Nekazte si oči alebo aké je správne osvetlenie pre váš stôl?

Správne umiestnenie lampy na pracovnom stole je zásadné

Tieňom sa musíme vyhnúť!

Ideálnym zdrojom svetla samozrejme zostáva to denné. Tento zdroj je nenahraditeľný a žiadny umelý zdroj sa mu nepribližuje. Ale čo máme robiť, keď sa dni začnú skracovať a je skoro tma? Poďme sa spoločne pozrieť, aké platia zásady správneho osvetlenia pre písacie stoly a ich pracovné plochy. Samozrejmosťou je, že zdroj svetla musíme umiestniť tak, aby sme si netienili akoukoľvek časťou tela. Najlepšou voľbou je umiestniť svietidlo tak, aby nám osvetľovalo plochu z čela. Pokiaľ toto nie je realizovateľné, držme sa zásady, že pravák má mať zdroj svetla z ľavej strany a opačne ľavák zase z pravej strany.

Najlepším riešením je svietiť na pracovnú dosku a pri tom mať rozsvietené aj hlavné svetlo v miestnosti. Dbajme na to, aby obe svietidla používali rovnaké, buď teplé alebo studené spektrum. Nie rozdielne. Zdroj svetla by mal byť vo vzdialenosti okolo 40 až 50 centimetrov od pracovného miesta v uhle 60 až 70 stupňov a intenzite cca 600 luxov, teda zhruba 75 W klasickej žiarovky, avšak je veľmi dôležité, aby svietidlo svietilo na pracovnú plochu, nie nám do očí!

Svetlo z lampičky vám nesmie tieniť

Kvalita a ergonómia

Pri výbere samotného osvetlenia je treba sa sústrediť na to, aby bolo vyrobené z kvalitných materiálov, aby malo všetky potrebné atesty a bolo ergonomické. Kvalitné materiály zabezpečia hlavne dlhovekosť samotného zariadenia, atesty sú nevyhnutný dôkaz toho, že daný model prešiel štátnou skúšobňou a je teda bezpečný a ergonómia zaručí pohodlnosť samotného používania. Pri polohovateľných svietidlách sa zameriame na to, aby základňa bola dostatočne silná, aby pri manipulácii so svietidlom nemohlo dôjsť k jeho prevráteniu, veľmi stabilné sú aj lampy, ktoré sa dajú upínacím mechanizmom pripevniť na dosku pracovného stola. Nezanedbateľnú úlohu hrá aj umiestnenie vypínača a prípadných ovládacích prvkov, ktorými sa lampa polohuje.

Pracovný stôl môžete osvetliť aj stojacou lampou

Ako sme sa už zmienili na začiatku článku, veľkú úlohu hrá umiestnenie stola, jeho orientácia voči oknu, prípadne oknám, aj ďalšieho nábytku, hlavne veľkých kusov ako sú skrine a ďalšie. Dôležitá je tiež zvolená farba maľby stien a závesov.

Prečítajte si tiež

  • Nerušiť pracujem! Máte tiež doma pracovňu?
    2023-02-17 411

    Najlepšie nápady, inšpirácie alebo odpočinok zaručene získate v priestore, ktorý je stroho zariadený a priehľadný. Zariaďte si pracovňu tak, aby ste vy vládli jej a nie naopak.

  • Svetlo ako liek podľa Feng Shui (či Feng Šuej)
    2023-02-07 318

    Učenie o harmonickom bývaní tvrdí, že dobre osvetlená miestnosť prináša aj dostatok pozitívnej energie. Toto tvrdenie však nestačí, pozitívna energia nefunguje na stlačenie vypínača.

  • Zdravé bývanie! Alebo bývajte podľa Vasati
    2023-01-27 268

    Ako videli bývanie starí Védovia? Tu sú odporúčania vychádzajúce z tejto starovekej filozofie.

  • Ako si zariadiť bývanie rýchlo, štýlovo a lacno?
    2023-01-24 692

    To je zrejme heslo väčšiny mladých rodín. Naši mladí hostitelia si s výzvou poradili a upravili bývanie tak, aby ho opticky zväčšili, získali tak dojem priestrannejšej domácnosti.

  • Ako usporiadať miestnosť?
    2023-01-13 661

    Ako navrhnúť dispozíciu domu, ktorá umožní využívať každú časť obytného priestoru skutočne, ktorá nevytvára hluché miesta a miestnosti orientuje správne vzhľadom na svetové strany?

  • Nájdite poklad pod vašou strechou!
    2022-10-31 363

    Dôvodom pre realizáciu podkrovia ako obytnej časti domu či bytu, je využitie voľného priestoru, ktorý nám v dolnej časti obydlia chýba.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste