Najčastejšie chyby, kvôli ktorým sa horšie upratuje kúpeľňa – 2. časť

Vitajte pri druhej časti našej série, v ktorej sme sa zamerali na najčastejšie chyby v zariadení kúpeľne, ktoré potom komplikujú údržbu a upratovanie. Pokiaľ vás z nejakého dôvodu minul prvý diel, určite sa k nemu vráťte, keď si dočítate tento článok. Ako vždy vám ponúkneme praktické rady, čomu sa vyhnúť, aby sa vám kúpeľňa dobre upratovala a ľahko udržiavala v čistote bez zbytočnej námahy navyše. Nejde ani tak len o nábytok, ale o celkové usporiadanie vecí a použitie správnych materiálov alebo variant vecí.

Mladá žena upratuje kúpeľňu

A načo sa môžete tešiť v tejto časti? Na ako prvé sa pozrieme na obkladačky. Tie sú v kúpeľni ako doma. Ale často ich ľudia vyberajú len podľa vzhľadu, čím si môžu zásadne sťažiť údržbu a upratovanie. Potom sa budeme venovať úložným priestorom a ich umiestneniu. Je jasné, že sa v kúpeľni bez skrinky alebo koša na bielizeň nezaobídete, ale keď už nebudú stáť na zemi, bude sa vám lepšie upratovať. Treťou témou budú umývadlá na podstavci a voľne stojace umývadlá. Pokiaľ majú podperu, ktorá je ukotvená v zemi, horšie sa čistia. Na záver pridáme praktické zhrnutie najdôležitejších vecí ohľadom praktického zariadenia kúpeľne. Príjemnú zábavu pri čítaní.

Malé obkladačky znamenajú zložitejšiu údržbu

Obkladačky sú v kúpeľni skoro samozrejmosťou – prinajmenšom v časti miestnosti. Je ale dôležité vybrať správny typ. Okrem vzhľadu samozrejme záleží aj na praktickosti. A preto je lepšie voliť radšej väčšie obkladačky, ktoré sa dajú ľahko utrieť a umyť. Potom je totiž ďaleko horšie čistiť špáry, keď máte v kúpeľni stovky obkladačiek. Takže v princípe radšej voľte obkladačky, ktoré sa budú ľahšie udržiavať v dobrej kondícii. Budete tak môcť s pokojným svedomím pustiť do kúpeľne každú návštevu a každý ocení, ako máte doma pekne čisto aj tam, kde oni sami mávajú doma problém.

Moderná priestranná kúpeľňa s veľkými obkladačkami

Pozor si dávajte tiež na štruktúru obkladačiek. Akýkoľvek vzor, ktorý znamená, že nie je hladký povrch, môže byť zložitejší na čistenie. Bežne totiž obkladačky len utrieme handrou alebo opláchneme. Ale drsnejšia štruktúra povrchu môže znamenať, že sa mastnota a ďalšie nečistoty zachytia a zostanú na mieste, aj keď na obkladačky pustíte vodu prúdom. Preto je lepšie voliť hladké obkladačky s jednoliatym povrchom. Potom budete mať istotu, že jednoducho zotriete alebo opláchnete a mastnota so špinou zmiznú počas pár sekúnd. Platí to aj pre niektoré obkladačky, ktoré majú časť potlačenú alebo inak nafarbenú. Opäť to znamená rôznorodosť povrchov, čo je potenciál na usadzovanie nečistôt. Pokiaľ vyberiete taký typ obkladačiek, zamerajte sa pri upratovaní hlavne na predelenie medzi typmi povrchov. Tam je často najviac nečistôt.

Jednou z variant vzhľadu obkladačiek je aj vrúbkovanie. Fyzicky sú to síce veľké obkladačky, ktoré sa budú ľahko lepiť na stenu okolo vane aj kúpeľňových skriniek alebo umývadla, ale napriek tomu majú svoje úskalia. Vrúbkovaný vzor  vytvára ilúziu menších obkladačiek, aj keď v skutočnosti ide o veľké obkladačky. Avšak problém so špárami tam nezmizne. Je síce pravda, že vrúbkované obkladačky neznamenajú taký zásadný priestor na usadzovanie nečistôt ako je tomu pri skutočných špárach, ale aj tak sa tu špina a mastnota usádzajú. Preto si vždy dobre rozmyslite, či chcete vzorované obkladačky s vrúbkovaním alebo radšej si zvolíte inú variantu, ktorá vám dovolí v kúpeľni ľahšie upratovať. Keď už sa rozhodnete pre variantu vrúbkovaných obkladačiek, nezabudnite najmenej raz týždenne obkladačky pretrieť. Tým ich ochránite pred silnejšími nečistotami, s ktorými by ste potom museli zbytočne dlho bojovať.

Skrinky v kúpeľni nemajú byť až po zem

Uteráky, mydlá, sprchové gély a ďalšie potrebné veci samozrejme potrebujete v kúpeľni niekam uložiť. Nie vždy si vystačíte len s policou v sprchovom kúte alebo okolo vane, prípadne s galériou nad umývadlom. Je dôležité naplánovať si do kúpeľne dostatok úložného priestoru, aby ste mohli kedykoľvek pohodlne siahnuť po všetkých potrebných veciach a to aj bez nepríjemného hľadania. Nie je tiež žiaden med, keď potrebujete rýchlo nožnice na manikúru, ale nie a nie ich nájsť na svojom mieste. Alebo ich dokonca musíte dlho vyhrabávať z krabičky, kde sa váľa množstvo ďalších drobností ako napríklad vatové tyčinky, odličovacie tampóny alebo pilník na nechty. Spočítané a podčiarknuté, úložný priestor je v kúpeľni dôležitý a musí ho byť dosť. Vrátane správneho členenia, aby ste sa vyznali vo veľkých, stredných aj malých veciach.

Moderná kúpeľňa s akvamarínovými obkladačkami a skrinkou zavesenou na stene

Zároveň ale musíte myslieť tiež na to, že v kúpeľni potrebujete mať možnosť pohodlne upratovať. To znamená, že akýkoľvek zastavaný priestor je v tomto ohľade zbytočná prekážka. Je jasné, že budete do kúpeľne obstarávať nejakú skrinku, kôš alebo iný úložný priestor. Mnoho ale záleží tiež na tom, ako ich umiestnite. Pokiaľ ide o skrinky, police alebo regály, platí pre nich jedno spoločné základné pravidlo. V kúpeľni určite nemajú začínať na zemi. Je to preto, že potrebujete udržiavať podlahu v úplnej čistote. A určite hlavne vtedy, keď sa v kúpeľni často pohybujete naboso. Určite by ste nechceli, aby sa tu a tam spod skrinky vyfúkol prievanom chuchvalec vlasov alebo prachu. A presne preto potrebujete celú podlahu dostupnú na pohodlné vysávanie a vytieranie.

Ak si lámete hlavu s tým, ako to zariadiť, aby vaše skrinky a regály neboli na zemi, nebojte sa – riešení je niekoľko. Tým klasickým sú nožičky, ktoré podopierajú skriňu alebo regál zospodu na štyroch alebo šiestich miestach. Tým zabezpečujú stabilitu úložného priestoru a zároveň poskytujú dosť miesta pre pohodlné upratovanie podlahy. Je to ideálne riešenie, pokiaľ už doma máte všetko zariadené a nechcete robiť v kúpeľni žiadne väčšie zásahy. Ak kúpeľňu ešte len plánujete, môžete si skrinky alebo regály nechať zavesiť na stenu. To je ideálne, pretože podlaha zostane úplne voľná a nebudú vám prekážať ani podperné nohy. Potom budete môcť nechať upratovať aj robotický vysávač, ktorý si s voľnou plochou podlahy skvele poradí. Niektoré modely dokonca vedia aj vytierať.

Umývadlo na podstavci je peklo pri upratovaní

Umývadlo a vaňa sa väčšinou dajú upratovať celkom pohodlne. Ani to nezaberie mnoho času a mastnotu a iné nečistoty spláchnete do odtoku. Lenže mnoho záleží na tom, akú veľkú plochu potrebujete umývať a upratovať. Klasická vaňa a umývadlo sú pravidelných tvarov a s hladkým povrchom, takže to nezaberie viac než pár minút. Ale predstavte si, aké by to bolo, keby ste museli okrem vonkajšej a vnútornej strany umývadla utierať aj  nohu alebo podstavec, ktorý siaha až po zem. To by znamenalo ďalší kus práce  a navyše si v tomto prípade nemôžete pomôcť sprchou, pretože by ste si takýmto oplachovaním vytopili kúpeľňu – možno dokonca aj susedov pod vami. Preto je vždy dobré zamyslieť sa pred výberom sanitárnej techniky nad tým, ako bude u vás doma fungovať jej údržba a upratovanie.

Oblé umývadlo na kúpeľňovej skrinke

Podstavec alebo noha umývadla znamená upratovanie v podrepe alebo pokľaku a záhyby, za ktoré sa zo stoja nemáte šancu dostať. Aj keď bude povrch hladký a pravidelný, siaha väčšinou ku stene, ku ktorej sa ohýba. A presne tam je potom problém dostať sa bez ohýbania vašej chrbtice. Možno to poznáte z upratovania toalety. Keď sa potrebujete nahnúť k zadnej strane nádržky na splachovanie. Nie je to nič pohodlné. Rovnako ako umývanie vonkajšej časti misy záchoda zo zadnej strany. Preto je ďaleko lepšie sa týmto nepríjemnostiam vyhnúť jednoducho tým, že si obstaráte umývadlo s pripevnením na stenu. Je to nakoniec častejšie a omnoho praktickejšie riešenie.

Vyhnite sa najčastejším chybám a upratujte kúpeľňu pohodlnejšie

Na záver pre vás máme zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo by ste si mali z našich dvoch článkov na túto tému odniesť. Pokojne si vyberte len to, čo vám dáva zmysel alebo ste schopní to doma zmeniť. Ale kedykoľvek sa vás niekto opýta, ako ste praktické usporiadanie riešili, môžete sa vrátiť k tomuto zhrnutiu, kde budete mať to najdôležitejšie v kocke. Alebo rovno môžete svojich kamarátov, rodinu, či známych odporučiť na náš blog, aby sa mohli sami pozrieť, aké sú možnosti.

Čistenie kúpeľne – detail na čistenie vane

  1. Hlavná myšlienka je ísť do minimalizmu čo do tvarov aj rozmiestnenia. Každá škára, medzera alebo zákutie znamená zložitejšie upratovanie – pre vás aj pre upratovacích pomocníkov. Takže si radšej kúpeľňu naplánujte tak, aby nikde taký priestor nevznikol. Uľaví sa vám aj komukoľvek, kto bude upratovať.

  2. Držte podlahu ak sa dá čo možno najprázdnejšiu a nestavajte na ňu nič, čo nie je potrebné. Jasné, budete chcieť mať pri vani alebo sprchovacom kúte koberček, aby ste nemuseli po kúpeli šliapať na studenú dlažbu, ale okrem toho skrinky radšej zaveste na stenu, regály tiež a umývadlo už dupľovane.

  3. Pozor na obkladačky a ďalšie povrchy. Vyhnite sa množstvu špár medzi obkladačkami a zvoľte radšej väčšie ako menšie obklady. Porézne materiály ktoré dobre sajú vodu nie sú pre kúpeľňu ideálne. Usadzuje sa v nich vlhkosť a môžu byť príčinou plesní. Týka sa to napríklad neošetreného dreva.

A sme na konci našej série o chybách v kúpeľni, ktoré vám komplikujú upratovanie. Dúfame, že teraz už máte jasné v tom, na čo si doma dať pozor. Držíme vám palce, nech sa vám prípadné úpravy podaria na prvý raz. Až budete mať hotovo, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Nájdete v nich zaujímavosti nielen zo sveta nábytku.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste