Zbavte sa chaosu vo veciach uložených pod drezom – 2. diel

101 Tipy a triky

V druhom diele našej série, v ktorej sa venujeme spôsobu ukladania vecí pod kuchynským drezom, vám opäť naservírujeme štvoricu overených tipov, ktoré môžete využiť doma alebo kdekoľvek inde. Pokiaľ ste s nejakého dôvodu nečítali prvú časť série, určite sa k nej po dočítaní tohto článku vráťte, nech máte kompletný prehľad o tom, čo môžete doma v skrinke pod drezom vylepšiť. Je možné, že niektoré tipy doma nebudete môcť využiť priamo. Ale aj napriek tomu sa vám môžu hodiť, keď vás napríklad so žiadosťou o pomoc oslovia kamaráti, známi alebo dokonca niekto z rodiny. Uvidíte, že sú to praktické riešenia, ktoré oceníte aj keby ste ich nemali hneď kde uplatniť. A na čo sa pozrieme konkrétne?

Mladý muž upravuje usporiadanie skrinky pod drezom

Ako prvému sa budeme venovať téme krabičiek, do ktorých sa dajú uložiť veci podobného charakteru, aby ste mali všetko pekne roztriedené. Druhou témou budú dlhé úzke krabice, do ktorých naukladáte veci smerom zozadu dopredu v skrinke. Ako tretie prídu na rad háčiky, vďaka ktorým budete môcť ľahko zavesiť ľahšie a menšie veci, napríklad na vnútornú stranu dvierok skrinky. A štvrtý tip si necháme ako prekvapenie na koniec článku. Pokiaľ sa nemôžete dočkať, mrknite sa naň pokojne hneď. Príjemné čítanie.

Vytrieďte si veci do krabičiek, nech máte prehľad

Tento tip budete mať obzvlášť radi, pokiaľ patríte k systematickým ľudom so sklonom k perfekcionizmu. Nemusí to nutne znamenať, že vás rozhodí napríklad aj nerovný vlas na koberci po babičke. Ale v každom prípade máte radi vo svojich veciach poriadok, aby ste jednoducho aj poslepiačky siahli na miesto, kam vec patrí a našli ju tam. A presne v tomto vám môžu pomôcť rôzne veľké krabičky alebo iné nádoby na uloženie vecí. Pokojne môžete využiť aj vedierka alebo iné riešenia, ktoré vám budú najlepšie vyhovovať. V každom prípade budete potrebovať do skrinky pod drez zmestiť niekoľko úložných zariadení, ktoré krásne rozčlenia celý priestor, aby ste mohli pohodlne a bez hľadania využiť ktorúkoľvek vec, čo práve budete potrebovať. Navyše toto riešenie nemusíte využívať len v kuchyni. Pokojne sa dá použiť aj pri inom nábytku v domácnosti.

Veci uložené v krabičkách

Pokiaľ sa trochu hľadáte v tom, ako by mohlo vyzerať rozdelenie jednotlivých vecí, nebojte sa. Hneď vám to popíšeme na príklade. Ale samozrejme si ich potom budete musieť upraviť podľa vlastných reálnych potrieb. V prvej krabičke môžete mať napríklad veci k umývačke. To neznamená len tablety na umývanie riadu, ale aj tablety na čistenie umývačky, čistenie odtoku alebo napríklad soľ, ktorá tiež z času na čas pomáha umývačku držať v kondícii. V druhej krabičke môžete mať napríklad veci na čistenie podláh. A je jedno, či využívate univerzálny čistič na tvrdé podlahy a vystačíte si sním v celom byte alebo máte niekoľko prostriedkov, ktoré využívate podľa druhu podlahy. Napríklad obkladačky a linoleum neriešite, ale na drevo používate špeciálny šetrný prostriedok, ktorým vytierate podlahu tiež v detskej izbe.

Asi už máte predstavu, ako by takéto logické rozčlenenie mohlo vyzerať. Ale keby vám nevyhovovalo, môžete si samozrejme rozdelenie vecí vymyslieť akokoľvek inak. Hlavné je, aby vám usporiadanie sedelo a boli ste s ním spokojní. Jedným z možných riešení je napríklad delenie vecí podľa miestnosti, v ktorej ich najčastejšie využívate. Potom budete mať krabičku na kuchyňu, krabičku na kúpeľňu, krabičku na WC a tak ďalej. Určite už tušíte, aký režim delenia vecí by vám vyhovoval najlepšie. A aj keby ste to náhodou ešte nevedeli, vôbec si s tým nelámte hlavu. Pokojne vyskúšajte jednu z možností a čoskoro uvidíte, či je to tá pravá pre vás alebo budete vyberať z alternatív. V každom prípade najneskôr na druhý alebo tretí pokus budete mať jasno, aký typ delenia vecí do krabičiek pre vás bude ten najlepší a najfunkčnejší. Dúfame, že vám takýto systém uľahčí hľadanie vecí. Nám to funguje perfektne.

Vytvorte si svojpomocne niekoľko dlhých zásuviek

Nebojte sa, nebudeme po vás chcieť, aby ste na seba hodili montérky a stali sa z minúty na minútu nábytkármi. Síce aj to môžete, ale určite je jednoduchšie a časovo menej náročné riešenie, ktoré stojí zarovnanie niekoľkých dlhých a úzkych krabičiek alebo iných nádob, do ktorých naukladáte veci, ktoré potrebujete v kuchyni pod drezom mať. Nebudeme vám tu písať, koľko presne tých krabičiek má byť, pretože je dosť závislé na počte a druhu vecí. V každom prípade ale majte krabičky vyrovnané tak, aby sa dotýkali dlhšími stranami, zatiaľ čo kratšie strany budú mať vpredu a vzadu, keď sa po otvorení dvierok pozriete dovnútra skrinky. Tým zabezpečíte možnosť ktorúkoľvek krabičku jednoducho vytiahnuť, aby ste vo vnútri našli všetko, čo budete potrebovať alebo napríklad len aby ste skontrolovali, že sa vám ešte neminul prostriedok na umývanie podlahy.

Veci uložené v organizéroch zásuviek

Samozrejme tu tiež platí klasické porekadlo o dvojitom meraní a jednom rezaní. V tomto prípade skôr o jednom nakupovaní krabičiek. Tie mimochodom zoženiete napríklad v hobby marketoch, v domácich potrebách alebo pri niektorých nábytkároch, ktorí zároveň predávajú doplnky. V každom prípade vás nebudú stáť žiadne bohatstvo. S určitosťou si ani po sčítaní príjmov a výdajov nevšimnete, že ste daný mesiac niečo takéto nakúpili. Ale späť k rozmerom krabičiek. Nejde totiž len o šírku a dĺžku. Tie si pravdepodobne zvládnete ustrážiť podľa toho, koľko priestoru v skrinke máte. Vždycky je lepšie mať centimeter alebo dva rezervu, aby ste potom nemuseli pri vyťahovaní trpieť súčasným vysúvaním susedných krabičiek kvôli treniu stien. Ustrážte si taktiež hĺbku krabičiek. Mala by byť dostatočná, aby veci nevypadávali. Na druhej strane nesmú byť krabičky moc hlboké, aby sa do nich dalo pohodlne pozrieť a prehrabovať sa v nich.

Pokiaľ ide o materiál krabičiek, vždy je lepšie voliť mechanicky odolný variant, ktorý si poradí aj s nadmernou vlhkosťou. Tá je totiž práve pod drezom úplne normálna. Aj preto urobíte najlepšie, keď sa tentoraz vyhnete dizajnovým krabičkám z prírodných materiálov, ktoré sú síce pekné na pohľad, ale odolné moc nebývajú. Navyše by ich aj tak nikto v skrinke pod drezom obdivovať nemohol. Radšej siahnite po klasických plastových, prípadne oceľových variantoch. Samozrejme aj tie majú svoje muchy, ale určite vám dobre poslúžia o dosť dlhšie. Len v prípade oceľovej dávajte dovnútra radšej len suché veci, aby ste zbytočne neznižovali životnosť krabičky kvôli vznikajúcej hrdzi. Tá by mimochodom mohla zafarbiť uložené veci, čo určite tiež nechcete.

Vylepšite dvierka a vnútro skrinky háčikmi

Háčik je perfektná vec, ktorú oceníte napríklad v šatníkovej skrini  alebo na predsieňovej stene. Vždy tým získate zaujímavý úložný priestor, ktorý na prvý pohľad nie je ani vidieť. V prípade šatníkovej skrine ide o praktický doplnok, vďaka ktorému môžete ľahko oddeliť použité oblečenie od tých čistých na ramienkach. V prípade predsieňovej steny alebo vešiaku je to perfektné zjednodušenie situácie. Nikomu by sa nechcelo vláčiť sa po príchode domov s kabátom alebo bundou až ku šatníkovej skrini. A presne rovnaké je to aj v prípade háčikov v skrinke pod drezom v kuchyni. Len si predstavte, ako bude jednoduché umiestniť niekam handry na upratovanie, zavesiť do dvierok prebytočný kuchynský riad alebo háčiky využiť ešte na niečo iné. To už určite vymyslíte sami.

Kuchynský riad visiaci na háčikoch na dvierkach skrinky

Okrem dvierok skrinky môžete samozrejme využiť aj vnútorné strany stien skrinky. Sú síce zvyčajne o kúsok horšie prístupné než dvierka, ale aj tak stojí za to sem nejaké háčiky umiestniť. Budete tak mať istotu, že akékoľvek ďalšie veci budete môcť jednoducho zavesiť dovnútra do skrinky. Len si potom postrážte, aby ste veci zoradili nejako logicky. Keď budete dozadu strkať veci, ktoré využívate často, nie je to najlepší nápad. Skôr to robte naopak. Dopredu patria veci, ktoré potrebujete často, zatiaľ čo vzadu môžu zostať akékoľvek menej potrebné veci.

Veľkou výhodou háčikov je, že keď ich nevyužívate, nezaberajú prakticky žiadne miesto. Takže si nemusíte lámať hlavu s tým, či ich do skrinky neplánujete mnoho. Jednoducho ich tam naukladajte, koľko chcete. Skrinka to určite znesie. A keď nevyužijete všetky háčiky hneď, možno sa časom nájdu ďalšie drobné veci, ktoré budete potrebovať niekam uložiť. Potom sa vám bude hodiť, že ich môžete jednoducho zavesiť na pripravené háčiky do skrinky pod drezom, kde budú veci dobre schované, ale zároveň hneď po ruke, kedykoľvek ich budete potrebovať využiť.

Vyskúšajte nastaviteľné police, ktoré sa dajú vložiť do skrinky

Bonusový tip tento raz venujeme premyslenému doplnku, ktorý môžete doma využiť kdekoľvek inde, nielen v skrinke pod kuchynským drezom. Celý nápad nastaviteľných políc je v tom, že ich môžete prispôsobiť voľnému priestoru a napriek tomu ich jednoducho pripevniť do vnútra nábytku. Funguje to trochu ako skladačka s tým, že polica je v tomto prípade triumf, s ktorým môžete vyplniť ľubovoľné miesto. Pod drezom sa takáto flexibilná časť nábytku hodí dvojnásobne. Väčšinou tadiaľto vedie potrubie, ktorým potrebujete nechať dosť miesta. Ale zároveň môžete s nastaviteľnou policou využiť plnú výšku skrinky. A to je mnoho miesta, čo si uvedomíte až potom, čo ho začnete naplno využívať.

Police s vyrovnanými potravinami

Pokiaľ chcete využiť čo najviac priestoru skrinky, odporúčame si zadovážiť viacposchodový policový diel. Ten vám zabezpečí lepšie členenie priestoru. Akurát potom musíte počítať s tým, že veľké veci do nej nedáte. Napriek tomu ale podľa nás stojí za zváženie. A ešte si neodpustíme dodať, že materiál políc by mal byť odolný proti mechanickému poškodeniu aj zvýšenej vlhkosti, pretože oboje sa v skrinke pod drezom väčšinou vyskytujú pomerne často. Inak výber policového dielu necháme úplne na vás.

Tým sme sa dostali až na koniec tohto článku aj celej našej série. Ďakujeme, že ste dočítali až sem a dúfame, že ste si našli tip, ktorý sa bude hodiť práve vám. Až budete mať doma skrinku pod drezom vyladenú, mrknite sa tiež na naše ďalšie články na blogu. Píšeme ich pre vás radi a pravidelne.

Prečítajte si tiež

  • Zbavte sa chaosu vo veciach uložených pod drezom – 1. diel
    2023-12-29 85

    Poradíme vám, ako usporiadať veci v skrinke pod drezom, zbaviť sa vlhkosti a využiť celú výšku skrinky na zavesenie handier. Prečítajte si viac.

  • Čo nové v kuchyni?
    2023-05-16 474

    Moderné zostávajú naďalej jednoduché tvary bez akýchkoľvek ozdôb. Keď však zvedavo nahliadnete pod pokrievku, zistíte, že sa v kuchyni opäť varia novoty, ktoré dodávajú zatiaľ nepoznanú príchuť.

  • Dokonalá kuchyňa? Áno, nasledujme Feng Shui
    2023-07-04 1094

    Pokiaľ budeme sledovať filozofiu Feng Shui (či Feng Šuej), zistíme, že kuchyňa je srdcom domovov. Poďme sa pozrieť, ako by sme si mali zariadiť našu kuchyňu podľa učenia Feng Shui.

  • Domáca kuchyňa na úrovni profesionála - 10 tipov ako na to!
    2023-02-09 255

    Aby ste sa cítili ako skutočný profesionálny kuchár, musíte si vytvoriť aj optimálne zázemie. Ponúkame vám 10 tipov ako premeniť kuchyne na raj špičkových kuchárov.

  • Sektorové kuchyne – praktické tipy pre plánovanie
    2023-05-30 1233

    Ako usporiadať kuchyňu, aby bola praktická, ergonomická a nadčasová? Kde umiestniť sporák a akých chýb sa vyvarovať? Navrhnite si kuchyňu snov v 5jednoduchých krokoch.

  • Vyberte si tu pravú kuchyňu
    2023-01-04 1003

    Predstava každej ženy o vlastnej domácnosti väčšinou začína a končí kuchyňou. Je jej kráľovstvom, v ktorom nielen vládne, ale aj rozdáva svojim najbližším.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste