Viete, na aké trendy v obývacej izbe sa v roku 2024 pripraviť? My áno

Čo je najlepšie na príchode nového roka? Predvídanie, aké trendy sa objavia v interiérovom dizajne. Aké budú v roku 2024 trendy farieb, štýly a celkové poňatie obývacích izieb? Na svoje si prídu všetci. Extroverti ocenia hravé farby a výrazné svietidlá, introverti nové poňatie minimalizmu a odlišne vnímané neutrálne farby.

Tmavšie farby dodajú izbe útulnosť

Tmavšie farby dodajú izbe útulnosť

Moderné trendy v obývacej izbe pre rok 2024

Obývacia izba je srdcom domova. Navrhuje a zariaďuje sa tak, aby ste v nej mohli zdieľať radosti aj starosti, ktoré vám, vašej rodine a priateľom život prináša. Napriek tomu, že sa trendy pre obývacie izby každý rok menia, jedno zostáva isté bez ohľadu na diktát doby: obývacia izba by mala byť miestom, ktoré dýcha pohodlím.

V tomto roku sa obývacie izby ponoria do tmavších odtieňov. V maľovaní interiérov budú v roku 2024 prevažovať tmavšie odtiene, predovšetkým slivková, fialová, tmavo hnedá a vínová. Táto nálada sa premietne aj do materiálov. Pohovky a čalúnený nábytok budú zahalené do zamatu. Rovné línie ustúpia organickým zakriveniam. Neutrálne farby síce nebudú na druhej koľaji, ale je fakt, že sa do obývačky budú predierať predovšetkým experimenty z hľadiska farebného aj látkového poňatia.

Všeobecne sa bude upúšťať od otvorených priestorov. Obývacia izba bude viac multifunkčná a menej formálna. Nájdete tu zóny na:

  • hranie,
  • leňošenie,
  • robenie domácich úloh,
  • párty s priateľmi.

Podľa dizajnérov budú v obývacej izbe v roku 2024 na prvom mieste farba a detaily. Aké konkrétne trendy sa premietnu do zariaďovania obývačky?

Obývacia izba s viacúčelovými zónami

Táto miestnosť už nebude slúžiť len na sledovanie televízie alebo ako reprezentatívna miestnosť na stretávanie sa s priateľmi. Vytvorte v nej niekoľko odlišných zón. Jednej z nich bude dominovať centrálne pohodlné posedenie, ktoré reprezentujú napríklad pohovka a kreslá.

Ďalšou zónou môže byť tzv. pracovná zóna s písacím stolom. Deti si tu môžu písať domáce úlohy, dospelí túto časť môžu premeniť na svoju domácu pracovňu. Posledná zóna by mala slúžiť zábave. Predstavuje ju buď vyšší subtílnejší konferenčný stolík alebo stolík odkladací. Mal by poskytovať dostatok priestoru napríklad na rozloženie herného plánu na šach, Človeče nehnevaj sa alebo obľúbené Activity.

V obývacej izbe by nemala chýbať zóna na hranie

V obývacej izbe by nemala chýbať zóna na hranie

Premena minimalistického štýlu

Rok 2024 prinesie koniec studených, jednotne bielych obývacích izieb, čo sú znaky typické pre súčasný minimalizmus. Namiesto toho na vás čaká viac útulnosti a pohodlia. V obývacej izbe nájdu svoje miesto mäkké a teplé doplnky, ktoré zvyšujú hladinu hormónu šťastia a dopamínu. To však neznamená, že do miestnosti nemôžete začleniť neutrálne prvky. Ide o to, nájsť rovnováhu medzi hrejivým a teplým, neutrálnymi a výraznými farbami. Skúste napríklad kombinovať mäkké materiály, ako sú vlna, ľan a zamat s tvrdšími, medzi ktoré patrí mosadz, kameň a drevo.

Obývacie izby pre dobrú náladu

V obývacích izbách sa objaví viac zábavy a rozmarných akcentov. Môžu mať napríklad podobu mohutných doplnkov a nadrozmerných dekorácií. Urobte v obývacej izbe miesto na pohodlný sedací vak. Na odkladací stolík postavte veľkú sklenenú vázu s výraznými kvetinami, konferenčný stolík zostavte z niekoľkých masívnych špalkov. Rozmarným akcentom môže byť aj veľké a výrazné osvetlenie, ktoré nahradia malé závesné svietidlá.

Tento spôsob zariadenia sa ľahko dotýka často skloňovaného dizajnového štýlu maximalizmus. Prichádzajúci rok nebude maximalizmus chápať ako: mnoho všetkého a všade. Skôr pôjde o cielené použitie prvkov. Pôjde o precízne spojenie geometrických tvarov, textúr, kovov a ďalších drobností v celom byte či dome.

Neutrálne zemité tóny

Vo farebných trendoch pre rok 2024 sa nebude úplne vzďaľovať od neutrálnych farieb, len sa budú ponímať inak. Od jasne bielych a šedých odtieňov sa presuňte ku:

  • viac krémovým,
  • hnedým,
  • hrdzavým,
  • tlmeným zeleným tónom.

S touto farebnou paletou pôjdu ruka v ruke prírodné materiály a ekologický spôsob života. V obývacích izbách nebude chýbať zeleň v podobe izbových kvetov v kvetináčoch, prípadne v podobe živých stien. Prírodu môžete do obývačky pustiť aj tým, že necháte holé okná a umožníte prírode vstup do svojho obydlia (to iba v prípade, že máte výhľad do záhrady).

Obývacia izba ako súkromný priestor

Prichádzajúci rok skoncuje s otvorenými pôdorysmi. Nejaký čas totiž už nie sú v móde. Pokiaľ máte obývaciu izbu spojenú s jedálňou a kuchyňou, nemusíte sa desiť veľkých stavebných úprav. Nevolajte murárov, nestavajte priečky. Priestor môžete dômyselne rozdeliť aj bez stavebných úprav. Čo vám pomôže? Napríklad posuvné japonské steny alebo šikovne rozmiestnený nábytok. Napríklad policový regál dômyselne oddelí obývaciu časť od jedálenskej.

Oddeľte obývaciu izbu od zvyšku miestnosti napríklad regálovou policou

Oddeľte obývaciu izbu od zvyšku miestnosti napríklad regálovou policou

Viac osobných dotykov a detailov

Obývacie izby by mali byť plné osobných dotykov a príbehov. Zdobenie zmysluplnými kúskami nie je o honbe za estetikou. Skutočná podstata spočíva v jemnosti, hýčkanom dedičstve a v intímnom spojení medzi priestorom a jeho obyvateľmi.

Čo sú teda tie dotyky a detaily? Napríklad rodinné fotografie, suveníry z ďalekých ciest, ale tiež z objavovania našej zeme, kúsky nábytku, ktoré sú rodinným dedičstvom, výstava LP vašich obľúbených interpretov.

Futurizmus a napojenie na budúcnosť

Inteligentná domácnosť nie je nič nové. V roku 2024 si nájde cestu aj do obývacích izieb. Nebude chýbať hlasové ovládanie inteligentných svetiel alebo obsahu v televízii. Automatizácia sa objaví aj v nábytku. Stačí si obstarať napríklad stolík s inteligentnou nabíjačkou alebo obývaciu stenu so zabudovaným biokrbom. Obľúbené sú tlačidlom ovládateľné opierky na sedačkách. Jednoducho upravíte napríklad hĺbku sedu alebo rozložíte podnožku.

Prečítajte si tiež

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste