže pokiaľ ste doma všetci nadpriemerne vysokí, môžete si toaletu nechať pripevniť na stenu o trochu vyššie, aby vás potom zbytočne neboleli nohy kvôli neprimeranému krčeniu v kolenách. Je to detail, ktorý oceníte hlavne vtedy, keď už máte mnoho životných skúseností, prípadne keď máte problémy s kĺbmi. V každom prípade sa podľa našich skúseností oplatí investovať do závesnej toalety, aby ste si uchránili priestor pod a okolo záchoda na ďalšie vybavenie, napríklad skrinkou  alebo policou.

Drevené obloženie si nechajte do predsiene alebo do obývačky

Drevo je krásny a obľúbený materiál, ktorý sa v bytovej architektúre bude vyskytovať asi stále. Ale to neznamená, že sa bezpodmienečne horí do každej miestnosti. Napríklad v kúpeľniach väčšina drevených obkladov vyslovene trpí. Je to preto, že sa v kúpeľni často mení vlhkosť a teplota. A pretože je drevo porézny materiál, prebytočnú vyzrážanú vodu ľahko natiahne dovnútra, čo má za následok zníženie životnosti obloženia. Okrem toho veľmi rýchlo drevo stráca vizuálnu dokonalosť. A to sú všetko veci, ktorým sa chcete v kúpeľni aj inde vyhnúť. Okrem toho platí, že je drevo mäkké, takže každý škriabanec alebo mechanický úder v ňom zanechá stopy. To je ďalšia vada na kráse, ktorá nevadí v pivnici, dielni alebo v garáži, ale nie v kúpeľni nepoteší. Tým menej, keď k vám občas niekto príde na návštevu s prespaním.

Malá kúpeľňa s dreveným obložením

Okrem pomerne rýchleho kazenia materiálu sú drevené obloženia do kúpeľní nevhodné tiež kvôli údržbe a upratovaniu. Je jasné, že z dreva nedostanete usadený prach alebo iné nečistoty len nasucho. Lenže keď si budete na obloženie brať vlhkú handru alebo si na pomoc dokonca prinesiete vedro s vodou, opäť drevo vystavujete vlhku, čo nakoniec nebude dobré pre vizuálne vyznenie obloženia. Zatiaľ čo skrine, skrinky pod umývadlo a ďalší nábytok do kúpeľní má špeciálnu povrchovú úpravu alebo lak, ktoré ich ochránia, v prípade obloženia to tak často nie je. Takže myslite tiež na to, že keď už by ste bez dreveného obloženia v kúpeľni neprežili, voľte špeciálnu variantu s ošetrením a povrchovou úpravou.

Bohužiaľ sa nevhodnosť dreva v kúpeľni často týka aj stropu. Samozrejme to neznamená, že by ste mali hneď odrezávať trámy, pokiaľ sú súčasťou stropu. Ale v každom prípade ani strop neodporúčame obkladať drevom. Opäť platí, že póry sú vstupnou bránou ku kazeniu a degenerácii dreva. Je jedno, či stratí kvalitu len z vizuálneho hľadiska alebo sa vám nedajbože doma na obložení urobí pleseň. V každom prípade si s drevom obloženým v kúpeľni môžete narobiť veľký problém a to nehovoríme o tom, že pri upratovaní sa s drevenými časťami poriadne nadriete. Sčítané a podčiarknuté, drevené obloženie v kúpeľni nie je najlepší nápad. A keď už áno, tak špeciálne s odolnosťou proti vlhkosti.

Vymeňte sprchovací kút za otvorenú sprchu

Lacný a na prvý pohľad praktický sprchovací kút je skvelým riešením do malých kúpeľní. Je síce pravda, že z hľadiska využitia priestoru je to lákavá možnosť, ale z ostatných uhlov pohľadu už to dôvod na jasanie a oslavy  byť nemusí. Hlavne, keď počas upratovania zblízka uvidíte, čo všetko sa vo vašom sprchovacom kúte drží, aké nečistoty. Uzatvorený sprchovací kút so spodnou vaňou a bočnicami je totiž často lapačom nečistôt. Tie sa totiž pri sprchovaní jednoducho dostanú do vodnej pary, ktorá potom skondenzuje na vodu práve na stenách sprchovacieho kúta. A tým sa nečistoty stále vrstvia na mieste, ktoré by v ideálnom prípade malo zabezpečiť vašu dokonalú hygienu. V skutočnosti to tak ale bohužiaľ byť nemusí. A to určite nechcete, že?

Mladá žena s úsmevom upratuje sprchovací kút

Je tiež pravda, že uzatvorený sprchovací kút je náročný na upratovanie. Pokiaľ totiž chcete, aby vám dobre slúžil a nezanášal sa nečistotami alebo napríklad soľou z vody, je potrebné ho často upratovať a udržiavať v dobrej kondícii. Pri uzatvorenom kúte toto platí dvojnásobne, pretože sa vodná para často drží vo vnútri, keď nemôže voľne prúdiť priestorom celej kúpeľne. Vo výsledku tak niekoľkokrát týždenne musíte ošetriť bočnice, dvierka aj špáry, aby bol kút neustále v perfektnom stave. To je samozrejme možné, ale pre väčšinu ľudí je to tiež otrava a zbytočný žrút času. Avšak pokiaľ vám to nevadí, pokojne používajte uzatvorený sprchovací kút.

V prípade, že nechcete niekoľkokrát za týždeň zbytočne tráviť čas údržbou kúpeľne, obstarajte si domov otvorený walk-in sprchovací kút, ktorý je v mnohých ohľadoch výhodnejší. Jeho hlavnou výhodou je jednoduchá údržba a upratovanie. Je to hlavne preto, že vodná para, ktorá pri sprchovaní vznikne, môže voľne prúdiť priestorom celej kúpeľne. Tým pádom sa voda nevyzráža len na stene sprchovacieho kúta a v najbližšom okolí. A koncentrácia nečistôt sa vo veľkom priestore rozptýli, takže vo finále budete môcť upratovať napríklad raz za týždeň a bude to v pohode stačiť. Jasné, budete musieť utierať aj kúpeľňové skrinky a ďalšie úložné priestory, ale to nie je nič, čo by ste už nerobili, že?

Bez čerstvého vzduchu si pridávate na práci

Kúpeľňa potrebuje hlavne dýchať. Pokiaľ ste niekedy bývali v byte, kde kúpeľňa nemá okná, viete to veľmi dobre. A pravdepodobne mávate dvere do kúpeľne väčšinu dňa dokorán otvorené. Je to tak správne, pretože bez dostatočného vetrania by opäť nastala situácia, kedy sa vodná para zrazí na vodu na všetkých povrchoch. Spolu s ňou samozrejme aj nečistoty vo vzduchu, takže by ste nerobili nič iné, než čistili každú plôšku od nepríjemných kvapiek vody. Tie navyše na lesklých povrchoch nechávajú mapy, ktoré nevyzerajú vôbec dobre. Takže pokiaľ v kúpeľni nemáte okná, zabezpečte si dostatočnú cirkuláciu vzduchu inak – napríklad tými dverami otvorenými dokorán. Na tom nie je nič zlé.

Luxusná kúpeľňa s veľkým oknom

Keď máte to šťastie, že môžete v kúpeľni po sprchovaní alebo po vani otvoriť okno, robte to. Je to preto, aby sa do miestnosti dostal vzduch s nižšou vlhkosťou. Tým zabezpečíte, že sa para nezačne zrážať na nepríjemné kvapôčky vody, ktoré sme už niekoľkokrát spomínali. Ideálny je samozrejme prievan, ktorým sa vzduch v kúpeľni vymení podstatne rýchlejšie. Ale to určite poznáte. Len si dávajte pozor v zime, aby ste kúpeľňu vetraním veľmi neochladili. S klesajúcou teplotou vzduchu klesá aj jeho kapacita vlhkosti. Takže by sa mohlo stať, že sa voda aj tak vyzráža, aj keď budete mať v miestnosti čerstvý a svieži vzduch.

A tým sme sa dostali až na koniec prvej časti článku zo série, kde sa venujeme najčastejším chybám v kúpeľni, ktoré majú vplyv na upratovanie. Určite ste si medzi úvodnou štvoricou typov našli svojho favorita. A až budete mať doma hotovo s úpravami vašej kúpeľne, pozrite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Nájdete v nich zaujímavosti nielen zo sveta nábytku.

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste