Ustlané na matraci

Výdatný spánok prospieva nielen kráse a vitalite, ale aj dôvtipu. Výskumy potvrdili, že podporuje tiež kreativitu a uchováva v pamäti, čo sme si čerstvo zapamätali. Pre regeneráciu organizmu je o mnoho podstatnejšia kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si preto správny matrac, pretože na akom matraci zaspíte, tak budete spať.

Správne vybraný matrac podporuje regeneráciu organizmu

Rozhodli ste sa pre kúpu nového matraca, ale ešte riešite, ktorý je pre vás ten správny? Aké má mať zloženie, tvrdosť, má byť s pružinami, alebo radšej bez nich? Pýtali sme sa odborníkov z oblasti zdravotníctva, výroby aj predajcov matracov. Nechajte si poradiť. Ich odporúčania a skúsenosti možno uľahčia výber matraca.

Ako začať?

Výber nového matracu si naplánujte na dopoludnie. Ráno je telo odpočinuté a pri skúšaní matraca bude reagovať citlivejšie a o mnoho kritickejšie. Ku večeru sa prah citlivosti zníži a teda unavenému telu vyhovuje každý matrac. Určite ich vyskúšajte aj niekoľko, než nájdete ten pravý.

Rady odborníkov

Akú úlohu hrá pri výbere matraca hmotnosť užívateľa?

Hmotnosť zohráva veľmi podstatnú úlohu, je dôležité zvoliť správny matrac zo zdravotného hľadiska a zohľadniť opotrebovanie matraca. Každý matrac má určitú nosnosť, prekročenie nosnosti znižuje životnosť matraca.

Aký typ odporúčate pre optimálnu, nadmernú alebo podpriemernú hmotnosť?

Pre nadmernú hmotnosť odporúčame tvrdší matrac, napríklad so silnejším kokosovým jadrom v kombinácii s komfortnou studenou alebo latexovou vrstvou. Pre podpriemernú hmotnosť je to individuálne, ale odporúčame mäkší matrac, napríklad studenú penu v kombinácii s viskóznou penou alebo matracom s pružinovým jadrom. Pre optimálnu hmotnosť záleží v podstate na preferenciách zákazníka, akú tvrdosť a materiál si zvolí. Na trhu je množstvo matracov s rôznou tvrdosťou a kombináciou materiálov.

Venujte pozornosť optimálnej tvrdosti matraca

Na základe akých kritérií vyberáme typ matraca?

Podľa hmotnosti spiaceho, zdravotného stavu, podľa pocitu pri vyskúšaní matraca a samozrejme tiež podľa finančných možností. Ľudia, ktorí majú zdravotné problémy s chrbticou a kĺbmi, by mali sledovať kvalitu a dať prednosť zónovým matracom, ktoré sú špeciálne ortopedicky formované a kopírujú dokonale tvar tela. Alergici by zase mali dávať pozor na materiálové zloženie a poťah matraca.

Moderné poťahy matracov majú antialergénnu úpravu

Aké materiálové zloženie matracov a poťahu by mali voliť alergici?

Malo by byť z antialergénnych materiálov ako napríklad latex, kokos, studená pena. Poťah by mal byť snímateľný a s možnosťou prania pri 60 °C. Pre alergikov sú ideálne poťahy s povrchovou úpravou aloe vera, pretože pohlcujú alergény.

Čo môže spôsobiť voľba nesprávneho matraca?

Môže zapríčiniť zdravotné problémy, napríklad deformáciu chrbtice. Pri alergikoch vzniká pri nevhodnej voľbe zhoršenie alergie a zdravotného stavu celkovo.

Správne vybraným matracom predídete bolesti chrbta

Môžeme všeobecne povedať, či je pre zdravý spánok vhodnejší pružinový matrac alebo matrac bez pružín? Aké sú ich klady a zápory?

Jednoznačne sa nedá povedať, ktorý matrac je pre zdravý spánok najvhodnejší. Pri nepružinových matracoch sa ponúka väčšia variabilita a zákazník si môže vybrať presne to, čo potrebuje. Pri pružinových matracoch nedosiahneme nikdy takú tvrdosť, ako napríklad pri latexovo-kokosových kombináciách. Dôležitú úlohu zohráva aj kombinácia matraca a roštu.

Aký je vzťah medzi matracom a roštom?

Kvalitný a správne zvolený rošt dokáže ovplyvniť životnosť matraca. Ich kombináciou môžeme dosiahnuť požadovaný efekt, či už polohovania alebo celkovej pružnosti.

Dobre zvoleným posteľovým roštom zvýšite účinnosť kladných vlastností matraca

Ktoré spojenie matraca a roštu je nevhodné?

Pri polohovateľných roštoch neodporúčame pružinové matrace, ktoré majú komfortnú výšku, ani tvrdé a menej ohybné matrace .

Existujú do detských postieľok iné než penové matrace?

Áno, jedná sa o rôzne kombinácie latexu s kokosovou doskou.

Pri výrobe matracov sa dnes bežne používajú aj kokosové vlákna

Ktorý typ matraca je najpredávanejší?

Najpredávanejší ako kokosová doska s dvomi vrstvami latexu, viac zónové matrace zo studenej peny, matrace z vysoko elastickej peny. Pri pružinových matracoch sú to modely s taštičkovými pružinami, ktoré majú efekt vodnej postele.

Prečítajte si tiež

  • Bez čoho sa spálňa nezaobíde
    2022-11-07 727

    Najintímnejšia miestnosť v dome alebo byte musí umožniť odpočinok po rušnom dni, očistný spánok či vášnivé objatia v atmosfére, ktorá korešponduje s osobnosťami jej obyvateľov.

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 264

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • Spálne podľa chuti
    2023-01-20 625

    Hľadáte príčinu nespavosti? Možno nie je ani tak vo vás ako v spálni samotnej. Zistite, či ste pri zariaďovaní neurobili chybu.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1428

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Reklama na ticho: ako odhlučniť byt
    2022-11-11 747

    Deptá vás rámus? Váš domov potrebuje rýchlu odhlučňovaciu kúru. Zabudnite na pláta od vajec. Vyskúšajte jednoduché triky, ktoré fungujú.

  • 26 bodov ako zariadiť detskú izbu
    2023-01-17 1199

    Prečítajte si 26 najlepších rád ako si poradiť s detskou izbou, aby bola pre vašu ratolesť ideálnym miestom na život.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste