Zbavte sa chaosu vo veciach uložených pod drezom – 1. diel

84 Tipy a triky

Poriadok v kuchyni je pre mnohých z nás vizitkou kvalitnej starostlivosti o domácnosť. Keď si dohodneme niekoho na návštevu, je kuchyňa spoločne s obývačkou prvou miestnosťou, kde ideme upratať veci. Nechceme predsa, aby na návštevu náš pracovný neporiadok urobil zlý dojem. Ale často v tom zhone zabudneme na to, že naši priatelia budú potrebovať nielen vidieť, ale aj zažiť upratanú kuchyňu. Takže stratégia urýchleného napchatia vecí všade možne nemusí byť dobrá. O to viac neporiadok zamrzí na miestach, kde človek čaká všetko upratané, napríklad v skrinke pod drezom. Našťastie aj tam sa dajú veci upratať úhľadne a prakticky zároveň tak, že ak tam návšteva bude vyhadzovať vrecúško čaju, nezhrozí sa. Spísali sme pre vás praktické tipy, ako túto skrinku udržia upratanú, nech vám neurobí hanbu.

Moderná biela rohová kuchyňa s drezom a so skrinkami

Na ako prvé sa pozrieme na absorpčnú podložku, ktorá sa postará o vlhko a zrážajúcu sa vodu. Potom budeme pokračovať tipom na oceľové vedro na upratovacie veci, ktoré všetko udrží úhľadne pohromade. Tretia rada bude ohľadom tyčky na zavesenie handier alebo upratovacích prostriedkov, nech môžete využiť celú výšku skrinky. A štvrtý tip vám naservírujeme na konci článku ako bonus. Príjemné čítanie.

Vylepšite skrinku pod drezom absorpčnou podložkou

Určite to poznáte sami. Otvoríte dvierka skrinky a na spodku je pár kvapiek vody, ktoré sa vyzrážali z odpadového systému drezu alebo pri obyčajnej zmene teplôt, ktorou prechádza celá kuchynská linka. Je ale jasné, že voda alebo aj vo vzduchu rozptýlená zvýšená vlhkosť nerobia dobre vášmu nábytku. Ten by kvôli vlhkosti mohol rýchlo stratiť na kráse a zdeformovať sa alebo prinajmenšom prísť o nový vzhľad . A to určite nechcete ani počas bežných dní, nie ešte vtedy, keď sa ku vám chystá návšteva širšej rodiny alebo priateľov. Preto je dobré s vlhkosťou v skrinke pod drezom rázne zatočiť hneď na začiatku. Ideálna je na to absorpčná podložka, ktorá do seba ako hubka vsaje prebytočnú vlhkosť akéhokoľvek pôvodu. Vy tak môžete zostať pokojní s vedomím, že vnútro skrinky bude v perfektom stave, aj keď ste celý víkend strávili varením a chystaním dobrôt na hostinu a kuchyňa sa niekoľkokrát zaparila a vetrala.

Absorpčnú podložku zoženiete v domácich potrebách alebo u niektorých predajcoch nábytku. Je to nie príliš hrubá mäkká vložka, ktorú jednoducho rozprestrieme na dno skrinky pod drezom. A až na túto podložku potom uložíme všetky veci, ktoré v skrinke bežne skladujete. Cieľom nie je získať mäkšie dno skrinky, ale zamedziť voľne stojacej vode, ktorá by z dlhodobého hľadiska poškodzovala povrchovú úpravu vášho kuchynského nábytku. Podložka nestojí veľa peňazí, takže sa nemusíte báť, že by jej nákup zasiahol do mesačného rozpočtu rodiny. Zato z dlhodobého hľadiska je to skvelá investícia, pretože spoľahlivo ochráni dno skrinky pred vlhkosťou vyzrážanej vody. Zvládne dokonca aj to, keď pod drez upracete nie úplne suchú handru alebo vedro na vytieranie. Voda sa samozrejme odparí, skondenzuje a vsiakne do podložky, kde zostane bezpečne rozprestretá, aby mohla znovu pomaly vyparovaním odísť do vzduchu – tentoraz však už tempom, ktoré bude primerané odvetraniu skrinky.

Skrinka pod drezom s detailom na odtok z drezu

Okrem vlhka má absorpčná podložka ešte ďalšie výhody. Aj keď nie je príliš hrubá, zvládne dno skrinky spoľahlivo ochrániť pred mechanickým poškodením. Len si spomeňte, ako často naponáhlo ukladáte čistiace prostriedky, vedrá alebo napríklad kartáč. Všetky veci pri neopatrnej manipulácii za normálnych okolností pomaly obrusujú dno skrinky, ktoré potom stráca punc novosti a čo horšie, stráca tiež mechanickú pevnosť a schopnosť chrániť vnútorné časti steny skrinky. Tomu sa určite chcete vyhnúť. Absorpčná podložka svojou mäkkosťou krásne stlmí rýchle pohyby tvrdých vecí a nedovolí, aby dno skrinky prišlo tak ľahko nazmar. Takže, keď sa rozhodnete pre toto múdre vylepšenie vašej skrinky pod drezom, získate za minimum peňazí hneď dvojitú ochranu dna nábytku. A to podľa nás stojí za to.

Ukladajte veci na upratovanie do vedra alebo do krabice

Skrinka pod drezom je často tým miestom, kam schovávame aspoň niektoré prostriedky na upratovanie, handry, kartáčiky a iné náradie. Je ale nepríjemné, keď potrebujete rýchlo utrieť rozliaty olej alebo mlieko, ale ako na potvoru nemôžete v tej rýchlosti nahmatať handru alebo inú vec na utretie. Ale tomu sa môžete ľahko vyhnúť. Stačí, keď si veci vo vnútri skrinky lepšie zorganizujete. Je samozrejme nezmysel dávať dovnútra skrinky jednoduché police. Tie by vzhľadom k zvýšenej vlhkosti a mechanickému opotrebeniu dlho nevydržali. Skôr by to do budúcna znamenalo starosti navyše a tak či tak by ste v prípade potreby na tú vytúženú handru nedosiahli spoľahlivejšie. Takže lepším riešením je vedro alebo krabica, do ktorej uložíte veci na upratovanie. Či si zvolíte plast alebo oceľ, to už necháme na vás. V každom prípade ale myslite na to, že nádoba musí uniesť všetko spoľahlivo a dlhodobo odolávať mechanickému zaťaženiu. Preto je z nášho pohľadu o niečo lepšia oceľ.

Aby sa vám s vecami na upratovanie lepšie zaobchádzalo, vyberte si vedro alebo krabicu s držiakom. Potom budete môcť veci jednoducho prenášať jednou rukou, zatiaľ čo druhú budete mať voľnú na čokoľvek, čo budete práve potrebovať. Vždy si overte, akú má krabica alebo vedro nosnosť. Asi už ste v supermarketoch narazili na plastové vedrá, ktoré v leštenej úprave na prvý pohľad vyzerajú pekne. Ale práve tie nemusia byť ideálnou voľbou. Tenkostenný plast sa môže pri neopatrnom zachádzaní poškodiť a ani držadlo zvyčajne nebýva z oveľa kvalitnejšieho materiálu. Takže pokiaľ chcete s vedrom manipulovať aj mimo skrinku, radšej zvoľte pevnejší variant – prinajmenšom hrubší plast. Pokiaľ chcete do vedra ukladať aj čistiace prostriedky vo väčších baleniach, platí toto naše odporúčanie dvojnásobne. Určite by ste nechceli, aby sa vám pri prenášaní vecí vysypali na zem.

Mladá usmievajúca žena drží vedro plné vecí na upratovanie

Pre kutilov existujú aj malé oceľové alebo plastové vozíčky. Môžete si ich predstaviť ako krabice alebo vedrá na kolieskach. S nimi sa potom manipuluje oveľa ľahšie než v prípade klasických nádob, ktoré musíte prenášať vlastnou silou. Vozíčky sú praktické a elegantné riešenie pre všetkých, ktorým už napríklad nestačia sily alebo si chcú zjednodušiť prácu. Ale samozrejme vás takéto vybavenie na začiatok bude stáť o nejaké to euro navyše. Nemusíte sa ale báť, že by to bol výrazný zásah do vašich úspor. Za pár desiatok eur si zadovážite akýkoľvek variant na uloženie svojich upratovacích vecí, aby ste ich mohli mať v skrinke pod drezom alebo kdekoľvek inde vždy poruke.

Využite celú výšku skrinky pomocou vzpernej tyčky

Určite poznáte niekoho, kto má doma vo dverách hrazdu. Presne rovnaký princíp môžete jednoducho využiť aj vy, akurát vás nutne nečaká náročné cvičenie. Naopak, správne využitie takejto tyče môže pomôcť v ukladaní vecí a to nielen v skrinke pod drezom. Ak si neviete takúto vymoženosť predstaviť v akcii, ešte si ju môžete porovnať ku tyči v šatníkovej skrini. Tam tiež bezmyšlienkovite vešiate bundy, kabáty alebo iné oblečenie na vešiaky, ktoré prídu na tyč zapretú naprieč skriňou v dostatočnej výške, aby sa dole o dno skrine nepokrčili šaty. Určite je vám už jasné, akú tyč máme približne na mysli. Samozrejme pod drezom nebude potrebná taká silná tyč. Väčšinou si vystačíte s ďaleko tenšou.

Hrúbka tyče je v podstate na vás. Mnoho záleží na tom, či na tyč budete vešať len suché, prípadne mokré handry alebo od možnosti zavesenia vecí chcete viac. Pokiaľ ide o prvý variant, pokojne si vystačíte so silnejšími špajľami – zoženiete ich napríklad v záhradníckych potrebách alebo hobby marketoch, ktoré len vhodne uchytíte po bokoch skrinky. Ale pokiaľ chcete na tyč vešať už čistiace prostriedky alebo iné ťažšie veci, radšej zvoľte väčšiu hrúbku tyče, aby všetko uniesla bez prehnutia. Tým by sa totiž postupne prehýbala viac, až by prestala plnohodnotne fungovať, pretože by sa zavesené veci šmýkali smerom ku stredu tyče.

Keby ste nechceli do skrinky inštalovať tyč, vystačíte si tiež so špagátom. Ten má ale nevýhodu v tom, že nemá hladký povrch, takže sa z neho potom veci dávajú dole o niečo horšie než z tyče. Nič menej toto riešenie môže byť pre niekoho príjemnejšie. V extrémnom prípade sa dá špagát medzi stenami skrinky. Okrem toho takéto riešenie neponúka žiadnu veľkú nosnosť. Pretože ťažšie veci by určite štipce postupne vytrhli. Ale na zavesenie handier to môže byť pre niekoho zaujímavé riešenie. Z nášho pohľadu je ale istejšie a z dlhodobého hľadiska funkčnejšie riešenie tyčou, ktorú pripevníte vzoprením medzi steny alebo usadíte do držiakov na stenách skrinky.

Používajte svoje nádoby na čistiace prostriedky

Bonusový tip budeme venovať práci s priestorom. Väčšina kuchynských skriniek je totiž pomerne malých. A to platí aj o skrinkách pod drezom. Takže keď potrebujete na jednom mieste uložiť všetky čistiace prostriedky, často sa pri najlepšej vôli a uprataniu nezmestia. To môžete vyriešiť mnohými rôznymi spôsobmi. Ale nám sa zdá, že najelegantnejšie a najvýhodnejšie je používanie vlastných alebo iných nádob. Tým získate plnú kontrolu nad objemom čistiaceho prostriedku, ktorý budete mať pod drezom vždy po ruke. Je jasné, že iný objem budete potrebovať na prostriedok na riad a iný napríklad na čistenie vecí, ktoré upratujete menej často. Ale to už si určite dokážete nastaviť podľa toho, ako budete doma potrebovať vy.

Domáce čističe vo vlastných nádobách

Okrem vlastných fliaš a nádob budete potrebovať aj systém, ako sa v nich vyznať. Hlavne pri tých, po ktorých siahnete len niekoľkokrát ročne, budete možno potrebovať pomôcku, aby ste použili správny prípravok na to, čo chcete práve vyčistiť. Ideálne sú klasické lepiace štítky, ktoré si jednoducho popíšete alebo potlačíte tak, aby ste vedeli, čo je vo vnútri. Je jedno, či napíšete na štítok názov prípravku alebo sa uspokojíte s nápisom „na umývanie vane“.  V každom prípade si ale fľaštičky a nádoby označte, aby ste mali istotu, že používate správne prípravky, kedykoľvek vás chytí upratovacia nálada alebo povinnosť.

Ak máte organizovanosť radi, určite budete chcieť jednotlivé prostriedky roztriediť podľa  toho, kde sa používajú. To môžete urobiť jednoduchým rozdelením fliaš a nádob do košíka alebo do krabíc. Opäť si ich pokojne pomenujte, pokiaľ vám to uľahčí orientáciu, keď sa odhodláte upratovať. Niekomu budú vyhovovať košíky delené po miestnostiach, iní si zase napíšu kategórie podľa typu povrchu, ktorý zvládnu v košíku uložené chemikálie vyčistiť. A pokiaľ sa pýtate, čo máte urobiť s pôvodnými obalmi čistiacich prostriedkov, môžete ich skladovať v pivnici alebo kdekoľvek inde, bez toho, aby boli dobre dostupné. Alebo si rovno nakúpte čistiace prostriedky v bezobalových obchodoch a choďte si fľaše doplňovať, ako budete potrebovať.

Tým sme sa dostali na koniec prvého dielu našej série, kde vám radíme ohľadom usporiadania vecí v skrinke pod drezom. Sme radi, pokiaľ ste sa inšpirovali. A budeme ešte radšej, keď sa pozriete tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme ich pre vás radi a pravidelne.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste