Spálne podľa chuti

Hľadáte príčinu nespavosti? Možno nie je ani tak vo vás ako v spálni samotnej. Zistite, či ste pri zariaďovaní neurobili chybu.

Svetlá minimalistická spálňa

Ako ju zariadiť?

Predstava o vašej spálni hýri aktivitou. Pokojne ju preto oblečte do odvážnejších tónov. Dávajte však pozor. Pokiaľ sa rozhodnete pre farebné steny, nábytok do spálne voľte menej výrazný – čo platí aj naopak. Farby sa môžu opäť objaviť na doplnkoch ako sú záclony, závesy alebo obliečky. Hoci je v móde oranžová, fialová a jablkovo zelená, nedajte sa zlákať trendmi. Môžu vám nútiť dokonca výrazné ornamentné vzory na stenu. To sa vám vôbec nemusí páčiť. Aj tu platí, že najdôležitejší je váš pocit. Neodporúčame ani svetlé pastelové tóny. Biela posteľná bielizeň je pre vás príliš nepraktická, preto zabudnite na príliš luxusné materiály, napríklad hodváb, bavlna a krep sú vhodnejšou voľbou. Príjemná a jednoducho udržiavateľná by mala byť aj podlaha. Nič nepokazíte kobercom v kombinácii s drevenými parketami. V ponuke je aj laminát, nezabudnite však, že jeho povrch je chladný.

Florálny motív čela postele rozveselí každé ráno

Keď vám priestor dovolí, vyberte si väčšiu než štandardnú posteľ. Vyhnete sa tak tlačenici v posteli, keď jedno z detí zostane náhodou aj cez noc pri vás. Pretože spálňu vnímate ako rodinnú miestnosť, dajte prednosť nábytku z uzatvárateľným odkladacím priestorom. Zabudnite na otvorené police. Ak sú naplnené náhodne položenými predmetmi, vyvolávajú dojem neporiadku. Tabu by pre vás mal zostať aj nábytok s ostrými hranami. Skrine s veľkými zrkadlovými plochami a voľne stojacimi kusmi v priestore. Prekážali by napríklad pri cvičení. A ešte jedna rada: v prípade, že je súčasťou spálne pracovný stolík s počítačom, umiestnite ho čo najďalej od postele.

Dekor dreva v spálni je nesmrteľný

Pretože v spálni trávite len nevyhnutný čas, neznamená to, že by ste jej zariaďovaniu nemali venovať patričnú pozornosť. Dovolíme si tvrdiť, že poriadok a atraktívny nábytok prispievajú k pokojnému spánku. Na vytvorenie priestoru na nerušený odpočinok potrebujete miestnosť, ktorá dýcha sviežosťou. Dbajte, aby ste izbu príliš nezaplnili. Umiestnite sem len nevyhnutný nábytok – postele, nočné stolíky, možno komodu na prádlo. Pokiaľ nemáte samostatnú šatňu, tak aj skrine. Odporúčame, vybrať si trendové zariadenie, ktoré pôsobí jednoducho. Opticky určite nezaťaží miestnosť. Snažte sa o farebnú harmóniu. Príjemný a vyvážený súlad dosiahnete pastelovými a prírodnými tónmi. Nesiahajte po ničom, čo by pôsobilo výrazne a zbytočne upútavalo pozornosť. Na vytvorenie pokojnej atmosféry zvoľte lokálne osvetlenie – k posteliam a ku skriniam. Centrálne svietidlo nepotrebujete. Za najdôležitejší kus nábytku sa považuje posteľ. Zvoľte si čo možno najväčšiu, aby vám poskytla príjemný odpočinok. Investujte do zdravotného matraca. Postupne sa u nás udomácňujú aj matrace so zónovou tvrdosťou. Zabezpečujú najvhodnejšiu tvrdosť pre každú časť tela. Novinkou je matrac s bylinkovými vreckami s upokojujúcou arómou.

Posteľ

Pozornosť venujte v prvej rade posteli. Vyberte si takú, ktorá má záhlavie prispôsobené na pohodlné opretie hlavy. Pri čítaní alebo sledovaní televízie sa vám bude príjemne ležať. Na trhu iste objavíte záhlavie, ktoré ponúka priestor na časopisy alebo knihy. Nezabudnite na nočné stolíky. Nemali by byť len efektívnou ozdobou. Uprednostnite posteľ so zásuvkami, ukrývajú ďalší odkladací priestor. Radi čítate v posteli? Nočné svetielko by určite malo stáť na nočnom stolíku. Modernejšie verzie postelí majú svietidlá inštalované priamo na bokoch záhlavia. Myslite na partnera. Ak tiež rád číta v posteli, doprajte si hneď dve svietidlá. Keď budete chcieť spať, on si môže čítať bez toho, aby vás vyrušoval.

Luxusná kontinentálna posteľ nemusí stáť majland

Ostatné predmety

Pri výbere šatníkových skríň dbajte na účelné usporiadanie vnútorného priestoru. Pamätajte aj na menšie predmety ako opasky, kravaty či rukavice. Máte radi poriadok a zásuvky vám ho doprajú. Pokiaľ vám to priestor dovolí, umiestnite do spálne kreslo s menším príručným stolíkom, prípadne toaletný stolík. Vy ho určite využijete. S výberom farieb a materiálov príliš neexperimentujte. Vaša spálňa by mala pôsobiť predovšetkým útulne. Radíme, vybrať si béžové prírodné odtiene. Na oknách by mali visieť záclony so závesmi. A na podlahe? Jednoznačne hebký koberec.

V spálni sa nemusíme báť ani tmavších tónov

Manželská posteľ kombinujúca dekor dreva s čalúnením

Spálňu si môžete zariadiť naozaj minimalisticky

Čalúnené polstrované čelo umožňuje pohodlné opretie a chráni stenu

Elegantný spálňový nábytok vo svetlých tónoch

Aj vo vašej spálni sa môžete cítiť ako v päťhviezdičkovom hoteli

Pri kúpe spálňovej zostavy ušetríte čas pri výbere jednotlivých komponentov

Priestranná boxspringová posteľ láka na pravidelné leňošenie

Prečítajte si tiež

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 694

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 253

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1356

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 701

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 562

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • Skrine, ako na ne?
    2022-12-06 640

    Zamysleli ste sa už nad tým, či sú pre vás lepšie vstavané skrine alebo klasické samostatne stojace?

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste