Zdržia sa u vás hostia aj cez noc? Postele pre hostí a ďalšie varianty na prenocovanie

125 Tipy a triky

Príde k vám na návštevu rodina alebo priatelia stým, že zostanú cez noc? Pravdepodobne začnete riešiť otázku, kam a na čo ich uložíte? Pokiaľ nemáte to šťastie a nemáte samostatnú izbu pre hostí, ponúka sa obývacia izba, pracovňa alebo detská izba. Čo môžete urobiť pre to, aby sa u vás vyspali do ružova? Ako zariadiť izbu pre hostí?

Pripravte svojim priateľom čo najpohodlnejšie spanie

Pripravte svojim priateľom čo najpohodlnejšie spanie

Pokiaľ už pri obstarávaní bytu alebo pri stavbe domu budete vedieť, že u vás z času na čas prespia návštevy, môžete vyberať bývanie s izbou, ktorá bude určená primárne pre návštevy. Napokon vlastnú izbu návštevy ocenia, pretože budú mať dostatok súkromia. Vy ani oni sa nebudete musieť prispôsobovať odlišným ranným rutinám.

Posteľ pre hostí

Pokiaľ vám to priestor dovoľuje, obstarajte si dvojlôžko, na ktorom sa luxusne vyspí jedna osoba a pohodlne dve osoby. Klasické dvojlôžko má štandardnú veľkosť 180 x 200 cm. Pokiaľ potrebujete šetriť miesto, siahnite po menšom dvojlôžku s rozmermi 160 x 200 cm. Ďalším variantom je palanda alebo poschodová posteľ, prípadne posteľ s výsuvným matracom. Tieto dve posledné menované sú priestorovo nenáročné, takže sa hodia aj do menších izieb.

Šatníková skriňa alebo komoda

Vaši hostia si so sebou určite privezú oblečenie, hygienu a ďalšie potreby, ktoré na svoje fungovanie potrebujú. Preto by ste pri výbere nábytku do izby pre hostí nemali zabudnúť na šatníkovú skriňu alebo aspoň na komodu. Komody sú v poslednej dobe veľmi populárne, pretože ponúkajú dostatok úložného priestoru a zároveň šetria miesto v izbe. Na druhej strane ale nie sú najlepším riešením na oblečenie, ktoré musí visieť na vešiaku.

Nočné stolíky s lampičkami

Nočné stolíky by mali stáť z oboch strán postele. Nemali by na nich chýbať lampičky. Odkladací priestor by mal byť dostatočne veľký pre to najpotrebnejšie: telefón, šperky, okuliare, pohár s vodou, vreckovky, užívané lieky.

Z hľadiska upratovania pre vás bude najpraktickejšie, pokiaľ na zemi nebudú koberce, v ktorých sa drží prach. Ideálna je tvrdá a hladká podlaha, ktorú stačí len povysávať alebo vytrieť. Jednoducho sa zbavíte prachu a nečistôt.

Aby sa u vás hostia dobre vyspali, mali by byť na oknách žalúzie alebo závesy, ktoré zabezpečia maximálnu možnú tmu.

Poschodová posteľ v izbe pre hostí šetrí miesto

Poschodová posteľ v izbe pre hostí šetrí miesto

Kam uložiť návštevu, pokiaľ nemáte izbu pre hostí?

Pokiaľ vám priestorové možnosti neumožňujú zriadenie samostatnej izby pre hostí, môžete ich uložiť:

  • v obývacej izbe,
  • v detskej izbe,
  • v pracovni.

V prípade detskej izby si budete musieť dieťa nasťahovať ku sebe do spálne.

Najdôležitejším vybavením bude v týchto prípadoch posteľ pre hostí. Na čom môžu vaši hostia zložiť hlavu?

Rozkladacia posteľ alebo prístelka pre hostí

Môže mať rôzne podoby. Najčastejšie sa jedná o posteľ, ktorá sa zloží na polovicu. Na rošt sa položí pohodlný matrac. Za hľadiska rozmerov by mala byť prístelka veľká ako klasické jednolôžko, teda 90 x 200 cm. V spodnej časti môže mať kolieska pre jednoduchšiu manipuláciu. Pokiaľ sa rozhodnete pre túto možnosť, rozmyslite si, či máte posteľ kam uskladniť, pokiaľ ju nebudete používať. Zaberie totiž pomerne dosť miesta.

Rozkladacia pohovka

Najobľúbenejším riešením sú rozkladacie pohovky. Pri ich výbere dbajte na to, či rozkladaciu časť tvorí matrac. Nezabudnite tiež na jej tvrdosť, ktorá by mala byť podobná ako tvrdosť sedákov. K dostaniu sú aj pohovky pre každodenné spanie, ktoré majú integrovaný matrac vrátane roštu. Zatiaľ čo niektoré pohovky sa na lôžko premenia vďaka výsuvnej časti, iné majú systém klickklack. Pohovka sa akoby „zlomí“ a zadná opierka sa premení na druhú polovicu lôžka.

Nafukovacia posteľ pre hostí

Zvyčajne sa jedná o nafukovací matrac, ktorý je k obstaraniu v rôznych rozmeroch pre jedného aj pre dvoch spáčov. Aj keď budete na matrac dávať prestieradlo, vyberte prevedenie, ktoré má plochu na spanie potiahnutý príjemnou látkou. Pamätajte, že na tvrdých podlahách plastový nafukovací matrac vŕzga, takže je lepšie podložiť ho napríklad dekou, kusovým kobercom alebo ďalším prestieradlom.

Rozkladacie kreslo

Rozkladacie kreslo funguje rovnako ako rozkladacia pohovka, ale zvyčajne sa na ňom pohodlne vyspí len jeden človek.

Skladacie matrace či taburety

Ide o praktické riešenie, ktoré nezaberá mnoho miesta a po zložení ich využijete na sedenie. Sú určené pre jedného spiaceho.

Matrace pre hostí

Svoju návštevu môžete uložiť aj na matrace, ktoré položíte na podlahu. Otázkou je, či budete mať matrac kam uložiť, keď hostia odídu.

Hostí môžete ubytovať na pohodlnom, ideálne rozkladacom gauči

Hostí môžete ubytovať na pohodlnom, ideálne rozkladacom gauči

Pokiaľ u vás budú hostia spať na rozkladacej sedačke, kreslo alebo na skladacom matraci, môžete im odpočinok spríjemniť topperom. Jedná sa o tenký matrac, ktorý najčastejšie nájdete na hlavnom matraci boxspringovej postele. Vďaka topperu prekryjete delené časti podsedákov a zlepšíte kvalitu spánku. Topper sa vďaka svojej tenkej hrúbke ľahko skladuje.

Čo ďalšie mať pripravené pre hostí?

Okrem postele by ste pre hostí mali mať tiež prikrývky a vankúše. Nezabudnite ani na prestieradlá a posteľnú bielizeň. Môžete si vyčleniť posteľnú bielizeň, ktorá bude určená iba pre návštevy. Rozhodne sa vyplatí, pokiaľ budete mať v „zásobe“ letné aj zimné prikrývky. Prípadne môžete letnú prikrývku v zime doplniť teplou dekou. Pre návštevy sa najlepšie hodia prikrývky a vankúše, ktoré sú vyplnené dutým vláknom, pretože sa ľahko udržiavajú. Duté vlákno totiž môžete prať doma v práčke.

Okrem prikrývok, vankúšov a posteľnej bielizne majte v zásobe tiež dostatok uterákov. Od veci nebudú ani náhradné zubné kefky, pretože sú jednou z vecí, ktorá sa pri cestovaní zabúda najčastejšie.

A pokiaľ chcete, aby sa u vás hosti cítili ako v najluxusnejšom hoteli, môžete im na čisto prezlečenú posteľ pripraviť nielen mäkučký uterák, ale tiež malé mydielka či sprchové gély a šampóny, prípadne malú cestovnú pastu.

Prečítajte si tiež

  • Izba pre hostí
    2023-03-24 356

    Naše babičky hovorievali: ryba a hosť na tretí deň smrdia. K tomu, aby nebolo toto príslovie tak úplne pravdivé, pomôže aj dobre pripravená hosťovská izba. Ponúkame vám niekoľko praktických rád.

  • Nákupný radca: Ako vybrať sedaciu súpravu
    2023-05-09 594

    Ako vybrať model, ktorý splní vaše očakávania? Zistite, na čo sa zamerať a čoho sa radšej vyvarovať.

  • Ustlané na matraci
    2023-01-31 323

    Pre regeneráciu organizmu je mnoho dôležitejšia kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si preto správny matrac, pretože na akom matraci si usteliete, tak budete spať.

  • Nábytok do spálne – od postele až po doplnky
    2024-02-16 192

    Vyberte si správnu posteľ, pridajte skriňu na všetko potrebné a nezabudnite na pohodlné kreslo. Nakoniec pridajte dekorácie a je to všetko. Viac v článku.

  • Hitparáda sedačiek!
    2022-11-25 326

    Sedačka je takmer vždy dominantou obývacej izby a zároveň rozhoduje o našom pohodlí pri chvíľach odpočinku. Porozhliadnite sa s nami potom, čím si jednotlivé typy získavajú svojich priaznivcov.

  • Ako na nábytok do malých miestností
    2024-01-12 110

    Mrknite sa na 5 tipov na využitie každého centimetra priestoru. Inšpirujte sa, ako vybaviť malú obývačku, spálňu alebo kúpeľňu. Neváhajte a čítajte!

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste