5 rád ako zariadiť ideálnu spálňu

Dizajnová spálňa s celočalúnenou manželskou posteľou a zrkadlovým nábytkom

1) Priestor

Veľkosť priestoru spálne je predovšetkým závislá od usporiadania jednotlivých miestností v dome, či byte ale pokiaľ by sme si mohli rozmery vybrať, 20 m2 by bolo ideálnou výmerou. Štandardne je stanovený minimálny výmer, ktorý predstavuje 8 m2 pre jednolôžkovú izbu a 12 m2 pre dvojlôžkovú. Spálňa by nemala byť priechodnou miestnosťou, vzhľadom k tomu, že má slúžiť ako miesto na odpočinok a spánok, nemal by byť spiaci či relaxujúci človek rušený akýmkoľvek pohybom vo vnútri priestranstva. Zákaz prechodu do susediacich miestností neplatí v prípade, že je ku spálni pripojená napríklad šatňa či kúpeľňa, ktorá však mala slúžiť iba pre potreby užívateľov spálne a nie celej rodiny.

Umiestnenie spálne z hľadiska svetových strán je odporúčané na východ, prípadne na severovýchod. Východná strana v sebe ukrýva kúzlo budenia vychádzajúcim slnkom. Naopak nevhodné je umiestnenie spálne na západnej strane, ktoré znamená vyššie teploty v miestnosti, čo nie je rozhodne vhodné. Spálňa by mala byť jednou z najchladnejších miestnosti v dome, preto je za ideálnu teplotu tejto izby považovaných 18 - 19° C.

Dôležitou oblasťou, ktorou by sme sa mali tiež zaoberať pri riešení novej spálne, je postavenie okien, presklených stien, prechodov a dverí. Zamyslieť by sme sa mali predovšetkým nad tým, či je nutné umiestňovať tu viac dverí, tiež jedno alebo viac okien alebo radšej jedno väčšie s dostatočným presvetlením miesta. S týmto súvisí aj narušenie súkromia, ako sa uvádza vyššie – z hľadiska uživateľského, by sa mala spálňa radiť do súkromnej časti bytu/domu, tzn. dvere slúžiace iba na vstup do danej izby a okno, ktoré by zabezpečilo diskrétnosť tejto miestnosti, zauvažovať by sme mali aj nad nutnosťou balkónov či vstupov na terasu. Ďalší problém nastáva pri výbere a kompozícii nábytku. Pokiaľ je priestor rozdelený oknami a dverami, znamená to pre nás veľkú nevýhodu pri zariaďovaní jednotlivými kusmi nábytku do spálne. Použitím okien a dverí nám vzniká delený priestor a tým pádom sa zmenšuje miesto – nastáva situácia, kedy sme nútení vyberať menej rozmerný nábytok, ktorý je v domácnostiach malých bytov jednoducho nevhodný, pretože tu „bojujeme“ o každé miesto na uloženie vecí, či voliť nábytok „na mieru“, čo sa ale samozrejme podpíše na finančnom rozpočte.

Biela moderná spálňa v minimalistickom dizajne

2) Posteľ

Akú posteľ vybrať a kam ju v izbe umiestniť, to je otázka, ktorú si kladie každý, kto túži po zmene tohto kúsku nábytku alebo si zariaďuje nový byt. Prvou zásadou je umiestnenie postele tak, aby sme z nej videli na dvere do izby. Pokiaľ by sme spali chrbtom, vyvolávalo by to v nás pocit nebezpečenstva a pokojný spánok by bol preč. Ďalej by sme mali aj pri nedostatku miesta dbať na to, aby bola posteľ prístupná z troch strán. Každý z páru musí mať z hľadiska zaistenia komfortu prístup na svoju stranu postele. Rozmer postele do spálne alebo lepšie matrac, by v dnešnej dobe mal byť pre dvojlôžko 180 x 200 cm, menšie rozmery sa hodia skôr na chatu, či na miesta, kde sa nespí denne. Pre vysoké postavy sa vždy vyskytne otázka, či si nekúpiť predĺženú dĺžku matraca, ten síce nie je štandardom čo sa týka rámu postelí, roštu aj posteľnej bielizne, ale pre pohodlie spiaceho je iste najlepšou voľbou. Pri výbere postele nás ďalej zaujímajú doplňujúce komponenty ako rošt a matrace. Matracov je v ponuke nepreberné množstvo, každý si tak vyberie podľa svojho vkusu a potrieb, od klasických penových matracov, kokosových matracov, matracov z pamäťovej peny, pružinových matracov a podobne. Rošty sú rozdelené na pevné a polohovateľné. Polohovateľné môžu byť ručne či elektricky s pohodlným ovládačom pre voľbu rôznych výšok.

´Manželské letisko s bodovými lampičkami s čalúneným čelom

3) Úložné priestory

Úložných priestorov by v spálni nemalo byť mnoho, aby sa zachovala vzdušnosť izby, ale pokiaľ napríklad dom alebo byt nedisponuje samostatnou šatňou, prípadne komorou, je nevyhnutné umiestniť tu šatníkové skrine, ktoré pravdepodobne zaberú najväčšiu časť priestoru miestnosti. Šatníkovú skriňu si je možné dať vyrobiť na mieru, aby presne kopírovala vyhradený priestor na ukladanie oblečenia a nielen toho. Odporúča sa doplniť ju posuvnými dverami, ktoré nezaberú žiadne miesto pri otváraní na rozdiel od klasických. Na dvere sa často upevňuje zrkadlo, vďaka ktorému sa opticky zväčší priestor a nie je ďalej nutné si obstarávať samostatne stojace. Vnútorné vybavenie skrine je možné zostaviť podľa prianí majiteľov – na výber sú klasické police, posuvné rošty, zásuvky, drôtené systémy, tyče pevné a teleskopické. Okrem šatníkových skríň sú v spálni potrebné nočné stolíky. Nočný stolík by mal mať každý z partnerov, väčšinou sa kupuje stolík samostatne stojaci, ale nie je výnimkou aj pripevnený priamo na boku či čele postele. Každý stolík by mal byť doplnený lampou, v najlepšom prípade takou, ktorá a môže nahýbať a výškovo posúvať tak, aby perfektne slúžila pri čítaní v posteli. Ďalším doplnkom z úložných priestorov sú komody, ktoré môžete využiť na periny – tzv. „perináče“ alebo ako miesto na ukladanie čistej posteľnej bielizne.

Manželská posteľ s policami a šuplíkom + šatníková skriňa, komoda a nočné stolíky do spálne

4) Farby

Škála farieb odporúčaných pre použitie v spálňach siaha od šedej, modrej, fialovej až po odtiene tmavo zelenej. Vždy však záleží na vkuse a celkovom naladení obyvateľa izby. Všeobecne sa do spální volia maľby tmavých alebo tlmených farieb v zásade chladných odtieňov. Za nevhodné sa považujú jasné pastelové farby. Hitom dnešnej doby sú maľby iba jednej alebo časti stien, ostatné miesto potom väčšinou zaberá klasická biela farba. Farebná časť môže byť zvýraznená rôznymi efektmi ako napríklad trblietavý lak. V prípade, že sa rozhodnete pre tapety, ktorých je na trhu obrovské množstvo, vždy je potrebné myslieť na to, že by mali pôsobiť upokojujúcim dojmom. To znamená použitie ľahkých vzorov alebo motívov spätých s prírodou. Vyvarovať by ste sa mali ostrých geometrických vzorov, tém optických ilúzií. Myslieť sa musí tiež na to, že sa každá farba hodí do inak veľkej miestnosti, to isté platí o vzoroch. Pravidlom je, že tmavé farby nie sú vhodné do malých priestorov, pretože ich opticky ešte zmenšujú. Pre optické zväčšenie miesta je naopak najlepšie zvoliť si farby svetlé a lesklé, ktoré odrážajú svetlo. Každá z farieb má tiež svoj význam. Zelená napr. pôsobí upokojujúcim dojmom, fialová intímne, šedá nám prináša pocit bezpečia a pod.

Tmavozelená rustikálna spálňa s drevenými prvkami

5) Textílie

Každá spálňa disponuje značným množstvom materiálov, či už ide o posteľnú bielizeň, koberce, závesy, prestieradlá, dekoračné vankúše atď. Obliečky a prestieradlá je ideálne kupovať vo farbách a textúrach ladiacich s maľbou samotnej izby a to podľa zásad o používaní vhodných farieb v spálni. Posteľná bielizeň by mala byť vždy z príjemných, prírodných a predovšetkým kvalitných materiálov. Koberce je najlepšie zvoliť kusové, ktoré sa umiestnia okolo postele pre spríjemnenie pocitu na bosých nohách a vôbec na zútulnenie celého územia. Celoplošné koberce sa v dnešnej dobe prakticky nepoužívajú a to hlavne z dôvodu hygieny. Tento kus textilu je extrémne náchylný na tvorbu baktérií a je ideálnou pôdou pre život roztočov.

 

Súvisiace produkty

Prečítajte si tiež

  • Kde sa spí najlepšie, ako situovať spálňu?
    2022-10-28 265

    Kde sa spí najlepšie? Samozrejme tam, kde je príjemne. Ani zima, ani teplo a hlavne dostatok čerstvého vzduchu. Ste ranný typ? Zvoľte si spálňu na východ!

  • Úložné priestory v spálni
    2023-04-20 379

    Oblečenie, bielizeň, periny, vankúše a knihy sú spoločníci, s ktorými sa delíte o priestor vašej spálne. Skrývajú sa v skriniach, komorách a nočných stolíkoch.

  • 5 dôvodov, prečo si poriadiť toaletný stolík
    2022-06-28 579

    Toaletný stolík je štýlovou a na viac rýdzo dievčenskou záležitosťou. Nie je teda divu, že o ňom sníva každá z nás. Prezradíme vám, prečo si ju pripísať na zoznam prianí.

  • Čalúnené panely – láska na prvý dotyk
    2022-11-03 1431

    Veľkolepá premena za jeden víkend? Áno! Inšpirujte sa originálnymi nápadmi, ako kreatívne i prakticky využiť čalúnené nástenné panely.

  • Ustlané na matraci
    2023-01-31 323

    Pre regeneráciu organizmu je mnoho dôležitejšia kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si preto správny matrac, pretože na akom matraci si usteliete, tak budete spať.

  • Spálňa ako sluha dvoch pánov
    2023-05-12 279

    Má slúžiť na regeneráciu a spánok. Niektorí sa však so sortimentom týchto služieb neuspokojili. Nadhodnotu rozšírili o portfólio s pracovnou či relaxačnou sférou.

Zdieľajte článok

  • Registrácia

Registrácia nového účtu

Máte už účet? Namiesto toho sa prihláste